Winter in Savoie Mont Blanc: out-of-the-box

Waarom alleen skiën of snowboarden tijdens een wintersportvakantie? Er zijn veel meer activiteiten in de sneeuw die voor lol en ontspanning zorgen. IJsduiken, paragliden en sneeuwfietsen bijvoorbeeld… Een top 5 van out-of-the-box winteractiviteiten in Savoie Mont Blanc.

1. Frisse duik onder het ijs

Op zoek naar een kick? Dan is een duik maken onder het ijs van het meer van Montriond in Les Portes du Soleil en de meren van Tignes en Haute Maurienne Vanoise een ‘must do’. Geen tropische vissen of koraal, maar een magische winterse onderwaterwereld. Het ijs zorgt voor een spectaculaire lichtval en het rustige water voor een kraakhelder zicht.

2. Op grote hoogte: paragliding

Hangend onder een reuzenscherm, ook wel glijscherm genoemd, genieten van het winterse landschap van Savoie Mont Blanc. Dat is paragliding. Na een ‘vliegende start’ van een steile helling, helpen de opwaartse stromingen de vlieger de lucht in. Met stuurlijnen wordt de richting bepaald en voor een veilige landing gezorgd. Paraglidevluchten en tandemvluchten in Savoie Mont Blanc zijn onder andere te boeken in Megève, Saint-Gervais-les-Bains, Chamonix, Albertville, Beaufortain en Val d’Arly.

Paragliden over de Mont Blanc © Savoie Mont Blanc / Boutet

Paragliden over de Mont Blanc
© Savoie Mont Blanc / Boutet

3. Fietsen op de sneeuw

Dat de Mont Blanc in de zomer per fiets beklommen wordt tijdens de Tour de France, is bekend. Wellicht minder bekend is de winterse activiteit sneeuwfietsen. De pistes van Le Grand Bornand en Val d’Arly worden in de winter opengesteld voor deze speciale tweewielers op dikke banden. Sneeuwfietsen is geschikt voor volwassenen en voor kinderen vanaf 10 jaar.

4. IJsklimmen

Met een professionele uitrusting de ijswanden van de resorts in Savoie Mont Blanc trotseren. Dat kan. In het dorp Champagny-en-Vanoise staat zelfs een ijstoren van 22 meter hoog. Naast het ijsklimmen wordt er nog een ijssport beoefend in Savoie Mont Blanc: ‘ruisseling’. Oftewel, met stijgijzers onder de voeten ijzige rivieren bewandelen. Prachtige ruisseling-routes zijn te vinden in Les Contamines Monjoie en Haute Maurienne Vanoise.

IJsklimmen © Savoie Mont Blanc / Raïh

IJsklimmen
© Savoie Mont Blanc / Raïh

5. Racen in de sneeuw

Waar sneeuw is, is ijs. Waar ijs is, wordt geracet, geslipt en gespind. Ijsracen hoort eigenlijk ook thuis in de top out-of-the-box winteractiviteiten, vandaar ‘een bonus’. Met gierende banden vliegen over het ijs in Flaine, Val d’Isère, Tignes en Val Thorens. Van sneeuwscooters tot elektrische 4×4 voertuigen, van races tot een tocht van de rode piste. In Savoie Mont Blanc is er op ijsracegebied voor elk wat wils.

Ski joëring - La Féclaz © Savoie Mont Blanc / Chabance

Ski joëring – La Féclaz
© Savoie Mont Blanc / Chabance

Het fenomeen ‘dog sledding’ is vooral bekend in landen als IJsland, Canada en in de Scandinavische regionen. Stevige ritten door de sneeuw waarbij de slee wordt voortgetrokken door een groep enthousiaste honden. Snelheden tussen de 25 en 30 km per uur zijn hierbij geen uitzondering. Dichter bij huis is dit avontuur nu ook te beleven: en wel in Savoie Mont Blanc. Ook in de Franse Alpen wordt het sleeën met honden gezien als een volwaardige wintersportactiviteit. De sprookjesachtige bergen van Savoie Mont Blanc lenen zich uitstekend voor een magische rit op de slede. Resorts bieden tours aan geschikt voor families met kinderen en voor de meer ervaren hondenslede-beoefenaar zijn er meerdaagse tochten met overnachtingen in verschillende resorts te boeken.

The Grande Odyssee - Sled dog race - Crossing the village of Bonneval-sur-Arc © Savoie Mont Blanc / Raïh

The Grande Odyssee – Sled dog race – Crossing the village of Bonneval-sur-Arc
© Savoie Mont Blanc / Raïh

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>