De frisse berglucht van Innsbruck

Onwetend hebben in maart dit jaar tal van wintersporters in Oostenrijk het coronavirus opgelopen. Een skibar in Ischgl bleek de boosdoener te zijn geweest. Innsbruck, de hoofdstad van Tirol, ligt een dikke honderd kilometer van Ischgl. Reishonger sprak met Colette Verra, werkzaam bij Innsbruck Tourismus, over de coronacrisis en wat je kunt verwachten als je naar Oostenrijk reist.

Sinds half juni kun je weer zonder reisbelemmeringen naar Oostenrijk. Je hoefde eerst alleen nog maar een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en bij dokters en apotheken. Sinds kort helaas ook weer in supermarkten, banken, postkantoren en tankstations. Daarnaast mag je in de horeca met meerdere mensen uit verschillende huishoudens aan een tafel zitten.

Hungerburg_Nordkettenbahnen_Innsbruck

In Innsbruck gaan optimaal genieten van je vakantie en veiligheid en gezondheid goed samen. Er zijn veel activiteiten waarbij je gemakkelijk afstand kunt houden en Innsbruck op zijn best kunt ervaren.

Colette Verra

Hallo Colette, wil je jezelf kort voorstellen?

“Hoi, ik ben Colette en ben geboren in Amsterdam. Al vele jaren geleden ben ik naar Tirol verhuisd. Ik werk als marketing manager voor Nederland bij Innsbruck Tourismus. Ik ken Nederland natuurlijk goed en kan daardoor optimaal de verbinding leggen tussen wat Nederlanders willen en wat Innsbruck te bieden heeft.”

“De afgelopen maanden heb ik veel gehiked in de regio. Wandelingen die ik al langer graag een keer wilde lopen, maar waar ik eerder nooit de tijd voor had. En ik plukte fruit en maakt mijn eigen kersen-, aardbeien- en vlierbloesemsap. En zo heb ik maar weer eens ervaren hoe mooi het hier is.”

Welke maatregelen en beperkingen heeft de overheid ingesteld na de corona-uitbraak?

“Tirol en daarmee ook Innsbruck ging in een volledige lockdown. We mochten alleen ons huis verlaten om boodschappen te doen of om naar de apotheek te gaan. Bovendien werd het toen al verplicht een mondkapje te dragen tijdens het boodschappen doen. En de anderhalve meter afstand te bewaren. Alle winkels behalve supermarkten en drogisten sloten hun deuren. Ook hotels en restaurants gingen op slot. Veel mensen werkzaam in de toeristische sector verloren hierdoor hun baan. Thuiswerken en thuisonderwijs werd het devies doordat kantoren, scholen en de universiteiten ook niet mochten openen. Vanaf 14 april werden heel voorzichtig de eerste versoepelingen geïntroduceerd. Half mei openden de eerste restaurants. Twee weken later mochten hotels weer gasten ontvangen. In juni zijn ook de scholen weer geopend.”

Innsbruck Altstadt

Hoe verwacht je dat de versoepeling van de maatregelen de komende maanden zal verlopen?

“Het is nu in Oostenrijk weer verplicht om een mondkapje te dragen in de supermarkt. Het houden van anderhalve meter afstand, we noemen het hier gekscherend de omvang van een baby olifantje, is en blijft vooralsnog natuurlijk van toepassing. Op plekken waar het niet mogelijk is om die afstand te bewaren is het dragen van een mondkapje nog wel verplicht. Zoals bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en in kabelbanen. Langzamerhand gaan we weer terug naar een normale situatie.”

Hoe belangrijk is het toerisme voor Innsbruck?

“Toerisme vormt een belangrijk onderdeel van de economie van Innsbruck. Direct en indirect zijn veel bedrijven en inwoners erbij betrokken. Natuurlijk heeft de stad hierdoor een stevige klap gehad. Een levendige stad zoals Innsbruck kwam volledig tot stilstand. Het is dan ook van groot belang dat het toerisme weer op gang komt.”

“Eén van de voordelen van Innsbruck is dat we als stad omringd zijn door de natuur. Daarom benadrukken we dat ruimte hier geen probleem is en het daardoor minder moeilijk is om afstand te houden. Tijdens de lockdown konden we dat mooi laten zien door virtuele bezoekjes. Gelukkig is nu een fysiek bezoek weer mogelijk. Daarvoor hebben we verschillende arrangementen ontwikkeld. Zoals bijvoorbeeld een gezinsarrangement of een city break arrangement.”

Alpenzoo Innsbruck

Swarovski kristalwereld

Bij welke doelgroep is Innsbruck vooral in trek?

“Natuurliefhebbers die houden van de frisse berglucht, prachtige uitzichten en ruimte. Dat zijn nu vooral bezoekers uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk zelf. De goede bereikbaarheid per auto speelt daarbij ook een rol. Mocht er een tweede golf ontstaan dan kan men op eigen gelegenheid naar huis rijden.”

Wandelen in Kühtai

Wat staat reizigers precies te wachten?

“Voor nu is het houden van de anderhalve meter afstand en het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer en supermarkten van belang. Verder is het eigenlijk business as usual.”

“Alles is weer mogelijk, ook sportieve activiteiten zoals ziplinen, rafting en mountainbiken, zolang maar voldoende afstand wordt gehouden. Zwembaden, dierentuinen en musea zijn bijvoorbeeld ook weer gewoon open. Meer informatie kun je vinden in de flyer over het coronavirus.”

Welke tips wil je ons nog meegeven?

“Laten we ons vooral aan de regels houden. Het virus is nog niet verdwenen. Het is logisch dat we na een periode van restricties en beperkingen allemaal ontspanning zoeken en weer willen genieten. Innsbruck en omgeving lenen zich daar met haar natuur en de ruimte uitstekend voor.”

Heb je vragen over Innsbruck en corona? Over hoe het er ter plaatse aan toegaat? Stel je vraag hieronder en wij zullen proberen deze zo goed mogelijk te beantwoorden!

Goetheweg

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>