Er zijn van die steden die gewoon alles hebben: geweldige architectuur, een rijke historie, overheerlijk eten en geweldige winkels. Het Schotse Edinburgh is zo’n stad. En het beste nieuws? Dankzij de lage Britse pond is een trip naar Edinburgh tegenwoordig nog ontzettend goed te betalen ook!

Met een ruim uurtje vliegen zit je middenin deze betoverende stad, die de toegangspoort vormt voor een geweldige reis naar de Schotse hooglanden of ideaal is als een leuke citytrip voor een weekendje weg. De stad heeft zoveel verschillende kanten dat je je hier dagen kunt vermaken zonder je een moment te gaan vervelen!

Historische hotspot

Dat de Schotse hoofdstad uit z’n voegen barst van historie is geen verrassing meer. Al wandelend over the Royal Mile, kom je langs tientallen ‘closes’, ‘wynds’ of ‘courts’, kleine straatjes waarvan je nooit weet waar ze naartoe leiden maar die soms prachtige doorkijkjes geven of geweldige pubs herbergen. Sommigen hiervan zijn zelfs ondergronds, zoals Mary’s Kings Close, waar je even helemaal meegenomen kunt worden naar het mysterieuze oude Edinburgh.


Dit kan ook door middel van een van de vele gratis ghost tours die de stad rijk is. Op meerdere plekken op the Royal Mile zijn verzamelpunten waar op vaste tijden zo’n ghosttour plaatsvindt en waar je gewoon bij aan kunt sluiten. Een toffe manier om eens een andere kant van de stad te zien!

Stockbridge edinburgh

Verken ook eens de wijken net buiten het centrum, zoals het prachtige Stockbridge

Die mystieke kant van de stad is dan ook niet onbekend gebleven, aangezien de stad heeft gediend als inspiratiebron voor onder meer Harry Potter. Zo zou het kleurrijke en kronkelende Victoria Street de basis zijn geweest voor Diagon Alley en dit is ook terug te zien in de shops die zich daar nu gevestigd hebben. Allemaal geinige, onafhankelijke winkeltjes met de leukste snuisterijen!

Onontdekte kanten van Edinburgh

Het is niet moeilijk om de hotspots van de stad te vinden. Volg het geluid van de doedelzakken en je komt op de Royal Mile terecht, met het statige kasteel aan de ene kant en het prachtige Holyroad Palace aan de andere zijde. Ook de nieuwere winkelstraat Princess Street is niet te missen. Er is echter nog zoveel meer te doen in Edinburgh als je net iets verder kijkt!

Zo kun je aan de nieuwe zijde van het centrum in 10 minuten wandelen naar Dean Village. Dit was ooit een klein dorpje dat op een bepaald moment is opgenomen in het grotere geheel van de stad, maar nog steeds die dorpse uitstraling heeft weten te behouden. Vanaf Dean Village kun je de Water of Leith Walkway volgen, een groene strook die uiteindelijk in havengebied Leith eindigt. Dit wandelpad brengt je ook langs de wijk Stockbridge, welke floreert in maffe vintagewinkeltjes en heerlijke eettentjes. Bovendien vind je hier enkele van de mooiste straatjes van de stad. Op zondag is hier ook de Stockbridge Market, een plek waar lokale producenten hun waar verkopen en je heerlijk kunt struinen en proeven en je lunch bij elkaar kunt sprokkelen.

Magnifieke vergezichten

Letterlijk hoogtepunt van een trip naar Edinburgh is Arthur’s Seat. Deze oude vulkaan is gelegen bij Holyroad Park, aan het einde van de Royal Mile. De beklimming is goed te doen, bij vlagen aan de steile kant maar het uiteindelijke uitzicht is het meer dan waard. Op de top zie je de stad in al haar glorie liggen, hoor je de doedelzakken vanaf de Royal Mile nog spelen en krijg je een geweldige indruk van de prachtige natuur die Edinburgh omringt!

Arthur's Seat Edinburgh

Het is een fikse klim, maar dan heb je ook wat! Arthur’s Seat geeft een geweldig uitzicht over de stad

Het makkelijkste punt om te herkennen van zo’n afstand is natuurlijk Edinburgh Castle, die is gelegen op Castle Rock temidden van het oude centrum. Maar je kunt ook nog een ander kasteel zien liggen, iets zuidelijker van de stad. Craigmiller Castle is een geweldige plek om de drukte van de stad even te ontvluchten. Met nog geen 10 minuten rijden (en een taxiritje kost ook maar 10 pond vanaf het centrum) bevind je je op een plek die toeristen nauwelijks nog weten te vinden en waar je vrij kunt rondwandelen in dit prachtige kasteel. Een leuk uitje om even uit te waaien en de stad vanaf een afstandje te bewonderen.

Waarom Edinburgh?

Dit is hét moment om Edinburgh te bezoeken! Met de aanstaande Brexit is de Britse pond een stuk goedkoper geworden en het voorheen als duur gekwalificeerde Schotland is daarmee een stuk betaalbaarder geworden. Bovendien heeft de stad ook veel te bieden als je on a budget reist, met leuke, gratis tours door de stad, gratis musea en veel toffe wandelingen die je op eigen gelegenheid kunt maken.

Dagelijks zijn er meerdere directe vluchten van Amsterdam naar Edinburgh en je zit met de airportbus binnen 30 minuten in het centrum van de stad. Hotels zijn er in overvloed en als je graag iets goedkoper zit, is de omgeving van Haymarket een fijne plek om je verblijf te boeken.

Maar de belangrijkste reden om Edinburgh te bezoeken, is dat het een stad is die echt voor iedereen wat te bieden heeft! Cultuur, natuur, shoppen en heerlijk eten; Edinburgh blijft zich continue ontwikkelen waardoor je hier altijd weer terug wilt komen!

Victoria Street Edinburgh

Misschien wel de kleurrijkste straat van Edinburgh; Victoria Street!

 

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>