Reizen met een positieve impact in Tanzania

Stel je voor; je beleeft een onvergetelijk avontuur in Tanzania en tegelijkertijd draag je een steentje bij aan een beter leven voor de lokale bevolking. Goed doen door te reizen. Klinkt te mooi om waar te zijn? Niet als het aan reisorganisatie Better Places ligt. Ontdek hoe je met jouw rondreis door Tanzania iets terugdoet voor de mensen die jouw reis zo speciaal maken.

Terwijl andere safarigangers in plastic verpakte broodjes uit hun kartonnen lunchbox halen, dekt onze gids de tafel met een rode Maasaidoek. Uit de grote picknickmand haalt hij metalen schalen, kopjes, echte borden en bestek tevoorschijn. We krijgen rijst met een goedgevulde curry en een heerlijke salade voorgeschoteld. Wat een luxe. En dat midden in de Serengeti. We lachen naar de nieuwsgierige en soms jaloerse blikken en laten het ons goed smaken.

tanzania lunch

Genieten van een uitgebreide lunch

Geen plastic in de Serengeti

Better Places reisexperts Karin en Astrid hebben zich de afgelopen jaren ingezet om geen wegwerpplastic meer te gebruiken tijdens hun safari’s in Tanzania. In de Serengeti is het gebruikelijk dat avonturiers een lunchpakket meekrijgen van de lodge waar ze die ochtend wakker worden. Er zijn een aantal afgezette gebieden waar je even de auto uit kan om te eten. Wij zijn de enigen die geen afval in het natuurgebied achterlaten. Leuk detail; onze safariwagen is uitgerust met een grote watertank, waarmee we onze eigen flesjes kunnen vullen. We hoeven dus ook geen plastic flessen met mineraalwater mee te nemen. Perfect!

tanzania safari auto

Onze safariauto is uitgerust met een grote watertank, waarmee we onze eigen flesjes kunnen vullen

Een extra inkomen voor de gidsen

Het voorkomen van plastic afval is één van de vele dingen die de reisspecialist doet om de negatieve effecten van toerisme te verkleinen. Belangrijker nog; Better Places doet er alles aan om juist de positieve impact van hun reizen zo groot mogelijk te maken. Hoe? Door inspiratievolle reizen te organiseren, waarbij je van dichtbij kennismaakt met de lokale bewoners en het land écht leert kennen. Zo maken we een fietstocht door het Maasaidorpje Mto wa Mbu. Een lokale gids neemt ons mee langs een kerk, de lokale brouwerij en laat zien hoe bananen groeien op een kleine plantage. Op de markt proeven we paarse bananen en leren we over het leven op het platteland. Na afloop krijgen we een uitgebreide lunch die bereid is door lokale mama’s. Wij hebben een onvergetelijke ervaring en de gids en mama’s verdienen een extra inkomen. Win, win.

tanzania fietstour

Fietstocht door het Maasaidorpje Mto wa Mbu

Fairtrade koffieplantage

Aan de voet van Mount Meru bezoeken we het boerendorpje Nkoaranga. Daar zien we hoe boeren bananen, maïs en bonen verbouwen. Onze gids is koffieboer en neemt ons mee naar zijn fairtrade koffieplantage. We leren over het hele proces van plant tot boon en uiteindelijk heerlijk, verse koffie. Natuurlijk mogen we proeven. De koffieboer spreekt met zoveel passie over zijn vak, dat we wel vier zakken geroosterde bonen mee naar huis nemen. Voor de koffieboer is het een leuk extraatje bovenop het inkomen dat hij haalt uit de rondleidingen. Voor ons is het een smakelijke herinnering aan een inspirerende middag.

tanzania koffietour

Koffietour in het boerendorpje Nkoaranga

Tanden poetsen zoals de Maasai dat doen

De accommodaties waar we tijdens onze safari in Tanzania slapen hebben de reisexperts niet zomaar uitgekozen. Ze dragen elk op hun eigen manier een steentje bij aan een betere wereld. Zo slapen we in een kleinschalige lodge vlakbij de Serengeti. De winst die er gemaakt wordt gaat rechtstreeks naar een kindertehuis en twee scholen in de buurt. Midden in Maasailand slapen we in een prachtige bungalow met uitzicht op de Kilimanjaro. De lodge wordt gerund door de Maasai, die met groot plezier hun verhalen en tradities met ons delen. Zo leren we speerwerpen als een echte jager, gaan we op zoek naar medicinale kruiden en poetsen we onze tanden zoals de Maasai dat doen: met een takje.

tanzania maasai speerwerpen

Speerwerpen als een echte jager

Reizen met een positieve impact

Natuurlijk was het gaaf toen een leeuw aan onze safariwagen kwam snuffelen. Of die keer dat we een luipaard in een boom zagen luieren. Maar als we terugdenken aan de momenten die de meeste indruk hebben gemaakt, dan was dat keer op keer het contact met de lokale bewoners. Zij deelden hun verhalen, gaven een inkijkje in hun leven en lieten ons proeven van hun beste specialiteiten. Het voelt extra goed om te weten dat Better Places ervoor zorgt dat ons geld bij de mensen terechtkomt die onze reis zo speciaal maakten. Dat is reizen met een positieve impact.

tanzania maasai tanden poetsen

Onze tanden poetsen zoals de Maasai dat doen: met een takje

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>