In gesprek met Jeroen van safari-operator Asilia Africa

In oktober en november 2021 maakte ik de reis van mijn leven in Tanzania. Asilia Africa, waar ik mijn safari's mee beleefde, maakte hier een groot (al dan niet het belangrijkste) onderdeel van uit. Een met recht award-winnend safaribedrijf, waar óók een schitterend verhaal achter schuilt. Hierover ging ik in gesprek met de Nederlandse co-founder van Asilia Africa: Jeroen Harderwijk.

Op safari door Tanzania: ik kan het iedereen aanraden. Eerder schreef ik al over mijn zevendaagse safari door Noord-Tanzania, en ook over mijn paradijselijke verblijf op Zanzibar en nacht in de adembenemende ‘onderwaterkamer’ op Pemba tijdens diezelfde reis. Terug naar de safari’s, want die waren – vooral dankzij Asilia Africa – onvergetelijk. Je kunt met Asilia Africa safari’s boeken in dé safari-walhalla’s van de wereld: Tanzania en Kenia. Maar het verhaal en de operatie achter dit vooruitstrevende bedrijf is net zo indrukwekkend, en daarom ging ik in gesprek Jeroen Harderwijk, de Nederlandse co-founder van Asilia Africa.

Dit is wat Asilia Africa onderscheidt van andere safari-operators

Allereerst: wáárom ben ik zo’n fan van Asilia Africa? Asilia Africa biedt authentieke Oost-Afrikaanse safari-ervaringen die een positieve impact hebben op Afrika’s cruciale wildernisgebieden. Je geniet er van unieke, hoogwaardige safari’s in bijvoorbeeld de Serengeti, Maasai Mara, Ol Peteja, Ruaha, Ngorogoro of Tarangire. Wat Asilia zo uniek maakt, is dat zowel mens als natuur baat heeft bij de verdiensten. Zowel het milieu als lokale gemeenschappen spelen de hoofdrol, en met laatstgenoemde werkt Asilia dan ook nauw samen. Een groot deel van de inkomsten wordt gebruikt om een positieve impact te maken op natuurbehoud en verbetering en het ondersteunen van de locals. Op basis daarvan wordt jaarlijks een Positive Impact Rapport opgemaakt.

Oliver's Camp, Asilia Africa in Tanzania

Kampvuur bij Oliver’s Camp

En dat is niet alles! Want Asilia’s camps zijn gelegen op de allerbeste plekken in de meest schitterende natuurgebieden. Om maar een voorbeeld te noemen: in Tarangire National Park (Oliver’s Camp) slaap je in een uniek, wildrijk gebied in de zuidelijke uithoek waar geen enkel ander kamp is gevestigd. Dit geeft je het gevoel dat je alleen op de wereld bent. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Dunia Camp in de Serengeti, dat overigens volledig wordt gerund door vrouwen. Een unicum in Afrika. De enorm luxe 4×4 jeeps van Asilia Africa zijn volledig open, en je zal tijdens je safari’s merken dat ze daarin één van de weinige zijn. Maar geloof mij: dit open gevoel geeft een cruciale, extra beleving aan je safari’s. Daar ben ik wel achter gekomen.

De guides van Asilia Africa zijn enorm gedreven, enthousiast, authentiek en hebben uitgebreide antwoorden op ál jouw wildlife-vragen. En ook dat is niet altijd vanzelfsprekend – heb ik inmiddels ervaren. Asilia Africa heeft niet voor niets talloze awards gewonnen in onder meer de categorieën ‘Sustainable Travel’ én ‘Best Tour Company’. Benieuwd geworden? Dan kun je, na onderstaand interview met CEO Jeroen Harderwijk, hier tot in detail lezen over mijn onvergetelijke safari’s met Asilia Africa.

Gids Grace van Asilia Africa bij de Maasai Kopjes

Open Jeep Asilia Africa in Tarangire National Park

Kun je iets vertellen over het ontstaan van Asilia Africa?

“We hebben Asilia Africa in 2004 opgericht, en hiermee bundelden we de krachten van enkele family-owned safari-operators. Zo creëerden we in commercieel oogpunt meer slagkracht, maar tegelijkertijd ook kansen voor deze mensen. Én zo zouden we een positieve impact kunnen maken in de natuurgebieden en voor de lokale gemeenschappen daar. Onze groep oprichters is erg divers, zowel wat betreft nationaliteit als expertise, wat wij als onze kracht beschouwen. Vanaf moment één was ‘impact’ het belangrijkste: het succesvol combineren van commercieel succes met een positieve impact op lokale gemeenschappen en natuurbehoud. Wie met ons verblijft, zal direct de saamhorigheid, warmte en het enthousiasme van de Asilia-familie voelen. Ons doel is dat iedere gast een geweldige, unieke safari beleeft.”

Wie met ons verblijft, zal direct de saamhorigheid, warmte en het enthousiasme van de Asilia-familie voelen

En hoe is het door vrouwen gerunde Dunia Camp tot stand gekomen?

“We hadden al jaren de ambitie om de ‘genderbalans’ in onze kampen te verbeteren. Dit bleek echter enorm lastig te realiseren in Afrika: in een kamp-team van 20 man met slechts twee of drie vrouwen ontstonden allerlei ‘problemen’. Puur door onbekendheid, vooroordelen en het gebrek aan goede voorbeelden van gemixte teams. Asilia Africa moest dus ergens doorheen breken, en zo ontstond het idee om een vrouwenteam te creëren. Dát ging onvoorstelbaar soepel. Vanaf dag één was het een groot succes, en de positieve vibes waren aanstekelijk voor zowel de gasten als voor ons. Dunia Camp kreeg volop positieve publiciteit, maar het allermooiste was misschien wel dat de mindset in de organisatie veranderde. Mannelijke gidsen, chefs en managers zagen voor het eerst dat niet alleen hun zonen, maar óók hun dochters carrièremogelijkheden hadden in dit werkveld.”

Dunia Camp Asilia Africa, Tanzania

Het leukste vrouwenteam van Dunia Camp

Tof! Komen er meer kampen zoals Dunia Camp?

“Er zijn nog geen concrete plannen om nog zo’n kamp als Dunia Camp te openen, maar we willen wél meer vrouwen in onze andere kampen aannemen. Wat betreft de industrie zijn er helaas nog geen andere goede voorbeelden. Het is overigens niet per se ons doel om een kamp vol vrouwen te hebben: het belangrijkste is uiteraard een betere, algemene balans. En die komt er: we zien steeds meer vrouwen doorstromen in de safari-industrie. Het is bij Asilia Africa ook van belang dat we werk- en carrièrekansen bieden aan de lokale mensen uit de natuurgebieden waar wij opereren. De scholing is hier enorm beperkt, dus daarom investeren wij extra op dat vlak. Dat doen we enorm graag, want deze groepen mensen zijn júíst enorm toegewijd en bekend met de ‘bush’. En dat is weer in lijn met de impact en visie van Asilia.”

Asilia Africa Dunia Camp in de Serengeti, Tanzania

Asilia Africa Dunia Camp in de Serengeti, Tanzania

In hoeverre heeft COVID impact gehad op Asilia Africa?

“Onze missie nu was én is het overleven van de COVID-crisis. De impact van COVID op de safari-industrie in het algemeen is namelijk catastrofaal geweest. Niemand kreeg overheidssteun, veel mensen verloren hun baan en voor anderen waren er serieuze salariskortingen. Bedrijven hebben noodfinancieringen moeten aantrekken, en dat geldt ook voor Asilia Africa. Gelukkig trekken de boekingen weer aan, en ziet het er in 2022 al een stuk beter uit.”

De impact van Asilia Africa op natuurbehoud is van ongekende schaal

Wat zijn de toekomstplannen en dromen met Asilia Africa?

“Onze langetermijndoel is om safari’s aan te bieden in een groter deel van Afrika, en om onze positieve impact nóg groter te maken – en ook om onze gasten daar nog verder in mee te nemen. Het is onvoorstelbaar hoeveel je kunt betekenen voor de mensen en natuur in Afrika als je er gevestigd bent én integraal onderdeel van bent.”

Leeuwen in Tarangire National Park, Tanzania

Kun je een voorbeeld noemen?

“Onze impact op natuurbehoud is van ongekende schaal. Het meest sprekende voorbeeld? Dat is de vorming van de Maasai Mara-community in Kenia, waar wij medeoprichter en drijvende kracht van zijn. Hét voorbeeld waarin bewezen wordt hoe ecotoerisme, natuurbehoud en de support van de community een gezamenlijke succesformule kan zijn. Het kostte jarenlang héél veel tijd en moeite, maar ik durf te stellen dat dit nu een van de beste voorbeelden in de wereld is. We hebben het hier over een uniek natuurgebied, met een omvang van de provincie Utrecht, dat nu in een betere conditie is dan tien jaar geleden. Bovendien zijn er duizenden banen gecreëerd voor de lokale gemeenschap, waarbij de locals eigenaar van het land zijn en daar inkomsten uit ontvangen. Op dit moment werken we ook aan grootschalige natuurprojecten elders in Oost-Afrika.”

Luipaard tilt prooi in boom in Tanzania

Zonsondergang vanuit Oliver’s Camp in Tarangire National Park, Tanzania

We hebben duizenden banen gecreëerd voor de lokale gemeenschap

Klinkt goed! Waar ben je het meest trots op?

“Het feit dat we er als team in zijn geslaagd om een platform te creëren dat tot een scala aan positieve ontwikkelingen heeft geleid. Op individueel niveau, van een chef die zijn kans grijpt en zich opwerkt in de keuken om zijn kinderen goed onderwijs te kunnen bieden, tot de grootschalige natuurbehoud-projecten die we van de grond trekken. En uiteráárd onze gasten, die hun vakantie als betekenisvolle levenservaring zien en bijdragen aan deze impact.”

Emma

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>