Top 5 to do in Georgetown, Penang

Tijdens mijn rondreis door Maleisië ben ik bijna vier dagen verbleven in Georgetown op het eiland Penang. Een kleurrijke plek die je gezien moet hebben als je in Maleisië bent. Een absolute aanrader om enkele dagen te verblijven vanwege zijn toffe 3D street art, een smeltkroes aan verschillende culturen en de beste streetfood die er is.

Als je per taxi, huurauto of bus naar Penang reist, kom je de stad binnen via de 13 kilometer lange Penang Bridge. Al snel wordt me duidelijk waarom Georgetown een populaire bestemming in Maleisië is. Je ziet koloniale gebouwen en tempels met een mix van Chinese, Islamitische en Indiase invloeden. Vanaf de kleurrijke altaartjes komt de wierook je tegemoet. En terwijl ik de stad verken kom ik ook nog eens heerlijk geurende eetstalletjes tegen. Hieronder deel ik mijn 5 ‘to do’ tips op het eiland Penang!

Betjak Georgetown

Verken Georgetown per traditionele betjak

#1 Street art in Georgetown

Georgetown zit boordevol gave 3D straatschilderingen. Het begon in 2012 als een project door de Maleisische autoriteiten, waarbij de oude straten nieuw leven werd ingeblazen door de kunst van Ernest Zacharevic. Inmiddels vullen nog veel meer muurschilderingen de oude stad. Wandel door de verschillende steegjes en maak de leukste foto’s. De mooiste plekjes vond ik waar je zelf onderdeel bent van de straatkunst! Volg dit ware 3D kunstparcours te voet, per fiets of combineer het met een stadstour via een traditionele betjak.

3D Straatkunst Georgetown Penang

Je bent zelf onderdeel van de straatkunst

3d Street art Georgetown Penang

Volg het 3D kunstparcours vol toffe muurschilderingen

3d Straatkunst Georgetown Penang

#2 Visserswijk Clan Jetty

De Clan Jetties zijn oude Chinese families die zich in houten paalwoningen boven het water hebben gevestigd. Omdat de Chinezen werk op zee wilden vinden, was het destijds belangrijk dat ze zich dichtbij het water vestigden. Inmiddels werken de meesten niet meer op zee, maar hebben ze een baan in de stad of het toerisme. Er zijn in totaal zes van deze dorpjes en in elk dorp woont een clan. De meest toeristische en bekende is Chew Jetty. Deze heeft de mooiste aankleding en bewoners zijn kleine winkeltjes begonnen vanuit hun huisje. Het is overdag bomvol toeristen, dus zorg dat je het dorpje vroeg in de ochtend bezoekt om de meeste toeristen voor te zijn of bezoek het later op de dag.

Visserswijk Clan Jetty

De meest toeristische en bekende visserswijk is Chew Jetty

Chew Jetty Georgetown

Bewoners zijn kleine winkeltjes begonnen vanuit hun huisje

#3 Kek Lok Si Temple

De grootste boeddhistische tempel van Maleisië is de Kek Lok Si Temple. Hij is iets buiten de stad gelegen (circa 20 – 30 minuten rijden), maar zeker een bezoek waard. Het is een gigantisch complex, bestaande uit gekleurde gebedsruimtes en mooi aangelegde tuinen. De verschillende lagen van de tempel zijn versierd met kleurrijke pagodes. Op de bovenste verdieping aangekomen prijkt een 30 meter hoog beeld van de godin Kuan Yin (de godin van genade). Deze steekt al van veraf boven de stad uit. De toegang tot de tempel is gratis. Je moet wel een paar ringgit betalen om met een treintje naar het Kuan Yin beeld te rijden of om de pagode te beklimmen.

Kek Lok Si Temple - Kuan Yin

Het 30 meter hoge beeld van de godin Kuan Yin, de godin van genade

Kek Lok Si Temple Penang

Kek Lok Si Temple

Geniet van de grootste boeddhistische tempel van Maleisië

#4 Penang Hill

Wil je een waanzinnig uitzicht over Georgetown? Ga dan naar de top van Penang Hill. Je kunt de top bereiken per treintje of te voet. Wij kozen ervoor om de steile weg naar boven per treintje te doen en naar beneden te wandelen. Gedurende een dik uur wandelden we de steile helling van circa 30% naar beneden en kwamen we vele aapjes tegen onderweg. Kies je toch voor een retourtje per trein dan kost dit RM30 (circa € 6,50). Bovenop Penang Hill kun je wandelen, vind je een kleine hindoeïstische tempel, een uilenmuseum, een restaurant en kun je uiteraard genieten van het verbluffende uitzicht.

Trein Penang hill

Bereik de top van Penang Hill per treintje

Uitzicht vanaf Penang Hill op Georgetown

Het waanzinnige uitzicht over Georgetown

Hindoeïstische tempel Penang hill

De hindoeïstische tempel op de top van Penang hill

#5 Street food op Penang

Penang is een topbestemming voor heerlijke street food in Azië. Door de rijke mix van culturen binnen Penang zijn er lekkere en unieke gerechten te vinden bij de eetkraampjes op straat en op de markten van Georgetown. Vaak ziet het er op het eerste gezicht niet uit, toch kun je er heel lekker en goedkoop eten. Maleisisch, Chinees en Indiase street food, je kunt het hier allemaal vinden. En alles wordt bereid in luttele minuten. Eten bij de zogenoemde hawker stalls, waar ook de locals te vinden zijn, is een geweldige ervaring. Bijzonder vond ik het om niet met bestek te mogen eten, maar gewoon met je rechterhand. Want je linkerhand wordt gezien als je onreine hand.

Streetfood Georgetown Penang

Maleisisch, Chinees en Indiase street food, proef het bij de eetkraampjes op straat

Eten streetfood Georgetown

Eten doe je niet met bestek, maar ‘gewoon’ met je rechterhand

Joyce
 1. Vicky zegt:

  Mooi artikel Joyce!
  Handige tips! En prachtige foto’s.
  Je maakt mij nieuwsgierig naar dit mooie land.

  • Joyce zegt:

   Bedankt voor je berichtje Vicky, leuk om te horen!
   Penang en een rondreis Maleisië kan ik je aanraden. De stad, de theevelden, de jungle en eindigen op het strand, heerlijk. Dus zeker toevoegen aan je bucketlist 😉

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>