Zeilend de Atlantische Oceaan over

zeilen-arc

Vandaag is ARC 2009 van start gegaan. ARC is een jaarlijks terugkerende ‘rally’ voor amateurzeilers, die van Gran Canaria naar het Caribische eiland Santa Lucia voert. In deze zeilwedstrijd varen veel mensen voor spek en bonen mee.  Niet omdat ze niet van competitie houden, maar omdat het hen vooral om de ervaring gaat: de Atlantische Oceaan oversteken in gezelschap van andere kapiteins.

Nederlandse inbreng
De bedrijvigheid in de jachthaven van Las Palmas was gisteren groot. Schippers repareerden de reling, controleerden de zeilen en brachten dozen vol proviand aan boord. Toeristen en locals keken hun ogen uit bij het rijtje megajachten dat lag afgemeerd. De vlaggen verraden de herkomst en de meeste schippers blijken uit Groot-Brittannië te komen. Toch spotte ik ook een Nederlands jacht van een dikke twintig lang: Ikatha. Ik ben benieuwd wat eigenaar Albert van Stek voor de kost doet om zo’n Jongert 2700 -ik zie al een tweedehandsje voor bijna 4 miljoen euro- te kunnen veroorloven. Zodra ik dat weet, is het gedaan met Reishonger.

‘Crewing’ op een jacht
Wie graag eens op een zeilboot wil werken om zo zeilervaring op te doen, moet in oktober/november in Las Palmas zijn. Dat werkt stukken beter dan een berichtje op het forum voor crew te plaatsen. Zo kunnen de schippers je gezicht zien en heb je de kans om hen te overtuigen, ook al heb je weinig zeilervaring. Reken er niet op dat je betaald krijgt; je zult eerder geld moeten toeleggen omdat het aanbod van bemanning voor dit soort reizen erg groot is.

Voorspoedige start

Het is vandaag een prachtige, zonnige dag. Onder een blauwe hemel zetten de boten om 13:00 uur koers naar het zuiden, om na het ronden van Gran Canaria de boeg naar het westen te keren. Hier kun je zien waar elk schip op dit moment vaart.

zeilrace-arc

zeilwedstrijd-arc

Martijn

Digital Storyteller, Off-The-Beaten-Path Traveller & Adventure-seeker never far from a camera, bacardi and coffee. Let's cheers and see the world!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>