Roeiend de Stille Oceaan over

roeien-oceaan
Wat begon als een wild idee onder het genot van een biertje, is voor twee Britten eindelijk werkelijkheid geworden. Chris Martin en Mick Dawson completeerden gisteren hun oversteek van de noordelijke Stille Oceaan toen ze de Golden Gate-brug in San Francisco bereikten.

4500 zeemijl
Het duo vertrok op 8 mei uit Choshi in Japan. Na 189 dagen kwamen de roeiers in San Francisco aan. Een afstand van hemelsbreed 8.000 kilometer, maar door de wind en vanwege stromingen kwam de totale lengte van de expeditie boven de 11.000 kilometer uit. Gedurende de zes maanden durende trip zagen Mick en Chris geen enkele keer land.

Roeien of slapen
Onderweg kwamen de Britten onder meer walvissen en maanvissen tegen, moesten ze stormen trotseren en roeiden ze elk in ‘diensten’ van twee uur. Op ongeveer 170 kilometer voor de meet moest een helikopter voedsel af komen leveren, omdat de mannen zonder eten kwamen te zitten. Eén van hun wensen was een moddervette Big Mac, en die werd dan ook netjes in het water gedropt.

Sponsoring en goede doelen
Om de expeditie te kunnen financieren, hebben de roeiers sponsoren gezocht. Zo kon je de avonturiers voor een zeemijl sponsoren. Een goede reden om bij de mannen ‘aan boord’ te stappen waren de goede doelen die zij steunden. In totaal gaat bijna € 3000 naar een Britse school voor dove kinderen en een Nigeraans weeshuis.

Bekijk de video
Lees alles over dit avontuur op de website van de oceaanroeiers: Golden Gate Endeavour. Een leuk videoverslag van de finish kon ik hier helaas niet onder plakken. Bekijk hem op deze link.

roeien-handen-eelt

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>