Georgië: onbekend, maar waanzinnig mooi

'Waar ligt Georgië?' was voor mij een niet gemakkelijk te beantwoorden vraag. Ik had het dan ook meerdere keren fout, maar gelukkig is het goed gekomen. Er werd mij een geweldige kans aangeboden en deze heb ik dan ook met beide handen gegrepen. Een goede vriend heeft mij uitgenodigd om hem op te zoeken in de plaats Mtskheta. Voor zijn werk zat hij acht maanden in deze vriendelijke plaats en hij heeft mij veel over dit prachtige land kunnen vertellen en laten zien. Georgië heeft mij erg verrast! Een land vol mooie en vriendelijke mensen, geweldige natuur, beeldschone dorpjes, oude kloosters en heerlijk eten. Wil je een nieuw land ontdekken in 2018, waarbij je slechts een enkele toerist tegenkomt? Boek snel je ticket en geniet van Georgië!

Georgië: relatief onbekend, maar waanzinnig mooi

Georgië grenst aan de landen Rusland, Azerbeidzjan, Armenië en aan de Zwarte Zee. Vanuit Amsterdam vlieg je in 4,5 uur naar de hoofdstad Tbilisi waar je meteen verrast wordt door de vriendelijkheid van de mensen. En wat zijn ze ook knap! Als blonde vrouw val je op, want de mannen en vrouwen hebben over het algemeen donker tot zwart haar, waarbij ze jou als toerist met knalgroene of knalblauwe ogen bewonderen. Ik ben meteen verkocht en voel mij sinds de landing al prettig in dit land. Mijn vriend staat mij zwaaiend op te wachten en de vakantie begint vanaf nu!

Samen in zijn auto rijden wij door Tbilisi naar de kleinere plaats Mtskheta (één van de oudste plaatsen van Georgië). De spullen worden naar zijn huis gebracht en wij genieten eerst samen van een biertje. Als het tijd is om lekker te gaan eten neemt mijn vriend mij mee naar ‘Check-in Garden’. Een restaurant met een romantische tuin, waar je uren kunt genieten van het prachtige uitzicht op de Aragvi rivier, de sfeervolle verlichting en de fijne muziek die op de achtergrond wordt gespeeld. Het eten is er goed en het voelt wat gênant als je uiteindelijk de rekening vraagt. In dit land kun je heel de avond borrelen, goed eten en afsluiten met koffie voor ongeveer €30,- totaal. Na een heerlijke avond is het tijd om te slapen en morgen Mtskheta en Tbilisi te ontdekken.


Restaurant Check-in Garden in Mtskheta met uitzicht op de Aragvi rivier

Restaurant ‘Check-in Garden’. Genieten in de prachtige tuin met uitzicht op de Aragvi rivier.

Mtskheta

Zoals hierboven al staat beschreven is Mtskheta één van de oudste plaatsen van Georgië. In deze plaats is de eerste Georgisch-orthodoxe kerk gesticht. Verder kent Mtskheta prachtige historische gebouwen die echt de moeite waard zijn. Zoals de Svetitschoveli-kathedraal (11e eeuw) die tegenwoordig de zetel van de aartsbischoppen is van Mtskheta en Tbilisi. Vanuit heel Georgië komen locals deze kathedraal bezichtigen. Er heerst een rustige, vreedzame en fijne sfeer rondom deze indrukwekkende kathedraal. Op het plein kun je heerlijk genieten van een goede bak koffie en kun je het dagelijkse leven van de Georgische bevolking aanschouwen. Het is niet voor niets dat de Svetitschoveli-kathedraal op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Svetitschoveli-kathedraal in Mtskheta, Georgië

Svetitschoveli-kathedraal. Een prachtige kathedraal uit de 11e eeuw.

Wat je echt niet mag missen is het Dzjvariklooster. Dit klooster stamt uit de 6e eeuw en ligt hoog op een klif. De route ernaartoe is al gaaf, maar eenmaal boven op de klif zelf heb je een prachtig uitzicht over heel Mtskheta en de omliggende bergen. Voor mij is het Dzjvariklooster een klooster dat voor altijd op mijn netvlies staat geschreven. Indrukwekkend, overweldigend, rustgevend en ontroerend! Ook deze ontbreekt niet op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een paar uur hier rond gekeken, het klooster in geweest en lopen fantaseren dat Georgië een fantastisch land zou zijn voor het programma “Wie is de Mol”. Het heeft iets sprookjesachtig, de natuur is waanzinnig, je vindt er indrukwekkende historische gebouwen en de mensen zijn zo ontzettend vriendelijk.

Het Dzjvariklooster in Mtskheta

Dzjvariklooster. Dit indrukwekkende klooster staat voor altijd op mijn netvlies geschreven.

Het Dzjvariklooster in Mtskheta, Georgië stamt uit de 7e eeuw

Het Dzjvariklooster stamt uit de 6e eeuw.

Tbilisi

Tbilisi. De hoofdstad van Georgië die meer dan dan 1,4 miljoen inwoners telt en aan de rivier Mtkvari ligt. Neem lekker de tijd om deze oude en ‘hippe’ stad te verkennen. Er zijn genoeg bezienswaardigheden om te bewonderen. Ook telt het genoeg leuke restaurants en barretjes en ook de liefhebbers van Turkse badhuizen & hammams zitten hier goed. Zo heeft Tbilisi een Turkse wijk met een prachtig kasteel. Daarnaast kun je bij ‘Royal Bath’ genieten van een scrubmassage en/of Turks stoombad. Ben je géén liefhebber van deze hitte, ga dan vooral niet naar binnen, maar bewonder deze wijk in het oude centrum lopend. Er valt genoeg te zien. Zo bevindt zich hier ook één van de uitgaansstraten van Tbilisi en ontkom je er niet aan om te toosten met een goede Georgische wijn op een terras. Dit wil je ook niet overslaan, want er valt genoeg positiefs over de verschillende wijnsoorten te vertellen. Maar daarover straks meer…

Badhuis in de Turkse wijk in Tbilisi

De Turkse wijk in Tbilisi telt veel Turkse badhuizen.

Daken van de Turkse badhuizen in Tbilisi

De daken van de Turkse badhuizen in de hoofdstad.

Om een gaaf uitzicht te krijgen over Tbilisi is het tof om de kabelbaan naar boven te pakken. Deze brengt je naar de top van de heuvel. Je kunt opstappen vanuit het levendige Rikepark. Daar weet je al snel wat deze stad te bieden heeft. Je voelt de sfeer en krijgt alleen nog maar méér zin om deze stad te verkennen! Wat Tbilisi zo bijzonder maakt is dat deze stad een mengelmoes is van culturen. Armeense, Joodse, Russische en Griekse afkomst vind je hier terug. Loop door de verschillende wijken, proef de sfeer en geniet van de vele neoclassicistische gebouwen die je hier tegen komt en ontdek de heerlijke lokale gerechten. Voor mij was het bezoek aan Tbilisi te kort en ik ga dan ook zeker nog een keer terug. Ik wil meer van dit land weten en kunnen zien!!

Ganisi

Houd je van bergen? Paragliden? Skiën en snowboarden? Ontdek dan vooral het noorden van Georgië. In de zomer de plek om af te koelen en te genieten van het prachtige groene uitzicht. In de winter hét ski- en snowboardgebied van Georgië. Het hoogste punt ligt op zo’n 2400 meter en als je een echte avonturier bent kun je vanaf ongeveer 2100 meter hoogte tussen deze fantastische bergen paragliden. Je proeft de rust en de schoonheid van de natuur. Mijn ervaring is dat een dagtrip te kort is. Er valt hier genoeg te zien en ook in de winter wil ik hier een keer terugkomen. Een leuke tip: er is een Georgische gids die Nederlands spreekt. Zo ben je met een local op pad, maar kun je wel in je eigen taal communiceren. Voor mij een must, de volgende keer in Georgië.

Uitzicht op het bergen van Ganisi, in het Noorden van Georgië

Waanzinnig uitzicht op weg naar het noorden van Georgië.

Paragliden in de bergen van Ganisi, in het Noorden van Georgië

In de zomer kunnen de echte avonturiers paragliden tussen deze groene, indrukwekkende bergen.

Debergen van Ganisi, in het Noorden van Georgië zijn hét ski- en snowboardgebied

Op zo’n 2100 meter hoogte kun je deze plaatjes schieten. In de winter hét ski- en snowboardgebied van Georgië.

Nummer 1: Georgische wijn!

Ben je een echte wijnliefhebber? Dan kan Georgië een perfect land voor je zijn. Ik ben verbaasd door de goede smaken van de soorten wijn en heb er ook geen één keer hoofdpijn aan overgehouden. Wel is het even goed zoeken en blijft het een smaakkwestie. Eenmaal verkocht? Dan wil je niets anders meer! Het is leuk om te weten dat Georgië één van de eerste wijnlanden van de wereld is. Zo hebben archeologen kruiken met de oudste resten van druivenpitten ter wereld gevonden. Deze dateren van 6000 voor Christus. Zo ver gaat het terug! Georgiërs beleven wijn op hun eigen manier. Zo is wijn niet bestemd om even te borrelen, maar drink je het bewust en het liefst onder genot van goede vrienden en familie. De Georgiërs koken er graag nog een passende maaltijd bij en het toosten kan starten. Je vindt de wijngaarden op de heuvels langs de Mtkvari-rivier tot op de rivierbeddingen. Mijn favoriet is ‘Chateau Mukhrani’!

Wat is de beste reistijd?

Ja, dit is een goede vraag! Dit land kent door de hoogteverschillen verschillende klimaten. Zo vind je in het westen van Georgië het subtropisch klimaat, in de Kaukasus het steppeklimaat en in de bergen het hooggebergteklimaat. Toen mijn vriend mij uitnodigde stelde hij de vraag: ‘Mirt, wil je hier met 5 graden komen? Of flink zweten boven de 30 graden?’. Dit is dus mogelijk in het land. Ik was er eind juli en ik kan je vertellen dat het flink heet was. Zo kon de temperatuur oplopen tot 40 graden en daar moet je wel tegen kunnen. Ik adviseer Georgië in de maanden april, mei, september of oktober te bezoeken. In de winter liggen de temperaturen in de hoofdstad meestal net boven het vriespunt. In de bergen is het dan flink koud, waardoor er prima genoten kan worden van een ski- en/of snowboardvakantie!!

Hotels

> Hotels in Mtskheta
> Hotels in Tbilisi

Reis je binnenkort zelf naar Georgië? Denk dan eens aan een van deze beste prepaid creditcards voor Nederlanders. Hiermee betaal je overal eenvoudig tegen de laagste wisselkoers.

Meer informatie

Wil je meer informatie of handige tips over dit waanzinnige land? Check onderstaande artikelen, lees onze reisgids of laat local Lela jouw ideale reis helemaal naar jouw wens samentellen. Of vraag maar raak: ik help je graag!!

Mirte
Latest posts by Mirte (see all)
 1. Johan zegt:

  Wat een pakkende titel voor deze reisreportage…Inderdaad, Georgië is een “bijzonder” land, dat nog niet veel toeristen trekt, tenminste niet uit West-Europa. Op internet is veel te vinden over het land, toeristische informatie en praktische informatie. Wie alles leest (en gelooft!!) wat over Georgië op internet staat, zou bijna geloven dat dit land de hemel op aarde is voor toeristen..maar helaas is de werkelijkheid iets minder mooi. Ik ben er geweest, in de hoofdstad en aan de Zwarte Zee-kust. Ik vond het enorm tegenvallen. Ik vond de mensen helemaal niet zo vriendelijk, ze hadden direkt in de gaten dat ik een toerist was, en lieten geen kans voorbij gaan met mij af te zetten. De “normale” prijzen werden minimaal verdubbeld. Met alles gaat dat zo, een kop koffie, eten…noem maar op. En verder is het een heel “vies” land, om niet te zeggen, smerig. Bussen, treinen..alles pikt gewoon. Er wordt nooit iets schoongemaakt daar lijkt het wel. (dus ook je hotel of appartement niet) In vergelijking met bijv. Balkan-landen als Macedonië, Albanië is Georgië duur te noemen, en niet echt de moeite waard om te bezoeken. Veel Balkan-landen zijn goedkoper, gastvrijer en veel vriendelijker dan Georgië. Ik ben er geweest en hoef er niet voor een tweede keer heen….

  • Mirte zegt:

   Hoi Johan,

   Bedankt voor je reactie! Wat jammer dat jij Georgië zo hebt ervaren. Zo zie je maar dat mijn beleving totaal anders is geweest.
   Wat is jouw favoriete reisland? Ben even nieuwsgierig!

   Veel groetjes,

   Mirte

   • Theo krijnen zegt:

    Beste Mirte
    Het is een groot verschil als je komt als een mooie blonde vrouw met een goed contact aldaar of een willikeurige toerist !_

   • Georgië vond ik ook helemaal geweldig. In juni 2019 geweest en gelijk daarop in okt terug gekeerd. Wij hadden een chauffeur waarmee we goed bevriend zijn geraakt, zou er zelf niet gaan rijden. Mogelijk maakt een connectie een groot verschil, wij werden in ieder geval overal aan vrienden en familie geïntroduceerd die allemaal even aardig en vriendelijk waren. Maar ook als wij zelf iets ondernamen zijn we nooit tegen onaardige mensen of onbegrip aangelopen. Prachtig land en zeker een aanrader. Zodra het weer kan gaan we weer terug voor nog meer moois.

  • Johan, ik weet het niet waarom bent u chagrijnig en niet tevreden over Georgië, Georgia is het oudste land met een grote geschiedenis, cultuur, volkloren, het wereld eerst wijn hier gemaakt. In Tbilisi op de luchthaven krijgen toeristen een cadeau een wijn, maar niet elke dag. Georgië staat in heel de wereld bekend om haar gastvrije mensen. Uit Nederland komen heel veel toeristen en elk jaar wordt dat meer. Guest houses in Georgië per nacht met eigen douche en wc kost tussen 20 tot 25 euro max met ontbijt + 10 euro diner. Van Tbilisi naar Batumi is 380 km en het kost 7 euro met mini bus. Het is een grote belediging voor heel Georgië Mr. Johan

  • Ruben zegt:

   Hallo Johan,

   ik kan je melden dat mijn ervaringen heel anders zijn.
   Ja ook mij hebben ze geprobeerd op te lichten en ja de bevolking lijkt onvriendelijk
   Maar goed ingelezen lukt het heel goed ze duidelijk te maken dat oplichten geen zin heeft
   en als eenmaal het ijs gebroken is stoppen ze je zo vol met lekker dat je 3 dagen later nog geen honger hebt.
   Aandacht voor schoonmaken mag inderdaad veel beter. Mijn ervaring betaal een normale prijs voor een hotel en je hebt een schone kamer. (niets negatiefs over jouw ervaring)
   Ik heb negatieve ervaringen met Albanié.
   Er moesten zelfs militairen aan te pas komen om mij te bevrijden van afpersers.
   Maar dat heeft mij niet tegen gehouden om terug te gaan voor nog een vakantie.
   Ik denk dat je Georgië een tweede kans moet geven.

   Groet Ruben.

   PS Jammer dat mensen zo negatief op jouw post reageren.

 2. Dim Boonstoppel zegt:

  Hoi Mirte,

  Met veel plezier heb ik je reisverslag gelezen. Kun je mij vertellen met welke luchtvaartmaatschappij je gevlogen bent. Binnenkort wil ik namelijk graag een zakelijke reis maken naar Georgië, maar ik vind vooral indirecte vluchten.

  Bij voorbaat dank !

  Groet,
  Dim Boonstoppel
  Arnhem.

  • Mirte zegt:

   Wij hebben elkaar inmiddels al via de mail gesproken:-)!
   Vliegtickets inmiddels geboekt?

   Veel groetjes!!

   Mirte

   • Stephan zegt:

    Hi Mirte,

    Kun je inderdaad openbaar maken waar je directe vluchten naar Georgië kunt boeken? Ik kan het namelijk ook niet vinden.

    Alvast bedankt!
    Stephan

  • Harrie Coppens zegt:

   Hallo Dim. Kun je mij vertellen welke directe vlucht je naar Georgië (Tbilisi) hebt genomen. Ik zie dat het antwoord van Mirte niet openbaar is gemaakt. Alvast vriendelijk bedankt.
   Groet, Harrie Coppens.

 3. Hee Mirte,

  Weet je toevallig ook hoeveel het kost om te paragliden en hoe je dit regelt? Moet je van tevoren iets boeken en waar kun je hiervoor terecht?

  Dankje 🙂

  • Mirte zegt:

   Beste KJ,

   Ohhhh ik ben nu al jaloers op je vraag! 😉
   Wij waren in Gudauri. Deze plaats ligt in de bergen van Georgië. Hier waren wij gestopt en zagen ze paragliden. Uitgestapt en gevraagd of wij ook konden gaan. Dit was geen enkel probleem:-)! Nu heeft onze vriend die daar 8 maanden heeft gezeten dit ons cadeau gedaan, dus ik weet heel eerlijk niet hoeveel het heeft gekost. Heel eerlijk verwacht ik niet dat je de hoofdprijs zult betalen.

   Ik verwacht dat je het vanuit Tbilisi prima kunt organiseren. Wij kwamen ze dus spontaan tegen en hadden geluk dat wij ook meteen konden gaan.

   Ik hoop dat ik je toch een beetje op weg heb kunnen helpen!
   Meer vragen? Stel ze gerust!

   EN GENIET VAN HET PRACHTIGE GEORGIË!!!

   Groetjes,

   Mirte

 4. Maja zegt:

  Hallo Mirte,
  Met interesse je reisverhaal gelezen. Ik ga half september naar o.a. Georgië.
  Ik begrijp dat er in Georgië malaria voorkomt. Wat is raadzaam: malariapillen slikken of een klamboe en voldoende Deet meenemen? Ik overnacht steeds in Tblisi en reis van daaruit rond.

  Ben benieuwd naar je reactie.

  Hartelijke groet, Maja

  • Mirte zegt:

   Hoi Maja,

   Wat super tof dat je naar Georgië gaat! Wij hadden ons inderdaad ook laten informeren, maar het schijnt vooral in het oosten van Georgië voor te komen. Nu wisten wij dat die hoek voor ons niet haalbaar was en hebben dus geen malariatabletten genomen. Wel een klamboe en deet inderdaad!
   Zo lastig, want je weet natuurlijk nooit tot waar de muggen precies komen;-)! Succes en als je meer vragen hebt? Stel ze gerust!

   EN!! Veel plezier alvast!

   Groetjes,

   Mirte

  • Wouter zegt:

   ik ga binnenkort voor de 8e keer naar Tbilisi en nog nooit van malaria in die omgeving gehoord 🙂

   • mirtevoorend zegt:

    Kijk dat is goed om te horen! Het schijnt ook echt alleen in het uiterste oosten voor te komen. Bedankt voor je bevestiging!!!

 5. Roel van der Valk zegt:

  Hallo Maja,

  Je reisinformatie over Georgie gelezen, wij hebben geboekt om over 2 weken te vertrekken. Verblijven eerst drie dagen in Tblisi en gaan dan verder rondreizen. Hebben alleen nog geen notie of wij een auto zullen huren of per openbaar vervoer gaan. Zelf geniet ik trein reizen erg. En heb je nog tips i.v.m. accommodatie in de wijnstreek?
  Naar het noorden toe is de military highway blijkbaar goed te doen .Is er iets om in die streek is te bezichtigen? Ik wil zelf de hoge bergtoppen van de Kaukasus graag zien!
  We lezen dat er malaria voor kan komen. Ook al eind mei? En andere inentingen? Kijk uit naar je tips. Met vriendelijke groeten Roel.

  • Mirte zegt:

   Beste Roel,

   Wauw over 2 weken naar Georgië! Ik ben jaloers;-)! Super!! Goed dat jullie de maand mei kiezen qua temperatuur! In juli was het eigenlijk te heet!

   Wij hadden onze vriend daar wonen en vanuit daar heeft hij ons meegenomen op sleeptouw. Wij sliepen wel steeds bij hem, dus heel eerlijk over gave slaapplekken weet ik te weinig. Ik kan altijd Vincent nog even vragen als jullie dat fijn vinden?

   Inentingen die ze aanbevelen zijn:
   * DTP – aanbevolen
   • Buiktyfus – aanbevolen bij een verblijf van (langer dan) 2 weken
   • Hepatitis A – aanbevolen
   • Hepatitis B – aanbevolen
   • BMR – als je geen mazelen of vaccinatie tegen mazelen hebt gehad

   Malaria is een lastige. Het komt vooral in het oosten voor van Georgië. Nu hebben wij ons goed ingesmeerd en een klamboe gebruikt. Geen malariatabletten geslikt.

   Wij hebben alles met de auto gedaan, maar de treinen en bussen kunnen zeker je goed op weg helpen. Je betaalt er bijna niks voor, maar het kan allemaal wel wat langer duren. Je kunt kiezen voor kleinere bussen (10 tot 18 personen) die wel op vaste tijden vertrekken. Verder zijn in de steden taxi’s ook een goede optie. Het is allemaal goed te betalen en laat je vooral even door de locals informeren wat normaal is voor een taxirit. De treinen komen ook op veel plekken, maar hier moet je iets meer geduld voor hebben. Treinen rijden ook ‘s nachts.

   Verder zou ik zeker naar het noorden gaan. De bergen in Kaukasus! Het is waanzinnig mooi en als je het durft, kun je paragliden. Vergeet niet de heerlijke wijn te proeven in dit land. Je moet wel net even de goede hebben, maar als je die eenmaal hebt gevonden wil je niks anders meer.

   Ik hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen? Ik kan altijd nog even extra informatie bij mijn vriend Vincent opzoeken die er dik acht maanden heeft gewoond.

   Veel plezier met de voorbereidingen!

   Groeten,
   Mirte

 6. Nicoline zegt:

  Hoi Mirte,

  Ook wij hebben een prachtige reis naar Georgië geboekt.
  En verheugen ons er ontzettend op. Wij gaan begin Oktober voor 17 dagen;-).
  Lekker auto gehuurd en gaan, verlengen onze reis ook nog met 3 dagen Armenië.
  Heb jij naast de bekende bezienswaardigheden nog tips die we absoluut moeten gaan zien of doen?
  Hoor graag van je, gr Nicoline

  • Mirte zegt:

   Hoi Nicoline,

   Wat ontzettend gaaf dat jullie naar Georgië en Armenië gaan!
   Wij hadden het geluk dat onze vriend ons mee op sleeptouw heeft genomen. Hij heeft er 8 maanden gewoond en is meerdere keren door Georgië getrokken. Ik ga hem vragen om voor jullie uit te zoeken wat je echt moet doen (naast de gave tripjes die wij hebben gedaan). Ik kom dus bij jullie terug!

   Alvast veel plezier met alle voorbereidingen!

   Groetjes,

   Mirte

  • Mirte zegt:

   Beste Nicoline,

   Het heeft even geduurd, maar hier ben ik weer! Inmiddels is mijn vriend terug en heb ik om goede tips gevraagd. Je vindt ze hieronder bij de reacties, als antwoord op Roel. Schrik niet van de lange lijst ;-)! Ik hoop dat je er veel aan hebt en ik wil je vast een heel mooie tijd wensen in Georgië.

   Veel groetjes,
   Mirte

   ps: kijk ook eens voor te gekke tips bij de andere artikelen over de Trusovallei in het noorden van Georgië, Mtirala National Park nabij Batumi aan de Zwarte Zee, het berggebied Svaneti in het noordwesten, de Georgian Military Highway en het kloostercomplex Davit Gareja.

 7. Jan de Bruin zegt:

  Kun je mij vertellen wat de taxiprijzen zijn in de hoofdstad!
  Wij gaan zaterdag voor 10 dagen Tiblizi.

  • Mirte zegt:

   Wauw wat vet! In de stad zelf hebben wij geen taxi’s gebruikt. Wel van Mtskheta naar Tbilisi. Dit was 20 a 25 lari oftewel ongeveer 7 euro. Deze rit was +/- 20 km. Weet dus dat de prijzen meevallen. In de stad zelf rijdt er genoeg en mijn advies is om van te voren een prijs af te spreken. Onderhandelen maar 😉

   Heel veel plezier en enjoy Georgië!

 8. Loulou zegt:

  Hoi Mirte,

  Wat een gave reis heb je gemaakt in Georgië!

  Ik heb een aantal vragen als dat mag… Mijn vriend en ik gaan namelijk eind augustus naar Georgië voor ongeveer 2,5 week. We willen graag met de auto reizen, omdat we niet afhankelijk willen zijn van openbaar vervoer. Heb je hiervoor tips om te huren?

  Daarnaast zag ik dat je een vriend hebt die daar heeft gewoond en tips heeft voor slaapplekken. Ik zou graag die tips willen ontvangen! 🙂 We willen namelijk verschillende plekken bezoeken die ver uit elkaar liggen.

  Ik wist dat je daar ook kan paragliden, maar op internet is het lastig te vinden. Heb je hiervoor ook een tip om dit te kunnen reserveren? Dit zou onze reis echt afmaken, denk ik.

  Ik hoor het graag! 🙂

  Groetjes,

  Loulou

  • Mirte zegt:

   Hoi Loulou,

   Wat geweldig dat jullie 2,5 week gaan rond toeren door Georgië. Ik word er enthousiast van.
   Ik wil je graag de tofste tips geven en nu is toevallig mijn vriend die voor 8 maanden in Georgië heeft gezeten weer terug in NL. Ik ga dan ook aankomende week alles even met hem bespreken en jullie hiervan op de hoogte houden. Ik laat de toffe plaatsen en slaapplekken dus nog weten!

   Verder is een auto huren super om te doen. Je bent een stuk vrijer en kunt stoppen waar je wil. Heel eerlijk zou ik de auto huren bij Sunnycars. Ik heb erg goede ervaringen met Sunnycars en je bent ook all-in verzekerd. Je betaalt hier natuurlijk wel iets meer voor, maar je kunt wel ontspannen op reis! Geef aub aan als ik jullie hierbij kan helpen!

   Verder hebben wij het paragliden vanuit Gudauri gezien. Ik zal even het bedrijf voor jullie opzoeken die bij ons op de berg stonden. Zo gaaf om te doen en ik ben zo benieuwd wat jullie van dit land gaan vinden! Laat het na jullie reis aub weten.

   Ik kom bij jullie terug met de tips van mijn vriend.

   Fijne dag!

   Groetjes,

   Mirte

  • Mirte zegt:

   Hoi LouLou,

   Het heeft even geduurd, maar ik ben terug! Hier volgen de tips van mijn vriend.

   Paragliden: zoek bijvoorbeeld op Google op “paragliding gudauri”, dan vind je diverse aanbieders.
   Voor wat betreft autohuur heb ik geen specifieke tips.

   Qua overnachtingen: ga je naar de Juta vallei? In het plaatsje Juta heb je één hotel (is netjes maar aan de prijs), maar iets verder de berg op heb je ook meerdere campings. Er worden tenten verhuurd, maar er bestaat ook de mogelijkheid je eigen tent mee te brengen. Er zijn meerdere campings maar wild kamperen mag ook! De eerste camping die je tegen komt heeft douches met warm water. Het gebied leent zich erg goed voor meerdaagse trekkingen.

   Stepantsminda, Kasbegi, is een dorp op 25 minuten ten noorden van Juta, in een vallei met aan alle kanten de hoge bergen. Maak een klimmetje naar de Gergeti Trinity Church; onderweg heb je mooie vergezichten over het dorpje en zijn omliggende bergen. De kerk is de moeite waard om te bezoeken al is het alleen al voor het uitzicht. Het Rooms hotel is zeker een aanrader, wel aan de dure kant, maar vanuit je kamer heb je mooie uitzichten. Hotel met sauna, zwembad en heerlijke haardvuren.

   In mijn reactie op Leon (hieronder) kun je wat meer tips vinden over de plaatsen die echt de moeite waard zijn in Georgië.
   Mocht je meer specifieke info zoeken, laat dan even weten waar jullie van plan zijn heen te gaan.

   Ik wil jullie vast een geweldig mooie tijd wensen!
   Enjoy Georgië.

   Veel groetjes,
   Mirte

 9. Leon Dekkers zegt:

  Wij gaan in augustus 3 weken en hebben een huur auto. Tips voor mooie plekken en goede overnachtingen horen we heel graag!

  • Mirte zegt:

   Hoi Leon,

   Augustus komt al dichterbij! Er klaar voor?
   Hieronder volgen mijn tips. Heel veel plezier alvast en enjoy Georgië.

   Groetjes,
   Mirte

   Tbilisi hoofdstad
   – In het oude stadsgedeelte “Jan Shardeni Street” en omgeving heb je leuke en goede restaurants, bars en nightclubs (josper organique grill bar, goede steak, chateau mukhrani wine bar)
   – Een unieke ervaring zijn de Sulfur baths. Boek een kamer met kleine sauna, hot spring sulfur bath voor een uurtje of twee. Zijn privé kamers, neem wat eten en drinken mee. Prijs rond de 100 lari per uur voor een vierpersoons kamer.
   – Voor oude spullen en veel Sovjet souvenirs ga je naar de Dry Bridge Bazaar. Elke dag zijn daar verkopers van “antiek” en schilderijen. Grappig om even overheen te lopen.
   – Pak de cable car, vanaf het Rike park, naar het Narikala fort. Een oud fort op een berg met supermooi uitzicht op geheel Tbilisi.

   Mtskheta: plaatsje ten noorden van Tbilisi
   Zeker de moeite waard. Klein, toeristisch, maar gezellig dorp. In het dorp staat de voor de Georgische bevolking meest heilige kathedraal. Genaamd Svetitschoveli-kathedraal. In de weekenden zie je hier veel bruiloften die naar de kathedraal gaan om de zegen te ontvangen. Het oude gedeelte rond de kathedraal is vol met souvenirkraampjes. Voor een lekkere lunch of diner moet je zijn bij “Check-in garden”. Het lijkt klein, maar bij binnenkomst moet je de trap naar beneden nemen en dan doorlopen naar achteren. Je komt dan in de tuin uit waar je heerlijk kan loungen.

   Noorden van Georgië
   – Zhinvali Reservoir (Ananuri): groot waterreservoir tussen de bergen met mooie vergezichten en helblauw water. Tevens een fort / kerk (Ananuri Fortress Complex) met uitkijkpunt over het meer (gelegen net voor Ananuri).
   – Gudauri: ‘s winters het ski-oord van Georgië. In de zomer een plaats voor wandelingen en paragliding.
   – Juta vallei: voor wie van wandelen en een trekking houdt! Een supermooie vallei met kleine berg meren en watervallen. Te bereiken via een dirt road. 4×4 is aan te raden zeker als het geregend heeft. Lokale bevolking rijdt er ook gewoon heen met een Nissan micra ;-). In het plaatsje Juta heb je één hotel (is netjes maar aan de prijs) en iets verder de berg op heb je ook meerdere campings. Er worden tenten verhuurd, maar er bestaat ook de mogelijkheid je eigen tent mee te brengen. Er zijn meerdere campings maar wild kamperen mag ook! De eerste camping die je tegenkomt heeft douches met warm water. Het gebied leent zich erg goed voor meerdaagse trekkingen.
   – Stepantsminda, Kasbegi: plaats op 25 minuten ten noorden van Juta. Het dorp ligt in een vallei met aan alle kanten de hoge bergen. Het hoogste punt is Kazbeg Mountain met 5033 meter. Deze berg is goed te beklimmen ook voor minder getrainde mensen. Neemt minimaal 2 à 3 dagen in beslag. Voor degene die minder van klimmen houden is een wandeling / klimmetje naar de Gergeti Trinity Church een mooie optie. Onderweg heb je mooie vergezichten over het dorpje en zijn omliggende bergen. De kerk is de moeite waard om te bezoeken al is het alleen al voor het uitzicht. Dit tripje is ook te doen met auto 4×4! Rooms hotel is zeker een aanrader, wel aan de dure kant maar vanuit je kamer mooie uitzichten. Hotel met sauna, zwembad en heerlijke haardvuren.

   Van Mtskheta richting het westen
   – Gori: de stad waar Stalin geboren is. Uurtje rijden van Mtskheta. Klein stadje met het Stalin Museum, buiten het museum staat de trein waar Stalin zich in liet vervoeren. Prima stadje om te verblijven voor 1 à 2 dagen.
   – Borjomi: de stad van het zoute bronwater dat je overal kan kopen. Stel je niet te veel voor bij de bron. Lange rijen mensen die het ongezuiverde water in grote flessen laten vullen. Tevens mooi natuurpark in de omgeving om te hiken.
   – Bakurani: in de winter een tweede ski-oord van Georgië. In de zomer mooi om te hiken.
   – Kutaisi: voormalige hoofdstad van Georgië, nu tweede grootste stad van het land. In de stad niet veel te doen. Het oude centrum heeft een aantal leuke restaurantjes. In de omgeving is echter meer te doen. Je heb meerdere canyons en grotten die je kan bezoeken (Promethuis cave, Sataplia Cave, Okatsy Canyon & Martvili Canyon).
   – Katskhi: op een klein uurtje rijden ten noordoosten van Kutaisi heb je een heel klein dorpje Katskhi. Hier vlakbij heb je een mannenklooster. Het mannenklooster staat boven op een grote rots (stenen kolom). Erg indrukwekkend om te zien. Je kan hier mooie drone video’s maken.
   – Batumi: de gokstad van Georgië. Het is grappig om er 2 dagen te verblijven. Het ligt aan de Zwarte Zee. Er zijn geen zandstranden alleen kiezelstranden, maar zeker de moeite waard. Wil je de drukte in de zomermaanden vermijden ga dan net buiten Batumi naar het strand. In de stad Batumi vind je veel aparte en moderne architectuur.
   – Mestia: als je van bergen, mooie vergezichten en hiken houdt is Mestia de place to be. Het stadje heeft eeuwenoude traditionele gebouwen en torens. Zeer mooie omgeving om een paar dagen te verblijven. De weg ernaar toe kan modderig en slecht begaanbaar zijn als er veel regen is gevallen. Maar met een 4×4 is het makkelijk te doen. Vlakbij Mestia heb je de mogelijkheid om met stoeltjeslift naar boven te gaan. Boven heb je een restaurant en een fantastisch uitzicht over de bergtoppen. Zeker de moeite waard om te doen.
   – Ushguli is een klein dorpje ten oosten van Mestia. De weg ernaar toe is slecht; alleen te berijden met een 4×4. Maar het is een prachtige omgeving.

   ps: kijk ook eens voor te gekke tips bij de andere artikelen over Georgië, zoals het artikel over een dagtocht door de Trusovallei, het verhaal over ongerepte avonturen in Mtirala National Park en Svaneti, het stuk over een roadtrip over de Georgian Military Highway en de reportage over het post-apocalyptische niemandsland bij Davit Gareja.

 10. Sylvia zegt:

  Hi Mirte,

  wij vertrekken 6/8 naar Georgie voor 2,5 week. Mijn dochter en ik rijden graag paard en zijn ervaren rijders/ Heb je een tip waar wij kunnen paardrijden, zonder dat we een tour van een aantal dagen moeten boeken met vele andere “ruiters” Ik zou dus graag met een gids en mijn dochter op pad gaan voor een tocht van een uurtje of 3.

 11. Ha Mirte,
  Wat fijn dat je zo een duidelijke blog hebt geschreven over Georgie met zoveel informatie! Mijn vriend en ik willen wellicht 6 oktober voor 10 dagen naar Georgië gaan. Is dat qua temperatuur nog wel aan te raden? We houden enorm van hiken dus willen dit ook in de 10 dagen ‘proppen’ ;),maar wellicht al snel te koud? Zo niet heb je daarvoor nog een goede tip? En qua auto huren, gaat dat een beetje fair? Kan me voorstellen dat bedrijven in toeristen geld zien, of dat er mogelijk spraken is van corruptie onder politie?

  Groet,
  Dagmar

  • Hoi Dagmar,

   Mega bedankt voor je vragen!!!! Super tof dat je naar Georgië wil gaan!!! Aanrader!!!
   Heel eerlijk weet ik even te weinig over de maand oktober en het huren van een auto. Ik check even voor je of Sunnycars er ook zit. Dan raad ik die ZEKER aan. Nooit gedoe achteraf.
   Ik ga mijn vriend even om advies vragen die er langere tijd heeft gewoond. Voor jullie trip kom ik bij je terug!

   Veel groetjes,

   Mirte

 12. margreet op t hoog zegt:

  Hoi Mirte,
  Wij zijn een groep van 12 personen waarvan 5 personen in een rolstoel zitten. Wij willen in mei 2019 naar Georgie. En willen met een busje de omgeving verkennen. Weet je misschien een adres om een rolstoel busje te huren ? En een hotel dat rolstoel toegankelijk is?

  • Beste Margreet,

   Bedankt voor je bericht! Wat gaaf dat jullie die kant op gaan!!

   Heel eerlijk weet ik dat niet. Wel weet ik dat er twee Nederlanders in Georgië wonen en er verschillende tours organiseren. Nu ga ik even kijken of ik het mailadres kan achterhalen. Ik hoop dat ze jou verder hierin kunnen helpen.

   Heel fijne dag en alvast heel veel plezier!

   Groeten,
   Mirte

 13. Lieven Vandamme zegt:

  Dag Mirte

  Wij houden ervan om met de fiets rond te trekken zonder constant auto’s langs je heen te hebben. Is dit mogelijk of rijden de auto’s je gewoon van de baan?

  groeten
  Lieven

 14. Bernard zegt:

  Ik heb een vraag m.b.t. bellen en internet gebruik in Georgië. Wat is aan te bevelen?
  Of in Tbilisi een simlock vrije kaart kopen?

  • Georgië valt inderdaad buiten de EU en daar bestaan enkel prijzige (internet)bundels voor. Daarom is het aan te raden om een lokale simkaart aan te schaffen voor je verblijf daar, als je constant bereikbaar wilt zijn. Dat is vaak een stuk goedkoper! Maar veel hotels, restaurants en bars bieden wifi aan, meestal gratis.

   Wanneer je in Tbilisi een simlock vrije kaart koopt en installeert, kun je ervoor kiezen om Whatsapp nog op je oude nummer te synchroniseren, zodat je via Whatsapp op je eigen nummer bereikbaar bent. Bellen gaat dan wel via het Georgische nummer (tenzij je een toestel hebt met een mogelijkheid voor een dual sim).

 15. Richard zegt:

  Hoi Mirte,
  Je geeft aan als tip om gebruik te maken van georgische reisleider. Heb je contactgegevens van hem of haar?

  Richard

  • Beste Richard,

   Ja ik ga er even achteraan. Ik moet de contactgegevens hebben! Wanneer ben je van plan om te gaan? Super leuk!

   Veel groeten,

   Mirte

 16. Ik ben net terug uit Georgië, en ik kan je vertellen deze trip staat met stip op nummer 1! Georgië heeft mij verrast. Meestal trek ik naar de locals toe en vermijd ik toeristische gebieden. Aan de grens met Ossetië, Kutaisi, Kezbei en Tbilisi geweest. Het is terug in de tijd; de traditionele eenvoud, de sober geklede mensen. De markt van Kutaisi waar bejaarden kippen kaalplukken, waar het vlees gewoon op de markt van het karkas afgesneden wordt. Je kan je sokken laten stoppen op de markt, tweedehands panty’s liggen in een kartonnen doos. Een ander heeft weer een handeltje in plastic boodschappen tasjes die hij heeft verzameld. Het is net de vrijmarkt. Alles heeft een tweede en derde leven in die niet toeristische gebieden, waar vooral ouderen wonen die nog in een Sovjet-tijd zijn blijven hangen.

  Toon vooral interesse en kraak niets af. Het is mij gelukt om een mooie rit in een prachtige oude Volga en Lada voor elkaar te krijgen. Door verbaasde Georgiërs werd ik aangekeken, van “wie is die vreemdeling? Wat moet hij van die roestige oude Sovjet tank?” Tot het kwartje viel. Ze praten geen woord Engels. Was de man zo vereerd, hij had nog nooit iemand meegemaakt die interesse toonde in de smerige Sovjet tank die hij al 30 jaar had. Hij werd soms gedold door zijn vrienden die in moderne westerse auto’s rijden. Hij nam me mee naar de mooie plekken in de buurt om foto’s te maken van zijn Good Old Volga. De mensen zijn gastvrij en drinken graag een “chacha” met gasten, de nationale sterkedrank. De prijzen zijn er laag.

  Voor de eerste keer in mijn leven heb ik problemen gehad om door het geld heen te komen. Tbilisi vond ik anders. Ik heb een tourtje genomen, dus krijg je te zien wat ze toeristen willen laten zien. Schoon geborstelde straten, netjes onderhouden huizen, geen oude flats, geen getto’s en geen real live Georgië lifestyle. Landen doe ik normaliter geen tweede keer aan, maar voor Georgië ga ik daar zeker een uitzondering voor maken!

  • Wauw bedankt voor het delen van deze mooie ervaring.
   Ik hoor al dat ik nog zeker een keer terug moet!!!!

   Nogmaals bedankt voor het delen. Je maakt mij weer enthousiast!

 17. Herman Teunissen zegt:

  Beste Mirte,
  We willen met de camper via Turkije naar Georgië.. zijn daar mogelijkheden voor? Ik bedoel, voorzieningen die we hiervoor kunnen benutten?
  Dankjewel voor je antwoord.
  Met vriendelijke groet,
  Herman Teunissen

 18. Suzie Ruben zegt:

  Wij hadden een geweldige tijd in Georgië. In juni een rondreis gemaakt vanaf Tblisi, rondgekeken in Kakheti, en militaire road naar Gudauri en Trinity church, via o.a Gori en Kutaisi naar Batumi gereden. In oktober terug geweest om nog meer te gaan zien, contact opgenomen met onze gids van juni die ondertussen een persoonlijke vriend geworden is en die ons dit keer nog meer heeft laten zien van zijn prachtige land. Dit keer ook Mestia bezocht en we werden overal geïntroduceerd bij familie en vrienden die allemaal even hartelijk waren. Ik vind het echt een aanrader.

 19. Annemarie zegt:

  Bedankt voor de interessante tips en de informatie!
  Zou een vrouw alleen door Georgië (en Azerbedzjan en Armenië) kunnen reizen?
  En met een gehuurde auto?
  Of zou je dat afraden?

  • Beste Annemarie,

   Bedankt voor je bericht! Voor jouw vraag heb ik even mijn vriend benaderd die er dik 8 maanden heeft gewoond.

   Hij geeft aan dat reizen door Georgië alleen als vrouw goed te doen is. Als je een auto huurt is het wel verstandig om 4×4 te nemen en goed te kijken of je op alle wegen mag komen. De mensen zijn zéér vriendelijk en we hebben ons nog nooit onveilig gevoeld. Dit geldt ook voor Armenië. In de parken van Armenië kunnen in de nacht zwervers in de parken liggen, maar deze worden in de vroege ochtend weer weggestuurd.

   Over Azerbeidzjan weten we helaas te weinig! Hierin kan ik je dus niet adviseren.
   Kom je er zo een beetje uit? En heb je al plannen wanneer je zou willen gaan?

   Veel plezier met de voorbereidingen!
   Groetjes, Mirte

 20. Liliane zegt:

  Hallo Mirte,
  Mijn man en ik hebben een vriend in Georgië.
  Hij was in België als politiek vluchteling tijdens de jaren 90.
  We zijn mekaar uit het oog verloren.
  Dank zij fb hebben we mekaar 2 jaar geleden terug gevonden.
  Hij woont terug în Georgië.
  Hij wilt ons bedanken voor de hulp toen.
  Hij heeft ons uitgenodigd om naar zijn huis te komen.
  Nu mijn vraag wat is het voordeligst..
  Vertrekken met het vliegtuig vanuit België of Nederland?
  Grtjs
  Liliane

  • Hoi Liliane,

   Wat een bijzonder mooi verhaal zeg! En wat geweldig dat jullie je vriend kunnen opzoeken.
   Wij vlogen vanaf Amsterdam en vonden dat toen voordelig. Heel eerlijk weet ik niet hoe de huidige vliegprijzen zijn. Wij hebben bewust gekozen voor een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam. Dat vonden we een prima vlucht.

   Ik hoop dat jullie snel die kant op kunnen gaan.

   Veel groeten,

   Mirte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>