Riga: ultieme najaarsbestemming

Aan de Oostzee, tussen Estland en Litouwen in, ligt het kleine maar krachtige Letland. De hoofdstad Riga staat inmiddels behoorlijk goed op de toeristenkaart, maar de rest van Letland is nog relatief onontdekt. Deze Baltische staat is echter heel veelzijdig. Een kustlijn van 500 kilometer, dichte bossen, talrijke buitenactiviteiten en rijke culturele tradities. Zelfs tijdens een kort verblijf in het gezellige Riga kun je veel van het land ontdekken. Ik geloof dat Riga de ultieme bestemming voor een stedentrip is dit najaar!

Naar Riga vlieg je vanaf Schiphol met Air Baltic, maar je kunt ook vertrekken vanaf Eindhoven met Wizz Air. De twee uur durende vlucht is aanzienlijk korter dan wanneer je per auto of trein via Berlijn, Warschau en Kaunas naar Letland reist. In vogelvlucht is het dan ook maar 1.300 kilometer, wat betekent dat Riga dichterbij ligt dan bijvoorbeeld Madrid. Voor de landing krijg je al een goed beeld van dit Baltische land. Het is er groen, bebost en grotendeels ongerept. Hoge bergen vind je er niet. Wel eindeloze bossen, uitgestrekte moerasgebieden en een prachtige kustlijn.

Landing Riga Airport

Het is net of je over de Scandinavische wouden vliegt

Riga Centre Tour – Old Town

Mijn Letland-reis start in Riga, het centrum van de Baltische staten. Ontdek deze toffe stad door zelf door het oude centrum te struinen of een lokale gids in de arm te nemen! Dat laatste is trouwens een echte aanrader, want behalve het aanschouwen van al die mooie gebouwen, leer je meer over de bewogen geschiedenis en vele gezichten van Riga.

Na een twee uur durende vlucht en een korte rit naar de stad, haalt stadsgids Juris Berže me ‘s middags op bij mijn hotel Neiburgs, hartje Old Town. Juris vertelt me uitgebreid over de Lets-Nederlandse handelsbetrekkingen en neemt me stap voor stap mee langs de lokale geschiedenis van de oude Hanzestad. Jāņa Sēta, Konventa Sēta, de Petrikerk, het Stadhuisplein dat omringd wordt door prachtige historische gebouwen, zoals het Zwarthoofdenhuis en het Stadhuis. De Gildehuizen (Lielā Ģilde en Mazā Ģilde), de kathedraal van Riga, het oude Ordekasteel en ‘de Drie Broeders’ aan de Maza Pilsstraat, die de ontwikkeling van de constructie van woonhuizen in de stad laten zien.

hotel neiburgs riga

Hotel Neiburgs

Het Zwarthoofdenhuis

Het Zwarthoofdenhuis, hét icoon van Riga, dat vroeger tot de Broederschap van de Zwarthoofden behoorde

Riga Centrum

Konventa Sēta – centrum Riga

Drie broers Riga Trīs brāļi

Drie broers: kenmerkend voor woonhuizen in Hanzesteden in het Oostzeegebied

Stadsbeeld Riga

Stadsbeeld Riga

Bewogen geschiedenis en rijke historie

We leren al snel dat de geschiedenis van Letland er een vol overheersing en onderdrukkingen is. Dat begon rond 1200 met de komst van de Duitse ridders, die de pagans, heidenen, wilden bekeren en handel wilden drijven in de regio. De eeuwen die volgden op de verovering en kerstening werd het gebied welvarend door de Oostzeehandel in graan. Er is meermaals gestreden tegen de bezetters, maar pas in 1991 (!) herwon Letland de onafhankelijkheid na een lange periode onder Russisch bewind. Een roerige geschiedenis dus, die is terug te vinden in het huidige Letland.

Vandaag de dag is Riga rijk aan leuke terrasjes, restaurants en cafés. Het is een feestje om door het kleine labyrint van straatjes en steegjes te slenteren en her en der een drankje te doen.

riga expositie onafhankelijkheid

In de Petrikerk vind je een expositie over de Letse onafhankelijkheid

Koffietentje Riga

Koffietentje Riga

crumble cake riga

Hier wil je even binnenstappen: Crumble Cake

Riga – langs de randen van de stad

We vervolgen onze route langs de randen van de oude binnenstad; langs de nationale opera, het Vrijheidsmonument, de Russisch-orthodoxe kerk, de kunstacademie en de Russische Ambassade. Nooit eerder zag ik zoveel protestuitingen: een veelvoud aan Oekraïense vlaggen, een vreselijke poster en zelfs de straat waar de Russische Ambassade huist, is hernoemd naar Ukrainas Neatkarības iela – the street of Ukrainian independence.

poetin spandoek riga

Protest spandoek tegenover de Ambassade

Orthodoxe kerk Riga

De gigantische Russisch-Orthodoxe Kathedraal van de Geboorte van Christus

De Letse Nationale Opera

Riga heeft zo’n 600.000 inwoners, maar een cultureel aanbod als ware het een miljoenenstad

Riga – art-nouveau hoofdstad van Europa

We passeren allerlei bouwstijlen, van laat-romaanse en gotische architectuur tot barok, art nouveau en nationale romantiek. We zijn op weg naar Elizabetes iela en Alberta iela, het Art Nouveau District grenzend aan de oude stad. Albert Street wordt gezien als het art nouveau-epicentrum van Riga, aangezien er over de gehele lengte prachtige historische gebouwen staan, overdadig vol ornamenten.

Toen deze bouwstijl rond de 20e eeuw op zijn hoogtepunt was, kende Riga een bouwhausse. Bovendien was het verbod op het bouwen van stenen huizen buiten de stadswal net opgeheven. Waar in de middeleeuwen in de suburbs slechts houten huisjes stonden, die bij iedere inval werden vernietigd om de vijand buiten de stad te houden, verrezen nu prachtige bouwwerken. Eerst neoklassiek en later in Jugendstil. Het merendeel is van de hand van Michail Eisenstein, stadsarchitect van Riga.

riga albert street

In het Art Nouveau District vergaap je je aan Jugendstil of art nouveau

riga art nouveau district

Alberta iela – het art nouveau-epicentrum van Riga

riga alberta iela

Albert Street – overdadig vol ornamenten

riga art academy of latvia

The Art Academy of Latvia

riga art nouveau

Tegenover het Art Nouveau museum zit een lieflijk art nouveau winkeltje

riga artnouveau beer-leeuw

Verhalen in de art nouveau ornamenten (de leeuw overwint de beer)

Proef, eet en beleef

Andra Brice pikt me de volgende ochtend om 08:15 uur op voor een bezoek aan de Central Market, want deze markthallen mogen natuurlijk niet ontbreken! Aan de hand van het boek From Peasant to Pleasant vertelt ze honderduit over de talrijke Letse tradities en duiken we samen de Letse keuken in. Als iemand je ooit vertelt dat de Letse keuken saai is, dan is hij niet met Andra op stap geweest.

Hoewel Letland gekscherend bekendstaat als Potatoland, wordt hier echt niet alleen aardappels en vlees gegeten. De Letse keuken krijgt juist steeds meer internationale lof. En terecht, want hier eet je divers en altijd uit het seizoen: rabarberlimonade, zwarte bessenmousse, boschampignons, burgers van hertenvlees. Proef zeker het ambachtelijk bier, roggebrood, gerookte vis, gerookte ham en de overheerlijke gerechten met paddenstoelen of bessen. Je kunt er ook goed kookworkshops volgen. Ook fijn is dat je in Riga echt lekker uit eten kunt, zonder de hoofdprijs te betalen. Hier kun je nog genieten van hippe eettentjes en culinaire hoogstandjes voor een redelijke prijs en zelf ervaren hoe divers de Letse keuken is!

Een van de weinige zeer authentieke gerechten: sklandrausis (gebakje gevuld met wortel en aardappelpuree) © Reinis Hofmanis

Een van de weinige zeer authentieke Letse gerechten: sklandrausis (gebakje gevuld met wortel en aardappelpuree)

Riga Central Market

De centrale markt van Riga is een van de meest opvallende bouwwerken uit de 20e eeuw in Letland en staat sinds 1998 samen met het oude Riga op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In vijf voormalige zeppelin-hangars houden de Letten een permanente markt. Hier shop je tussen de locals en het is dé plek om typisch Letse producten te proeven. Het is een avontuur om alleen al door de gigantische foodhallen te lopen. Op de Centrale Markt kijk je in elk geval je ogen uit. Verse vis die soms nog beweegt in de vitrine, er wordt gehakt gemaakt waar je bij staat en naast de groente liggen de kaas en de koekjes.

Bonus: op je wandeling van Old Town naar de markthallen kom je in het voetgangerstunneltje deze superleuke muurschildering van Edward von Lõngus tegen. Bijzonder, want verder heb ik in Riga weinig graffiti gezien.

Streetart Riga - Edward von Lõngus

Streetart in de tunnel richting markthallen

riga bessen markt

De herfst is het seizoen voor bessen op de markt

riga bessen

Allerlei soorten bessen

riga markthallen

De Markthallen van Riga

riga vleesmarkt

Riga vleesmarkt

riga groente fruit

Lokale boerenproducten op de centrale markt van Riga

Magistraal uitzicht over Riga

Riga heeft een aantal leuke viewpoints, zoals de 72 meter hoge Petritoren, het observatiedek van de in Stalinistische stijl opgetrokken Letse Wetenschapsacademie (bij de Centrale Markt), de Riga Skyline Bar en het panoramaplatform van de National Library aan de overkant van de Westelijke Dvina. Minder hoog, maar absoluut een tip voor jouw sunset: Gutenberg’s Restorans!

riga petritoren - Het observatieplateau van de Petrikerk is zonder twijfel de meest charmante plek om van een 360-graden uitzicht over Riga te genieten

Het observatieplateau van de Petrikerk is zonder twijfel de meest charmante plek om van het uitzicht te genieten

riga koepel vrijheidsbeeld

Uitzicht op de kathedraal en het Vrijheidsbeeld

gutenbergs terrace

Gutenberg’s Terrace

Ontdek Letland vanuit Riga

Wil je meer van dit middelste land van de drie Baltische staten zien dan alleen Riga? Groot gelijk! Letland heeft een prachtige natuur, rijke historie, gezellige stadjes, mooie kastelen, fijne stranden en heerlijk eten. Al heb je maar twee dagen in Riga, zoek zeker een (halve) dag de natuur op! Combineer Kemeri en Jurmala en je ziet in korte tijd heel veel moois! Dus mijn beste tip: trek eropuit! Liefst in combinatie met authentieke tradities.

Algemene informatie over Letland is te vinden op latvia.travel

kemeri uitzicht vanaf uitkijktoren

Een citytrip naar Riga is perfect te combineren met daguitstapjes in de natuur

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>