Edmonton. Nog nooit van deze stad gehoord? Dat kan ik begrijpen, maar zonde is het wel. Zo worden Toronto, Calgary en Vancouver als populaire bestemmingen gezien en vaak gebruikt als startpunt voor een grote trip door Canada. Maar de stad die bekend staat om de snelst groeiende van Canada kennen nog weinig mensen en wordt dan ook vaak vergeten. Daar ga ik verandering in brengen.

Zo kun je in Edmonton veel cultuur snuiven, gave musea bezoeken, naar hippe festivals, je geld uitgeven in verschillende ‘shoppingmalls’, uitstapjes ondernemen met kinderen, je avond spenderen in hippe en gezellige restaurants en is het de ‘gateway to the rockies’. Zo ben je binnen drie uur in Jasper National Park en bevind je je tussen de fantastisch mooie Rocky Mountains!

Een stad die zich prima leent voor een lang weekend en als startpunt voor je grote reis. Hieronder mijn handige tips en ervaringen over deze ‘nieuwe’ ontdekking! Enjoy!


Edmonton. Deze snel groeiende stad ligt op ongeveer 8,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. Tegenwoordig vliegt KLM er rechtstreeks op en liggen de ticketprijzen nog onder die van de andere grote steden in Canada. Een voordeel dat weinig mensen het nog niet kennen. En laten we nou eerlijk zijn…als Nederlander vinden we het fijn om ‘goedkoop’ en vertrouwd te vliegen.

In samenwerking met Go Canada hebben wij gekozen voor Edmonton als startpunt van onze grote reis en daar zijn we tot op de dag van vandaag nog erg blij mee!

Ontspannen aankomst

Zo!! Daar sta je dan met je bagage op vliegveld Edmonton. Voor 6 weken aan kleren en speelgoed mee. Alles weer verzameld en toen we eenmaal door de ‘nothing to declare’ poorten liepen stond daar een vriendelijke man ons op te wachten. Het bordje met ‘Family Voorend’ werd tevreden de lucht in gehouden en in alle rust werd er gevraagd of we een fijne vlucht hebben gehad. Via Go Canada en Explore Edmonton was er geregeld dat we vanaf de luchthaven rechtstreeks naar ons hotel werden gebracht.

Na 8,5 uur vliegen met onze dochter (2 jaar) en zonder enige slaap kan ik je verklappen dat een transfer zo ontzettend fijn is. We werden naar buiten geleid door onze vriend en beiden hadden we een wit busje verwacht dat we met andere toeristen moesten delen. Dit was niet het geval en we werden dan ook positief verrast. Er stond nog net geen limousine klaar om ons in te vervoeren. Wel was het een categorie auto waar je u tegen zegt en we voelden ons dan ook even Willem-Alexander en Maxima. We hadden ons geen betere start kunnen wensen. Na een rit van nog geen 30 minuten bevind je je in het centrum van Edmonton. Tijdens dit kleine half uur hebben we alleen maar aandachtig geluisterd naar de verhalen over Edmonton zelf, maar ook over dit prachtige land in z’n algemeen. Ons gevoel was goed en binnen een uur werd het gerucht rondom de Canadezen al bevestigd. ‘Canadezen zijn trots, rustig en zéér vriendelijk!’.

Man…wat hadden wij ZIN in dit avontuur!!

Metterra hotel on Whyte

Metterra is een luxe boetiekhotel dat de eenvoud van hedendaagse kunst combineert met een verzameling van wereldwijde en unieke art designs. Het ligt gunstig aan Whyte Avenue en als we de Canadezen moeten geloven is dit één van de gezelligste wijken van Edmonton. Het hotel is verzorgd, de bedden zijn fijn, het ontbijt is uitgebreid en vele stijlvolle bistro’s, spa’s en winkels liggen om de hoek. Zo vonden wij het absoluut géén straf om onze vakantie in dit hotel te starten. Ook hier werd de vriendelijkheid van de Canadezen bevestigd. Er wordt nergens een probleem van gemaakt, maar gedacht in oplossingen. Laat ik dat nou een fijne eigenschap vinden!

Metterra on Whyte hotel

Metterra Hotel on Whyte. Wat een goede start van onze reis!

Nadat wij de hele kunstcollectie in ons hotel hebben mogen bewonderen, zijn we lekker op Whyte Avenue een pub ingedoken. Ons eerste Canadese biertje was een genot en al snel volgde de gedachte: ‘Nooit meer naar huis!’. De avond was gezellig en na een stevige hamburger konden we tevreden ons kingsizebed induiken.

Edmonton in Canada

Edmonton city! De verrassende stad met genoeg activiteiten en een goed startpunt voor je grote roadtrip door Canada.

Edmonton & Kids

De dagen dat we in Edmonton verbleven hadden we niet het beste weer. Gelukkig valt er genoeg te ondernemen in deze hippe stad. Zo kun je minstens een halve dag uittrekken voor de West Edmonton Hall. Dit is het grootste winkel- en entertainmentcentrum van Noord-Amerika, met de omvang van een kleine stad. Heel eerlijk zijn wij niet zo van het shoppen op reis, maar deze shoppinghall was met onze kleine van 2 jaar zeker de moeite waard. Er bevinden zich honderden winkels en restaurants, maar ook attracties, een subtropisch zwembad, een bioscoop, ijsbaan, hotels en nog veel meer.

Na onze roadtrip door Canada zijn we de laatste 2 dagen nog in Edmonton gestopt. Ons beginpunt was ook ons eindpunt. Al hadden we niet zien aankomen dat we de laatste dagen van onze reis in de sneeuw zouden zitten. We hebben besloten om een paar uur door te brengen in de West Edmonton Hall. Vanaf het centrum staat het goed aangegeven en kun je ervoor kiezen om naar ‘Marine Life’ te gaan. Genoeg sealife dat je hier kunt bewonderen. Onze dochter vond het een geslaagde dag en wij hadden ons kunnen warm houden met een buitentemperatuur van -5 graden Celsius ;-).

Edmonton Zoo Valley

Is het mooi weer en wil je met het gezin graag wat leuks ondernemen? Dan is Edmonton Zoo Valley een aanrader. Vanuit het centrum rijd je in 20 minuten naar de dierentuin. De dierentuin heeft vele soorten dieren vanuit heel de wereld en het ziet er verzorgd uit. Ook kun je voordat je de dierentuin betreedt heerlijk lunchen in één van de koffiezaken die zich voor de ingang bevinden. Het personeel is er vriendelijk en de Canadezen willen het jou als toerist zo fijn mogelijk naar je zin maken. That’s the spirit!

Elk Island National Park

Net ten oosten van Edmonton ligt een perfecte wildernis. Een oase voor zowel viervoeters als tweepotige wezens. Nationaal park Elk Island biedt een hoop en vanuit Edmonton ben je er zo! Het park heeft per vierkante kilometer de grootste dichtheid hoefdieren van de wereld. Verder kun je er prachtig wandelen, kamperen, picknicken, sterren kijken of gewoon genieten van het gezelschap van de vrij rondlopende bizons, elanden, herten en meer dan 250 vogels die zich hier bevinden.

124th street

Helaas door wat slechter weer en wat tijd tekort zijn we niet op 124th street geweest. Deze straat is populair onder de Canadezen en wordt dan ook zeker aanbevolen. We zullen terug moeten keren om te dineren in een funky fusionrestaurant om ons vervolgens in het nachtleven te laten storten voor theater, muziek en dans.

Roadtrippen met een camper

Ga je voor een langere tijd naar Canada en kies je voor het reizen met camper? Ik moedig je aan!!! Houd er wel rekening mee dat veel camperverhuurbedrijven je niet direct na de landing jouw ‘motorhome’ meegeven. In verband met je jetlag is het verstandig om eerst bij te tanken. Ik kan je verklappen dat een 8 meter lange camper een uitgeruste bestuurder nodig heeft. Alleen de uitleg van je huis op wielen neemt al ongeveer een uur in beslag en dan moet je eerste trip als ineens vrachtwagenchauffeur nog beginnen. Ik raad het iedereen aan om Canada te ervaren per camper. Deze vrijheid is zalig en dit land is hiervoor gemaakt. Zo zijn de wegen breder en de campingplekken uniek!

Voor onze reis van 6 weken hadden wij een camper gehuurd bij het bedrijf Fraserway. Een groot voordeel van Fraserway is dat deze organisatie op veel verschillende locaties te vinden is. Zo ook op 10 minuten afstand van de luchthaven Edmonton.

Fraserway is niet het goedkoopste verhuurbedrijf, maar zeker wel één om aan te raden. De ontvangst is prettig, de uitleg goed, de service onderweg is 24/7 en de campers tiptop in orde! Zo hadden wij camper ‘size L’ en voor ons als gezin was dit ruim genoeg. Voor de Canadezen daarentegen viel onze motorhome onder de categorie ‘klein’. Wat hebben wij om de Canadese villa’s on-road moeten lachen. En waarom ook niet? Ze hebben gelijk! Het land is groot, de wegen breed en de campings zéér ruim en prachtig. Begrijpelijk dat ze kiezen voor groot, alles-in-één en comfort.

De campers van Fraserway hebben prima bedden, een keuken (inclusief oven & magnetron), sanitair en een ruime zitplek voor in de avonduren of als het overdag ineens begint te sneeuwen.

Na een dag roadtrippen ben je gewend aan de camper en wordt het eigen. Na 6 weken hadden we dan ook moeite om ‘ons’ huis weer uit handen te geven en misten we al snel de vrijheid!
Een kleine tip: Boek op tijd je camper. In het hoogseizoen zijn ze erg geliefd en deze belevenis wil je niet wil missen!!

Fraserway Camper in Canada

Met deze ‘grote’ camper van Fraserway houden we het wel 6 weken vol!

Camper van Fraserway in Canada

Deze vrijheid gun ik iedereen! Met je camper door dit prachtige land toeren.

Jasper National park & Rocky Mountains

Op nog geen 3 uur rijden vanuit Edmonton bevind je je al in Jasper National Park. Rijd je nog iets verder? Dan komen vanzelf de Rocky Mountains op je af en dan weet je zeker dat je goed zit hier in Canada. Deze rit heeft ons beide al sprakeloos gemaakt. Er gaat voor ons niets boven kraakhelder blauwe meren, hoge groene bomen, ruige bergtoppen met sneeuw en twee zwarte beren die wij op dag 3 hebben mogen begroeten.

Onze reis is net begonnen en de natuur is nu al overweldigend! Soms knijp ik mezelf even om zeker te weten dat het waar is wat ik zie en voel. Wat een rust, wat een schoonheid en wat een goed begin!

Hoe onze reis verder door Jasper National Park, de Rocky Mountains en West-Canada is verlopen ga je in mijn volgende artikels lezen. Ik kan niet wachten om verder te schrijven over dit land. Graag neem ik jullie mee in onze reis, maar onthoud één ding….vergeet niet Edmonton mee te pakken!!

Edmonton en Rocky Mountains

Op nog géén 3 uur rijden vanaf Edmonton sta je zo tussen de Rocky Mountains. Daar wordt iedereen toch gelukkig van!

Rocky Mountains Jasper National Park

Jasper National Park. Dit ruige landschap en deze schoonheid van de Canadese Rocky Mountains moet je ervaren!

Explore Edmonton

Wil je goed voorbereid de stad verkennen en meer weten over de omgeving rondom Edmonton? Laat je dan vooral informeren door Explore Edmonton. Op de site valt al genoeg te vinden, maar wees niet verlegen om contact met ze te zoeken. Er wordt goed geluisterd naar jouw wensen en ze kunnen werkelijk alles over Edmonton vertellen. Voor ons als gezin was het prettig om van tevoren te weten wat voor activiteiten we met onze dochter van 2 jaar oud konden ondernemen. En zit het weer niet mee? Laat je niet gek maken en kies uit de verschillende musea, shoppingmalls of ga een Canadees biertje drinken op Whyte Avenue.

Leuke weetjes

  • Edmonton is één van Canada’s snelst groeiende steden. Het telt maar liefst 1,1 miljoen vriendelijke inwoners.
  • 124th Street is één van de populairste straten in Edmonton. Deze straat kent genoeg hippe restaurants en bars om jouw avond compleet te maken.
  • Jasper National park ligt op nog géén 3 uur rijden vanaf Edmonton!
  • Er zijn veel provincial campings waarbij je niet hoeft te reserveren en er vanzelf een golfkarretje langs komt om het geld op te halen. Deze campings zijn zo waanzinnig mooi en deze vrijheid subliem. Contant geld is handig om te hebben!
  • Go Canada heeft een gespecialiseerd team dat jou kan helpen met een reis door Canada die je nooit meer zult vergeten. Een goede voorbereiding is toch wel erg prettig!
  • Explore Edmonton en Go Canada weten veel over de stad Edmonton en de tofste plekken.
  • Je kan vanuit Canada jouw enthousiasme met Go Canada delen en op reis zelfs nog goede tips ontvangen.
  • De Canadezen maken zich totaal niet druk en zijn erg vriendelijk! Wat gaat er toch mis in ons eigen kikkerland? ‘Nooit meer naar huis!’

Binnenkort meer verslagen van onze roadtrip door West-Canada. In samenwerking met Go Canada hebben we besloten om de ‘minder’ toeristische route in te slaan. Ik kan je vast verklappen dat wij de eerste vijf weken van onze reis géén Nederlander zijn tegenkomen. Verder neem ik je graag mee naar de plekken die je niet mag missen en laat ik je de prachtige natuur zien van dit land. Zo zijn we onder andere meegegaan met een postwatervliegtuigje om op 3 verschillende eilanden post weg te brengen, hebben we een walvis- en orkatocht op Vancouver Island gemaakt en zijn we op adembenemende campings terecht gekomen. Houd ons in de gaten en tot snel!

Mirte
Latest posts by Mirte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>