China

Feestdagen in China

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Het valt op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. En die eerste dag is de tweede nieuwe maan na 21 december (de zonnewende). Dus valt het altijd tussen 21 januari en 20 februari.

Het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd met leeuwendansen, drakendansen en veel vuurwerk. Overal waar een behoorlijke groep etnische Chinezen is wordt het feest gevierd. In China zelf vind de grootste migratie ter wereld plaats. Als vele honderden miljoenen mensen naar hun familie afreizen. Dus voor de reiziger is het goed te weten dat vervoer en overnachting erg lastig is door de grote drukte.

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar

Ieders Verjaardag, Yan Yat

De Chinese overlevering luidt dat op de 7e dag van de schepping van hemel en aarde de mens werd geboren. Dus op de 7e dag van het lentefestival is iedereen jarig.

Yan Yat festival

Men eet op Yan Yat zeer dun gesneden rauwe vis. Wie op die dag rauwe vis eet, leeft langer.

Verjaardag van de Jade Keizer

Deze dag valt eveneens in het lentefestival. De Jade Keizer is zowel in het taoïsme (‘de Hemelse Verhevene van het Eerste Begin’) als in het Confucianisme (‘de Opperkeizer van de Uitgestrekte Hemelen’) de heerser over alle goden. Op de 9e dag van het lentefestival wordt zijn verjaardag gevierd met veel offergaven. De rituelen duren van de dageraad tot vier uur de volgende ochtend.

Jade Keizer

Offers tijdens de verjaardag van de Jade Keizer.

Lantaarnfestival, Deng Jie

Op de 15e en laatste dag van het lentefestival is het volle maan en hangt men lantaarns buiten. Het is ook een dag dat wordt geofferd aan de voorouders. Dit feest wordt gevierd door vrijwel geheel Oost-Azië.

Lantern Festival China

Lantern Festival

Verjaardag en gedenkdag Guanyin

Guanyin (Kwan Yin) is de meest populaire en vereerde bodhisattva van China. Ze wordt ook de godin van de Genade genoemd en vaak afgebeeld gekleed in een wit gewaad. Haar verjaardag valt op de 19e van de tweede maand van de Chinese kalender. De gedenkdag dat Guanyin een bodhisattva werd wordt op de 19e van de zesde maand gevierd.

Guanyin Kwan Yin

Afbeelding van Guanyin

Het gravenfeest, Qing Ming

Dit feest valt op de 106e dag na de winterzonnewende en behelst het schoonmaken van de graven van de voorouders. De mensen gaan naar de graven van hun voorouders, maken de zerken schoon en plaatsen er symbolisch voedsel en bloemen op.

De idee hierachter is dat de wereld van de overledenen veel lijkt op onze wereld en dat de voorouders daarom aardse zaken als bloemen en voedsel op prijs stellen.

Qingming Festival

Qingming Festival

Dag van de arbeid

Ieder jaar op 1 mei. Ter gelegenheid van deze dag krijgen de meeste Chinezen een week vrijaf, wat tot veel drukte in hotels en vervoer leidt en tot vertraging als je iets met de overheid moet regelen (zoals permits voor Tibet).

May Day in China

Viering van May Day of Dag van de Arbeid.

Geboorte van de Boeddha

Valt op de 8e dag van de 4e maand van de Chinese kalender. Volgens de legende vonden er vele wonderen en ook aardbevingen plaats bij de nadering van de geboorte van de Boeddha.

Buddha's Birthday

Buddha’s Birthday

Het Drakenbootfestival

Dit festival wordt gevierd op de 5e dag van de 5e maand en is een van de belangrijkste feestdagen in de Chinese kalender. Herdacht wordt Chu Yuan, een staatsman en dichter uit de derde eeuw die het vertrouwen van de keizer verloor en zich in het water gooide. De bevolking ging in boten naar hem op zoek en gooiden rijst in de rivier om de vissen af te leiden van zijn lichaam.

Dragon Boat Festival

Dragon Boat Festival

Het hellefeest, Chung Yuan

Dit festival, ook wel het festival van de hongerige geesten genoemd is op de 15e dag van de 7e maand. Gedurende die maand staat de beheerder van de overledenen, Yuen Lan (Chung Yuan), toe dat de geesten van overledenen de aarde bezoeken. Op de vijftiende dag mogen ook ongelukkige geesten naar de aarde. Er worden voor die ongelukkige geesten vuren langs de weg gemaakt, er wordt papiergeld verbrand, er worden opera’s opgevoerd en er wordt op straat voedsel aan hen geofferd.

Chung Yuan

Chung Yuan

Verjaardag van de stichting van de Volksrepubliek China

Dit is de nationale feestdag. Chinezen hebben de hele week vrij, de ‘National Day Golden Week’. Wat voor Chinees Nieuw Jaar en de meiweek geldt is hier ook van toepassing. Verwacht drukte.

National Day Golden Week

Tijdens de viering van de ‘National Day Golden Week’ kan je beter niet in China zijn, het is bij alle toeristische attracties dan enorm druk.

Midherfstfeest (Chinees Maanfeest)

De vijftiende dag van de achtste maand is het Midherfstfeest, de meest vrolijke feestdag in China. Het is een feest ter ere van de maan. Je zult dan ook overal de speciale Mooncakes, een soort pasteiachtige gebakjes, aangeboden zien. Deze gevulde zoetigheden zijn meestal niet echt goedkoop, maar vinden gretig aftrek onder degenen die het kunnen betalen.

midherfstfestival

Het midherfstfestival (Chinees Maanfeest genoemd) is een feest dat op de vijftiende van de achtste maand van de Chinese kalender wordt gehouden.

Chung Yeung feest

Dit Chinese volksfeest valt op de 9e dag van de 9e maand. Dit Feest van het Beklimmen van Hoogten staat in het teken van het bezoeken van de graven van de voorouders. Graven werden in China traditioneel op heuvels aangelegd.

Moslim feestdagen

Moslim feestdagen worden in familieverband gevierd en gaan niet samen met veel uiterlijk vertoon. De moslims houden zich aan de Ramadan. Iets om rekening mee te houden als je naar Xinjiang gaat.

Tibetaanse feestdagen

Op het Tibetaans Nieuwjaar worden grote thangka’s in de kloosters opgehangen, er zijn cham-dansen, processies en kloosterceremonies. Op sommige plaatsen een zeer spectaculair en kleurrijk gebeuren.

Chinese festivals

Voor een compleet overzicht en data: https://nl.wikipedia.org/wiki/Feestdagen_in_de_Volksrepubliek_China_en_Taiwan.

Laatste berichten van Dionne (alles zien)