Op zomervakantie in IJsland: een roadtrip langs alle hoogtepunten!

IJsland , 'land van water en vuur'. Een onaangetast landschap van borrelende modderpoelen, spuitende geisers, machtige vulkanen, bulderende watervallen, ruige bergpassen en zwarte stranden. Er is geen land ter wereld dat zo tot de verbeelding spreekt als IJsland. Een zomervakantie in IJsland betekent een overweldigende reiservaring op nog geen drie uur vliegen. Ga mee op een magische roadtrip langs alle hoogtepunten van IJsland.

Roadtrip in IJsland in de zomer

Tijdens een roadtrip zie je het beste van IJsland in de zomer op je eigen tempo. Of je nu het ongerepte Noord-IJsland bezoekt of een rondreis langs alle hoogtepunten maakt, IJsland is het ultieme land om een prachtige roadtrip te maken. Je kunt met je eigen auto vanuit Nederland reizen (de ferryovertocht vanaf Hirtshals in Denemarken) of bijvoorbeeld voor een fly & drive kiezen. Tijdens een rondreis door IJsland van twee weken heb je genoeg tijd om zowel de bekende plekken als hidden gems van het eiland te ontdekken. Een ultieme route langs gletsjers, lavavelden, zwarte zandstranden, geisers, watervallen en vulkanen.

Mooiste rondreis door IJsland in twee weken

Je hebt eigenlijk zeker wel een week nodig om een groot deel van de hoogtepunten van IJsland te kunnen zien. Maar mocht je de tijd hebben, trek dan twee weken uit voor je rondreis door IJsland. Dat geeft je net even wat meer tijd om op sommige plekken wat langer te blijven. En genoeg tijd om bijvoorbeeld het ongerepte Noord-IJsland te ontdekken.

Mocht je een week naar IJsland gaan, kies dan voor onderstaande hoogtepunten:

  1. Reykjavik
  2. Golden Circle
  3. Seljalandsfoss
  4. Skógafoss
  5. Vestmannaeyjar
  6. Jökulsárlón ijsmeer

IJsland Reykjavik

Reykjavik, start van je rondreis

Reykjavik (wat ‘rokerige baai’ betekent) is de hoofdstad van IJsland. De meest noordelijke hoofdstad van de wereld is meestal het start- en eindpunt van een rondreis door IJsland. Vlieg je op Akureyri, in het noorden van IJsland? Dat kan uiteraard ook, dan volg je vanaf daar ‘Route 1’. Deze hoofdweg van IJsland is eigenlijk de perfecte ronde over het eiland. De ringweg is ongeveer 1.330 kilometer lang en loopt als een rondje rondom IJsland. Als je de route volledig rijdt, ben je ongeveer 18 uur onderweg. Met deze route passeer je alle hoogtepunten. Heel handig dus, je volgt gewoon Route 1, met hier en daar een zijweg. Je kunt deze ringweg tegen de klok in rijden: eerst het populaire zuiden, gevolgd door het minder ontdekte noorden. Maar andersom kan natuurlijk ook.

Laugavegur in ReykjavikDe Hallgrimskirkja is een kerk in het centrum van Reykjavik.

Maar voordat je begint aan de roadtrip is het leuk om één of meerdere dagen in Reykjavik te verblijven. Het is een hippe en moderne stad met een gezellig centrum. Laugavegur is de hoofdstraat in het centrum van Reykjavik. Hier tref je winkels, leuke koffietentjes, restaurants en barretjes. Het is niet groot dus je kunt al wandelend de stad ontdekken. Vanuit de haven van Reykjavik kun je het hele jaar door walvistochten maken. Bezoek ook zeker de iconische Hallgrimskerk, hier heb je een panoramisch uitzicht over de stad en de haven. Vanuit Reykjavik kan je een dagtrip boeken naar de wereldberoemde heetwaterbronnen van Blue Lagoon of de Golden Circle route rijden.

route 1 door IJsland

De ringweg van IJsland, officieel bekend als Route 1 of Þjóðvegur, is de nationale hoofdweg die het eiland volledig omcirkelt.

Golden Circle: Gullfoss, Geysir en Þingvellir

De Golden Circle is één van de bekendste reisroutes in IJsland. De Gullni hringurinn is een 300km lange route met Reykjavik als het start- en eindpunt tussen drie prachtige bezienswaardigheden:

  1. National Park Thingvellir
  2. Geothermisch gebied Geysir
  3. Waterval Gullfoss

Golden Circle stop 1: National Park Thingvellir

De eerste bezienswaardigheid ligt op slechts 45 minuten rijden van Reykjavik. Het Þjóðgarðurinn á Þingvöllu, ofwel het Thingvellir Nationaal Park, is één van de drie nationale parken van IJsland. Het park bevindt zich op de breuklijn tussen de Euraziatische en Amerikaanse tektonische plaat. Door de beweging van de aarde drijven deze platen steeds verder uit elkaar. De breuklijn heeft een vallei gecreëerd van 6 kilometer breed en 40 kilometer lang; de Silfra kloof. Naast de bijzondere breuklijn kun je in Thingvellir ook het grootste meer van IJsland (Þingvallavatn-meer) bezoeken, de de Öxarárfoss waterval bekijken en genieten van het panoramische uitzicht over de lavavelden rondom het nationale park

Het nationale park van Thingvellir is vooral bekend vanwege de Silfra kloof die precies op de breuklijn ligt tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen.

Golden Circle stop 2: Geysir

Verder reizend naar het zuidwesten van IJsland kom je langs Geysir, een geothermisch gebied dat beroemd is om zijn warmwaterbronnen en geisers. Geysir ligt op ongeveer 50 minuten rijden (60 kilometer) van het Þingvellir National Park. De meest bekende is de Strokkur geiser, die elke 5-10 minuten kokend heet water zo’n 20 meter de lucht in spuit. In de zomermaanden is het hier erg druk, dus probeer ‘s morgens voor 10:00 uur hier te zijn of anders na 16:00 uur.

Geysir

De geiser Geysir spoot vroeger elk halfuur zeer intens. Het had een waterstraal van maar liefst 170 meter hoog en kon minutenlang aanhouden. Helaas is de geiser Geysir nagenoeg niet meer werkzaam.

Golden Circle stop 3: Gullfoss

Als derde en laatstse hoogtepunt van dit gebied bezoek je de Gulfoss. Vanuit Geysir is het nog geen 10 kilometer rijden. Deze waterval is de bekendste waterval van IJsland en volgens vele ook de meest indrukwekkendste waterval van het land. Het water valt bij de Gullfoss waterval in twee trappen ruim 32 meter naar beneden in een kloof. Je kunt erg dicht bij de rand komen om dit indrukwekkende schouwspel met veel kabaal en opspattend water te ervaren.

Gullfoss

Gullfoss betekend letterlijk de gouden waterval. De waterval dankt deze naam aan de regenbogen die te zien zijn door de grote hoeveelheid stuifwater die vrijkomt als het water met een enorme kracht vanaf de tweede trap in de kloof stort.

roadtrip ijsland

Na deze stops langs de Golden Circle route heb je nog wat tijd over om per SUV een aantal off road wegen rondom de Hekla te rijden. Hekla is de bekendste en meest actieve vulkaan op IJsland.

Seljalandsfoss

Langs de ringweg van IJsland, wanneer je van Reykjavík naar Vík in het zuiden reist, kom je onderweg de Seljalandsfoss waterval tegen. De Seljalandsfoss is een prachtige en zeer hoge waterval van maar liefst 65 meter hoog. Het is de enige waterval in IJsland die ‘s nachts verlicht is. Bijzonder aan deze waterval is dat je er helemaal omheen kunt lopen. Zelfs achter het vallende water! Goede en stevige schoenen zijn erg belangrijk, want het pad achter deze waterval is erg glibberig.

Seljalandsfoss

Tip: een paar honderd meter verder ligt, verborgen in een kloof, een wat kleinere waterval, de Gljúfrafoss.

Skógafoss, meest gefotografeerde waterval van IJsland

De waterval Skógafoss is niet heel ver rijden van Seljalandsfoss. Deze waterval is 60 meter hoog, maar vooral door zijn breedte van 25 meter is hij erg imposant! De Skógafoss is dan ook de populairste en meest gefotografeerde waterval van IJsland. Deze waterval wordt gevoed door de Skógá-rivier. Het water valt over de rand van een klif de vlakte in.

zomervakantie in IJsland

De Skogafoss is een van de grootste en mooiste watervallen van IJsland met een verbazingwekkende breedte van 25 meter en een verval van 60 meter!

Vestmannaeyjar, paradijs voor vogelliefhebbers

Vestmannæyjar of de Westmaneilanden zijn een groepje eilanden op ongeveer 11 km voor de zuidwestkust van IJsland. De ruige lavaformaties en steile zeekliffen trekken jaarlijks miljoenen zeevogels naar de eilandengroep. Hieronder veel papegaaiduikers, de de ietwat clowneske puffins. Met name het eiland Heimaey is een van de beste plekken om deze bijzondere vogels in de zomer te zien. Vanuit Landeyjahöfn kun je met de veerboot oversteken naar Heimaey, het enige bewoonde eiland van de Westmaneilanden. Het is ook het vertrekpunt voor boottochten naar nabijgelegen eilanden om walvissen te spotten.

papegaaiduikers op de Vestmannaeyjar-eilanden van IJslandpapegaaiduiker op IJsland

De Vestmannaeyjar-eilanden zijn de thuisbasis van een grote papegaaiduiker-populatie. Tijdens de zomermaanden kan je deze kleurrijke vogels zien nestelen op de kliffen langs de kust.

Jökulsárlón, prachtig gletsjermeer

Jökulsárlón is een prachtig ijsmeer in het zuidoosten van IJsland. De 18 vierkante kilometer grote gletsjerlagune ligt direct aan de ringweg 1. Veel reizigers vinden Jokulsarlon het absolute hoogtepunt van hun reis door IJsland. Het prachtige natuurfenomeen ligt op zo’n 40 minuten rijden vanaf het Skaftafell natuurgebied (binnen het Vatnajökull nationaal park) en op zo’n 50 minuten rijden vanaf het dorp Höfn. Het gletsjermeer is bezaaid met kleine en grote ijsschotsen die in het water drijven. Het ijsmeer is adembenemend mooi en zorgt voor bijzonder geslaagde foto’s.

Jökulsárlón

Ontdek deze zomervakantie alle hoogtepunten van IJsland

Een roadtrip in IJsland biedt de vrijheid om deze prachtige bestemming op je eigen tempo te ontdekken. Rondreizen door IJsland is genieten van de heerlijke frisse lucht, het lekkere eten en de vriendelijke mensen. Je bezoekt o.a. Reykjavik, verken alle hoogtepunten van de Gouden Circel en geniet van een overvloed aan spectaculaire landschappen. Een zomervakantie in IJsland betekent rust en ruimte. Maar ook actieve vulkanen, prachtige watervallen, uitgestrekte gletsjers en enorme geisers.

zomervakantie roadtrip in ijsland

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>