Bezoek deze zomer het ongerepte Noord-IJsland

Het ongerepte Noord-IJsland wacht op jou! Op avontuurlijke reizigers die de zomerse magie van dit adembenemende landschap willen ervaren. Terwijl veel mensen IJsland associëren met ijzige landschappen, biedt de zomervakantie een unieke kans om de weelderige groene valleien, indrukwekkende watervallen, spuitende geisers en unieke culturele schatten van het Noorden van IJsland te verkennen. Wil je deze hoogtepunten op een relaxte wijze ervaren, dan is een Fly & Drive door Noord-IJsland de perfecte keuze.

Hoogtepunten in Noord IJsland

Voor degenen die dromen van een avontuurlijke reis gevuld met ongerepte natuur, adembenemende landschappen en de vrijheid om op eigen tempo te verkennen, is een Fly & Drive de ideale optie. Met een Fly & Drive door Noord-IJsland combineer je de flexibiliteit van een eigen auto met de mogelijkheid om alle bezienswaardigheden te bezoeken. Een zomerse reis door het ongerepte Noord-IJsland gaat door groene valleien, langs indrukwekkende watervallen en stomende lavavelden. Bezoek idyllische dorpjes, zoals Akureyri, Húsavík en Hrafnagil. Rij de langs de IJslandse natuurwonderen via de Diamond Circle, de noordelijke tegenhanger van de populaire Golden Circle.

watervallen IJslandNoord-IJsland waterval

Top 10 bezienswaardigheden in Noord IJsland

We geven je alvast een top 10 van bezienswaardigheden in Noord IJsland die niet aan jouw roadtrip mogen ontbreken.

  1. Akureyri, de hoofdstad van het Noorden;
  2. Diamond Circle;
  3. Goðafoss en Dettifoss watervallen;
  4. Forest Lagoon;
  5. Actieve Askja vulkaan;
  6. Zwavelvelden van Námaskarð;
  7. Kegelvulkaan Hverfell;
  8. Thermale baden van Mývatn;
  9. Walvissen spotten in Húsavík;
  10. Godenburcht Ásbyrgi;

Aankomst in Akureyri – De Poort naar het Noorden

Je avontuur begint wanneer je landt op de luchthaven van Akureyri. Na het ophalen van je huurauto begint de ontdekkingstocht door de charmante stad Akureyri. Akureyri, vaak aangeduid als de hoofdstad van het noorden, is de op een na grootste stad van IJsland. Ondanks zijn bescheiden omvang biedt Akureyri een scala aan culturele attracties, zoals de botanische tuin en het Akureyri kunstmuseum. In de zomer komt de stad tot leven met kleurrijke bloemen, straatmuzikanten en lokale festivals. Wandel door de charmante straatjes, bezoek het botanische park en geniet van de sfeer van een stad. Geniet van een koffie in een gezellig café en maak je klaar voor het begin van jouw roadttrip door het ongerepte Noord-IJsland.

IJsland

Betoverende Myvatn-regio

Rijd vanuit Akureyri naar de betoverende Myvatn-regio, waar een lappendeken van betoverende landschappen op je wacht. Verken de pseudokraters van Skútustaðagígar, wandel langs de oevers van het Myvatn-meer en geniet van geniet in een van de mooiste hotsprings in IJsland. In de zomer stralen deze baden een bijzondere rust uit, omringd door een groen landschap met geothermische activiteit.

Myvatn meer

Één van de hoogtepunten van Noord IJsland is Lake Mývatn.

Een duik in de mineralenrijke wateren, opgewarmd door geothermische activiteit, is een unieke en rustgevende ervaring. Gratis is het niet, maar het stoombad Jarbadshólar bij Myvatn is veel goedkoper en rustiger dan Blue Langoon.

Noord-IJsland Höfði Mývatn Lake

Höfði Mývatn Lake

Vlakbij het meer van Myvatn in het noordwesten van IJsland ligt de bijzondere Grjótagjá grot. Grjótagjá was ooit een populaire natuurlijke warmwaterbron totdat in de zeventiger jaren de Krafla vulkaan in het gebied uitbarstten en het water te heet werd om in te baden.

Grjótagjá

Grjótagjá

Grjótagjá is een met bronwater gevulde grot in een spleet en was het decor van een beroemde liefdes scene met Jon Snow en Ygritte uit de hit serie Game of Thrones.

Ongerepte natuur bij Ásbyrgi

Maak een avontuurlijke rit naar Ásbyrgi, een magische canyon met een rijke mythologie. Verken de uitgestrekte groene vlaktes, omringd door torenhoge kliffen die de vorm hebben van een halve cirkel. Terwijl je wandelt, adem je de frisse lucht in en laat je je betoveren door de stilte van dit ongerepte natuurjuweel.

Een andere bijzondere bezienswaardigheid in Noord-IJsland is Öxarfjörður, een fjord ten oosten van de rivier de Jökulsá. Het is ongeveer 30 kilometer breed en strekt zich uit van de kliffen van het schiereiland Tjörnes in het westen, langs de vlaktes van Kelduhverfi tot aan de heuvels van het schiereiland Melrakkaslétta in het oosten. Öxarfjörður is begroeid met prachtige berkenbomen, dwergwilgen en heidevelden. De rivier Sandá, een zijtak van Jökulsá, stroomt er doorheen en komt samen met Brunná, een bergstroom uit de oostelijke heidevelden.

öxarfjörður

Jökulsá is de op één na langste rivier van IJsland (200 kilometer) en stroomt over de watervallen Selfoss, Dettifoss en Hafragilsfoss. De Jökulsá mondt uit in de Groenlandse Zee.

Godafoss en Dettifoss watervallen

Zet je reis voort naar het noordoosten en ontdek de mystieke Ásbyrgi-canyon, gevolgd door een bezoek aan de prachtige Godafoss- en Dettifoss watervallen. Wandel door de weelderige groene valleien van Ásbyrgi en voel de energie van de indrukwekkende watervallen.

De Godafoss (Goðafoss), wat ‘Waterval van de Goden’ betekent, is een van de meest indrukwekkende watervallen van IJsland. De machtige waterval bevindt zich op de rivier Skjalfandafljot en staat bekend om zijn schitterende val van 12 meter hoogte en 30 meter breedte. Het landschap rondom Godafoss is net zo adembenemend als de waterval zelf, waardoor het een favoriete plek is voor zowel natuurliefhebbers als fotografen.

Gullfoss

De Goðafoss (Godenwaterval) ligt in het noorden van IJsland en is één van de mooiste watervallen van IJsland.

Een andere must-see in Noord-IJsland in de zomermaanden is de Dettifoss. Dettifoss, gelegen in het noordoosten van IJsland, is Europa’s krachtigste waterval. Het bulderende water van de Jökulsá á Fjöllum-rivier stort 45 meter naar beneden over een breedte van 100 meter. De kracht van de Dettifoss is werkelijk adembenemend. Neem hier lekker rustig de tijd om deze machtige natuurkracht in je op te nemen, terwijl de zonnestralen dansen op het opspattende water.

Dettifoss waterval Noordwest IJsland

Dettifoss is Europa’s krachtigste waterval

Langanes, At the End of the World

Het schiereiland Langanes ligt in het uiterste puntje van de afgelegen noordoostkust van IJsland. Het gebied heeft de bijnamen als ‘the End of the World’ en ‘Iceland’s most remote corner’. Het is populair bij vogelaars, wandelaars en mensen die zoeken naar rust. De lange kustlijn vormt een van de grootste broedplekken voor vogels. Je vindt hier o.a. grote kolonies Jan van Genten en papegaaiduikers; de vogels komen al eind maart naar IJsland om een goed plekje op de rotsen te veroveren.

Puffins op IJsland

Puffins op IJsland

Helemaal aan de rand van het schiereiland is een mooi uitkijkpunt bij Fontur, met een prachtige, oude vuurtoren.

Fontur vuurtoren

Fontur vuurtoren

Húsavík – Walvisspothoofdstad van Europa

Rijd naar het charmante kustplaatsje Húsavík, bekend als dé walvisspothoofdstad van Europa. Een walvissafari vanuit deze schilderachtige stad biedt een onvergetelijke kans om deze majestueuze wezens in hun natuurlijke habitat te bewonderen. Stap aan boord en laat je betoveren door de aanblik van bultruggen en dwergvinvissen die in de kalme wateren voor de kust zwemmen. De zomerse zon verlicht de zee en geeft een extra dimensie aan dit onvergetelijke avontuur.

Húsavík

Reis deze zomervakantie naar het ongerepte Noord-IJsland

Een Fly & Drive door Noord-IJsland biedt de vrijheid om de verborgen parels van deze regio op je eigen tempo te ontdekken. Of je nu geniet van de warme baden van Myvatn, de majestueuze waterval Godafoss aanschouwt of de walvissen bewondert voor de kust van Húsavík. Een reis naar Noord-IJsland belooft niet alleen adembenemende landschappen, maar ook onvergetelijke herinneringen aan een van ‘s werelds meest bijzondere bestemmingen. IJsland in de zomer wacht op je – laat het avontuur beginnen!

Hverir

Hverir

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>