Noord-Ierland: een ruige natuurparel

Het meest bevochten stuk van het eiland Ierland is toch wel het Noorden. Hoewel Noord-Ierland sinds 1921 onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk in haar huidige vorm, heeft het qua natuur en cultuur vooral veel overeenkomsten met de Republiek Ierland. Een prachtige bestemming dus, doordrenkt met historie.

Geografie en landschap

Noord-Ierland is het noordoostelijke deel van het eiland Ierland. Het is het enige onderdeel van het Verenigd Koninkrijk dat niet op het eiland Groot-Brittannië is gelegen. De ligging aan de Atlantische Oceaan en de Ierse Zee maakt dat er ruige kustlijnen zijn die in het binnenland overlopen in glooiende heuvels en laagvlaktes. In het zuiden van Noord-Ierland ligt de bergketen Mourne Mountains, waar ook meteen de hoogste top van het land te vinden is, namelijk Slieve Donard met 850 meter.

Een bijzonder geologisch verschijnsel is de Giant’s Causeway, gelegen aan de noordkust. Deze basalten rotsformatie zou zo’n 60 miljoen jaar geleden zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting en is inmiddels opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hoewel er dus wel degelijk een verklaring te vinden is voor deze zeshoekige basaltzuilen die uit zee steken, hebben de Noord-Ieren hier vanzelfsprekend een veel mooiere verklaring voor gevonden. De legende gaat dat dit een stenen weg is, gebouwd door de reus Finn Mac Cumhaill (vandaar de naam Giant’s Causeway). Bedoeld om zijn vijand op Schotland te bevechten. Maar, afgeschrikt door het reusachtige formaat van de reuzen daar, vluchtte hij naar Ierland en vernietigde de weg achter zich. Alleen het begin in Noord-Ierland en het einde in Schotland zijn derhalve nog blijven bestaan.

Giant's Causeway in Noord-Ierland

De Giant’s Causeway is naast indrukwekkend, ook gewoon heel erg leuk om te bezoeken en te beklimmen!

Bezienswaardigheden

De natuur van Noord-Ierland is prachtig en perfect voor de liefhebber van ongerepte natuur. Het valt dus sowieso aan te raden om gewoon op pad te gaan en de prachtige omgeving te ontdekken. Om vervolgens natuurlijk in een pub te eindigen voor een warme maaltijd, een pint Guinness en wat onvergetelijke “craic”!

Noordkust

Langs de noordkust tref je, naast de sowieso prachtige kustlijn, een paar hoogtepunten van Noord-Ierland. De Giant’s Causeway is vanzelfsprekend één van deze hoogtepunten en ook meteen de meest bezochte toeristische attractie van Noord-Ierland. Maar ook de prachtige Carrick-a-Rede ropebridge is een bezoek waard, door de prachtige uitzichten op de kustlijn.

Derry

De stad (London)Derry is de enige nog ommuurde stad van het gehele eiland Ierland en heeft daardoor een prachtige historische uitstraling. Verder was deze stad het toneel van onder meer de tragische Bloody Sunday en voor de geïnteresseerden in recente geschiedenis is dat dan ook de plek om meer te leren over de Troubles.

Murals

In de wijken Shankill en Falls in Belfast, en in de wijk Bogside in Derry tref je beschilderde huizen aan. Deze schilderingen zijn kenmerkend voor Noord-Ierland en verbeelden duidelijk de tegenstrijdigheden die hier zo lang hebben gespeeld.

Game of Thrones

Noord-Ierland is het toneel voor vele scènes uit de immens populaire Game of Thrones serie. Het is dan ook mogelijk om veel van deze mooie locaties te bezoeken, zoals Castle Winterfell of the Dark Hedges.

Carrick-a-rede Bridge aan de Noord-Ierse kust

De Carrick-a-Rede Bridge is een van de hoogtepunten van de Noord-Ierse kust!

Klimaat en beste reistijd

In Noord-Ierland heerst een gematigd zeeklimaat, net als op de rest van het eiland Ierland. Hierdoor zijn er weinig extremen in het weer; de zomers zijn zacht en de winters zijn mild. Wel valt er voornamelijk in de winter relatief veel regen. Van mei tot en met augustus is de temperatuur over het algemeen prima. In de maanden juni en juli valt in principe de minste neerslag. Dit zijn echter ook de drukste maanden qua toerisme. Dus als je iets meer rust wilt opzoeken is net aan de randen van het hoogseizoen de beste periode om Noord-Ierland te bezoeken.

Geschiedenis en cultuur

In Noord-Ierland kan je net als op de rest van het eiland Ierland goed terecht voor een fikse portie folkmuziek, pubcultuur en traditionele dans. Ook wordt in delen van Noord-Ierland nog Gaelic gesproken, de oude Ierse taal die afstamt van de tijd dat de Kelten het land bewoonden. Dit was zo’n 500 jaar voor Christus. Ruim 1000 jaar later kwam Saint Patrick naar het eiland, die daar de basis legde voor het Christendom op het eiland Ierland.

Al eeuwenlang is er, met name in het noorden van Ierland, een conflict gaande. De Troubles zoals wij die kennen – het gewapende conflict dat in de jaren ‘70 Noord-Ierland in haar greep hield – zijn dus diepgeworteld. Ze gaan terug tot Engeland die Ierland probeerde te veroveren en derhalve hun eigen mensen daar naartoe verscheepten om zo meer invloed in de regio te krijgen. De van oorsprong katholieke Ieren werden zo verdreven door de protestante Engelsen, wat regelmatig tot grote onvrede en problemen leidde.

In de jaren ‘70 kwam dit tot een kookpunt en werd Noord-Ierland het toneel van bloedige aanslagen. Hier is een einde aan gemaakt bij het Goede Vrijdag akkoord, dat werd getekend in 1998. Hierin werd verklaard dat Noord-Ierland zelfbestuur terug kreeg en dat Katholieken ook onderdeel mochten uitmaken van dit bestuur. Het duurde toen nog tot 2005 dat de IRA (Irish Republican Army) officieel verklaarde hun doelen alleen nog via de politieke weg na te streven en de gewelddadige vleugel van de partij op te heffen.

Murals in Belfast en Derry

De Murals in Belfast en Derry zijn tekenend voor het verleden van Noord-Ierland

Reisgids Noord-Ierland

Noord-Ierland is een ruige natuurparel, zo dicht bij Nederland. Er wordt door twee maatschappijen vanaf Amsterdam op Belfast gevlogen, de hoofdstad van Noord-Ierland. Van hieruit is het een prima uitvalsbasis om de rest van het land te gaan verkennen.

Het openbaar vervoer is vrij goed geregeld tussen de dorpen en steden, al rijden bussen vaak maar enkele keren op een dag naar de kleinere locaties. Je kan echter gemakkelijk een auto huren om de omgeving te verkennen (men rijdt wel links). Of, indien het weer meezit, heerlijk fietsen door de Ierse natuur.

Noord-Ierland heeft net als de rest van het Verenigd Koninkrijk of Ierland een ruim aanbod aan guesthouses en BnB’s. En dat is natuurlijk wel de leukste manier om kennis te maken met de vriendelijke, goedlachse bevolking en de cultuur!

Belfast Castle in Noord-Ierland

Ook rondom Belfast zijn prachtige locaties te vinden, zoals Belfast Castle!

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Artikelen

Lees Meer  

Marble Arch Caves Geopark: een speeltuin voor natuurliefhebbers

Global Geopark Het Global Geopark is een gebied waar geologische historie van internationaal belang wordt geherbergd. De landschappen verraden een lange geschiedenis die wel tot 650 miljoen jaar teruggaat, van tropische zeeën tot woestijnlandschappen en ijstijden, in het Global Geopark vind je bewijzen voor al deze geologische ontwikkelingen. Inmiddels is het gebied gegroeid tot een plek waar duurzaam toerisme wordt …

Lees verder  

De mooiste route van Noord-Ierland

Causeway Coastal Route: telkens weer stoppen De Causeway Coastal Route is de weg tussen beide steden die geheel langs de kust leidt. Met een totale afstand van 190 kilometer. Belfast is het meeste gebruikelijke startpunt van deze route. In de stad zelf word je al met behulp van de poepbruine bordjes waarop de route staat aangegeven naar de kust geleid. …

Lees verder  

De littekens van Noord-Ierland

Grauw De hoofdstad van Noord-Ierland is Belfast, met haar 280.000 inwoners de 14e grootste stad van het Verenigd Koninkrijk. De eerste indruk; grauw, industrieel en regenachtig. Toch is het een stad in bloei die ieder jaar meer bezoekers ontvangt. En een beetje hip aan het worden is. Het Titanic quarter is één van de grootste trekkers van Belfast. Noeste arbeiders …

Lees verder  

Gids voor een Game of Thrones-reis

Om deze mooie trip te vergemakkelijken hebben we een beknopte gids voor je opgesteld, waarmee je de hoogtepunten qua locaties uit de serie sowieso aan zult doen. Ben je geen fan van Game of Thrones? Niet getreurd, want een groot deel van de kracht van de serie zit hem in de geweldige locatiescouts! Die hebben met hun filmlocaties voor jou …

Lees verder  

In de voetsporen van Game of Thrones

De ruige kustlijn, historische kastelen en adembenemende uitzichten waren voor de makers van Game of Thrones de redenen om de spannende serie hier op te nemen. Alle locaties liggen vlakbij Belfast en dus kun je een stedentrip naar de stad makkelijk combineren met een tocht in de voetsporen van Melisandre (onze eigen Carice!), Ned Stark, Bran en vele andere personages. …

Lees verder