Tips voor een wintersportvakantie met de auto

In deze tijd van het jaar gaan meer dan een miljoen Nederlanders op wintersport. Alle populaire Europese wintersportbestemmingen zijn uitstekend per auto te bereiken vanuit Nederland. Het is dan ook niet gek dat driekwart van de wintersporters met eigen vervoer richting de skivakantie reist. Wanneer je met de auto de winterse wegen op gaat, is een goede voorbereiding belangrijk. Reishonger heeft een aantal handige tips voor je verzameld om veilig op je wintersportbestemming aan te komen.

Tip 1 – Vignet aanschaffen

Voor veel wintersportlanden geldt een vignetplicht. Denk aan Zwitserland, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Oostenrijk.

Op wintersport naar Oostenrijk? Op alle snelwegen in Oostenrijk is voor motorvoertuigen tot 3500 kilo een tolvignet verplicht. Het gewone vignet (de sticker die je op je ruit plakt) is te koop bij de ANWB-winkels, bij een aantal Oostenrijkse grensovergangen en bij tankstations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijkse grens.

Tegenwoordig is er keuze tussen een gewoon vignet en een digitaal vignet voor Oostenrijk, dat wordt gekoppeld aan het kenteken. Hierdoor is het plakken van een sticker op de voorruit niet meer nodig sinds december 2017. De prijs en de geldigheid van een gewoon en een digitaal tolvignet zijn hetzelfde. De snelste en makkelijkste manier om het digitale vignet voor Oostenrijk te bestellen is via autotolvignetten.nl. Op werkdagen ontvang je het aankoopbewijs van het digitale vignet binnen enkele uren in je e-mail en is je kenteken vanaf dat moment geregistreerd in de database van Oostenrijk voor de datum waarvoor het vignet is aangevraagd.

Digitale tolvignet Oostenrijk

Digitale tolvignet Oostenrijk

Tip 2 – Winterbanden

Veel Europese landen hebben een eigen wetgeving omtrent winterbanden. Check voordat je vertrekt altijd de meest actuele informatie over de regelgeving in de populaire wintersportlanden en de landen waar je doorheen rijdt. Maar los van de regelgeving is het gewoon ontzettend belangrijk voor je eigen veiligheid om met goede winterbanden de weg op te gaan. Zonder winterbanden op vakantie is eigenlijk een no-go.

Tip 3 – Verplicht meenemen

Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op besneeuwde en beijzelde bergwegen, waar zelfs winterbanden tekort schieten. Van belang is dat je de juiste maat hebt bij je banden en dat je thuis oefent om ze om te leggen. Heb je niet geoefend, dan sta je waarschijnlijk een uur te rommelen in de bergen in kou en sneeuw en veroorzaak je in het slechtste geval een kilometerslange file op een bergweg. En ook handig: zorg dat ze binnen handbereik liggen.

Ook producten als een gevarendriehoek, reflecterende veiligheidshesjes (Frankrijk), verbanddoos (Oostenrijk), etc zijn in sommige landen verplicht, check dat voor vertrek.

sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen mag je alleen gebruiken als dit noodzakelijk is en je het wegdek niet beschadigt.

Wat neem je nog meer mee voor je wintersportvakantie met de auto? Een ijskrabber, reservelampjes, startkabels, sneeuwkettingen dus, extra ruitenontdooier en antivriesvloeistof, sleepkabel, olie, eventueel een anti-ijsdeken, slotspray, handschoenen en een deken om op te kunnen zitten tijdens het bevestigen van de sneeuwkettingen of het verwisselen van een band.

Vaak staat de auto een week stil tijdens een wintersportvakantie. Dan kan het soms voorkomen dat naast de ramen ook het slot bevroren is. Neem daarom altijd een busje slotontdooier mee als je de deuren nog met een sleutel opent. Dat voorkomt afgebroken sleutels en je bent een stuk sneller weg. Tip: bewaar deze niet in de auto.

tips wintersport met de auto

Tip 4 – Check je auto voor vertrek

  • Controleer alle lampen
  • Check of het reservewiel in orde is en of je een krik bij je hebt
  • Vervang de ruitenwisserbladen als ze stroef zijn of strepen gaan trekken
  • Check of er nog voldoende ruitensproeier is
  • Smeer alle rubbers van deuren en achterklep in met siliconenspray of vaseline. Dit voorkomt het vastvriezen van de rubbers
  • Controleer bandenspanning en profieldiepte

Tip 5 – Tank op tijd

Misschien overbodig om te noemen, maar zorg ervoor dat je op weg naar de wintersport op tijd gaat tanken. Zit de tank nog maar een kwart vol? Stop dan bij de dichtstbijzijnde benzinepomp. Vooral in Duitsland kan er soms wel 100 kilometer tussen twee tankstations zitten. Niet fijn voor je gemoedstoestand als je in een lange file terecht komt met een tank zwaar in het rood.

met auto naar wintersport

Met de auto naar de wintersport biedt zeker voordelen

Heb jij nog handige tips voor een wintersportvakantie met de auto? Laat het ons weten!

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>