Stil je Reishonger! Met de Sennheiser PXC 550

Heerlijk ontspannen in een vliegtuig naar een prachtige bestemming. Het zachte ruisen van de motoren, de lieve brabbelgeluidjes van die baby een paar rijen verderop en je buurman die op rustige toon een gesprekje voert met de mevrouw voor hem. Wacht even. Hier klopt iets niet. Die motoren klinken toch altijd alsof je met 130 km/u je hoofd uit het autoraampje steekt? Baby's proberen toch júist in een vliegtuig de mogelijkheden van de pas ontdekte stembandjes uit? En die meneer naast je schreeuwt toch altijd naar de mevrouw voor hem, omdat ie blijkbaar denkt dat ze in het bagageruim zit? Maak van je reis een oase van rust. Reishonger test de Sennheiser PXC 550 Travel Wireless headset met noise cancelling.

Noise cancelling

Zelfs de best om je oren passende headset laat geluiden van buiten door. Trillingen bereiken je oor dan alsnog via je schedel of door het materiaal van de headset zelf. Honderd procent geluidsdemping is daardoor onmogelijk. Maar wat nou, als je geluiden van buiten actief kunt “bestrijden” door letterlijk een “tegengeluid” te laten horen? Dit al in 1930 ontdekte principe wordt al jaren ook door fabrikanten van headsets gebruikt, om ongewenst geluid van buiten weg te filteren. De geluidsgolven van buiten worden door het noise cancelling systeem opgepikt en in een fractie van een seconde geanalyseerd. Vervolgens worden tegenovergestelde geluidsgolven geproduceerd, die het geluid daardoor neutraliseren.

Sennheiser, één van de meest vooruitstrevende audiofabrikanten ter wereld, staat bekend om de hoge kwaliteit van haar producten. De geluidskwaliteit van de ontwikkelde headsets (hoofdtelefoons) en microfoons wordt door zowel professionals als consumenten geroemd. Sennheiser is al sinds 1984 actief bezig met het steeds verder ontwikkelen van de noise cancellation technologie. Leuk detail: het verzoek om een headset met noise cancelling te ontwikkelen kwam in dat jaar van luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Bedoeld voor piloten, met name om motor- en windgeluiden te dempen. Sennheiser brengt de technologie op de markt met de naam “NoiseGard”.

De PX550 is een hele lichte en comfortabele headset die tot wel 30 uur mee gaat en daarom perfect is voor lange vluchten waarbij je je graag wilt afsluiten van omgevingsgeluiden

De PXC 550 travel headset met noise cancellation is speciaal ontwikkeld voor reizigers

Sennheiser PXC 550 Travel Wireless

Ik testte de Sennheiser PXC 550 Travel Wireless Bluetooth headset, speciaal ontwikkeld voor reizigers die ook onderweg van de allerbeste geluidskwaliteit willen genieten. De PXC 550 wordt geleverd met een mooi en stevig reis-etui, een USB kabel voor het opladen, een audiokabel, een vliegtuigadapter en een 3,5mm naar 6,5mm adapter. De audiokabel gebruik je alleen als je de headset niet draadloos wilt gebruiken. Wat direct opvalt is de kwaliteit van de materialen. Stevig, maar toch zacht. Daardoor rust de headset heel comfortabel op je oren en hoofd. De “oorschelpen” zijn goed gevormd, waardoor ze goed afsluiten. Hij is ook opvallend licht. Geen zwaar apparaat op je hoofd dus. En het scheelt ook weer wat grammetjes in je handbagage of koffer…

Er wordt een handleiding meegeleverd in de vorm van een klein uitklapbaar “boekje”. De uitleg bestaat voornamelijk uit kleine afbeeldingen met daarboven een paar regeltjes tekst in maar liefst tien talen achter elkaar. Ik vind dat wat onduidelijk, want je bent steeds aan het zoeken naar het stukje Nederlandstalige tekst in de woordenbrij. Het installeren en instellen van de headset bleek echter zo eenvoudig, dat ik na een korte blik op de plaatjes binnen één minuut van mijn muziek kon genieten. Overigens vind je op de website van Sennheiser een uitgebreidere handleiding, volledig in het Nederlands.

Reisetui voor de Sennheiser PXC 550 Travel Wireless

Stijlvol en veilig opgeborgen met het meegeleverde reis-etui

Installeren

Leuke feature: je schakelt de headset in door de oorschelpen een kwartslag te draaien. Zoals bijna alle draadloze headsets, heeft ook de PXC 550 een gemakkelijke koppeling via NFC of Bluetooth. Omdat ik mijn iPhone wilde koppelen, maakte ik gebruik van de koppeling via Bluetooth. Bluetooth inschakelen in je telefoon, de PXC 550 kiezen.. en klaar!

Instellingen en functies

De meestgebruikte functies activeer je door simpele swipe bewegingen over de rechter oorschelp. Swipe naar boven of naar beneden om het volume aan te passen. Swipe naar rechts of links om een nummer verder of terug te gaan. En dan zijn er nog een paar simpele bewegingen voor bijvoorbeeld het pauzeren van een nummer (één tikje) en het pauzeren van een nummer waarbij ook de noise cancelling uit wordt geschakeld (twee tikjes). Zodat je in dat laatste geval bijvoorbeeld even tegen je buurman in het vliegtuig kan zeggen dat hij kan stoppen met praten omdat je ‘m toch niet hoort. Ik vond de touch bediening fijn werken, al moet je er wel even wat handigheid in krijgen. Bij het kiezen van het volgende nummer, door van links naar rechts te swipen, gebeurde het mij nogal eens dat ik het huidige nummer pauzeerde. Dat gebeurde ook wel eens als ik de oorschelp beetpakte om deze wat comfortabeler af te stellen, omdat ik dan net even de touchpad van de oorschelp aanraakte. Als je dat eenmaal doorhebt, werkt het supergoed en heel intuïtief. Wat een verademing ten opzichte van die meestal net iets te kleine knopjes op andere headsets.

Om de effectiviteit van de noise cancelling te testen, gebruikte ik de headset in een wat lawaaierige omgeving (zoemen van een airco, stemmen en een radio op de achtergrond) en pauzeerde ik mijn muziek door een enkel tikje op de oorschelp. De noise cancelling blijft in dat geval zijn werk doen. Daarna pauzeerde ik de muziek door twee tikjes op de oorschelp. In deze “TalkThrough” modus wordt ook de noise cancelling uitgeschakeld. Ik kon (hoe toepasselijk) mijn oren niet geloven! Wat een verschil. Naast een groot deel van de stemmen en radio, werd zelfs het lichte zoemen van de airco voor een groot deel weggefilterd. Je zou de headset dus heel goed ook zonder muziek kunnen gebruiken om stilte om je heen te creëren.

Kies je geluid

Er zijn maar drie “fysieke” knopjes. Eentje voor het in- en uitschakelen van Bluetooth, eentje voor het kiezen van de geluidsmodus en eentje voor de noise cancelling instellingen.

Er zijn vier standaard instelbare geluidsmodi: off, club, movie en speech. Ik heb deze modi uitgebreid getest en het resultaat is verbluffend. Meestal vermijd ik zulke “equaliser-instellingen”, omdat ze het geluid vaak onnatuurlijk maken. Ik vind dat bij de Sennheiser zeker niet het geval. Ik heb uiteindelijk vooral de “Club” instelling gebruikt, omdat dit de bassen net wat dieper maakt. Maar dit is uiteraard volledig persoonlijk. In nummers waarin de bassen al overvloedig aanwezig waren, schakelde ik de geluidsmodus meestal uit om een wat evenwichtiger geluid te krijgen.

Met de gratis te downloaden CapTune app heb je nog oneindig veel meer mogelijkheden om het geluid volledig naar persoonlijke smaak aan te passen.

Met de CapTune app. heb je nog veel meer opties om de geluidsinstellingen aan te passen

Met de CapTune app. kan je helemaal losgaan met het aanpassen van je geluidsinstellingen

De noise cancelling (NoiseGard) heeft drie opties: off, adaptive en maximum. In Adaptive wordt de mate van noise cancelling continue aangepast op de intensiteit van het omgevingsgeluid. In Maximum wordt het omgevingsgeluid, niet verrassend, tot het maximaal mogelijke beperkt.

Ervaringen met NoiseGard

Toegegeven: ik was wat sceptisch. In hoeverre kan omgevingsgeluid echt weggefilterd worden? En geeft dat niet een onrustig geluid? Ik ben blij verrast! Ik heb de headset gebruikt tijdens het hardlopen langs een drukke weg, tijdens een treinreis, op een lange vlucht en op kantoor. Het is bijna bizar hoe goed het werkt. Zoals gezegd werd zelfs het licht zoemende geluid van de airco op kantoor vrijwel volledig weggefilterd.

Alhoewel de headset zeer licht is en comfortabel over je oren valt, vind ik ‘m niet erg geschikt voor het hardlopen. Mijn stappen klonken vrij hard door en mijn oren gingen snel zweten. Nu zijn mijn passen op zijn zachts gezegd niet zo elegant als die van een afgetraind Dressuurpaard en is mijn conditie misschien niet helemaal optimaal, maar toch…
Een in-ear of on-ear headset is dan meer geschikt. Nog even los van het feit dat het toch ook wel handig is als je nog wat omgevingsgeluid hoort.

In het vliegtuig en de trein bewijst de PXC 550 zijn topkwaliteit. Met de noise cancelling op de maximale stand en een niet eens zo hoog volume (want je wilt tenslotte niet dat anderen zich aan jóuw muziek gaan irriteren!) had ik het gevoel dat ik me in mijn eigen tijdelijke studiootje bevond. Heerlijk! In het vliegtuig werd het geluid van de vliegtuigmotoren gereduceerd tot een lichte ruis en in de trein hoorde ik zelfs helemaal geen achtergrondgeluiden. Omdat stemgeluiden zo ver worden teruggedrongen dat je niet meer verstaat wát er gezegd wordt, is dat helemaal geen storende factor meer.

Conclusie

Sennheiser maakt haar reputatie als kwaliteitsmerk meer dan waar met deze top headset. De gemakkelijke installatie, eenvoudige bediening en de fantastische geluidskwaliteit zorgen voor een unieke luisterbeleving. Kleine minpuntjes: hij is niet erg geschikt om mee hard te lopen en de touch bediening is iets té gevoelig. De noise cancelling is echt subliem! Ik gebruikte de headset af en toe zelfs om zonder muziek aan in een rumoerige ruimte even wat stilte te creëren. Bijvoorbeeld bij een klus op het werk, die flink wat concentratie vereiste. De headset is heel comfortabel en zit als gegoten. Na een paar dagen gebruik wilde ik ‘m niet meer afzetten. Maar soms, heel soms, is een gesprek met je buurman in het vliegtuig ook wel gezellig… Het enige dat je dan hoeft te doen…..is twee keer tikken op je rechteroor…

De Sennheiser PXC 550 is populair op Instagram: foto's van Alex Sparroww @mr.alexsparroww Yamam Nabeel @yamamnabeel Nika Shatova @nika_shatova Ketevan Giorgadze @katie.one James-Morrow @jamesmorrowhes

De Sennheiser PXC 550 ziet er niet alleen superstrak uit, maar klinkt ook zo…


Winactie: hoe stil jij je reishonger?!

Onze Instagram winactie, waarbij onze volgers de leukste, grappigste en meest originele ‘geluidswerende’ maatregelen op reis konden posten met de hashtag #ikstilmijnreishonger is gewonnen door……traveler_stan! Met deze post heeft hij de Sennheiser PXC550 Wireless Travel headset gewonnen! Van Harte Gefeliciteerd met je prijs!

John
  • Hallo Bert,

   We gaan de inzendingen beoordelen en maken de winnaar binnen een paar dagen bekend.

   Vriendelijke groeten,
   John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>