West-Canada

Wil je reizen zoals vroeger? Ga dan naar Canada of Alaska! Ruiger kun je het bijna niet krijgen. Op je wandelingen hier kom je eerder wilde dieren tegen dan andere toeristen. Uitgestrekte gletsjers en de Rockies bereik je over onverharde wegen en je glas whiskey staat ouderwets klaar in een echte saloon. Welkom in de wereld van beren, elanden en kariboes!

In het ruige en lege westen van Canada vind je de bekendste parken van het land. Absolute hoogtepunten zijn de ‘Glaciers Highway’, het Columbia Icefield, het blauwgroene Lake Louise, het schilderachtige Peyto Lake en de Rockies met het oudste park van Canada, het Banff National Park. Naast deze overbekende juweeltjes biedt Alberta u onvervalste ‘western’ gastvrijheid en uitgestrekte prairies. In British Columbia kunt u zich laten verrassen door andere pareltjes, waaronder het Wells Gray Park, het Kootenay National Park en het Manning Park. Het droge, woestijnachtige zuiden van British Columbia is het minst bekend en biedt u prachtige meren, zandstranden en wijngebieden. Als contrast met die droogte vindt u op Vancouver Island zelfs een regenwoud! Bijzonder populair zijn de walvisexcursies en de prachtige ferrytochten door de Inside Passage. Vanuit Vancouver beginnen tevens indrukwekkende cruises naar Alaska.

De Icefields Parkway voert je langs de hoogste bergen van de Rockies.


De schoonheid van de Rocky Mountains is vermaard, en het hoeft niet bij kijken te blijven! Te voet of op de fiets omhels je het uitzicht op besneeuwde bergen en met je kano laat je rivieren en azuurblauwe meren rimpelen.

Walvissen en zeeleeuwen tussen de fjorden, zeearenden en orka’s: ineens zie je ze in het Pacific Rim-park, bij Haines en het gezellige Seward.

Cultuur snuiven

Vancouver en Victoria zijn heel Engels, net als het bier en de aangeklede ‘tea’. In het dorp K’san leer je hoe de Gitxsan-indianen leefden, in Dawson City en Skagway komt de ‘goldrush’-tijd tot leven. Een whiskey in een negentiende-eeuwse saloon, met op de piano ‘ragrime’-muziek…

Banffs meren, bergen en bossen maken het een dierenparadijs. Witkoparenden, kariboes en grizzlyberen in overvloed. De smeltende sneeuw (april) brengt de dieren te voorschijn.

Bruisende steden
Calgary is prachtig gelegen in het uitgestrekte prairielandschap van Alberta, niet ver van de oprijzende bergtoppen van de Rocky Mountains. In de zomer vormt Calgary het decor voor cowboys en rodeo’s. De Rocky Mountaineer, een van de mooiste treinreizen ter wereld, vertrekt vanuit Calgary.

Vancouver, de Gateway van de Pacific, is een van de populairste steden ter wereld. De sfeer is er bijzonder aangenaam, bijvoorbeeld op de gezellige terrassen op Robson Street, de chique winkelstraat met veel boetieks, en in Gastown, het historische hart.

Whistlerwonderland
Winter in Whistler: alles draait om het buitenleven. Als je het niet kunt beklimmen, er vanaf racen, er doorheen wandelen of eraan gaan hangen, zijn de meesten niet geïnteresseerd. Iedereen, van peuter tot tachtigjarige, is geheel in Gore-Tex gehuld en heeft ski’s of sneeuwschoenen bij zich.

Noord-Canada
South Nahanni

Meer noordelijk strekken toendra’s en gletsjers zich uit. Wolven, beren, bevers en lynxen: hier leven ze nog onbedreigd. Een eland op je pad is heel gewoon, en tussen de gletsjers van Kluane en Wrangell zwerven nog hele kariboe-kuddes rond.

Centraal Canada
Churchill, in het noordoosten van Manitoba, is uitsluitend per trein of vliegtuig te bereiken. Elke herfst komen honderden ijsberen naar het gebied als de Hudson Bay bevriest, zodat ze zich op jacht kunnen begeven. Dit creëert een spectaculaire mogelijkheid voor ‘wild spotten’ in de wereld.