Foodie bestemming Trentino

Vier dagen in Trentino, is vier dagen ultiem genieten. Van de lekkerste monograne spaghetti tot de zachtste burrata en van de heerlijke cappuccino tot de echte macchiato die ik eigenlijk had moeten bestellen…

Cappuccino of macchiato?

Ja, want op de eerste dag ging ik dus al gigantisch de fout in. Na een voortreffelijke lunch leek het mij een puik plan om een cappuccino te bestellen om de lunch goed af te sluiten. Tot mijn verbazing kreeg ik een scheef gezicht van onze lieve Katia van Visit Trentino. Zij gaf mij meteen de belangrijkste les van de week: bestel géén cappuccino na het eten. Een cappuccino bestel je eigenlijk niet later dan 11 uur ’s ochtends. Wat je dan wel moet bestellen? Een macchiato, een espresso met een toefje melkschuim. Naast dat het een traditie is, heeft het ook een reden. De Italianen nemen na een (vaak zware) maaltijd altijd een hete drank om sneller te verteren. De hoeveelheid melk in een cappuccino vertraagd het proces en ligt het juist extra zwaar op de maag. Een macchiato dus…

Dé macchiato

Monograne pasta

In Valle di Femme vind je pastafabriek Felicette. Beroemd om haar monograne spaghetti die over de gehele wereld verkocht wordt. De granen komen uit diverse delen van Italië vandaan. Waarom de pasta van Felicetti zo beroemd is? Door de verschillende soorten pasta. Normaal is pasta gemaakt van diverse granen. Monograne spaghetti is gemaakt van een soort graan en dat maakt het speciaal. Hierbij geldt: kwaliteit in plaats van kwantiteit. Wil je deze heerlijke pasta proeven? Ga dan zeker lunchen in Promoteca, Predazza. Hier eet je de heerlijkste pasta met burrata of accordionpasta met de meest verrukkelijke sauzen. Wat verder nog het geheim van het succes is van de pasta in Felicetti? Het water waar de pasta in wordt gekookt komt direct van de Dolomieten.

Trentino pasta

Say cheese

Natuurlijk hebben we in ons eigen Gouda heerlijke kaas. Maar ben je in Trentino, kom je gerust de dagen door met de heerlijke kazen die hier geproduceerd worden. Wij brachten een bezoek aan de Cheese Factory in Cavalese, waar een gids op ons stond te wachten met een bizarre hoeveelheid passie voor kaas, dat je alleen maar enthousiast kán worden. Naast de gids, wachten zo’n 20.000 stukken kaas van elk 40 kilo op ons. Elk hebben zij een waarde van 400 euro per stuk. Voor de snelle rekenaars onder ons is dat dus ACHT miljoen euro aan kaas. Welke daarvan de lekkerste is? De Trentingrana! Niet gek dat dit de meest populaire kaas is. Ook de nieuwe kaas met saffraan is heerlijk én nieuw in het assortiment. Heb je de Trentino Guestcard? Dan kan je als toerist een tour door deze factory krijgen!

Trentino cheese

Polenta

Zo’n typisch gerecht dat je moet proeven als je in Trentino bent, Polenta. Het gerecht dat vroeger alleen werd gegeten door de arme  in Trentino, nu ligt op elk bord de gele brij als bijgerecht. Het bestaat uit gemalen mais. De meeste lokale bewoners eten het met worst, kaas en champignons.

Trentino polenta

‘Groene’ boerderij: Dalaip dei Pape

Voor deze reis naar de boerderij gingen we voor groen! We mochten de bergen in met een e-car en kwamen uit op een idyllische plek. Een boerderij met 12 hectare aan grond, waar 4000 meter wordt gebruikt voor klein fruit. Proef de heerlijke kazen uit de regio, maak kennis met blueberry risotto of kies voor een heerlijke pasta. Het fruit, de groenten en het vlees is allemaal geproduceerd uit hun eigen tuin. Voor de kaas en het bier werken de twee broers samen met lokale cheese factory en bierbrouwerij.

Trentino

Maak kennis met de blueberry risotto!

Trentino

Drie fijne restaurants

– Wil je lekkere pizza eten? Dan moet je zeker Bar Pizzeria Birreria. Hier staat Michelin Chef Allessandro Gilmozzi op je te wachten met de meest smaakvolle pizza’s.
– Restaurant Miola in Predazzo is een schattig restaurant gelegen op een rustige plek met een prachtig uitzicht over het dal. Of je nu een risotto of het speciale gerecht met champignons bestelt, het zal niet tegenvallen.
– In San Martino di Castrozza eet je bij Chalet Prà delle Nasse – Risorante da Anita. Een knusse sfeer in een chalet op een indrukwekkende locatie. Het personeel is zeer vriendelijk, de bediening goed en het eten is heer-lijk.

trentino pizza

Denise

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>