Met de auto op wintersport: tips, do’s & don’ts

Honderdduizenden skiërs en snowboarders trekken komend winterseizoen weer met de auto richting de skigebieden. Daarmee is de auto veruit het meest populaire vervoersmiddel. De onzekerheid wat betreft corona en de drukte op Schiphol zijn daarbij belangrijke drijfveren om voor de auto te kiezen. Daarnaast kunt je alles 'makkelijk' meenemen en ben je flexibel voor wat betreft het indelen van je reis. Hoeveel gemak en comfort de auto ook te bieden heeft, de wisselende weercondities kunnen de autoreis een stuk lastiger maken. In dit reisblog heb ik een aantal do's en don'ts voor met de auto op wintersport op een rijtje gezet.

Do: voldoende ruitensproeiervloeistof meenemen

Op wintersportvakantie met de auto gebruik je veelvuldig de ruitenwissers. Goede en voldoende ruitensproeiervloeistof is daarbij essentieel. Dit klinkt heel logisch maar zijn er genoeg automobilisten die er tijdens de reis pas achter komen dat ze de ruitensproeiervloeistof zijn vergeten bij te vullen. Omdat er op de buitenlandse snelwegen vaak flink met zout gestrooid wordt, worden de ruiten bij een vochtig wegdek extra snel vuil. Neem daarom altijd een extra hoeveelheid ruitensproeiervloeistof mee. En plaats deze op een gemakkelijke te bereiken plek, zodat je niet eerst al je bagage moet uitladen.

wintersport met de auto

Tip: koop ruitensproeiervloeistof met antivries (minimaal -20) en ga daarnaast met goede ruiterwissers op pad.

Do: check vooraf de bandenspanning en het oliepeil

Loop een dag voordat je op wintersport vertrekt de auto nog een keer helemaal na. Check bij een benzinestation de bandenspanning. Je autoband loopt altijd iets leeg, ongeveer 3 tot 5 procent per maand. Rijden op te zachte banden zorgt voor een hoger brandstofverbruik en een slechtere wegligging. Vooral dit laatste wil je niet hebben tijdens slechtere wegcondities. Kijk verder na of de motorolie moet worden vervangen. Vul de motorolie bij wanneer deze onder peil is. Mocht je een occasion kopen, vraag dan altijd even na of er ook winterbanden bijgeleverd kunnen worden.

Let op: maar liefst 60 procent van alle auto’s in Nederland rijdt met een te lage bandenspanning.

Do: sneeuwkettingen meenemen (en op een gemakkelijk te bereiken plek opbergen!)

Vergeet geen sneeuwkettingen, in sommige landen zijn deze zelfs verplicht om in de auto te hebben. Plaats de sneeuwkettingen altijd op een makkelijk te bereiken plek. Het komt niet vaak voor dat je ze moet gebruiken, maar is dat wel het geval, dan wil je niet dat eerst de hele auto moet worden uitgeladen. Zeker niet als je ergens langs een (drukke) weg staat.

sneeuwkettingen

Do: ga veilig de weg op: gevarendriehoek en veiligheidshesje

Dit behoort standaard in je auto aanwezig te zijn; gevarendriehoek, veiligheidshesje en een EHBO-setje. Maar wanneer je op wintersportvakantie gaat, zijn deze veiligheidsitems extra fijn om bij je te hebben. Wanneer je pech onderweg krijgt en er slecht zicht is in de bergen, is die driehoek belangrijk om neer te zetten. Met een veiligheidshesje aan (in veel Alpen landen verplicht!), ben je éxtra zichtbaar.

Do: neem een warm fleecedeken mee

Tijdens je autorit naar je winterbestemming is de kans aanwezig dat je te maken krijgt met winterse omstandigheden. Hevige sneeuwval, ijzel en lage temperaturen zijn daarbij geen uitzondering. Zoals al eerder gezegd, krijgt de auto het bij deze omstandigheden extra zwaar. De kans dat er iets stuk gaat, is groter. Neem daarom altijd warme fleecedekens (voor alle inzittenden minimaal 1). Mocht je toch stil komen te staan langs de kant van de weg, dan blijf je in ieder geval warm. Dit is trouwens ook verstandig tijdens kilometerslange files.

winterbanden

Don’t: veel remmen als je in de bergen rijdt

Rijden in de bergen is anders dan op de snelweg. En zeker met een nat of besneeuwd wegdek. Als je afdaalt, rolt de auto sneller naar beneden. Je eerste reactie is dan om het rempedaal in te trappen, maar doe dit niet te vaak, want je remmen raken daardoor oververhit. Rem vooral op de motor. Dit doe je door een versnelling terug te schakelen.

Don’t: je auto op de handrem zetten

Eenmaal aangekomen bij je accommodatie parkeer je de auto (en blijft deze vaak de gehele week daar staan). Als de auto de hele week stil staat op de handrem, dan is het mogelijk dat deze vastvriest. Dat is natuurlijk niet bij alle auto’s het geval, maar vooral de wat oudere modellen kennen dit probleem. Zet je auto daarom altijd in de eerste versnelling en draai de banden eventueel als je parkeert op een schuine helling. Zo staat de auto stevig en heb je de handrem niet nodig.

Don’t: blind de navigatie volgen

Google Maps of TomTom is voor veel bestuurders onmisbaar. Blijf echter altijd goed op de verkeersborden letten. Er worden niet alleen ieder jaar aanpassingen aan de weg gemaakt, je weet ook waar je op dat moment rijdt. Daarnaast is het verstandig als je de lokale filemeldingen volgt via de radio. Check ook vooraf even de weersverwachtingen, zodat je goed voorbereid de weg op gaat.

Tip: vignetten

Voor sommige landen is het verplicht om een vignet te hebben. Oostenrijk is zo’n land! Voorkom dat je lang moet wachten bij de grens en schaf zo’n vignet of andere verplichte sticker van tevoren online aan.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>