De Gelukkige Aap

In het zuidwesten van Costa Rica, dicht bij de stranden van de Stille Oceaan, ligt Ojochal de Osa. In dit in het oerwoud verscholen dorpje ligt Hotel El Mono Feliz ("De Gelukkige Aap"), gerund door het Nederlandse echtpaar Otto en Anja Geesink.

Hotel El Mono Feliz bestaat uit vijf standaardkamers en drie cabañas. Dat zijn leuke houten huisjes met een slaapkamer, een badkamer en een keuken er in. De cabañas liggen in de schaduw van grote palmbomen in onze achtertuin, je komt er via een bruggetje over een beek.

In het zuidwesten van Costa Rica, dicht bij de stranden van de Stille Oceaan, ligt Ojochal de Osa. In dit in het oerwoud verscholen dorpje ligt Hotel El Mono Feliz (“De Gelukkige Aap”), gerund door het Nederlandse echtpaar Otto en Anja Geesink.

Hoe zijn jullie hier zo terecht gekomen?
Otto is geboren in Indonesië en heeft in zijn jeugd ook nog een aantal jaren in Colombia (Zuid-Amerika) gewoond. En ja, als je eenmaal tropenbloed hebt blijft het kriebelen … Toen wij 50 jaar waren geworden en onze kinderen allemaal ruimschoots op eigen benen stonden zijn we eens gaan nadenken of we wilden blijven doen wat we deden, of nog iets nieuws beginnen. Dat laatste is het dus geworden.

We hadden familie hier in Costa Rica, dus viel de keuze al gauw op dit land, we waren er ook al diverse keren met vakantie geweest. In 2004 hebben we ons huis verkocht, het werk opgezegd en afscheid genomen van familie en vrienden. En toen we op zoek gingen naar een plek om ons te vestigen kwamen we al gauw in deze streek uit. Veel vakantiegangers zoeken het noorden van Costa Rica uit, omdat daar de “highlights” liggen die in veel reisgidsen genoemd worden. Daar vind je werkende vulkanen, grote stranden, natuurparken, nevelwouden enz. In het noorden is het wat drukker dan in het zuiden, maar dat rustige sprak ons nu juist zo aan. Het is hier ongerepter, minder druk, maar absoluut niet minder mooi. Hier vind je veel kleinschalige hotels en lodges, waar vooral natuurliefhebbers komen.

Wat is er leuk aan het runnen van een hotel?
Er komen hier mensen uit allerlei landen van de wereld. Dat is zo leuk, je spreekt soms op een dag vijf talen en je hoort van elk land en iedere cultuur weer andere verhalen. De mensen die hier komen zijn natuurliefhebbers op zoek naar avontuur, want voor deze categorie mensen is Costa Rica een fantastisch vakantieland. Je bent altijd bezig om mensen een bijzondere vakantie te bezorgen, en wat is er leuker dan mensen gelukkig maken?

Hoe ziet Hotel El Mono Feliz er uit?
We hebben vijf standaard twee- of vierpersoons kamers in het hotel. Verder hebben we nog drie cabañas voor twee of vier personen, dat zijn leuke houten huisjes met een slaapkamer, een badkamer en een keuken er in. De cabañas liggen in de schaduw van grote palmbomen in onze achtertuin, je komt er via een bruggetje over een beek. Verderop in de tuin is nog een beekje, en aan het einde van de tuin stroomt de rivier. Je ziet in de tuin vaak enorme leguanen in de bomen, en heel veel vogels.

Salto Ballena

Wat is het bijzondere van de streek waar Hotel El Mono Feliz ligt?
Het zuidwesten van Costa Rica is een prachtige streek. De kust heet hier “Costa Ballena”, wat “Walviskust” betekent. Dat is niet voor niets, want twee maal per jaar komt een groep walvissen in deze baai om te paren en te baren. De baby-walvissen kunnen nog niet zelfstandig naar boven zwemmen om adem te halen, daarom duwen de moeders ze regelmatig omhoog. Vandaar dat ze een aantal maanden (juli-september en december-april) hier in de buurt blijven, tot de jongen groot genoeg zijn. Er worden hier tours georganiseerd, waarbij je met een bootje de zee op gaat om deze majestueuze dieren te zien. Ook zie je hier dolfijnen en schildpadden. Met dolfijnen zwemmen is niet toegestaan, om het welzijn van de dieren te beschermen.

Is er voor toeristen nog meer te beleven in Costa Ballena?
Jazeker, er is hier veel tropisch oerwoud, waar je mooie hikes kunt lopen. Je ziet er grote watervallen, veel dieren, waaronder de beroemde gifkikkertjes. Eén van de bekendste is de “blue jeans” kikker, die rood van boven en blauw van onderen is, zodat het net lijkt of hij een spijkerbroek aan heeft.

Je ziet in in Costa Ballena grote watervallen, veel dieren, diverse natuurparken, het grootste mangrovengebied, Indianendorpen en dan natuurlijk de prachtige ongerepte tropische strandjes

Er zijn hier diverse natuurparken in de buurt, zoals het grote ongerepte Corcovado op het schiereiland Osa. Maar ook het kleinere, maar niet minder mooie Hacienda Barú. In de parken (maar ook daar buiten) zie je diverse soorten apen, luiaards, neusberen, wasberen, ara’s, slangen etc. etc.

Hier vlakbij is ook het grootste mangrovengebied van Centraal Amerika, waar je met een bootje doorheen kunt varen en ook veel dieren kunt spotten. Een bijzondere belevenis, je waant je in een heel andere wereld!

Er zijn Indianendorpen die je kunt bezoeken, waar je kunt zien hoe op de traditionele manier maskers en geweven stoffen worden gemaakt. En dan natuurlijk de prachtige ongerepte tropische strandjes. ’s Avonds kun je te kust en te keur lekker eten in de diverse lokale en internationale restaurants die je in Ojochal kunt vinden.

Hoe is het klimaat bij jullie?
Costa Rica ligt in de tropen, en het heeft acht microclimaten. In de bergen en in de Centrale hoogvlakte is het frisser dan hier. Wij zitten hier in het tropisch regenwoud, de temperatuur schommelt altijd rond de 30 graden. De droge tijd is van december tot en met april, dan is het het warmst. De regentijd begint in mei, en de meeste regen valt van half september tot half november. Dan kun je hier echt van die tropische stortbuien meemaken, dat het water met badkuipen tegelijk naar beneden komt. In de andere maanden is het wat minder, en het regent bijna nooit de hele dag. Heel vaak is het ’s morgens droog en zonnig, de tijd om allerlei activiteiten te ondernemen. ’s Middags of ’s avonds gaat het dan regenen, en wat is er nu lekkerder dan zo rond zonsondergang (altijd rond 6 uur ’s avonds) met een koel biertje op je veranda te zitten en luisteren naar het ruisen van de regen …

Otto en Anja Geesink in Costa Rica

Komen jullie nog wel eens in Nederland?
Jazeker, zeker eens per jaar gaan we naar Nederland, voornamelijk om onze familie te bezoeken. We zijn in de zeven jaar dat we hier wonen vijf kleinkinderen rijker geworden, en die willen we natuurlijk graag af en toe zien. Dat is eigenlijk het enige nadeel aan het wonen in een ander land, je moet je familie missen. Maar in deze tijd maken we natuurlijk gretig gebruik van de moderne communicatiemiddelen.

Meer informatie
Meer informatie over Hotel El Mono Feliz is te vinden op de website elmonofeliz.com. Ook op Facebook zijn we te vinden. We zijn aangesloten bij Holland Hotels Costa Rica, een kring van Nederlandstalige hotels in Costa Rica.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>