Het Voodoo festival in Ouidah, Benin

Jaarlijks vindt op een strand aan de Atlantische Oceaan een groot en kleurrijk festival plaats; het Voodoo festival van Ouidah. Dit festival wordt gehouden bij de ‘Gate of No Return’, een monument op de plek waar slaven het Afrikaanse continent verlieten. Voor de deelnemers en veel van de bezoekers een spirituele ervaring en het hoogtepunt van het net gestarte jaar.

Het Voodoo festival is ook voor buitenstaanders een intense ervaring. Buitengewoon levendig met veel activiteiten en vol ceremonies en rituelen die, ook al ken je de oorsprong en achtergronden niet, een buitengewoon boeiend schouwspel opleveren.

Vodun – Voodoo

In West-Afrika vind je de Voodoo niet alleen in Benin, maar ook in Ghana, Togo en Nigeria. Het woord Vodun komt uit de Fon en Ewe talen (volken uit Benin en Togo) en het betekent ‘geest’. Voodoo gebruikt geesten en andere organische elementen (aarde en zee, dieren) in riten. In voodoo zijn de werelden van de levenden de doden en de geesten met elkaar verweven. Je vindt in Benin en omliggende landen op tal van plaatsen markten waar fetishes, meestal schedels van dieren worden verkocht.

Fetish op een kruidenmarkt

Fetish op een kruidenmarkt

Naar de nieuwe wereld

De mensen die naar de nieuwe wereld werden verscheept, namen de Vodun religie, ontstaan in het gebied tussen Abomey en Ouidah, met zich mee. Omdat de plantagehouders hun slaven onder dwang het christendom bijbrachten heeft de Vodun zich vermengd met het katholicisme en ontstond de Haïtiaanse Vodou (Frans). Ook in Louisiana ontstond zo’n vermenging, die later weer sterk beïnvloed werd door migratie vanuit Haïti. Hier ontstond de Voodoo waar vooral New Orleans om bekend staat. En die, met de Haïtiaanse, bij ons het meest bekend is door films en televisieseries. Ook de Cubaanse Santaria, de Braziliaanse Candomblé en de Surinaamse Winti zijn soortgelijke religies, waarbij Voodoo een algemene verzamelnaam is geworden voor de gebruiken behorende bij deze occulte religies.

Het monument in Ouidah - gate of no return

Gate of No Return

Het Voodoo festival

Eenmaal per jaar, rond de dag van de Voodoo (10 januari) wordt de voodoo religie groots gevierd in Ouidah. Ruim 10.000 mensen bezoeken het festival. Uit de regio, maar ook uit Haïti, Brazilië en de Verenigde Staten komen aanhangers naar het land van hun voorouders om de cultuur te vieren. Het festival vindt plaats op het strand bij de ‘Gate of No Return’. De aftrap wordt verricht door een geit te slachten.

Je vindt er delegaties van verschillende voodoo-sectes en gemeenschappen. De leiders ervan houden een speech en offeren drank. De overheersende kleur in de kleding is wit, maar je ziet ook mensen in glanzende kleding of met traditionele maskers.

Ouidah - Speeches van de chiefs

Echte hollendse jenever wordt geofferd

Oudiah A show of hands

A show of hands

Ouidah - At the Voodoo festival

De overheersende kleur in de kleding is wit

Er wordt op ceremoniële drums gespeeld, mensen dansen en zingen en sommige adepten raken in trance, bezeten door de ingeroepen geesten.

Voodoo festival De beweging van muziek

De beweging van muziek

Drummer

Drummer

Kleur en beweging op het voodoo festival

Kleur en beweging

Ouidah - Publieksparticipatie

Publieksparticipatie

Voodoo festival in Benin - Vliegende drummers

Vliegende drummers

Het feest gaat door

Nadat het officiële festival op het strand eindigt, gaat het feest verder in de stad, pleinen en binnenplaatsen, waar de ceremonies en rituelen worden gehouden. Mocht je de komende jaren in de gelegenheid zijn, het Voodoo festival van Ouidah is een buitengewoon interessant spektakel.

Schoonheid in het wit

Schoonheid in het wit

Voodoo festival Drummer

Drummer

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>