Georgië: onbekend, maar waanzinnig mooi

'Waar ligt Georgië?' was voor mij een niet gemakkelijk te beantwoorden vraag. Ik had het dan ook meerdere keren fout, maar gelukkig is het goed gekomen. Er werd mij een geweldige kans aangeboden en deze heb ik dan ook met beide handen gegrepen. Een goede vriend heeft mij uitgenodigd om hem op te zoeken in de plaats Mtskheta. Voor zijn werk zat hij acht maanden in deze vriendelijke plaats en hij heeft mij veel over dit prachtige land kunnen vertellen en laten zien. Georgië heeft mij erg verrast! Een land vol mooie en vriendelijke mensen, geweldige natuur, beeldschone dorpjes, oude kloosters en heerlijk eten. Wil je een nieuw land ontdekken in 2018, waarbij je slechts een enkele toerist tegenkomt? Boek snel je ticket en geniet van Georgië!

Georgië: relatief onbekend, maar waanzinnig mooi

Georgië grenst aan de landen Rusland, Azerbeidzjan, Armenië en aan de Zwarte Zee. Vanuit Amsterdam vlieg je in 4,5 uur naar de hoofdstad Tbilisi waar je meteen verrast wordt door de vriendelijkheid van de mensen. En wat zijn ze ook knap! Als blonde vrouw val je op, want de mannen en vrouwen hebben over het algemeen donker tot zwart haar, waarbij ze jou als toerist met knalgroene of knalblauwe ogen bewonderen. Ik ben meteen verkocht en voel mij sinds de landing al prettig in dit land. Mijn vriend staat mij zwaaiend op te wachten en de vakantie begint vanaf nu!

Samen in zijn auto rijden wij door Tbilisi naar de kleinere plaats Mtskheta (één van de oudste plaatsen van Georgië). De spullen worden naar zijn huis gebracht en wij genieten eerst samen van een biertje. Als het tijd is om lekker te gaan eten neemt mijn vriend mij mee naar ‘Check-in Garden’. Een restaurant met een romantische tuin, waar je uren kunt genieten van het prachtige uitzicht op de Aragvi rivier, de sfeervolle verlichting en de fijne muziek die op de achtergrond wordt gespeeld. Het eten is er goed en het voelt wat gênant als je uiteindelijk de rekening vraagt. In dit land kun je heel de avond borrelen, goed eten en afsluiten met koffie voor ongeveer €30,- totaal. Na een heerlijke avond is het tijd om te slapen en morgen Mtskheta en Tbilisi te ontdekken.

Restaurant Check-in Garden in Mtskheta, Georgië met uitzicht op de Aragvi rivier

Restaurant ‘Check-in Garden’. Genieten in de prachtige tuin met uitzicht op de Aragvi rivier.

Mtskheta

Zoals hierboven al staat beschreven is Mtskheta één van de oudste plaatsen van Georgië. In deze plaats is de eerste Georgisch-orthodoxe kerk gesticht. Verder kent Mtskheta prachtige historische gebouwen die echt de moeite waard zijn. Zoals de Svetitschoveli-kathedraal (11e eeuw) die tegenwoordig de zetel van de aartsbischoppen is van Mtskheta en Tbilisi. Vanuit heel Georgië komen locals deze kathedraal bezichtigen. Er heerst een rustige, vreedzame en fijne sfeer rondom deze indrukwekkende kathedraal. Op het plein kun je heerlijk genieten van een goede bak koffie en kun je het dagelijkse leven van de Georgische bevolking aanschouwen. Het is niet voor niets dat de Svetitschoveli-kathedraal op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Svetitschoveli-kathedraal in Mtskheta, Georgië

Svetitschoveli-kathedraal. Een prachtige kathedraal uit de 11e eeuw.

Wat je echt niet mag missen is het Dzjvariklooster. Dit klooster stamt uit de 6e eeuw en ligt hoog op een klif. De route ernaartoe is al gaaf, maar eenmaal boven op de klif zelf heb je een prachtig uitzicht over heel Mtskheta en de omliggende bergen. Voor mij is het Dzjvariklooster een klooster dat voor altijd op mijn netvlies staat geschreven. Indrukwekkend, overweldigend, rustgevend en ontroerend! Ook deze ontbreekt niet op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een paar uur hier rond gekeken, het klooster in geweest en lopen fantaseren dat Georgië een fantastisch land zou zijn voor het programma “Wie is de Mol”. Het heeft iets sprookjesachtig, de natuur is waanzinnig, je vindt er indrukwekkende historische gebouwen en de mensen zijn zo ontzettend vriendelijk.

Het Dzjvariklooster in Mtskheta, Georgië

Dzjvariklooster. Dit indrukwekkende klooster staat voor altijd op mijn netvlies geschreven.

Het Dzjvariklooster in Mtskheta, Georgië stamt uit de 7e eeuw

Het Dzjvariklooster stamt uit de 6e eeuw.

Tbilisi

Tbilisi. De hoofdstad van Georgië die meer dan dan 1,4 miljoen inwoners telt en aan de rivier Mtkvari ligt. Neem lekker de tijd om deze oude en ‘hippe’ stad te verkennen. Er zijn genoeg bezienswaardigheden om te bewonderen. Ook telt het genoeg leuke restaurants en barretjes en ook de liefhebbers van Turkse badhuizen & hammams zitten hier goed. Zo heeft Tbilisi een Turkse wijk met een prachtig kasteel. Daarnaast kun je bij ‘Royal Bath’ genieten van een scrubmassage en/of Turks stoombad. Ben je géén liefhebber van deze hitte, ga dan vooral niet naar binnen, maar bewonder deze wijk in het oude centrum lopend. Er valt genoeg te zien. Zo bevindt zich hier ook één van de uitgaansstraten van Tbilisi en ontkom je er niet aan om te toosten met een goede Georgische wijn op een terras. Dit wil je ook niet overslaan, want er valt genoeg positiefs over de verschillende wijnsoorten te vertellen. Maar daarover straks meer…

Badhuis in de Turkse wijk in Tbilisi

De Turkse wijk in Tbilisi telt veel Turkse badhuizen.

Daken van de Turkse badhuizen in Tbilisi

De daken van de Turkse badhuizen in de hoofdstad.

Om een gaaf uitzicht te krijgen over Tbilisi is het tof om de kabelbaan naar boven te pakken. Deze brengt je naar de top van de heuvel. Je kunt opstappen vanuit het levendige Rikepark. Daar weet je al snel wat deze stad te bieden heeft. Je voelt de sfeer en krijgt alleen nog maar méér zin om deze stad te verkennen! Wat Tbilisi zo bijzonder maakt is dat deze stad een mengelmoes is van culturen. Armeense, Joodse, Russische en Griekse afkomst vind je hier terug. Loop door de verschillende wijken, proef de sfeer en geniet van de vele neoclassicistische gebouwen die je hier tegen komt en ontdek de heerlijke lokale gerechten. Voor mij was het bezoek aan Tbilisi te kort en ik ga dan ook zeker nog een keer terug. Ik wil meer van dit land weten en kunnen zien!!

Ganisi

Houd je van bergen? Paragliden? Skiën en snowboarden? Ontdek dan vooral het noorden van Georgië. In de zomer de plek om af te koelen en te genieten van het prachtige groene uitzicht. In de winter hét ski- en snowboardgebied van Georgië. Het hoogste punt ligt op zo’n 2400 meter en als je een echte avonturier bent kun je vanaf ongeveer 2100 meter hoogte tussen deze fantastische bergen paragliden. Je proeft de rust en de schoonheid van de natuur. Mijn ervaring is dat een dagtrip te kort is. Er valt hier genoeg te zien en ook in de winter wil ik hier een keer terugkomen. Een leuke tip: er is een Georgische gids die Nederlands spreekt. Zo ben je met een local op pad, maar kun je wel in je eigen taal communiceren. Voor mij een must, de volgende keer in Georgië.

Uitzicht op het bergen van Ganisi, in het Noorden van Georgië

Waanzinnig uitzicht op weg naar het noorden van Georgië.

Paragliden in de bergen van Ganisi, in het Noorden van Georgië

In de zomer kunnen de echte avonturiers paragliden tussen deze groene, indrukwekkende bergen.

Debergen van Ganisi, in het Noorden van Georgië zijn hét ski- en snowboardgebied

Op zo’n 2100 meter hoogte kun je deze plaatjes schieten. In de winter hét ski- en snowboardgebied van Georgië.

Nummer 1: Georgische wijn!

Ben je een echte wijnliefhebber? Dan kan Georgië een perfect land voor je zijn. Ik ben verbaasd door de goede smaken van de soorten wijn en heb er ook geen één keer hoofdpijn aan overgehouden. Wel is het even goed zoeken en blijft het een smaakkwestie. Eenmaal verkocht? Dan wil je niets anders meer! Het is leuk om te weten dat Georgië één van de eerste wijnlanden van de wereld is. Zo hebben archeologen kruiken met de oudste resten van druivenpitten ter wereld gevonden. Deze dateren van 6000 voor Christus. Zo ver gaat het terug! Georgiërs beleven wijn op hun eigen manier. Zo is wijn niet bestemd om even te borrelen, maar drink je het bewust en het liefst onder genot van goede vrienden en familie. De Georgiërs koken er graag nog een passende maaltijd bij en het toosten kan starten. Je vindt de wijngaarden op de heuvels langs de Mtkvari-rivier tot op de rivierbeddingen. Mijn favoriet is ‘Chateau Mukhrani’!

Wat is de beste reistijd?

Ja, dit is een goede vraag! Dit land kent door de hoogteverschillen verschillende klimaten. Zo vind je in het westen van Georgië het subtropisch klimaat, in de Kaukasus het steppeklimaat en in de bergen het hooggebergteklimaat. Toen mijn vriend mij uitnodigde stelde hij de vraag: ‘Mirt, wil je hier met 5 graden komen? Of flink zweten boven de 30 graden?’. Dit is dus mogelijk in het land. Ik was er eind juli en ik kan je vertellen dat het flink heet was. Zo kon de temperatuur oplopen tot 40 graden en daar moet je wel tegen kunnen. Ik adviseer Georgië in de maanden april, mei, september of oktober te bezoeken. In de winter liggen de temperaturen in de hoofdstad meestal net boven het vriespunt. In de bergen is het dan flink koud, waardoor er prima genoten kan worden van een ski- en/of snowboardvakantie!!

Wil je meer informatie of handige tips over dit waanzinnige land? Check onderstaande artikelen. Of vraag maar raak: ik help je graag!!

Mirte

Mirte

Hoi!!! Ik ben Mirte. Ik ben geboren in Francistown (Botswana) en tot mijn 6e jaar hebben wij in Zimbabwe gewoond. Met mijn ouders heb ik veel mogen zien van Zuidelijk Afrika. Al jong ben ik in aanraking gekomen met reizen en dat is tot op heden nog steeds mijn favoriete bezigheid!
Mirte

Latest posts by Mirte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>