Riga | De Baltische drie-eenheid

Ik vraag mij oprecht af hoeveel mensen er weten waar de Baltische Staten liggen en ook hoeveel Nederlanders daar geweest zijn. De meest voorkomende reacties die ik namelijk kreeg op mijn mededeling; “Als je me zoekt, ben ik dit weekend in Riga”, schommelde tussen  ‘waar ligt dat’ of  ‘wat moet je daar dan’.

Om deze vragen gelijk maar even te beantwoorden: Waar ligt dat? Riga is de hoofdstad van Letland. Ik hoor het je denken; ‘Waar ligt Letland?’ Onder Finland en naast Rusland. Wat ik daar moet? Lees dit artikel.

De keuze om naar Riga te gaan ging niet gepaard met veel overweging en/of denkwerk. De website die ik dagelijks gebruik om door tickets te spitten gaf aan dat een retourtje Riga mij slechts € 60 lichter zou maken. Eerst boeken, dan denken, is mijn motto en zo waren mijn vader en ik de trotse eigenaren van een Wizzair vliegticket.

Slechts tweeënhalf uur na het opstijgen (lekker dichtbij, dus ook voor mensen met vliegangst goed te doen) landt het vliegtuig op het internationale vliegveld van Riga en nog geen half uur later sta je in het centrum. Ons hotelletje, genaamd Barons City Centre Hostel & Apartments, is te vinden in de rijke wijk net buiten het centrum. Voor precies 100 euro hadden wij 3 nachten in een privé-kamer in dit leuke huiselijke hostel/hotel. De entree laat je de moed in de schoenen zakken maar de daadwerkelijke ruimte is schoon, netjes, en meer dan z’n geld waard.

Dan rest nog steeds de vraag: Wat moet je daar!?

To Go in Riga

Riga is dé upcoming studentenstad van Europa. Dit betekent natuurlijk veel terrasjes, cafeetjes, barretjes, restaurantjes, en hippe hipsterspots. De plek om als freelancers een weekend te spenderen!

By far nummer 1 op de lijst is Folk Club Ala, tussen de kathedraal en het water. Deze idyllische bar ligt verstopt diep onder de grond. De entree is een kleine houten deur met een steile trap naar beneden. Het lijkt op een opslagkelder tot je de hoek omloopt en het rumoer van lallende Vikingen je tegemoet komt. Alles in deze bar is robuust, groots, oud, en hout. De beste vergelijking is te maken met een scene uit Lord of the Rings. Het voelt oud, het ruikt oud, en het lijkt oud. De sfeer is tastbaar en wordt versterkt door de dagelijkse live-muziek. De bar is voorzien van een indrukwekkende selectie van lokaal bier (Heineken is hier niét verkrijgbaar) met zeker 30 verschillende bieren op tap. Daarnaast is het ook een restaurant waar erg grote maaltijden te bestellen zijn. Denk dus aan een halve kilo’s beenham, gepofte aardappels met het formaat van een cavia, veel groente en kaas, en natuurlijk halve liters bier. Voor een avondje uit met drie hoofdgerechten en zo’n vijf liter bier moet je hier ongeveer € 35 apart houden.

Folk Club Ala

Bezoek ook de Skybar in het Raddison Blu Hotel, met 26 verdiepingen is dit niet de meest spectaculaire toren ter wereld maar zeker de moeite waard. De lift is omgeven door drie glazen wanden wat een mooi uitzicht geeft over de lager gelegen stad. De prijzen zijn hier echter wel zo hoog als je zou verwachten van een luxe hotel.

To Do in Riga

Erg leuk en interessant om te doen is een free-walking-tour. Dit is een gratis tour die wordt georganiseerd door (oud)studenten die je zo’n twee uur door de stad loodsen. Na een klein rondje door de binnenstad zullen ze je veel meer vertellen over de andere wijken in de stad. Daar vind de daadwerkelijke geschiedenisles plaats en is vele malen interessanter. De ‘oude’ stad is namelijk een replica van vroeger en staat er slechts 30 jaar, de buitenwijken daarentegen zijn honderden jaren oud.

Om echt de lokale cultuur te ervaren moet je de markthallen induiken. Deze hallen waren vroeger zeppelin-hangars. Maar aangezien deze niet veilig genoeg waren, werd het zeppelin-programma stopgezet. De hangers werden verlaagd, verplaatst, en ingericht als markthallen. Elk oud-hangar wordt gebruikt voor een andere categorie van de schijf van vijf.

Als feestlocatie is Riga een waardige vervanger voor Praag. Vanwege het hoge aantal studenten in deze stad is het aantal clubs en discotheken flink gestegen. De prijzen zijn nog laag, de afstanden klein, en het bier is er in overvloed.

Een citytrip maken kan het hele jaar rond, maar de beste periode is tussen mei en juni.

Riga

Sander
Volg me!
Laatste berichten van Sander (alles zien)
  1. Arjan Mulder zegt:

    Je aanpak is wellicht iets te creatief? Ik zie bv. de drie-eenheid niet in je verhaal…Wat bedoel je met die titel??

    • He Arjan! Bedankt voor je reactie. Met drie-eenheid doel ik op het feit dat er drie Baltische Staten zijn. Er komt nog een tweede artikel over Vilnius, Litouwen en hopelijk later een derde over Estland waardoor de drie-eenheid compleet is.

  2. Buiten Riga zijn mooie dorpjes, kleine steden en meerdere kastelen waar je kan goedkoop overnachten en ze zijn perfect als trouwlocatie.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>