7 mooiste wandelingen op het Zuidereiland

Als er iets is dat je goed kunt doen in Nieuw-Zeeland, dan is het wel wandelen, of ‘trampen’ zoals de Kiwi’s het zeggen. Of je nu de ervaren wandelaar bent, of gewoon graag even de benen wilt strekken, in dit land vind je voor elk wat wils. Op elke plaats in Nieuw-Zeeland vind je wel wandelingen en dat zorgt natuurlijk voor heel veel keuze. In deze blog helpen we je alvast op weg met de mooiste dagwandelingen die je kunt maken op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland, gaande van vergezichten over de bergen tot gouden strand langs de kust.

Voor je aan je wandeling begint, is het natuurlijk belangrijk goed voorbereid te zijn. We hebben zelf aan den lijve ondervonden dat het weer in Nieuw-Zeeland zeer veranderlijk is. Vaak overwin je ook heel wat hoogtemeters op deze wandelingen, dus daar waar het aan het begin vaak warm is, kan het op de top plots heel koud zijn. Hier zijn alvast enkele dingen die je zeker niet mag vergeten wanneer je gaat trampen in Nieuw-Zeeland:

  • Water en iets om te eten
  • Zonnecrème
  • Regenjas
  • Petje of hoedje
  • Zonnebril
  • Optioneel: wandelstokken

De zeven mooiste dagwandelingen op het Zuidereiland

#1 Hooker Valley Track

Niveau: makkelijk – Afstand: 10,6 km – Duur: 3 uur – Hoogtemeters: 191 m

De Hooker Valley Track is één van de bekendste dagwandelingen in Nieuw-Zeeland, en dat is met een reden. Deze 3 uur durende wandeling van 10 km brengt je naar het Hooker Lake met op de achtergrond de hoogste berg van Nieuw-Zeeland, Mount Cook. Je doorkruist een prachtig landschap omringd door bergen, met de Hooker rivier steeds in de buurt. De wandeling is relatief plat en gaat over drie hangbruggen, wat prachtige vergezichten oplevert. Aangezien de wandeling zo populair is, is het vaak ook druk op de wandeling. Daarom raden we aan deze wandeling vroeg aan te vangen of te wachten tot een uur voor zonsondergang. De reflecties in het water zijn dan ook op zijn mooist, wat gegarandeerd prachtige foto’s oplevert!

hooker valley track, een van de populaire dayhikes zuidereiland

#2 Mueller Hut

Niveau: moeilijk – Afstand: 9,3 km – Duur: 7 à 8 uur – Hoogtemeters: 1038 m

Met deze wandeling blijven we in de buurt van Mount Cook. Het eerste deel van de wandeling bestaat uit meer dan 1800 (!) trappen en brengt je naar het eerste uitzichtpunt: Sealy Tarns. Hier kun je even op adem komen en genieten van het uitzicht op het Hooker Lake met Mount Cook op de achtergrond. Is dit nog niet hoog genoeg, dan kan je de wandeling verder zetten richting de Mueller Hut. Je wandelt steil omhoog naar de richel van de berg, om zo de andere kant te bereiken. Daar kom je aan bij de rode Mueller Hut, omringd door opnieuw prachtige uitzichten.

Wie wil, kan hier ook een nacht overnachten om de volgende dag terug te keren. Ga je in de lente (wat oktober tot begin december is in Nieuw-Zeeland), dan is de kans groot dat er nog sneeuw ligt op deze wandeling. Wees hierop voorbereid door langs te gaan in het Visitor Center in Mount Cook Village. Zij kunnen je verder helpen met het nodige materiaal (bv. stijgijzers) en je adviseren om de wandeling al dan niet te doen.

mueller hut

#3 Tasman Glacier Track

Niveau: gemakkelijk – Afstand: 1,2 km – Duur: 30 min à 1 uur – Hoogtemeters: 78 m

Deze dagwandeling is de kortste in onze lijst, maar doet zeker niet onder voor de andere wandelingen. Opnieuw bevinden we ons in het Mount Cook National Park, maar ditmaal aan de andere kant van Mount Cook. Tijdens deze korte hike wandel je heen en terug naar de rand van het Tasman Lake. Dit meer komt voort uit de grootste gletsjer van Nieuw-Zeeland die erachter ligt: de Tasman Gletsjer. Deze gletsjer is maar liefst 23 km lang, maar ooit was hij veel groter, zeker als je weet dat voor 1983 het Tasman meer zelf niet bestond.

Ook voor deze wandeling ga je best vroeg in de ochtend, zo heb je deze mooie plaats helemaal voor jezelf en kan je bij zonsopgang genieten van de mooie reflecties van de bergen in het water. Nadien kan je er nog voor kiezen om naar een hoger gelegen punt te wandelen voor een ander uitzicht op de Tasman gletsjer, maar hier moet je wel eerst 300 trappen voor overwinnen (wat het zeker waard is).

tasman glacier lake, een van de favoriete dayhikes zuidereiland

#4 Gertrude Saddle Track

Niveau: moeilijk – Afstand: 8,2 km – Duur: 4 à 6 uur – Hoogtemeters: 648 m

De Gertrude Saddle Track bevindt zich tussen Te Anau en Milford Sound, in het Fiordland National Park. Deze wandeling van 8,2 km is zeker niet de gemakkelijkste wandeling. Het eerste deel van de hike wandel je door de vallei, waarna je begint aan een steile klim. Je klautert als het ware over rotsen heen tot je het Gertrude Saddle (richel) bereikt. Vervolgens wandel je nog een klein stuk verder tot je aankomt bij je eindbestemming: het Black Lake.

Ondanks dat de wandeling maar 4 km is, mag je deze zeker niet onderschatten. Deze wandeling is enkel aan te raden bij goed weer, anders kan het erg slipperig zijn. Bovenaan kan er ook nog sneeuw liggen, zeker als je in de maanden oktober tot begin december gaat, dus bereid je hier zeker op voor. Nog steeds overtuigd om deze wandeling te doen? Goed zo! Je inspanningen zullen vast en zeker beloond worden met de constante prachtige uitzichten.

gertrude saddle track, een van de mooiste daghikes

#5 Roys Peak Track

Niveau: gemiddeld – Afstand: 16,3 km – Duur: 6 à 7 uur – Hoogtemeters: 1305 m

Deze wandeling bevindt zich aan het Wanaka meer, wat een uurtje rijden is van Queenstown. Het wandelpad is fysiek niet erg uitdagend, het is een effen aangelegd pad dat door schapenweides heen slingert. Mentaal kan deze wandeling wel een uitdaging zijn, want ondanks het effen pad, gaat deze wandeling alleen maar omhoog. Gedurende 8 km overwin je 1305 hoogtemeters, met steeds ongeveer hetzelfde uitzicht rondom jou. Waarom dan toch deze wandeling maken? Omdat zoals bij alles, het beste tot het laatste wordt bewaard! Het laatste deel van de wandeling is op de top van deze berg, en geeft je een prachtig 360° uitzicht, met op de voorgrond het Wanaka meer waarvan het blauwe water door het groene berglandschap kronkelt. Een uitdagende wandeling, die je nooit meer zal vergeten!

roys peak track

#6 Ben Lomond Track

Niveau: moeilijk – Afstand: 13,4 km – Duur: 7 à 8 uur – Hoogtemeters: 1347 m

Met deze wandeling bevinden we ons in het centrum van Queenstown. Dit is opnieuw een pittige wandeling, waarbij heel wat hoogtemeters worden overwonnen. Het eerste deel van de wandeling begint aan het Skyline Gondola basisstation. Hier neem je de Tiki Trail naar boven, waarbij je wandelt naar het eindstation van de gondola. Dit deel van de wandeling is heel steil en voornamelijk tussen de bomen door. Als je wilt kan je dit deel overslaan door de gondola naar boven te nemen. Een heen- en terugrit met de gondola kost $46 NZD.

Aan het eindstation van de Skyline Gondola zet je je tocht verder via de Ben Lomond Track. Je wandelt helemaal omhoog naar de Ben Lomond saddle. Eenmaal op de richel is het nog zo’n 1,5 km tot aan de top. Dit deel is het meest uitdagende van de hele wandeling, en het kan hier erg koud en winderig zijn. Maar eenmaal boven wacht je een geweldig 360° uitzicht over Queenstown en aangrenzend Lake Wakatipu enerzijds, en de bergketen the Remarkables anderzijds.

ben lomond track

#7 Abel Tasman Coastal Track

Niveau: gemakkelijk – Afstand: zelf te bepalen

Met deze wandeling bevinden we ons niet langer tussen de bergen, maar langs de goudkusten van Nieuw-Zeeland. De Abel Tasman Coastal Track is één van de Great Walks die Nieuw-Zeeland te bieden heeft. Deze wandeling kan je echter perfect ook als dagwandeling doen, waarbij je zelf kunt bepalen hoeveel kilometers je wilt afleggen. De wandeling vertrekt vanuit Marahau, waar je je auto kunt parkeren en een watertaxi kunt boeken (prijzen beginnen vanaf $48 NZD per persoon). Wij namen de watertaxi tot aan Bark Bay, één van de hoogtepunten van de wandelingen, maar je kiest volledig op welk punt van de wandeling je je wilt laten afzetten.

Vanaf je zelf bepaalde startpunt kun je op je eigen tempo helemaal terug wandelen naar je auto die je hebt achter gelaten in Marahau. Deze wandeling wordt gezien als de makkelijkste Great Walk van Nieuw-Zeeland, en valt in hoogtemeters erg mee. Wij deden op één dag een wandeling van 24 km, en deden hier ongeveer 6 uur over. Dit is een wandeling die dus heel makkelijk wandelt, en je ondertussen trakteert op prachtige stranden langs de baai.

abel tasman coastal track

Nog niet uitgewandeld?

Ben je na al dat wandelen nog niet moe? Of ben je op zoek naar een grotere uitdaging? Dan zijn de Great Walks misschien iets voor jou. Naast dagwandelingen kan je in Nieuw-Zeeland namelijk ook meerdaagse tochten doen, waarbij je onderweg slaapt in hutten of in een tent die je zelf meeneemt. In totaal zijn er tien van deze Great Walks, verspreid over het Noorder- en Zuidereiland. Via de website van het Departement of Conservation (DOC) van Nieuw-Zeeland vind je alle wandelingen terug en kan je overnachtingen in de hutten boeken. Wees er op tijd bij, want deze wandelingen zijn altijd maanden op voorhand uitverkocht! Geen plaatsje kunnen bemachtigen in de hutten? Niet getreurd, je kan ook altijd een deel van de wandeling doen als een dagwandeling, zoals wij deden bij de Abel Tasman Coastal Track. Veel wandelplezier gewenst!

hooker valley

Iris & Gert
Laatste berichten van Iris & Gert (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>