Dat het centrum van Riga op de UNESCO werelderfgoedlijst staat is niet voor niets. De Letse hoofdstad, die zich met 640.000 inwoners de grootste stad van de Baltische staten mag noemen, heeft een rijke culturele historie. Pas sinds 1991 is Letland onafhankelijk, daarvoor is het door veel landen bezet geweest. Al deze bezettingen hebben hun sporen nagelaten, wat resulteert in een stadscentrum waar veel verschillende bouwstijlen naast elkaar bestaan.

De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Daugava. Op de westelijke over liggen de Oude en Nieuwe Stad, waar zich de meeste toeristische bezienswaardigheden bevinden. Maar ook buiten het centrum is voldoende te beleven. Ik was twee dagen in deze Baltische stad en werd fan.

Het Oude Riga

In het oude deel van het centrum van Riga, de Oude Stad of Vecrīga vind je middeleeuwse gebouwen uit de tijd dat Riga nog een Hanzestad was, afgewisseld met Jugendstil architectuur en gebouwen in stalinistische stijl. Het is een vrij klein centrum dat met gemak in één dag bezichtigd kan worden. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de Petruskerk, de Sint Johanneskerk, de Dom van Riga en de Kruittoren, en dit zijn dan ook gelijk de toeristische trekpleisters. Mijn aandacht wordt gelijk getrokken door de Centrale Markt. Dit enorme complex bestaat uit vijf verschillende markthallen die onderling met elkaar verbonden zijn. Bijzonder is dat de hallen gemaakt zijn van voormalige hangars van zeppelins. Elke hal heeft zijn eigen specialiteit: er is een hal voor vlees en vis, een hal voor groenten en fruit, een hal voor brood en gebak en ook een hal waar kleding wordt verkocht. Buiten zijn een heleboel kraampjes met souvenirs en bloemen.

Een ander opvallend gebouw is het “Zwarthoofdenhuis”, een typisch gebouw in Gotische stijl met een gevel die doet denken aan de grachtenpanden in Amsterdam. En dat klopt, want het is gebouwd naar een voorbeeld van de Nederlandse gildehuizen. Het gebouw werd in de 14e eeuw gebouwd door de gilde van de Zwartkoppen, een gilde voor ongetrouwde Duitse koopmannen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog brandde het gildehuis af, maar het is gerestaureerd en in oude staat hersteld. Natuurlijk mag je tijdens een bezoek ook het Kattenhuis niet missen. Nee, dit is geen huis waar allemaal katten wonen of een museum gewijd aan katten: het is niets meer dan een huis met twee torens, met op de punt van beide torens een zwarte kat. Het verhaal gaat dat de eigenaar van dit huis niet toegelaten werd tot een van de machtige gildes in de stad, namelijk die van de Zwarthoofden. Hij was het er niet mee eens en liet, om met het gilde de draak te steken, twee katten op zijn dak plaatsen die met hun achterwerk richting het gildehuis stonden. Om een lang verhaal kort te maken: de man werd vervolgens toegelaten tot het gilde, en de katten werden omgedraaid.

riga kattenhuis

De kat op het Kattenhuis

De Nieuwe Stad

In de nieuwe stad, of Centrs, vind je vooral veel Jugendstilarchitectuur. De Alberta Iela is de bekendste straat, en één van de weinige plekken in Europa waar zoveel gebouwen in deze stijl bewaard zijn gebleven. Er is een heus museum voor deze architectuur uit het begin van de 20e eeuw, hier kun je veel van de interieurs uit deze tijd bekijken. Maar met gewoon een wandeling maken zie je ook al genoeg moois. Soms staat ergens een deur open en kun je naar binnen kijken. Ook hier zijn veel van de gebouwen gerestaureerd. In één van de zijstraten van de Alberta Iela zit een theehuisje waar je, als je er binnen stapt, het gevoel hebt honderd jaar terug te gaan in de tijd. Het is volledig ingericht in de stijl van toen. Een ideale plek voor mij om even tot rust te komen.

Riga Jugendstil Alberta Iela

Jugenstilarchitectuur op de Alberta Iela

Buiten het centrum

Aan de overkant van de rivier Daugava bevindt zich het schiereiland Kipsala. Het is zowel met de bus als te voet bereikbaar, tenminste als je de harde wind die op de brug kan waaien durft te trotseren. Het schiereiland wordt gekenmerkt door de houten huizen die Scandinavisch aandoen. Veel ervan zijn in een beetje vervallen staat, maar een deel wordt opgeknapt. Met een mooi zonnetje erbij vormt dit een heel romantisch decor. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op het centrum van Riga en op de bedrijvigheid bij de rivier. Een ideale plek voor een wandeling langs het water.

Wat je ook niet mag missen als je in Riga bent is een bezoek aan de sauna. Deze worden ‘pirts’ genoemd. Naar de sauna gaan is een belangrijk traditioneel ritueel voor de Letten, om zowel lichaam als geest te reinigen. Riga kent verschillende sauna’s, waarvan Balta pirts een van de oudste en bekendste is. Niemand spreekt er Engels, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een belevenis op zich.

Riga Daugava

Zweedse invloeden aan de overkant van de Daugava

Tekst en foto’s: Heleen Janssens

Latest posts by Dionne (see all)

Artikelen

Lees Meer  

Riga | De Baltische drie-eenheid

Ik vraag mij oprecht af hoeveel mensen er weten waar de Baltische Staten liggen en ook hoeveel Nederlanders daar geweest zijn. Maar wist je dat Riga dé upcoming studentenstad van Europa is. Dit betekent veel terrasjes, barretjes, restaurantjes en hippe spots; de plek om een weekend te spenderen!

Lees verder