Chinees Nieuwjaar
Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Het valt op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. En die eerste dag is de tweede nieuwe maan na 21 december (de zonnewende). Dus valt het altijd tussen 21 januari en 20 februari.
Het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd met leeuwendansen, drakendansen en veel vuurwerk. Overal waar een behoorlijke groep etnische Chinezen is wordt het feest gevierd. In China zelf vind de grootste migratie ter wereld plaats. Als vele honderden miljoenen mensen naar hun familie afreizen. Dus voor de reiziger is het goed te weten dat vervoer en overnachting erg lastig is door de grote drukte.

Chinees Nieuwjaar
Ieders Verjaardag, Yan Yat
De Chinese overlevering luidt dat op de 7e dag van de schepping van hemel en aarde de mens werd geboren. Dus op de 7e dag van het lentefestival is iedereen jarig.

Men eet op Yan Yat zeer dun gesneden rauwe vis. Wie op die dag rauwe vis eet, leeft langer.
Verjaardag van de Jade Keizer
Deze dag valt eveneens in het lentefestival. De Jade Keizer is zowel in het taoïsme (‘de Hemelse Verhevene van het Eerste Begin’) als in het Confucianisme (‘de Opperkeizer van de Uitgestrekte Hemelen’) de heerser over alle goden. Op de 9e dag van het lentefestival wordt zijn verjaardag gevierd met veel offergaven. De rituelen duren van de dageraad tot vier uur de volgende ochtend.

Offers tijdens de verjaardag van de Jade Keizer.
Lantaarnfestival, Deng Jie
Op de 15e en laatste dag van het lentefestival is het volle maan en hangt men lantaarns buiten. Het is ook een dag dat wordt geofferd aan de voorouders. Dit feest wordt gevierd door vrijwel geheel Oost-Azië.

Lantern Festival
Verjaardag en gedenkdag Guanyin
Guanyin (Kwan Yin) is de meest populaire en vereerde bodhisattva van China. Ze wordt ook de godin van de Genade genoemd en vaak afgebeeld gekleed in een wit gewaad. Haar verjaardag valt op de 19e van de tweede maand van de Chinese kalender. De gedenkdag dat Guanyin een bodhisattva werd wordt op de 19e van de zesde maand gevierd.

Afbeelding van Guanyin
Het gravenfeest, Qing Ming
Dit feest valt op de 106e dag na de winterzonnewende en behelst het schoonmaken van de graven van de voorouders. De mensen gaan naar de graven van hun voorouders, maken de zerken schoon en plaatsen er symbolisch voedsel en bloemen op.
De idee hierachter is dat de wereld van de overledenen veel lijkt op onze wereld en dat de voorouders daarom aardse zaken als bloemen en voedsel op prijs stellen.

Qingming Festival
Dag van de arbeid
Ieder jaar op 1 mei. Ter gelegenheid van deze dag krijgen de meeste Chinezen een week vrijaf, wat tot veel drukte in hotels en vervoer leidt en tot vertraging als je iets met de overheid moet regelen (zoals permits voor Tibet).

Viering van May Day of Dag van de Arbeid.
Geboorte van de Boeddha
Valt op de 8e dag van de 4e maand van de Chinese kalender. Volgens de legende vonden er vele wonderen en ook aardbevingen plaats bij de nadering van de geboorte van de Boeddha.

Buddha’s Birthday
Het Drakenbootfestival
Dit festival wordt gevierd op de 5e dag van de 5e maand en is een van de belangrijkste feestdagen in de Chinese kalender. Herdacht wordt Chu Yuan, een staatsman en dichter uit de derde eeuw die het vertrouwen van de keizer verloor en zich in het water gooide. De bevolking ging in boten naar hem op zoek en gooiden rijst in de rivier om de vissen af te leiden van zijn lichaam.

Dragon Boat Festival
Het hellefeest, Chung Yuan
Dit festival, ook wel het festival van de hongerige geesten genoemd is op de 15e dag van de 7e maand. Gedurende die maand staat de beheerder van de overledenen, Yuen Lan (Chung Yuan), toe dat de geesten van overledenen de aarde bezoeken. Op de vijftiende dag mogen ook ongelukkige geesten naar de aarde. Er worden voor die ongelukkige geesten vuren langs de weg gemaakt, er wordt papiergeld verbrand, er worden opera’s opgevoerd en er wordt op straat voedsel aan hen geofferd.

Chung Yuan
Verjaardag van de stichting van de Volksrepubliek China
Dit is de nationale feestdag. Chinezen hebben de hele week vrij, de ‘National Day Golden Week’. Wat voor Chinees Nieuw Jaar en de meiweek geldt is hier ook van toepassing. Verwacht drukte.

Tijdens de viering van de ‘National Day Golden Week’ kan je beter niet in China zijn, het is bij alle toeristische attracties dan enorm druk.
Midherfstfeest (Chinees Maanfeest)
De vijftiende dag van de achtste maand is het Midherfstfeest, de meest vrolijke feestdag in China. Het is een feest ter ere van de maan. Je zult dan ook overal de speciale Mooncakes, een soort pasteiachtige gebakjes, aangeboden zien. Deze gevulde zoetigheden zijn meestal niet echt goedkoop, maar vinden gretig aftrek onder degenen die het kunnen betalen.

Het midherfstfestival (Chinees Maanfeest genoemd) is een feest dat op de vijftiende van de achtste maand van de Chinese kalender wordt gehouden.
Chung Yeung feest
Dit Chinese volksfeest valt op de 9e dag van de 9e maand. Dit Feest van het Beklimmen van Hoogten staat in het teken van het bezoeken van de graven van de voorouders. Graven werden in China traditioneel op heuvels aangelegd.
Moslim feestdagen
Moslim feestdagen worden in familieverband gevierd en gaan niet samen met veel uiterlijk vertoon. De moslims houden zich aan de Ramadan. Iets om rekening mee te houden als je naar Xinjiang gaat.
Tibetaanse feestdagen
Op het Tibetaans Nieuwjaar worden grote thangka’s in de kloosters opgehangen, er zijn cham-dansen, processies en kloosterceremonies. Op sommige plaatsen een zeer spectaculair en kleurrijk gebeuren.
Chinese festivals
Voor een compleet overzicht en data: https://nl.wikipedia.org/wiki/Feestdagen_in_de_Volksrepubliek_China_en_Taiwan.
- Madeira – Portugees Paradijs - 19 maart 2023
- De verschillende eilanden van Japan - 13 maart 2023
- Isaberg Mountain Resort in de zomer - 13 maart 2023