Sounds of the Dolomites, Trentino

Tijdens de zomermaanden zijn de Dolomieten het decor van het bijzondere muziekfestival I Suoni delle Dolomiti. Dit muziekfestival brengt jaarlijks muzikanten en muziekliefhebbers uit de hele wereld bij elkaar in het unieke berglandschap van de Dolomieten in de Italiaanse regio Trentino. De Sounds of the Dolomites, gehouden in 'de mooiste concertzaal ter wereld'.

I Suoni delle Dolomiti, festival op grote hoogte

Het kan zo maar gebeuren dat je tussen 28 juni en 15 september 2019 ergens in Trentino in de bergen opeens muziek hoort. Van jazz tot klassieke muziek, van een singer-songwriter tot een koor. Of dat je bij binnenkomst in een hut een levensgrote vleugel ziet staan. Het is onderdeel van het muziekfestival ‘Sounds of the Dolomites’ (I Suoni delle Dolomiti), dat deze zomer voor de 25ste keer wordt georganiseerd.

Tijdens het festival komen muzikanten, duizenden bergliefhebbers, inwoners en toeristen samen om te genieten van muziek in de bergen. Op verschillende plaatsen in de Dolomieten zijn musici en bezoekers samen onderweg naar de mooiste plaatsen in de bergen om te genieten van natuur en muziek. Een aantal ‘podia’ is heel goed bereikbaar, ook voor rolstoelers. In andere gevallen gaat er een serieuze bergtocht aan vooraf. Voor alle optredens zijn naast het ‘bergpodium’ alternatieve locaties beschikbaar in geval van slecht weer. De muzikanten dragen hun instrumenten op de schouder naar boven en spelen te midden van het publiek in het gras.


Dit jaar worden er in totaal 24 concerten gehouden middenin de Dolomieten, UNESCO werelderfgoed sinds 2009. Na een wandeling met of zonder begeleiding van een alpine gids worden de wandelaars beloond met concerten in alle genres. De concerten worden uitgevoerd in de buurt van een berghut en starten doorgaans rond 12.00 uur, waar in veel gevallen cappuccino en verse streekgerechten binnen handbereik zijn. Enkele concerten starten bij het aanbreken van de dageraad om 06:00 uur. De begeleide wandelingen dienen vooraf gereserveerd te worden via de lokale toeristenbureaus in Trentino.

Festival Sounds of the Dolomites in de mooiste concertzaal ter wereld in Trentino!

Sounds of the Dolomites

Internationaal podium

Het muziekfestival ‘I Suoni delle Dolomiti’ weet er als geen ander in te slagen om werelden samen te brengen. Al sinds de start van het festival vormt de lijst van muzikanten een internationaal geheel. Het festival is in 25 jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste in zijn soort. De organisatie krijgt aanvragen van vele musici die graag een bijdrage leveren aan dit ‘top’-evenement. Dit jaar komen grote namen uit de rock, jazz, klassieke en folk muziek samen om op deze bijzondere locatie hun muziek ten gehore te brengen.

Tijdens de jubileumeditie van dit jaar maakt operamuziek haar debuut op de pieken van de Dolomieten. Rossini’s Il Barbiere di Siviglia is de eerste gehele opera die op 2.000 meter hoogte wordt uitgevoerd, met de unieke akoestiek in de bergen.

De opening vindt dit jaar plaats in Val di Fassa bij berghut Micheluzzi Refuge met een optreden van cellist Giovanni Sollima en Avi Avital, een Israëliër die het vergeten instrument de mandoline weer populair heeft gemaakt. Een ander hoogtepunt van Sounds of the Dolomites is het optreden van de beroemde jazzgitarist Joscho Stephan. Samen met zijn band speelt hij op 7 augustus in Val di Fassa gypsy swing, een stijl die in de jaren ’30 populair werd door jazzgitaris Django Reinahrdt.

Er is een uitgebreide documentatie beschikbaar over het programma en over de manier hoe je daar als toeschouwer het makkelijkst komt. Soms simpel met een stoeltjeslift, soms na een tocht van 2,5 uur en 400 meter stijgen. Meer info is te vinden op: I Suoni delle Dolomiti.it

Waar muziek en bergen samenkomen

Ook dit jaar vindt er weer een festival tijdens het festival plaats: de Campiglio Special Week. Van 1 tot en met 7 september bundelen muzikanten, virtuozen, componisten en muziekgrootheden hun krachten om de buitengewone complexiteit en schoonheid van Brazilië, het land dat tijdens de speciale week centraal staat, te laten zien. Bossanova, singer-songwritermuziek, samba en jazz zorgen voor een verrassende muzikale mix.

Dit jaar staan er twee driedaagse klassieke trekkings op de agenda van I Suoni delle Dolomiti. Eind juni zorgen Giovanni Sollima en Avi Avital voor klassieke muziek tijdens de reis. De tweede trekking staat gepland voor begin september, tijdens de Campiglio Special Week. Vier cellisten maken verbinding tussen klassieke muziek en muziek uit Brazilië. Lees hier meer over wandelen in de Dolomieten.

Trentino trekking

De meeste concerten tijdens het festival zijn gratis. Deelname aan de trekkings kost ongeveer € 400,- en de kaartverkoop voor een reservering voor de trekking loopt via www.fassa.com.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>