Fins Lapland

In één van de meest noordelijke oorden van het Europese vasteland, vind je het gebied dat zich naar alle waarschijnlijkheid het meest mag vergelijken met de term Winter Wonderland. Een absolute sneeuwgarantie die zorgt voor oneindig gevarieerde sneeuwpret in het winterseizoen, het adembenemende Noorderlicht, de gezelligheid van kleine steden en dorpen afgewisseld door de rust en verlatenheid van uitgestrekte natuurgebieden. Natuurgebieden waar de liefhebber van outdoor sport zijn hart kan ophalen. Het gaat hier over Lapland (of Lappi zoals de Fin het zelf noemt), de meest noordelijke regio in Finland.

Naast onze gangbare vier seizoenen, spreekt men in Lapland liever van acht seizoenen in het jaar: First Snow (vroege winter), Christmas (diepe winter), Frosty Winter (late winter), Crusty Snow (lente), Departure of Ice (vroege zomer), Midnight Sun (zomer), Harvest Season (late zomer) and Colourful Autumn (herfst). Periodes die het allemaal om verschillende redenen de moeite waard maken Lapland eens te bezoeken. Misschien wel de belangrijkste reden is het zonlicht, het gebrek daaraan in de wintermaanden, de overvloed in de zomermaanden en de periodes daartussen waarin het leven en de natuur zich aanpast naar het toe- en afnemen van het aantal zonuren. Daarnaast is Lapland één van de schoonste plekken op aarde, en kun je er daarom zo maar in het wild geplukte bessen en paddenstoelen geserveerd krijgen, die perfect samengaan met het rendierenvlees of de vis die met veel liefde, en veel lokaal geoogste kruiden voor je worden klaargemaakt.

Zonsondergang boven Jerisjärvi

De vroege eerste sneeuwval maakt het mogelijk dat al rond eind oktober de skigebieden worden geopend, het hoogseizoen voor wintersportactiviteiten ligt zo rond februari, maar er kan zelfs tot begin Mei worden genoten van de sneeuw. De verschillende ski resorts (zoals bijvoorbeeld Levi, Yllas en Saariselka) zijn weliswaar lagergelegen dan vergelijkbare plekken in de Alpen maar hebben altijd perfecte sneeuwcondities, veel geprepareerde pistes en funparks. Naast downhill skiën is Lapland bij uitstek voor langlaufers een waar paradijs, want overal waar je komt vind je langlaufroutes; in het achterland van de ski resorts, maar ook in de minder bezochte hoeken van (bijvoorbeeld) de Nationale Parken. De Finnen zijn zelf fervent langlaufers en zij zorgen dus altijd goed voor deze routes. De routes zijn gemarkeerd en bieden voor ieder wat wils, of je nu een paar kilometer wilt skiën of liever een lange afstandsroute wilt overbruggen die je over meerdere dagen door de wildernis leidt.

Natuurlijk hoef je niet perse een geoefend skiër, snowboarder of langlaufer te zijn om hier aan je trekken te komen. Hoewel wandelen en hiken in het winterseizoen vaak onbegonnen werk is, kun je bijvoorbeeld de sneeuwschoenen onderbinden om de natuur in te gaan. Ook hiermee kun je gebruik maken van de geboden routes en voor wie dit nog niet eerder heeft gedaan, het zal je nog verbazen welke afstanden je hiermee kunt overbruggen, maar laat het niet de schijn wekken dat dit niet inspannend genoeg is.

Mocht je zelf even geen al te zware inspanning willen leveren, of mocht je gewoon toe zijn aan wat afwisseling dat kun je, in het winterseizoen, ook de natuur verkennen met de sneeuwscooter, of middels een rendier- of huskysafari. De meeste hotels bieden deze safari’s aan in samenwerking met de eigenaar van de sneeuwscooters, of met de rendier/huskyhouder. Voor de sneeuwscooters geldt, laat je goed informeren over de regels en waar je met de sneeuwscooter wel en niet mag komen. Het allerleukst is het maken van een tocht met gids, omdat je dan veel meer te zien krijgt van de omgeving. De gids kent de geprepareerde tracks door de bossen en zal je ongetwijfeld naar plaatsen brengen die je zelf nooit had kunnen vinden.

Photo credits: Lapland Pictures / Arto Komulainen

Ongemotoriseerd, maar daarom niet minder leuk, zijn de rendier- en huskysafari’s die je op heel veel plekken kunt doen. Rendiersafari’s zijn het meest geschikt voor kortere tochten, tot maximaal een dagdeel. De snelheid ligt niet erg hoog en het is dan ook meer de ervaring dan de afstand die wordt afgelegd, die telt. Mocht je overwegen zowel een rendier- als een huskysafari te gaan doen, dan is een tip van ondergetekende, vooral eerst de rendiertocht te doen. Deze kan, na een ervaring met vier tot zes huskies, qua energie wellicht iets tegenvallen.

Husky farms vind je overal verspreid over Lapland, en de kennels variëren van 30 tot soms wel 250 honden. Het loont zeker de moeite enig voorwerk te doen bij de keuze voor een specifieke kennel. Naast de tocht zelf, is het leuk om voor en na de tocht tijd door te brengen met de honden. Bij sommige kennels vinden de eigenaar en het personeel het leuk als de gasten al van tevoren meekijken (en helpen) bij het klaarmaken van de slee. Tochten met husky’s zijn er van een uur tot zelfs een week. Bij de tochten tot maximaal een dag wordt vaak koffie/thee en lunch inbegrepen, die klaar wordt gemaakt op de meest verlaten plekken in de natuur. Bij meerdaagse tochten mag je er van uit gaan dat je over één of meerdere bevroren meren wordt geleid, de overnachting vindt dan plaats in een zogenaamde wilderness cabin die wordt gehuurd of zelfs eigendom is van de eigenaar van de kennel. Het eerder aangeprezen rendierenvlees kan zomaar onderdeel zijn van (één van) de maaltijd(en) die u geserveerd krijgt tijdens de tocht. Ben je vegetarisch, vergeet dat dan niet even te melden bij boeking.

Huskysafari

Huskysafari

Overal in Lapland heb je een grote kans om het Noorderlicht te zien als het helder en donker is. Dit natuurfenomeen, ook wel Aurora Borealis, is voor velen een wens die zij eenmaal willen meemaken. In Lapland wordt wel gezegd dat diegene die eens dit dansende groene, en soms meerkleurige lichtspektakel heeft gezien er aan verslaafd kan raken. Het is dus maar de vraag of je het bij één keer zal kunnen laten. Naast een dosis geluk, kun je op veel plaatsen een lokale gids inschakelen waarmee je naar plaatsen rijdt waar hij/zij de kans op Noorderlicht het grootst acht. Deze gidsen rekenen in sommige gevallen slechts 50% van de prijs, mocht je het licht niet te zien krijgen. Het is een flinke uitdaging om (met name in de wintermaanden) een aantal uren in afwachting buiten door te brengen, maar houdt hoop, het is meer dan de moeite waard.

Photo credits: Lapland Material Bank

Het Noorderlicht, een magische belevenis

Hoewel bovenstaande misschien anders doet vermoeden is Lapland niet alleen een bezoek waard in de wintermaanden. De prachtige Nationale Parken zijn een must voor wandelaars en hikers, maar je kunt op veel plaatsen ook terecht voor paardrijden, rafting, golfen en mountainbiken. En ook liefhebbers van vissen kunnen er hun hart ophalen. Net als voor langlaufers vind je in ieder Nationaal Park voor wandelaars een uitgebreid netwerk aan gemarkeerde routes. Of je slechts een uurtje op de paden door wilt brengen, of dat je meerdere dagen een langeafstandsroute wilt afleggen, je zult het er vinden. In de parken, maar ook daarbuiten vind je op heel veel plaatsen zogenaamde wilderness cabins waar je in alle seizoenen kunt overnachten. Sommigen van deze cabins dienen van tevoren gehuurd te worden, maar net zo vaak zijn ze gratis toegankelijk. Een ideale manier om de nacht door te brengen voor de trekker die niet veel luxe verwacht. Een bed, hout voor een vuur en natuurlijk (in veel gevallen) een sauna waarin je na een inspannende dag tot rust kunt komen.

Wilderness cabin in Salamajärvi National Park

Wilderness cabin in Salamajärvi National Park

En dat alles in een omgeving die de korte, maar intense zomerperiode gebruikt om bij te komen van de koude, donkere maanden. In het hoogtepunt van de zomer vind je overal in Lapland evenementen ter ere van de midzomer, een periode waarin de zon niet onder de horizon gaat en het dus continu licht is. Net als de volledige donkere dagen in december, een fascinerende ervaring! Zo rond de start van september, als de dagen weer korter worden en de eerste vorst zijn intrede doet, verandert het landschap spectaculair van kleur. Het groen van de bladeren wordt vervangen door geel, rood en oranje, dit noemt men in Lapland ruska. De periode die nu volgt is ideaal voor het plukken van paddenstoelen en bessen.

Reis je in de warmere maanden naar Lapland, vergeet dan vooral geen maatregelen tegen de muggen te nemen, die zijn er dan in overvloed!

Ruska

Ruska

Of je nu een koude winterdag op de ski’s hebt doorgebracht, of een midzomer wandeling door de uitgestrekte bossen hebt gemaakt, vergeet vooral de dag niet af te sluiten in de typische Finse sauna’s. Je vindt ze waar je ook komt, zelfs op de plekken waar je ze wellicht niet verwacht omdat het er te verlaten lijkt. Warm het lichaam, ontspan de spieren, voer een goed gesprek met goede vrienden of volslagen Finse vreemden. Je zult merken dat de verhalen over stugge, zwijgzame Finnen schromelijk overdreven zijn. Zeker in Lapland!

Tekst en foto’s: Jitse Jager

Latest posts by Martijn (see all)

Artikelen

Lees Meer  

De leukste outdooractiviteiten in Fins Lapland

Fins Lapland staat bij menig avontuurlijk reiziger op de bucketlist. Een huskysafari, een sneeuwscootertocht en hiken door Winter Wonderland. De kans om tijdens een wintervakantie in Lapland het noorderlicht te zien geeft een extra dimensie aan je reis. Wij tippen de vijf leukste excursies.

Lees verder  

Bijzonder overnachten in Finland

Op vakantie in Finland kunnen toeristen kiezen uit duizend en een hotels en motels. Maar vakantiegangers die een keer iets anders willen, komen in Finland ook ruimschoots aan hun trekken. Er zijn bijzondere accommodaties om de overweldigende sterrenhemel en het noorderlicht vanuit het comfort van je bed te bewonderen. Check snel deze unieke mogelijkheden voor bijzonder overnachten in Finland!

Lees verder  

Ongerepte natuur in Oost-Finland

Oost-Finland: in het teken van de natuur De regio’s Noord-Karelië en Kainuu in Oost-Finland zijn al jarenlang een geliefde bestemming voor met name wandelaars en liefhebbers van ongerepte natuur. Wandelaars kunnen hun hart ophalen bij prachtige tochten door de uitgestrekte (oer)bossen en langs de talloze meren. Voor hen zijn er vooral veel kleinschalige voorzieningen in de regio. Want van massatoerisme …

Lees verder  

Waarom je in september in Lapland wilt zijn

Bomen die van fel groen in intens rood en geel veranderen. Bossen die overvol raken van de sappigste bessen en heerlijkste paddenstoelen. Rendieren die vol energie om je heen rennen wanneer je aan het hiken bent. Tijdens de Ruska periode in Lapland is het de hele dag door feest. In dit artikel lees je waarom september zo’n mooie maand is om naar Lapland te gaan. Tipje van de sluier: je kunt dan ook het noorderlicht zien!

Lees verder  

Op jacht naar het Noorderlicht

Op jacht naar het Noorderlicht En die ontberingen zal ik met opgeheven hoofd trotseren, bedacht ik me net toen ik nog binnen was. Ik ben tenslotte een echte vent. Laat me door niets tegenhouden. ‘Kou is een emotie’, het koud hebben is voor mietjes, maar na ongeveer vijf minuten in de buitenlucht word ik weer mezelf en begin me serieus …

Lees verder