De Outback van Australië in 6 iconische hoogtepunten

Als je aan de Outback denkt, denk je al gauw aan uitgestrekte landschappen, zand, hitte en droogte. Maar wist je dat de Australische Outback ook een heel ander gezicht heeft? Er zijn schitterende natuurgebieden en andere hoogtepunten om te bezoeken, die maken dat je niet de eerste zult zijn die heel positief verrast wordt door de Outback. In deze reisblog lees je over zes iconische hoogtepunten van de Australische Outback.

Reis door de Australische Outback

Australië is met 25 miljoen inwoners al een dunbevolkt land. Als je je dan ook nog bedenkt dat 99 procent van de inwoners aan de kust woont, kun je je voorstellen hoe leeg, uitgestrekt en ongerept de Outback is. Het gehele binnenland van Australië wordt de Outback genoemd en het hele gebied beslaat, afhankelijk van de meetmethode, zo’n 5,5 tot 7 miljoen vierkante kilometer. Op die gigantische oppervlakte wonen nog geen honderdduizend mensen, waarvan de meeste in het stadje Alice Springs (zo’n 25.000 inwoners), midden in het hart van de Outback.

Sunset in de Outback van Australië

De Outback kun je het best verkennen met een 4WD-auto. Er is eigenlijk maar één verharde weg, en dat is de snelweg van Adelaide naar Darwin: de Stuart Highway. Je kunt via die snelweg een aantal mooie plaatsen bereiken, maar wil je de échte hoogtepunten van de Outback kunnen bereiken, dan heb je die vierwielaandrijving echt nodig. Je zult van het asfalt af moeten en door minder goed begaanbaar gebied moeten reizen. Maar wat zijn dan die hoogtepunten? Wij hebben een mooie top-zes voor je samengesteld.

Hoogtepunt 1: Verken de West MacDonnell Ranges

Als je Alice Springs binnenrijdt, rijd je tussen hoge bergwanden door. Je bevindt je hier op de grens tussen de West MacDonnell en de East MacDonnell Ranges. Vooral de West Macs (zoals Australiërs zeggen) zijn zeer de moeite waard om te bezoeken, met enkele schitterende watervallen, valleien en uitkijkpunten.

Glen Helen

Het West MacDonnell National Park strekt zich uit over een lengte van zo’n 160 kilometer. Een paar van de hoogtepunten zijn:

  1. Standley Chasm, een nauwe spleet tussen twee bergwanden, op sommige plekken slechts een paar meter breed;
  2. Ogre Pits, opvallend gekleurde aardlagen die in de loop der miljoenen jaren verticaal in plaats van horizontaal zijn komen te liggen;
  3. Glen Helen Gorge, een schitterende vallei waar een brede rivier tussen rotswanden door naar buiten stroomt;
  4. Roma Gorge, moeilijk bereikbaar maar een prachtige kloof om te bezoeken, met eeuwenoude Aboriginal-rotstekening op de bergwanden naast je;
  5. Simpsons Gap, een schitterende kloof waar je ’s ochtends vroeg of in de namiddag kleine wallaby’s tussen de rotsen kunt spotten.

Simpsons Gap in de Outback van Australië

De West Macs zijn goed te bezoeken vanuit Alice Springs en bijna alle hoogtepunten, Roma Gorge uitgezonderd, kun je met een reguliere auto bereiken. Dit is dus een heel toegankelijk hoogtepunt in de Outback!

Hoogtepunt 2: Rijd de Oodnadatta Track

Minder toegankelijk, maar wel zeer de moeite waard, is de Oodnadatta Track. Deze onverharde weg, die dwars door de meest afgelegen gebieden van de Outback voert, is een iconische route in Australië en is landelijk bekend.

Marree

Marree

De Oodnadatta Track is zo’n 600 kilometer lang en voert van het plaatsje Marree, zeven uur ten noorden van Adelaide, naar Marla, 400 kilometer onder Alice Springs. Onderweg kom je langs Lake Eyre, één van ’s werelds grootste zoutmeren, en langs het plaatsje William Creek, officieel het kleinste dorpje van heel Australië. In William Creek wonen nog geen twintig mensen, die vrijwel allemaal bij het tankstation (inclusief restaurant en camping) werken.

William Creek

Beroemd aan de Oodnadatta Track is eveneens the Pink Roadhouse, een – de naam zegt het al – volledig roze tankstation. Je vindt deze in het plaatsje Oodnadatta, halverwege de route. Vanaf Oodnadatta kun je eventueel een omweg nemen naar het noorden, langs de Simpson Desert naar Mount Dare. Je vindt daar het Mount Dare Hotel: de meest afgelegen horecagelegenheid in heel Australië, met in een straal van 300 kilometer geen enkel ander café of restaurant. Rijd je vanaf Mount Dare in westelijke richting terug naar de snelweg, dan kom je langs het Lambert Centre: het geografische centrum van het Australische continent, waar een grote Australische vlag in de grond staat.

Lambert Centre

Hoogtepunt 3: Bezoek Uluru en Kata Tjuta

Eén van de weinige Outback-hoogtepunten die internationaal bekend is: Uluru. Deze magische rotsformatie mag je niet missen, en als je er dan toch bent, bezoek dan ook het naastgelegen Kata Tjuta (oftewel: the Olga’s).

Uluru

De rit naar Uluru is goed te doen, want dit is één van de weinige wegen die verhard is – om het toerisme te stimuleren. Uluru zelf is een voor de Aboriginals heilige plek, wat betekent dat je niet overal zomaar foto’s van mag maken en dat je moet betalen om de rotsformatie te bezoeken. Let ook op dat het sinds een aantal jaren verboden is om Uluru te beklimmen. Wil je de beste Uluru-ervaring, zorg dan dat je zonsondergang meemaakt aan de westkant van Uluru. Het schouwspel is adembenemend.

Tip: lees hier onze reisblog over een rondreis door Oost-Australië in vier weken.

Hoogtepunt 4: Baan je een weg naar Palm Valley

Ben je écht op zoek naar Outback-avontuur, dan is Palm Valley in Finke Gorge National Park echt iets voor jou. De rit naar deze vallei is in kilometers wellicht niet zo lang, maar je rijdt door droge rivierbeddingen, over rotsen, door mul zand en langs steile hellingen om uiteindelijk op de ‘parkeerplaats’ (lees: een vlak stuk rots) uit te komen. Je bent dan wel op een bijzondere plek.

Palm Valley

In Palm Valley groeien, zoals de naam al zegt, duizenden palmbomen, maar niemand weet hoe ze er ooit gekomen zijn. Dit type palmboom komt nergens in Australië voor en het is een raadsel hoe deze bomen hier ooit zijn ontstaan. Dat maakt een wandeling door Palm Valley tot een bijzondere, wat geheimzinnige ervaring. De bomen hebben zich aangepast om te overleven in het droge, extreme klimaat van de Outback, en vormen een schitterend tafereel tussen de woeste bergwanden van deze vallei. Finke Gorge National Park ligt ongeveer halverwege tussen Alice Springs en Uluru, en is het best aan te rijden vanaf het naastgelegen plaatsje Hermannsburg.

Hoogtepunt 5: Neem een warme duik in de Bitter Springs

Er is water in de Outback, je moet alleen weten waar je moet zoeken. Waar je sowieso water kunt vinden, is in de omgeving van het plaatsje Mataranka, duizend kilometer ten noorden van Alice Springs. Hier vind je het Elsey National Park, dat voornamelijk bestaat uit een aantal natuurlijke warmwaterbronnen.

Bitter Springs

De mooiste (en één van de meest bezochte) warmwaterbron in dit gebied is Bitter Springs. De watertemperatuur schommelt hier altijd rond de 32 graden, waardoor je hier 365 dagen per jaar een heerlijke duik kunt nemen in de natuur. Anders dan bij veel natuurlijke warmwaterbronnen het geval is, wordt het water hier niet verwarmd door vulkanische activiteit, maar door hitte in de bodem. Dat houdt in dat je hier geen last hebt van die typische zwavellucht die je vaak bij natuurlijke warmwaterbronnen ruikt. Kijk wel uit voor waarschuwingsbordjes, want zo nu en dan worden de Bitter Springs gesloten omdat er een krokodil in de buurt is gesignaleerd…

Hoogtepunt 6: Wandel langs de randen van Kings Canyon

Voor wandelfanaten zijn er in de Outback tal van geweldige wandelroutes, maar de Rim Walk in Kings Canyon steekt er met kop en schouders bovenuit. Kings Canyon vind je in Watarrka National Park, een paar uur ten noorden van Uluru. De wegen hiernaartoe zijn onverhard, dus een 4WD-auto is aanbevolen. Kings Canyon is het hoogtepunt van het park: een spectaculair ravijn tussen twee hoge rotswanden die vrijwel volledig verticaal in de lucht torenen.

Kings Canyon

De Rim Walk is ongeveer zes kilometer lang en brengt je langs de rand van het ravijn. Vanaf de parkeerplaats, onderaan in de vallei, klim je steil omhoog naar de top. Een zware klim, die je het liefst zo vroeg mogelijk op de dag onderneemt, om de hitte voor te zijn. Na die klim, die ongeveer een half uur duurt, is de rest van de wandeling een eitje en een garantie op adembenemende uitzichten. Halverwege de wandeling doorkruis je een gebied dat de Garden of Eden wordt genoemd: een deel in de vallei waar regenwater zich verzamelt en niet wegstroomt. Omdat hier altijd wat water blijft staan, is er weelderige natuur ontstaan, midden tussen de kale, woeste rotspartijen. Hoge bomen, vogels en allerlei begroeiing maken dat dit met recht een garden of Eden genoemd mag worden. Na een paar uur wandelen keer je, na een gestage afdaling, terug op de parkeerplaats. Als je maar één wandeling doet in de hele Outback, laat het dan de Rim Walk in Kings Canyon zijn!

Over de bloggers

Wij zijn Martijn en Lynn uit Nijmegen. Sinds 18 oktober 2022 zijn wij heel Australië rond aan het reizen, een rondreis die ook wel The Big Aussie Lap wordt genoemd. In de toekomst staan er nog veel meer mooie landen op ons verlanglijstje om te bezoeken, waaronder Nieuw-Zeeland, Fiji, Maleisië en Argentinië. Op onze website BeMoreFree.nl schrijven we over gave bestemmingen en praktische reistips uit de praktijk.

bemorefree

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>