Als je in Nicaragua bent, zorg er dan voor dat je naar het unieke eiland Isla de Ometepe gaat. Alleen al vanwege de twee vulkanen die het eiland herbergt en de schitterende natuur, mag een bezoek aan dit eiland niet ontbreken op je lijstje met ‘things to do’ in Nicaragua.

Isla de Ometepe

Isla de Ometepe is een ongerept eiland bestaande uit twee vulkanen die uitstijgen boven de wateren van het zoetwatermeer ‘Lago de Nicaragua’. Het eiland heeft een omvang van 276 vierkante kilometer en ligt op ongeveer een uur varen van de koloniale stad Granada. Vanwege de natuur en cultuur die het eiland herbergt, brengen jaarlijks velen toeristen een bezoek aan dit bijzondere eiland. Desondanks is de authenticiteit van dit eiland bewaard gebleven en is Isla de Ometepe rijk aan ongerepte natuur. Zo biedt het eiland een grote variëteit aan zoogdieren, vogels en vegetatie.

Petrogliefen

Isla de Ometepe was ooit een belangrijke nederzetting van de Niquiro-indianen en de overblijfselen van deze cultuur zijn nog goed te zien. Eén van de sporen die de indianen hebben achtergelaten zijn de petrogliefen. Dit zijn rotstekeningen die overal op het eiland zijn terug te vinden. In totaal zijn er meer dan 1700 petrogliefen op Isla de Ometepe ontdekt, vermoedelijk gemaakt in de periode van 300 tot 1200 na Chr. Naast veelvoorkomende cirkelvormige afbeeldingen, zijn er ook afbeeldingen in de vorm van mensen en dieren.

Petroglief,

Petroglief op Isla de Ometepe


Bron foto: Ander Licht Reizen

De twee vulkanen

‘Ome-tepetl’ betekent twee heuvels, maar eigenlijk bestaat het eiland uit twee vulkanen: de Maderas (1395 meter) en de Concepción (1610 meter). De Concepción is een actieve vulkaan en is voor het laatst uitgebarsten in 1957. In 2010 is voor het laatst activiteit gezien, toen de vulkaan grote aswolken spuwde. Met haar volmaakte ronde kegel is de Concepción één van de meest perfect gevormde vulkanen in Latijns-Amerika.

Het is alweer een paar duizend jaar geleden sinds de vulkaan Maderas voor het laatst activiteit toonde. De top van deze vulkaan is daarom niet zo kaal als die van de Concepción. Sterker nog: de Maderas wordt tot aan de top bedekt met een dicht begroeid nevelwoud. Het nevelwoud herbergt naast vele plantensoorten als orchideeën en varens, een variëteit aan dieren. Zo komen er brulapen en doodshoofdaapjes voor, maar ook verschillende vogelsoorten en kleurrijke vlinders.

Op naar de top

Als je een mooi uitzicht over Isla de Ometepe wilt, beklim dan een van de twee vulkanen. Beide vulkanen kunnen onder leiding van een gids beklommen worden en belonen je met een geweldig uitzicht. De tocht naar de top van de Concepción duurt ongeveer tien uur, terwijl je in ongeveer acht uur de top van de Maderas bereikt. Ik koos voor het beklimmen van de Maderas. Het is een pittige tocht in tropische temperaturen, maar het uitzicht is werkelijk adembenemend. Onderweg word je ook nog eens beloond met de natuurschoon van het nevelwoud. Zorg er wel voor dat je voldoende drinkwater en snacks meeneemt tijdens deze tochten.

Mocht je deze looptochten te zwaar vinden, dan zijn er ook mogelijkheden om een eenvoudigere wandeling aan de voet van de vulkanen te maken. Ook kun je een fiets huren, de watervallen van San Ramón bezoeken of paardrijden door de bossen en op het strand. Voor wie wat meer ontspanning zoekt, is er de mogelijkheid om  een bezoek te brengen aan de natuurlijke bron Ojo de Agua, wat ‘blauw oog’ betekent. Een ding is zeker: je hoeft je op Isla de Ometepe geen seconde te vervelen.

Isla de Ometepe is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je ‘Nicaragua’ hoort. Maar mocht je ooit eens een rondreis door dit schitterende land maken, zorg er dan voor dat je dit eiland op de planning zet en de oversteek maakt. Je zult er geen spijt van krijgen!

Tekst en foto’s: Marije van Dongen

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>