Fraude met tweede Working Holiday Visa

Sommige backpackers die terug naar Australië willen, plegen fraude bij de aanvraag van hun tweede Working Holiday Visa. Dit constateert het Australische Department of Immigration.

tomaten-plukken

Sommige backpackers die terug naar Australië willen, plegen fraude bij de aanvraag van hun tweede Working Holiday Visa. Dit constateert het Australische Department of Immigration.

Hoe je een tweede Working Holiday Visa aan kunt vragen
Een jaartje werken en reizen in Australië is voor velen zo verslavend dat ze terug willen om er nog een jaar van hun leven door te brengen. Sinds enkele jaren bestaat daarvoor de mogelijkheid om voor de tweede keer een Working Holiday Visa aan te vragen. Een voorwaarde om zo’n werkvisum te krijgen is dat je tijdens je vorige avontuur minimaal drie maanden op het platteland moet hebben gewerkt. En omdat sommige backpackers niet aan die voorwaarde kunnen voldoen, zoeken ze wanhopig naar nepwerkgevers. Iets wat het immigratiedepartement – terecht of niet – fraude noemt.

Backpackers gedeporteerd
Deidre Russack van het Department of Immigration gaf tijdens haar toespraak op een backpackerconferentie een voorbeeld van deze fraude. Zo zou een Ierse jongen 500 Australische dollars aan een hostel hebben betaald voor een referentie. Zijn straf? Een boete van $ 1400 en met het eerste vliegtuig naar huis. Volgens Russack zijn dit soort zaken geen uitzonderingen en heeft het immigratiedepartement meerdere ‘foute’ backpackers in de kijker.

Foto: H Dragon, Flickr

Australie reizen

Martijn
 1. Moet je nagaan! Backpackers 2.0 is frauderen om opnieuw onder te duiken in een periode Down Under met reizen, meatpies, surfen, onvergetelijke zonsondergangen,de geur van eucalyptus takken, roobars, BBQ’s en werken tussen de real Ozzies. Althans, dat is de bedoeling toch?
  Ik denk dat de echte backpacker heus al drie maanden heeft gewerkt. En als je er niet aan toe komt, wil de vorige werkgever heus wel een cijfertje anders invullen.
  Toch?

 2. Hoe lang is dat al zo dan, dat je een 2e visum kunt aanvragen? Als ik dat geweten had, dan had ik zeker nog een poging gedaan om heen te gaan.
  Ik heb eigenlijk alleen maar op het platteland gewerkt. Maar ben er nu een beetje te oud voor denk ik. Tot je 28ste kun je een visum aanvragen dacht ik.

  • Hoi Kubiak, bedankt voor je reactie. Dit kan al sinds 2005, maar het is nooit echt van de daken geschreeuwd. Als je nog niet 31 bent moet je snel zijn: je kunt je Working Holiday Visa op je 30e nog aanvragen. Je moet daarna binnen een jaar naar Australië afreizen om je visum te gebruiken. Je kunt in theorie dus een dag voor je 32e verjaardig beginnen aan je Working Holiday Visa!

 3. Ik word in Julie 31 dus dan zou ik nog 2,5 jaar hebben om die reis te plannen. heb jij enig idee wat het tegen woordig kost om een visa aan te vragen?

 4. Ik heb het al even opgezocht dit zijn de voorwaarden

  * Je moet in ieder geval 18 jaar of ouder zijn maar nog geen 31.
  * Je moet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben.
  * Je paspoort moet geldig zijn voor de duur van je reis.
  * Je moet over € 3200 aan reisgeld beschikken.
  en kost 150 euro

  Denk dat die 3200 euro het grootste probleem gaan worden.

  hier ben ik trouwens heel lang geweest http://www.bananabarracks.com/index.html

  • Hey Kubiak, je was me te vlug af met die visuminfo. Die 3200 euro kun je toch wel even door iemand op jouw rekening laten parkeren, speciaal voor de visumaanvraag? Daarna stort je het weer terug. Met de voorkennis die jij hebt, heb je zo weer een baan gevonden bij aankomst. Bijvoorbeeld bij die Banana Barracks!

   Ik ken Tully zelf alleen van erdoorheen reizen van Townsville naar Mission Beach, maar ik weet nog dat het berglandschap me op de één of andere manier deed denken aan Oostenrijk in de zomer (nee, ik was niet dronken!)…

 5. Je reist voorbij tully, je komt er niet echt doorheen. Dat kan ook niet want eigenlijk stelt het niks voor.
  Die berglandschap kan ik me wel in vinden. Het mooiste was als je boven op zon berg stond en dan al die banane farms zag. Heel veel en erg groot.
  Tully schijnt 1 van de natste plaatsen op aarde te zijn. Bananenplanten zijn daar nogal gek op.

  Wat voor werk heb jij allemaal gedaan dan?

  Nog bedankt trouwens dat je me even op je site hebt geattendeerd.

  • André zegt:

   Tuurlijk! Ik heb peren, meloenen en tomaten geplukt, aardbeienplantjes in de grond gedrukt en ook nog allerlei klusjes in de steden geklaard. Het leukste daarvan was een paar weken voor Expohire, een bedrijf dat stands op beurzen bouwt. Zo zag ik alle prototypes op de Melbourne Auto Show voordat het publiek die zag! Bijelkaar kom ik helaas niet aan drie maanden agrarisch werk…misschien moet ik maar een hostel omkopen?

 6. Hi!

  Ik ben al een jaar naar Australie geweest en heb helaas niet in de landbouw gewerkt in die tijd.. Ik kan waarschijnlijk wel referenties regelen van wat boeren via vrienden. Heeft iemand ervaring met hoe streng en op welke manier ze je referenties natrekken? Bijv. referenties en bankactiviteit eg?

 7. Hallo,

  zelf heb ik ook ruim anderhalf jaar in Australie gebivakkeerd. Ook door gebruik te maken van het tweede visum. Doordat ze weten dat er mee gefraudeerd wordt, is de controle erop redelijk scherp. Een op tien aanvragen voor een tweede visum wordt ongeveer gecontroleerd. Hierbij kunnen ze alles na gaan. Van bankactiviteiten tot vluchtgegevens. Als je referenties van wat boeren kan regelen is dat goed, maar moet je er wel rekening mee houden. Bankgegevens zijn redelijk makkelijk te omzeilen. Als je zegt dat je bij een agrarier als Wwooffer (willing workers on organic farms) hebt gewerkt, zit er geen salaris aan vast. Dan is het werken voor kost en inwoning. Als je hem hier aanvraagt en je krijgt goedkeuring, mag je aannemen dat het ook echt goed is. Als je het daar aanvraagt en ze komen er achter dat je fraudeert, zit er een flinke boete en deportatie aan vast.

  Mocht je nog vragen hebben hoor ik het wel.

  Groet,

  Mark

 8. Nicky zegt:

  Als je 3 maanden (88 dagen) agrarisch werk hebt gedaan en aan de andere eisen voldoet, is het dan GEGARANDEERD dat je een tweede jaar toegekend krijgt? Of bestaat nog steeds de kans dat je aanvraag afgewezen wordt? (Bijvoorbeeld omdat ze maar een aantal visums per jaar verstrekken?)

  Bedankt!

 9. Hoi Nicky,

  deze vraag ga ik even doorspelen naar een vriend van ons die al gebruik gemaakt heeft van het tweede visum. Ik hoop snel een antwoord voor je te hebben!

  Groetjes,
  Dionne

 10. Anne zegt:

  Moet je het 2e jaars visum aanvragen voordat je het werk hebt gedaan of daarna? Ik zit op dit moment op mijn 1e jaars visum en heb besloten om mijn 2e jaars te gaan doen. Ik heb hier alleen nog maar 3 en een halve maand de tijd voor. Als ik dus eerst het werk doe heb ik nog maar 2 weken om mijn visum te laten goedkeuren…. Weet iemand dit?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>