Wintersport seizoen 2021|2022

Van plan om komend skiseizoen op wintersport te gaan en benieuwd hoe het nu zit met corona, het reisadvies en de regels? Corona roept bij veel wintersporters vragen op over de mogelijkheden van de skivakantie in 2021/2022. In ieder land zijn weer andere maatregelen van kracht en de regels veranderen regelmatig.

Het coronavirus (of Covid-19) zorgt tijdens de wintersport 2022 wederom voor bijzondere omstandigheden. In de Alpenlanden en in de skigebieden in Scandinavië en Noord-Amerika is de situatie anders dan normaal. Hoewel de landen positief zijn over aankomende winter en er alles aan doen om een toeristisch skiseizoen mogelijk te maken, zijn er maatregelen getroffen en specifieke regels waar je je in de skigebieden aan moet houden. Denk hierbij aan het dragen van een mondkapje en het tonen van je coronasituatie (getest, gevaccineerd of genezen). Ook de kleurcodes van verschillende landen zorgen ervoor dat niet iedereen zomaar op reis kan.

Coronamaatregelen Oostenrijk: 2-G en dan wel après-skiën

Oostenrijk heeft als eerste de coronaregels voor de wintersport 2022 aangescherpt. Er geldt momenteel zelfs een lockdown voor ongevaccineerden en sinds vorige week geldt op de meeste plekken de 2-G-regel in plaats van de 3-G-regel. Dat betekent dat je voor een bezoek aan de horeca, zwembaden en bijvoorbeeld kerstmarkten dient te voldoen aan een van de 2-G’s: je moet kunnen laten zien dat je gevaccineerd bent of genezen van COVID-19. Testen geeft niet langer toegang. Vanaf vandaag geldt dat ook voor de skiliften (controle bij de verkoop van de skipassen aan de kassa). Daar waar de 2-G-regel niet van kracht is, zoals in supermarkten, musea en het OV, is het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht. De regel voor het verplicht dragen van een FFP2-mondkapje in de skilift is op 15 november door de 2-G-regel komen te vervallen.

En dat is niet alles. Heb je door vaccinatie een geldig coronabewijs verworven, dan nog heb je kans dat een wintersport er voor jou niet zomaar in zit. Voor mensen met één dosis Janssen, verliest dit bewijs op 3 januari 2022 de geldigheid. Om een geldig vaccinatiebewijs (in Oostenrijk Grüner Pass) te blijven behouden, is een tweede dosis nodig. Het je twee volledige vaccinaties met een ander door de EU goedgekeurd vaccin, dan is je bewijs met ingang van 6 december 2021 nog slechts 9 maanden na de tweede vaccinatie geldig (waar dat voorheen 360 dagen was). Deze regels gelden voor iedereen vanaf 12 jaar(!), zo lang als de regels die bij Stufe 4 horen van kracht zijn.

Kunnen we dit jaar wel après-skiën?

Stufe 4? Waar eerst het aantal besmettingen leidend was voor de besluitvorming, hangen de coronamaatregelen in Oostenrijk deze winter af van het aantal bezette IC-bedden; het zogenoemde 5-Stufenplan. Niveau 1 gaat uit van 200 bezette IC-bedden en de bijbehorende regels zijn milder. Bij Stufe 5 (600 IC-bedden bezet) zijn de strengste maatregelen van kracht en die hebben vooral betrekking op niet-gevaccineerden.

Wat je daadwerkelijk kunt verwachten deze winter in Oostenrijk? Berghutten, pisterestaurants en de horeca in het dorp is gewoon geopend, maar alleen toegankelijk voor iedereen die voldoet aan de 2-G-regel. Ook de après-ski is open, maar alleen voor iedereen die voldoet aan de 2-G-regel. Er gelden geen afstandsregels. Voor de skiliften geldt dan ook geen capaciteitsbeperking: de liften mogen volledig gevuld omhoog.

Apres-ski Goasstal Hinterglemm - mogelijk wintersport 2022

Is dit weer mogelijk dit jaar?

Coronamaatregelen Frankrijk: groene pas en mondkapje in skilift

Om naar Frankrijk te mogen reizen, én om terug te reizen naar Nederland, heb je een internationaal coronabewijs nodig. Ben je 12 jaar of ouder, dan zul je met de CoronaCheck-app je coronastatus moeten aantonen. Dat betekent dat je gevaccineerd, hersteld of negatief getest bent (PCR- of antigeen, niet ouder dan 24 uur). In Frankrijk moeten buitenlandse toeristen betalen voor een COVID-19-test. Bovendien zul je ter plaatse op veel plaatsen je coronastatus moeten tonen, onder andere in restaurants, bars, winkels, ziekenhuizen, zwembaden, musea, in het vliegtuig en in de trein. Ook voor het inchecken bij je accommodatie is deze Franse ‘pass sanitaire‘ (gezondheidspas) vereist. Kinderen tot en met 11 jaar hoeven niet getest te worden.

Vorige week zijn de coronamaatregelen voor het wintersportseizoen in Frankrijk bekend gemaakt. In eerste instantie zal er alleen een mondkapjesplicht in de skiliften gelden, want de Franse skigebieden willen graag een zo normaal mogelijk skiseizoen zonder coronabewijzen. Mocht de coronasituatie verslechteren, dan kan ook hier de 3-G-regel gaan gelden. Want Frankrijk overweegt de groene pas in te voeren voor skigebieden voor de wintersport 2022. Als je op wintersport gaat, dien je in openbare gesloten ruimtes, zoals winkels en in het openbaar vervoer, verplicht een mondkapje te dragen. Dit geldt voor iedereen van 11 jaar en ouder. Waar de gezondheidspas verplicht is, hoeft dat niet (restaurants/bars etc.), tenzij lokale autoriteiten toch anders stellen. Buiten is een mondkapje niet verplicht, behalve als je geen afstand kunt bewaren. Bijvoorbeeld op treinstations of op markten. Op dit moment is er nog niks bekend over of de après-ski in Frankrijk is toegestaan tijdens skiseizoen 2021/2022. Bars zijn op dit moment wel open, maar toegang krijg je alleen op vertoon van je coronacertificaat. Het zou logisch zijn dat dit ook voor de après-ski geldt.

La Plagne wintersport 2022

Coronamaatregelen Italië: groene pas voor toegang en vermindering capaciteit

Je mag Italië inreizen met een geldig coronabewijs. Dit geldt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Ter plaatse zul je ook op veel plekken moeten kunnen aantonen wat je coronastatus is, onder meer in de horeca, in zwembaden en in musea. Daarnaast moet je een ingevuld Digital Passenger Locator Form kunnen laten zien. Aangezien het reisadvies voor Italië momenteel op code groen staat, gelden er geen specifieke regels voor terugreizen naar Nederland en hoef je bij thuiskomst geen coronabewijs te laten zien.

Italië werkt met een stoplichtsysteem dat de verschillende regio’s een kleurcode met bijbehorende regels geeft. Afhankelijk van het aantal coronabesmettingen krijgt een regio de kleurcode wit, geel, oranje of rood (strengste regels). Sinds 28 juni is bijna heel het land wit, waardoor er sprake is van vrij soepele regels. Dat is 1 meter afstand houden, tijdens het sporten geldt overigens 2 meter afstand. Binnen geldt overal in Italië de mondkapjesplicht (vanaf 6 jaar!), in het OV, in winkels, als je rondloopt in restaurants, in tankstations etc. Ook geldt er in horecagelegenheden een maximum van vier personen per tafel, mits allemaal van één huishouden. Waar je een coronacertificaat moet laten zien (voor toegang tot diverse overdekte gelegenheden) geldt dat voor iedereen die ouder is dan 12 jaar.

Wintersporten in Livigno

Coronamaatregelen Zwitserland: coronacertificaat en mondkapje in skilift

Reizen en vakanties naar Zwitserland zijn toegestaan, maar iedereen vanaf 16 jaar moet in het bezit zijn van een coronacertificaat. Daarnaast is het voor iedereen verplicht voor de reis het inreisformulier in te vullen. Omdat het reisadvies voor Zwitserland op geel staat, moet iedereen vanaf 12 jaar bij terugkomst in Nederland zijn coronastatus kunnen tonen (getest, gevaccineerd of genezen). Iedereen die met het vliegtuig reist, moet bovendien een ingevulde gezondheidsverklaring bij zich hebben.

Skiliften in Zwitserland zijn open (let wel op dat dit per kanton kan verschillen). De Zwitserse liftmaatschappijen hebben in een persbericht gemeld dat er vooralsnog geen 3-G-regel in de skiliften gaat gelden. De maatregelen die de Zwitserse overheid opgesteld heeft hangen af van het driefasenmodel, gebaseerd op de drie pijlers vaccinatie, tests en niet-farmaceutische maatregelen. In openbare binnenruimtes of waar afstand houden niet mogelijk is geldt een mondkapjesplicht (voor iedereen vanaf 12 jaar), in winkels, maar ook in gesloten cabines en bergtreinen. Vanaf 16 jaar ben je verplicht je coronastatus te tonen (gevaccineerd, genezen of getest), onder andere voor toegang tot restaurants, bars, discotheken, musea, zwembaden, events en bij het inchecken in je accommodatie. Er geldt geen mondkapjesplicht meer in de restaurants en er is geen maximaal aantal personen dat per tafel mag plaatsnemen.

Coronamaatregelen Duitsland: 3-G-regel

In Duitsland moeten alle personen van 12 jaar en ouder een coronabewijs bij zich hebben. Dat kan een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatief testresultaat zijn. Let op: dit geldt ook voor doorreizigers! Daarnaast geldt de 3-G-regel voor toegang tot evenementen, horeca of bij het inchecken in je accommodatie voor iedereen van 6 jaar en ouder. Wie terugreist naar Nederland moet (vanaf 12 jaar) een coronabewijs kunnen tonen (gevaccineerd, genezen of getest).

Regels kunnen wisselen per deelstaat. Duitsland heeft namelijk een speciale wet aangenomen, de zogenaamde ‘Bundes noodrem’, waarbij deelstaten aan de hand van de 7-daagse incidentie mogen beslissen of ze bepaalde regels versoepelen of juist aanscherpen. Het dragen van een mondkapje kan in openbare binnenruimtes verplicht zijn. Er kan nog niet gezegd worden of de skiliften alleen toegankelijk zijn op vertoon van je coronastatus, of een mondkapje verplicht is en of de capaciteit wordt teruggeschroefd. Wanneer er updates zijn, lees je die hier.

noorwegen winter

Coronamaatregelen Scandinavië: soepele regels

Zweden heeft al die al vrij soepele coronaregels gehad, Noorwegen en Finland zijn nu ook niet meer zo lastig te bezoeken. Zolang Nederland rood gekleurd is, gelden er alleen bepaalde eisen voor reizigers die niet (volledig) gevaccineerd zijn. Wie volledig is ingeënt, of een geldig document heeft waaruit blijkt dat hij de afgelopen zes maanden met COVID-19 besmet is geweest, hoeft niet in quarantaine en zich niet te laten testen. Ook voor kinderen onder de 18 jaar geldt geen quarantaine of testverplichting meer bij aankomst. Wie niet is ingeënt, moet alsnog testen en in quarantaine, kinderen uitgezonderd. Naar Zweden reizen kan ook met een coronatest (voor 18+), zonder quarantaineverplichting. Voor de terugreis naar Nederland moet iedereen boven de 12 jaar een coronabewijs kunnen overleggen.

Alle maatregelen in Zweden zijn opgeheven. Ook Noorwegen heeft inmiddels de meeste van de laatste Covid-maatregelen, zoals social distancing, opgeheven. In Finland kun je gevraagd worden een coronabewijs te laten zien bij het bezoeken van onder andere horeca, musea en fitnesscentra. Op plekken waar daar niet om wordt gevraagd gelden regionale coronaregels. Hoewel de liften vorig jaar open bleven, werd het afgelopen skiseizoen zwaar verstoord door een mix van lokale en nationale Covid-19-beperkingen. Voor toeristen was het vrijwel onmogelijk om naar Scandinavië te gaan om te skiën, wie er wel was zat met gesloten horeca. Maar… het lijkt erop dat het dit jaar allemaal wel kan in Scandinavië.

wintersport-canada-amerika-alberta-sneeuw-bomen

Coronamaatregelen Canada en VS: vergelijkbaar met Nederland

Europeanen die naar Noord-Amerika willen voor een skivakantie, kunnen dat mits zij volledig gevaccineerd zijn (12 jaar en ouder) en een negatieve moleculaire COVID-19-test (PCR, NAT, NAAT of RT-LAMP) laten zien. Die moet maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeentest wordt niet geaccepteerd. Alleen als je hersteld bent van COVID-19 en geen symptomen meer hebt, hoef je geen negatieve coronatest te laten zien. Je kan niet met de CoronaCheck app Canada of de VS inreizen, dit is alleen geldig binnen de EU; je moet de test op papier uitprinten. Kinderen tussen de 2 (VS) respectievelijk 5 (Canada) en de 12 jaar zullen getest moeten worden.

Buiten gelden er vooralsnog weinig regels. Je hoeft in Canada en Amerika geen anderhalve meter afstand aan te houden. Mondkapjes zijn buiten (zoals in liftrijen of in de stoeltjeslift of in gondels) niet vereist. Het komende seizoen zijn de COVID-19-veiligheidsprotocollen vooral gericht op binnenruimtes. Voor de pistes geldt geen reserveringssysteem en liften en gondels worden op de normale capaciteit geladen. Mondkapjes zijn binnen verplicht, in restaurants, algemene ruimtes van accommodaties, publieke toiletten en winkels en skibussen. Bij de meeste restaurants moet een reservering gemaakt worden om te kunnen eten en gasten van 12 jaar en ouder moeten in de meeste restaurants op dit moment een bewijs van vaccinatie tonen.

Wintersport 2022 – skiën in stijl

Nu we bijna twee jaar door corona niet op wintersport zijn geweest, hebben we heel veel zin in sneeuw. Inmiddels weten we dat we de komende winter wel kunnen skiën en snowboarden. Tijd dus om aan onze garderobe te gaan denken! Protest heeft dit jaar hele mooie nieuwe dames ski jassen en natuurlijk ski jassen voor heren. Jassen met een sportieve uitstraling die vol zitten met handige technische specs. Basic kleuren die altijd goed te combineren zijn, maar ook wintersportkleding met opvallende kleuren en prints.

Protest Fall Winter collectie 2021/2022

Protest wintersport 2022

“Reishonger kortingscode voor de hele Protest-collectie”

Krijg nu 10% korting op de gehele collectie van Protest met kortingscode: reishonger10
Geldig tot en met 31 maart 2022

– alle winterjassen voor dames
– alle winterjassen voor heren

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>