Stockholm ondergronds

Metro en kunst zijn normaal gesproken geen woorden die je snel met elkaar zou associëren. De inwoners van Stockholm besloten daar in 1955 verandering in te brengen. Tegenwoordig zijn maar liefst 90 van de 100 metrostations in de Zweedse hoofdstad gevuld met kunst. In totaal gaat het om enkele honderden exemplaren, gemaakt door circa 150 kunstenaars. Reishonger nam een kijkje in de langste kunstgalerij ter wereld en zette de mooiste metrostations voor je op een rij.

Stockholm metro Solna Centrum

Kilometers kunst

In de jaren ’50 van de vorige eeuw ontstond er in Zweden een debat over het toegankelijker maken van kunst voor het grote publiek. In 1955 werd een motie om de metrostations van Stockholm te vullen met kunst aangenomen door de gemeenteraad. In 1957 was T-Centralen (‘Centraal Station’) het eerste Zweedse metrostation dat met kunst werd gevuld. In de loop der jaren volgden er vele andere stations. Daarom wordt het metronet van Stockholm, dat in totaal ongeveer 110 kilometer beslaat, ook wel de langste kunstgalerij ter wereld genoemd.

Ondergrondse art tour

Wie de met kunst gevulde metrostations wil zien, heeft alleen een metrokaartje nodig. De metro van Stockholm is een ideaal vervoersmiddel om je door te stad te verplaatsen. De kans is dus groot dat je tijdens je ondergrondse verplaatsingen wat kunststukken voorbij ziet komen. Het loont echter ook de moeite om één of twee uur uit te trekken om naar enkele van de mooiste stations op zoek te gaan. De metro van Stockholm heeft drie lijnen: blauw, rood en groen. Voor de mooiste stations concentreer je je vooral op de blauwe lijn.

Stockholm metro Akalla

Akalla is één van de eindstations van de blauwe lijn, met okergele rotswanden. Op de platforms zijn schilderijen van keramiek te zien.

 

Stockholm metro T-centralen

T-Centralen: silhouetten van werkende mensen op een blauw met witte achtergrond, in de tunnel naar één van de platforms.

 

Stockholm metro T-centralen

T-Centralen: Blauw met wit plafond op het Centraal Station. T-Centralen is het belangrijkste knooppunt in het metronetwerk van Stockholm.

 

Stockholm Metro Kunstradgarden

Kungsträdgården is één van de mooiste metrostations van de stad. Behalve kunststukken bevat het station ook overblijfselen van gebouwen die zijn gesloopt tijdens de herontwikkeling van het centrum van Stockholm in de jaren ’50 en ’60.

 

Stockholm metro Kunstradgarden

Kungsträdgården: de schilderingen op het plafond gaan over thema’s die in de periode van de bouw (ca. 1977) actueel waren, zoals kernenergie.

 

Stockholm metro Husby

Husby: de rotswanden van het bovenste deel van dit station zijn spierwit, rondom de platforms zijn ze lichtgroen. Op de muren langs de platforms hangen schilderijen. Hier en daar zijn foto’s in glazen kistjes in de rotswand ingebouwd.

 

Stockholm metro Rinkeby

Rinkeby: een roestkleurige grot, gevuld met goud- en bronskleurige mozaïeken. Op de platforms hangen schilderijen van vogels. De eyecatcher van dit station is een grote goudkleurige sculptuur, hangend aan het plafond.

 

Stockholm metro Solna Centrum

Solna Centrum: via lange roltrappen daal je af richting de platforms. Ten tijde van de bouw (jaren ’70) ontstond er ophef over de felrode kleur in combinatie met de illusie van een grot. Volgens sommigen deed het denken aan de onderwereld.

 

Stockholm Metro Ostermalmstorg

Östermalmstorg: de reliëfs langs de platforms zijn in het beton gestraald. De teksten en figuren moeten thema’s uitdragen die rond 1965 hoog op de agenda stonden, zoals het milieu, vrede en vrouwenrechten.

 

Stockholm Metro Tekniska hogskolan

Tekniska högskolan: het station van de technische hogeschool. De schilderijen en sculpturen staan voor de vier elementen, het universum en technische vooruitgang.

 

Stockholm metro Stadion

Stadion: de vrolijke kleuren, beelden en tegelschilderingen van dit station herinneren aan de Olympische Spelen van 1912 en het stadion van Stockholm.

 

Stockholm metro Hallonbergen

Hallonbergen: ook de jongste inwoners van Stockholm hebben hun steentje bijgedragen aan de versiering van de ondergrondse. Station Hallonbergen is versierd met uitvergrote kindertekeningen, teksten en beelden die op deze tekeningen zijn geïnspireerd.

 

Stockholm metro Universitetet

Universitetet: hoewel de meeste stations al tientallen jaren oud zijn. doen de versieringen over het algemeen modern aan, zoals hier bij de universiteit van Stockholm. Op de tegelwanden langs de platforms staat de verklaring van mensenrechten van de Verenigde Naties.

 

Stockholm metro Solna Centrum

Solna Centrum: de felblauwe metrotreinen vormen vaak een mooi contrast met de gekleurde wanden van de metrostations, zoals hier bij Solna Centrum.

Wat vind jij van de metro van Stockholm? En welk internationaal metronetwerk is volgens jou een echte aanrader om te zien?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>