Geschiedenis schrijven in Skopje

Het aantal metershoge standbeelden om en nabij het centrale plein zijn ook op twee handen niet meer te tellen. Onder meer Alexander de Grote kijkt, in volle strijd op zijn paard, vanaf zijn metershoge sokkel over de stad. Het lijkt alsof je je in Rome of Athene waant. Welkom in Skopje, de hoofdstad van Macedonië.

Standbeeldparadijs Skopje

Standbeeldparadijs Skopje

Beton

De stad, die in 1963 door een vernietigende aardbeving is getroffen, wil haar betonnen Sovjet uiterlijk van zich af schudden. Als je stad binnen rijdt wordt duidelijk dat de buitenwijken nog volledig worden gedomineerd door de grauwe kolossen die zo’n veertig jaar geleden met Russische hulp uit de grond zijn gestampt. Op straat vind je nog gave modellen van voertuigen die bij ons als een gewild klassieker door het leven gaan. Of al een tijdje staan geparkeerd.

Skopje - Betonbouw

Skopje - Langparkeren

Naarmate je dichter bij het centrum van de stad komt maakt beton plaats voor glas. Het is overigens met iets meer dan een half miljoen inwoners geen bijzonder drukke stad, maar wel een stad in transitie.


Metamorfose

Sinds een aantal jaren ondergaat Skopje een volledige metamorfose, onderdeel van het ambitieuze project Skopje 2014. De stad moet, als de grootste van het land, weer de trots van het Macedonische volk worden. Op grootse wijze wordt dit aangepakt. De eerste resultaten van het geldverslindende en nogal bekritiseerde project zijn op Macedonia Square, het hart van Skopje zichtbaar. Aan de overzijde van de rivier Vardar, die het centrum in tweeën splitst, is aan de rechterzijde het enorme archeologisch museum van Macedonië in aanbouw, dat wordt gekenmerkt door de opvallend Griekse architectuur met een  indrukwekkende zuilenpartij. De Vardar steek je over bij de nieuw geplaatste Art bridge met zijn 29 standbeelden en een prijskaartje van naar verluid € 2,5 miljoen. Langs de Vardar vind je de leukste terrasjes waar het flaneren geblazen is en je nog een biertje voor nog geen anderhalve euro drinkt.

Skopje - Nieuwbouw

Aan de linkerzijde van het museum, nog voorbij de Stone bridge, een van de weinige nog authentieke bouwwerken, zijn een tiental werklieden druk bezig met het afwerken van de gevel van het Museum of Macedonian Struggle. Beide gebouwen, die je nu nog alleen van de buitenkant kan bewonderen aangezien ze later dit jaar openen voor het publiek, ogen historisch maar passen totaal niet in de omgeving. Naast de tientallen standbeelden domineren bouwkranen het straatbeeld. Opengebroken straten, draaiende cementmolens, schreeuwende bouwvakkers.

Uitzicht op de stad

Voor een mooi uitzicht over de stad ga je richting de Old Bazar, het oude centrum van de stad. Hier geen glinsterend marmer en een parade van standbeelden. Oosters uitziende mannen en gesluierde vrouwen kuieren ontspannen door de smalle straatjes. Het doolhof van klinkers brengt je uiteindelijk tot een heuvel, alwaar Fort Kale strategisch de stad overziet. Vanaf deze locatie wordt de veelzijdigheid van Skopje eens te meer duidelijk. De berg Vodno met daarop het Millennium Cross, een metershoog metalen kruis, vult het beeld. Skopje is, juist door haar vele gezichten, een bijzondere stad waar de geschiedenis lijkt te worden herschreven.

Skopje - Skyline

Jos

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>