Highlights van Oman

Tijdens een reis door Oman word je telkens weer verrast door de vele mooie landschappen, prachtige dorpen en haar gastvrije bevolking. Wie denkt vooral veel zandwoestijnen te zien, zal verbaast zijn over de imposante bergen, groene oases en ongerepte droomstranden met schildpadden. Het landschap verandert voor je ogen. Van bergen met grillige pieken naar vruchtbare oases met palmbomen. Van rode zandduinen naar intieme baaitjes in rotsachtige kusten.

In mei maken wij voor het eerst kennis met Oman tijdens een rondreis met een gehuurde ‘saloon’ auto. Er zijn veel highlights gedurende onze reis, maar dit zijn wel de vijf meest onverwachte. Lees ook onze reisblog 6x doen in Muscat.

Sultan Qaboos Grand Mosque

Net gearriveerd in Muscat, besluiten we eerst de nationale moskee te bezoeken. En wat een start is dat van onze vakantie! Het hele terrein is van magische schoonheid. Strakke lijnen, geen tierelantijntjes maar zuivere schoonheid. Wanneer we uiteindelijk de grote gebedshal binnenkomen, vallen we steil achterover. Je oog valt gelijk op het enorm grote vloertapijt met allerlei prachtige bloemmotieven en geometrische vormen. In de grote koepel hangt een kristallen kroonluchter van wel 40 meter hoog. De schakering van de blauwe en groene tinten, de lichtinval en de ruimtelijkheid zijn werkelijk indrukwekkend.

Sultan Qaboos moskee

Sultan Qaboos moskee in Muscat

In de gebedsruimte staan op verschillende plaatsen vrijwilligers klaar om je meer te vertellen over het geloof en de moskee zelf. Wij hebben daar gesproken met een Australische vrijwilliger die zich bekeerd heeft tot de islam en een Omaanse heer. Ook zijn we het informatiecentrum binnen gegaan, waar we door een zeer gepassioneerde oudere heer werden ingelicht over het islamitisch geloof en de afkeer van Omani’s voor geweld. Omani’s vinden dat geloof nooit een reden mag zijn voor geweld. Blijkt dat Oman het enige land is waar het ibadisme, een islamitische stroming die sterk tegen religieus geweld is, wordt beleden.

Leven in de woestijn

Je kan niet naar Oman gaan zonder te overnachten in een woestijn. Huur een 4WD en gooi je tent achterin om wild te kamperen op de mooiste plekjes (want dit kan perfect in dit veilige land) of bezoek een van de kampen. Denk je in een grote zandbak terecht te komen, waar geen leven is? Het tegendeel blijkt waar te zijn. Een verblijf in de woestijn van Oman is allesbehalve levenloos en saai. Als eerst maken we kennis met de groene waas die op veel plekken over het zand ligt. Zaden kunnen jaren slapen, maar bij die ene regenbui in de vijf jaar, ontkiemen ze razendsnel en leveren daarmee het groen voor dieren en mensen. We slapen uiteindelijk in de openlucht, omdat we niet genoeg krijgen van de prachtige sterrenhemel boven ons.

Wahiba Sands

Onverwacht veel groen in Wahiba Sands

Ook in de vroege ochtend zijn we getuige van het leven in de woestijn. In het zand in en om ons kamp zijn sporen te vinden van muisjes, vogels, krekels en zelfs slangen. We zien een mestkever nog erg hard zijn best doen om een keutel naar zijn holletje te brengen. Salamanders schieten voor je voeten weg als je in de vroege morgen door het zand loopt.

De stille getuigen van een glorieus verleden

Aangezien Oman een beschaving kent van ruim 12.000 jaar oud, kom je langs veel zandkastelen, forten, burchten en wachttorens. Meestal zonder hek eromheen en midden in het dagelijks leven. In Oman zijn vanwege de handel in het gebied en de vele dadelplantages, altijd forten gebouwd. Zij moesten de wegen beschermen tegen rovers en in de forten werden de voorraden en oogsten opgeslagen. Het fort in Ismael is een prachtig voorbeeld van een volledig gereconstrueerd fort met uitzicht over de omgeving.

Nizwa fort

Indrukwekkend fort in Nizwa

Op twee uur rijden van Muscat ligt de stad Nizwa, omgeven door een oase van palmen en hoge bergen. In Nizwa is het meest befaamde fort, dat ook een zeer interessant museum herbergt. In het museum wordt via exposities uitleg gegeven over het leven in Oman. Ze gaan diep in op het gebruik van indigo en de geschiedenis van het Arabisch schiereiland in relatie tot de wereldgeschiedenis. We doen in het Westen alsof wij alles hebben uitgevonden, maar vele beschavingen in China, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika waren al veel eerder geciviliseerd. Na ons bezoek aan het fort maken we een rondwandeling langs de oude stadsmuur, waarbij je kennismaakt met het verschil tussen het oude en nieuwe gedeelte van de stad. Onderweg passeren we verscheidene kleine velden met dadelbomen en vinden we een indrukwekkende begraafplaats.

Het oude dorp Misfat Al Abryeen

Dit kleine dorp op een heuvel blijkt de grootste onverwachte verrassing te zijn tijdens onze reis. We verwachten een korte wandeling door het oude dorp te maken, maar belanden uiteindelijk op een pad dat ons richting de immense bergen erachter brengt. We lopen daar aan het einde van de dag, waardoor de zon prachtige schaduwen werpt op de richels van de bergen en in de vallei. Het oude dorp zelf wordt nog bewoond door Omani’s, en de huizen zijn veelal gemaakt van modder en palmtakken. Het waterkanaal, ook wel falaj genoemd, stroomt door het dorp en wordt onder andere gebruikt voor de dadelbomen net buiten het dorp.

Uitzicht net buiten Misfat

Uitzicht net buiten Misfat

Bedoeïenenmarkt in Ibra

Het rijden in Oman is geweldig. Je rijdt over goede wegen, met borden in Arabisch en Engels, meestal over vlak terrein met alleen maar zand en wat droge struiken. Soms zie je een dromedaris wandelen of in de verte een bergketen tevoorschijn komen. Het gebied lijkt verlaten, maar schijn bedriegt.

highlights rondreis Oman: bedoeïenenmarkt in Ibra

Enorme tapijten op bedoeïenenmarkt in Ibra

In Ibra is elke woensdagochtend markt. Dan komen de bedoeïenen van heinde en ver om hun inkopen te doen. Van grote tapijten tot groente en fruit. Een hele dynamische en levendige markt, die ook een speciale vrouwenafdeling heeft. Volgens de reisgids zouden daar alleen vrouwen handelen, maar we hebben ook mannelijke verkopers gezien. Wel treffen we meer spullen aan die specifiek voor vrouwen zijn bestemd, zoals traditionele borduurwerkjes die de vrouwen op hun mouwen of broeken naaien. Ook is er een veemarkt, waar onder andere dromedarissen worden verhandeld.

De kleine week die we hebben doorgebracht in Oman was veel te kort. Het land heeft ons verrast met haar schoonheid en toegankelijkheid. Door de diversiteit in landschap, de oprechte vriendelijkheid van de bevolking en het reisgemak is Oman een geweldige vakantiebestemming. Het verdient meer tijd en aandacht van de bezoeker, dan de zes dagen die wij hadden.

Tekst en foto’s: Heleen Westerman

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>