Zuidereiland like a local

Nieuw-Zeeland: bij uitstek op nummer 1! Na een reis rond de wereld stond Nieuw-Zeeland, zonder twijfel, boven aan mijn lijst mooiste landen. Pas als je de kleuren, geuren en mensen in het echt hebt gezien, begrijp je misschien waarom zo velen met mij verliefd zijn geworden op “Aotearoa”, het land van de lange witte wolk.

Ben je van plan af te reizen naar het Zuidereiland om al het pracht en praal te gaan bekijken? Dan heb ik dankzij een campertrip met mijn Kiwi een paar only-local-known plekken die ik jou niet wil onthouden!

NZ by Camper

NZ by Camper

Het Zuidereiland like a local doe je zo

#1 Punakaiki Cavern

Het plaatsje Punakaiki staat bekend om haar Pancake Rocks die je kunt bekijken aan de westkust van het zuidereiland. Deze plek is eigenlijk al een attractie op zich, maar er zit dus ook een extraatje verscholen. Ongeveer 400 meter van het kleine Pancake Rocks parkje vind je Punakaiki Cavern. Het is wat klimmen en klauteren maar je kunt er hónderden fonkelende glow worms spotten! Een prachtig spektakel. Combineer je bezoek aan de cavern met de zonsondergang bij Pancake Rocks en vergeet je hoofdlamp niet. Loop een flink stuk de grot in, doe je lampje uit en kijk omhoog. Get ready to be amazed.


Pancake Rocks

Pancake Rocks

Punakaiki sunset

Punakaiki zonsondergang

#2 New-Zealand pie

Zoals wij boerenkool met worst, stroopwafels en oliebollen hebben, staat NZ bekend om haar traditional New-Zealand Pie’s. Het zijn handzame bladerdeegtaartjes met vlees- en/of groente vulling en, als je een goede bakker hebt gevonden, onmogelijk lekker! The Sheffield’s Pie Shop in Canterbury is beroemd onder de locals voor hun prijswinnende pie’s en geloof me, je wil ze proeven! Laat je niet afschrikken door de vaak lange rij: ze zijn niet voor niets tot NZ’s beste verkozen. Mijn favoriet is de Brie-Kip-Abrikoos variant, maar eigenlijk kun je hier niet fout.

#3 Lake Mahināpua Campsite

Het mag duidelijk zijn dat NZ met een camper bij uitstek het beste te bereizen is. Zo zie je het meest van de natuur en kun je de stilte en schoonheid van het land het best ervaren. Er zijn honderden prachtige plekken om te kamperen en Lake Mahināpua Campsite in de buurt van Hokitika er één die je eigenlijk niet over mag slaan. De weg naar het simpele kampeerplekje ligt verscholen tussen een voetbalveld aan wildgroei, maar als je eenmaal je camper parkeert aan het uitgestrekte meer met bergtoppen in de verte, wil je voorlopig niet weg. Verwacht overigens geen luxe: er is een toilet en gootsteentje, maar daar houdt het ook bij op. Maar wie heeft een douche nodig als je je kan opfrissen in een kraakhelder meer en ’s nachts de Melkweg kunt bekijken? Ik bedoel maar.

Mahinapua

Lake Mahināpua

Hokitika

Hokitika

#4 Lake Dunstan

Een plek die naast topbezienswaardigheden Pukaki en Tekapo (zie headerfoto) in het rijtje meest insta-waardige NZ meren thuis hoort: Lake Dunstan in de buurt van Cromwell. Op een zonnige dag is het een geweldige plek om te lunchen en een welverdiende break te nemen van al het links rijden op de lange wegen in Nieuw-Zeeland.

lake dunstan zuidereiland

Lake Dunstan

Lake Dunstan

Lake Dunstan

#5 Kamperen aan Lake Wakatipu

Queenstown is een van de grotere trekpleisters op het Zuidereiland en niet zonder reden. Naast dat het heuvelachtige stadje ontelbare leuke restaurants en boetiekjes heeft, ligt het naast het Wakatipu meer en is het omringd door wintersportwaardige bergen. Of je nu in de zomer of in het winterseizoen komt: je bent hier met gemak een week of wat zoet. Goed om te weten dus dat je, ondanks wat velen denken, gewoon wild kan kamperen rondom dit stadje. Waar dan? Aan de weg die van Queenstown naar Glenorchy vind je veel “Rest Areas” waar je wakker kunt worden met een million dollar view als deze… Let wel: je moet Queenstown écht een stukje uit rijden en je camper moet self-contained zijn. Check hier of je goed staat.

Lake Wakatipu

Lake Wakatipu

Waking up next to Lake Wakatipu

Waking up next to Lake Wakatipu

#6 Ben Lommond track

Niet voor de faint-hearted: de grandioos mooie Ben Lommond looproute van Queenstown naar het topje van de Ben Lommond berg. Je bent 6 tot 8 uur (heen én terug) zoet op de smalle bergweggetjes waarbij je constant stopt om een foto te maken van het belachelijk mooie uitzicht. Af en toe kom je een wilde geit tegen en vooral het laatste uur naar de top vraagt veel energie aangezien het hellingspercentage dan exponentieel groeit. Eenmaal op de top word je echter verwelkomd door een vriendelijke Kea en heb je zonder twijfel het állerbeste (en meest adembenemende) zicht op Queenstown, Lake Wakatipu en de omliggende bergen. Je kunt overigens een stuk afsnijden door vanaf het dal de gondel naar Bob’s Peak te nemen, maar de echte avonturiers doorkruisen natuurlijk gewoon vanaf het dal per voet het Douglas Fir Forest.

Kea Top Ben Lommond

Een kea op de top van Ben Lommond

Pad Ben Lommond track

Pad Ben Lommond track

Uitzicht Ben Lommond track

Uitzicht Ben Lommond track

Uitzicht Top Ben Lommond

Uitzicht op de top van de Ben Lommond

#7 Pool & Drum ’n Bass

Biljarten krijgt een nieuwe betekenis in The Rock Pool in Christchurch. Denk een stuk of 20 biljarttafels, harde drum ’n bass en rugby wedstrijden op joekels van tv schermen. Sports bar meets hip snooker café: met een biertje in je hand kan je hier van maandag tot zondag tot diep in de nacht raven met een keu in je hand. Goed concept!

Op zoek naar meer tips om je reis onvergetelijk te maken en een boel foto’s om je lekker te maken? Check het mooie verhaal Sweet as, mate!

Marieke
Meer van mij
Latest posts by Marieke (see all)
 1. Margriet zegt:

  Ik krijg meteen weer zin om naar het Zuider eiland te gaan, echt mijn favoriet! En wat een bijzondere foto van de Kea, die kom je bijna niet meer tegen daar!

  • Marieke zegt:

   Bijzonder he! Ik ben er echt ontzettend veel tegen gekomen eigenlijk… Met deze Kea (die wij hebben omgedoopt tot Kevin de Kea) heb ik zelfs een banaan gedeeld, hij kwam zo dichtbij! Ik mag gelukkig in april weer , dus dan heb ik weer een paar nieuwe verhalen!

   • Hey Margriet, Marie,

    Wat een geweldige beesten hè?! En brutaal! Wij zagen er een hoop tijdens onze Tranzalpine treinreis bij Arthur’s Pass

    Brutale kea's bij Arthurs Pass

 2. Vette foto!! Ik heb ook zo gezeten haha, zo grappig… Ze zijn absoluut fear-less, prachtig als ze hun vleugels spreiden en je de oranje veren kan zien <3

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>