Fjord-Noorwegen

"De Noorse fjorden, daar zouden we wel nog eens naar toe willen". Hoe vaak die woorden uitgesproken worden is niet te tellen. Met name vanwege haar uitgestrekte landschap van gletsjers en door fjorden gespleten bergen, warmhartige mensen en natuurlijke schoonheid hebben veel mensen Fjord-Noorwegen hoog op hun bucketlist staan.

preikestolen-lysefjord

Fjord-Noorwegen

Noorwegen is een uitgestrekt land. De grillige kust is van noord naar zuid ongeveer 1.800 km lang. Zou je diezelfde afstand doorreizen naar het zuiden, dan kom je in Rome uit! Er zijn rotsen, bergen, fjorden en wel 15.000 eilanden. Als er wordt gesproken over de Noorse Fjorden, dan bedoelt men “Vestlandet” of letterlijk het Westland. Het is een relatief smalle strook, gelegen tussen Stavanger en Kristiansund. Vestlandet wordt Het Land van de Fjorden genoemd, omdat daar de grootste concentratie is.

Fjorden, zeearmen die diep het land binnendringen, zijn door gletsjers uitgeslepen dalen. Niet alleen in Noorwegen zijn fjorden, je vindt ze ook in British Colombia, West-Patagonië, Nieuw-Zeeland en Groenland.

Hiken in Fjord-Noorwegen

Duizenden kilometers gemarkeerde paden en honderden onbemande en bemande berghutten. ‘DNT’, de Noorse wandelorganisatie, zorgt ervoor dat de Noorse bergwereld bereikbaar is voor toeristen. Wandel door de ongerepte natuur naar de Preikestolen of Trolltunga of over de Romsdalseggen langs gletsjers, meren en bergen. Aanschouw spectaculaire uitzichten, wandel op grote hoogte en ervaar de ongerepte natuur!

The National Tourist Routes

De National Tourist Routes zijn wegen die niet alleen ontworpen zijn om je zo snel mogelijk naar je bestemming te brengen, dit zijn routes met iets extra’s. Gedurfde en innovatieve architectuur is een uniek kenmerk van de National Tourist Routes. In totaal zijn er 18 National Tourist Routes in Noorwegen die zorgvuldig zijn geselecteerd door de Noorse Public Road Administration, zij zorgen ervoor dat de routes aansluiten op de behoeften van reizigers. Elk van de 18 routes heeft zijn eigen geschiedenis en karakter. Langs alle routes vind je bijzondere uitzichtpunten, voorzien van onder andere servicegebouwen, parkeerplaatsen, paden en kunst.

Tverrfjellet-Toisniemi

Wintersport in de fjorden

Noorwegen staat bekend om haar sneeuwzekerheid, ongerepte natuur, kindvriendelijke skiresorts en rustige ruime pistes van alle moeilijkheidsgraden. Kinderen tot acht jaar skiën er gratis. In heel Fjord-Noorwegen kenmerkt het landschap zich door hoge berghellingen, besneeuwde bergwouden en de meest indrukwekkende vergezichten. Dit nodigt niet alleen uit tot skiën en snowboarden, maar ook tot langlaufen en sneeuwschoenwandelen.

Een wintersportvakantie in Fjord-Noorwegen kan goed gecombineerd worden met het verkennen van de natuurrijke omgeving per Fjord Safari in een RIB boot. Ook een honden- of paardensleetocht, een tripje met de Flåm Railway vanaf de Aurlandsfjord de bergen in en indoor skydiven behoren tot de mogelijkheden. Slapen doe je in moderne hutten, hotels en lodges, die grotendeels pas een paar jaar geleden zijn gebouwd.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Artikelen

Lees Meer  

Met het openbaar vervoer door Fjord Noorwegen

Met de Flybussen tussen luchthaven en stad Het is laat in de namiddag wanneer ik mijn koffer van de bagageband neem en de luchthaven van Stavanger uitwandel. De luchthaven ligt een eind buiten de stad, maar dat is geen probleem. Ik heb een ticket voor de Flybussen, een Noorse busdienst die tussen de luchthavens en de grote steden rijdt. De …

Lees verder  

Dutchweek Norway

Dutchweek Norway is hét feest van Nederlanders in de Noorse sneeuw. Vier dagen lang optimaal genieten van sneeuw, wind en water. Dit unieke evenement vindt plaats in het sneeuwzekere gebied Myrkdalen met onder meer optredens van bekende dj’s.

Lees verder  

Op fjordsafari in Noorwegen

Al lijkt het landschap soms ongetemd en wild, toch zijn de fjorden gemakkelijk te verkennen. Kies voor een eigen route of bezoek de inhammen onder begeleiding van een gids. Wij beleefden een geweldige fjordsafari in een RIB-boot in het westen van Noorwegen, vanuit Flåm.

Lees verder  

Op avontuur in Noorwegen

Wij bezoeken in vier dagen tijd drie steden. Bergen, Haugesund en Stavanger. Bergen is een levendige stad waar de zee en de natuur altijd dichtbij is. Ook een stad met heerlijk eten. Tip: ga naar Matbørsen, een soort foodhal. Sla alleen de walvisworst over. Al ben ik geen liefhebber van vis, het eten in Noorwegen was ook heerlijk voor mij. …

Lees verder