Terug naar je oerinstinct in Drenthe

Drenthe profileert zich als dé oerprovincie van Nederland. Oer staat voor het lokale leven, een ongedwongen bestaan en terug naar de natuur en onze oorsprong. Hier vind je nog rust en ruimte, ongerepte natuur, pittoreske dorpjes en uitgestrekte landschappen. Op uitnodiging van Landal GreenParks mochten we afgelopen weekend het oergevoel van Drenthe gaan ontdekken op Landal Orveltermarke.

Midden in de natuur, op wandelafstand van het schilderachtige monumentendorp Orvelte, ligt Landal Orveltermarke. Het vakantiepark is ideaal gelegen tussen vijf boswachterijen en drie nationale parken. Midden in die weidse natuur in het hart van Drenthe ben je omgeven door landerijen, bossen, zandvlaktes en heidevelden. Rust en ruimte te over dus en dat is juist waaraan in deze tijden van veel thuiszijn, grote behoefte is bij veel Nederlanders.

Outdoorbeleving bij Landal Orveltermarke

Natuur en natuurbeleving staan dan ook centraal op Landal Orveltermarke. Voor zowel gezinnen met kinderen en families als stellen en vriendengroepen. Zo laat men aan de randen van het park de natuur zijn gang gaan, wat wij eerder ook al zagen op Landal Rabbit Hill. Verder vind je overal vogelhuisjes, bloemrijke akkerranden en zijn er speciale wadi’s voor wateropvang aangelegd.

Ruig, puur, oorspronkelijk, echt. Ga terug naar de basis, geef toe aan je verlangen om naar buiten te trekken, ontdek jouw oerinstinct en kom naar Landal Orveltermarke.

Landal Orveltermarke schenkt extra veel aandacht aan de natuurbeleving van kinderen. Met een uniek avontureneiland, een biologisch natuurbad, een IVN speurtocht en een natuurbelevingspad (Vernuverpad) leren én genieten kinderen spelenderwijs van de natuur. Welkom in Drenthe, welkom in de allerstoerste speeltuin van Nederland.

Vernuverpad Orveltermarke

Het Vernuverpad loopt dwars door het vakantiepark. ‘Vernuveren’ is Drents voor ‘vermaken’

koeien orveltermarke

Zelfs de koeien zijn van een oeroud ras (Lakenvelders)

landal orveltermarke

natuurspeeltuin orveltermarke

Leef je uit op het avontureneiland

natuurspeelplaats orveltermarke

IVN speurtocht op Landal Orveltermarke

Doe de IVN speurtocht op Landal Orveltermarke

Bungalows op Landal Orveltermarke

Je hebt bij Landal Orveltermarke de keuze uit maar liefst 25 (!) soorten accommodaties. Wij verbleven in een 6-persoons kinderbungalow. Een prachtig vakantiehuis waar de kinderen heerlijk hun gang konden gaan. Persoonlijk vond ik de aankleding van de bungalow erg leuk, met foto’s van ‘het oude Drenthe’ en het gebruik van natuurlijke materialen. Het geeft een stoer, authentiek karakter aan het verblijf.

Met de vrolijke badkamer, veel speelgoed, een stapelbed met een speelruimte eronder én een trampoline in de tuin waren onze kinderen uren zoet. Een sjoelbak, een spellentafel en een kast vol speelgoed. Zo konden wij aan onze mooie houten eettafel genieten van een lokaal wijntje.

En op zaterdagochtend was het heel fijn wakker worden; er stond een uitgebreid ontbijtpakket bij de voordeur, echt prima verzorgd! Dit kun je ook bestellen bij de parkwinkel.

bungalow landal orveltermarke

bungalows landal orveltermarke

kinderbungalow landal orveltermarke

Papa’s en mama’s opgelet! De kinderbungalows hebben een leuke kinderbadkamer, een spellentafel en de beste slaapkamers!

Faciliteiten op Landal Orveltermarke

Landal Orveltermarke heeft ontzettend veel faciliteiten voor jong en oud. Wat dacht je van een binnenbad, waterspeelplaats, natuurbad, midgetgolfbaan, avontureneiland met uitkijktoren, 18-holes Pitch & Putt golfbaan en airtrampoline. Daarnaast fietsverhuur, meerdere sportvelden en speeltuinen. Bij de receptie kun je leuke spellen huren, hier vind je ook een indoorspeelhal en het zwembad met apart peuterbad en glijbaan, bruisbank, stroomverstelling en familieglijbaan. En uiteraard is er altijd Bollo die de kinderen met leuke activiteiten komt vermaken.

Daarnaast is er het hele jaar door een afwisselend entertainment programma met leuke activiteiten zoals vogelhuisjes maken, met Bollo dansen, een kampvuur maken en een ochtendwandeling met de boswachter door het bos.

spellegieshuus orveltermarke

wafels roosteren landal orveltermarke

Smullen van zelf geroosterde wafels

binnenspeeltuin landal orveltermarke

zwembad landal orveltermarke

Proef het lokale leven

Het parkrestaurant is onlangs in eigen beheer genomen, maar helaas was restaurant Zin tijdens ons bezoek vanwege corona gesloten. Als alternatief konden we eten bestellen en laten bezorgen bij onze bungalow. Ideaal! Landal Orveltermarke probeert zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale producten en ingrediënten. Zo komen de eieren bij de overbuurman vandaan, boer Roel Jan Scheper, die een biologische kippenboerderij runt. De hamburgers zijn gemaakt van het Drents weiderund, deze komen van een plaatselijke leverancier. De kniepertjes worden gemaakt door bakkerij ’t Bakkershoes in het nostalgische Orvelte en de ambachtelijke Drentse mosterd komt van deBijZaak in Yde. Het oergevoel, het gevoel van oorsprong en van het lokale leven zie je dus zelfs terug in de keuken van Landal Orveltermarke!

Orvelte

Orvelte, op slechts 2 km wandelen

Museumdorp Orvelte

Het bijzondere is dat het dorp de laatste 175 jaar nauwelijks is veranderd: geen straatlantaarns, geen asfalt, nauwelijks auto’s

Zoo Bizar Orvelte

Zoo Bizar Orvelte is met kinderen absoluut een bezoekje waard

Duurzaamheid op Landal Orveltermarke

Dat vakantieparken serieus bezig zijn met duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds beter zichtbaar. Zo ook op Landal Orveltermarke. Het centrumgebouw is onlangs voorzien van zonnepanelen, de waterdoorstroom in de douches, toiletten en wastafelkranen is gereduceerd en de reguliere schoonmaak worden op een milieuverantwoorde wijze gedaan. Daarnaast wordt er op Landal Orveltermarke gebruik gemaakt van disposables van biologisch afbreekbare en/of hernieuwbare grondstoffen.

En het mooiste initiatief vind ik het natuurbad, dat is gerealiseerd met een natuurlijk zuiveringssysteem waardoor er geen chemicaliën zoals chloor toegevoegd hoeven te worden. Hopelijk volgen andere vakantieparken dit soort innovatieve voorbeelden snel. Meer lezen over de duurzame initiatieven van Landal GreenParks kan hier.

Back to nature in Drenthe

Na een stevig ontbijt zijn we klaar voor een nieuwe dag in de frisse buitenlucht. Landal Orveltermarke wordt omringd door oneindig veel kilometers natuurschoon en is daarmee dé perfecte uitvalsbasis voor een heerlijk weekend in de Oerprovincie van Nederland. Het landschap van Midden-Drenthe kent afwisselende natuurgebieden met bos, heide, zand en veen. Het gebied ligt op een uitgestrekt plateau en is bedekt met natuur en boerenland. Ontdek al wandelend het oeroude Mantingerbos, Terhorsterzand, Oosterveld, de heide en stuifduinen van het Orvelterzand, het Hijkerveld of één van de andere mooie plekjes die deze regio rijk is. Hier kun je nog zwerven en je alleen op de wereld wanen. Belevingspaden en speelbossen zorgen voor oneindig veel speelplezier.

Je zult merken dat vanuit Midden-Drenthe alles op een steenworp afstand ligt. Maximaal 30 minuten en je staat in een ander deel van Drenthe. In het nabijgelegen Drents-Friese Wold en Dwingelderveld leef je je uit op de stoere ATB-routes. In de Drentsche Aa, iets verder weg, vind je een mooie route voor de gevorderde MTB’er. Natuurlijk zijn de Drentenaren trots op hun drie nationale parken, maar Drenthe stroomt over van natuur en de meeste Drentse natuurgebieden doen absoluut niet voor onder de nationale parken.

the nature game bos

Fietsprovincie Drenthe

Landal Orveltermarke heeft een sterke focus op fietsen en draagt actief bij aan Drenthe als dé fietsprovincie van Nederland. Het vakantiepark bestaat inmiddels 10 jaar en sinds de opening weten steeds meer fietsers Landal Orveltermarke te vinden, zowel recreatiefietsers als sportieve fietsers. Onlangs is er een nieuwe mountainbikeroute geopend, direct vanaf het park naar de VAM-berg. Je kunt nu dus vanuit je bungalow in één streep proberen de Col du Vam op te knallen. De nieuwe route is ook opgenomen in de populaire sportapp Strava, dus je kunt je direct gaan meten met andere fietsers.

Folker Frommeyer, General Manager van Landal Orveltermarke, heeft een paar leuke tips voor ons. We mogen ons wagen aan de onlangs aangelegde technical trail op Landal Orveltermarke. En de nieuwe verbindingsroute die direct vanaf het park naar de VAM-berg leidt. Maar als je bij het verlaten van het park de mountainbikeroute de andere kant op pakt, rechtsaf, kom je bij het afwisselende parcours van de mountainbikeroute op het Sleenerzand. Daarnaast tipt hij ons de Nature Game op het Dwingelderveld.

top vam-berg

Richting de Col du VAM

the nature game drenthe

Mountainbiken in NP Dwingelderveld

Technical trail op Landal Orveltermarke

Voor wie geen grote afstanden wil rijden, gewoon even wil spelen of zijn rijstijl wil aanscherpen, is er op het park een technical trail uitgezet voor mountainbikers. De pumptrack is een aaneengesloten circuit, ongeveer een kilometer lang, met bulten, kuipbochten en andere technische uitdagingen. Je kunt het zien als een kruising tussen een BMX-baan en een MTB-parcours. Daardoor is het geschikt voor crossfietsen (BMX), mountainbikes en bij droog weer kun je zelfs een poging wagen op de populaire stuntstepjes. Via de Strava App kun je meedingen naar de snelste tijd op de Orveltermarke Technical Trail.

Ook alle faciliteiten zijn aanwezig bij Landal, zoals een fietsenwasplaats, een gereedschapspaal en een onderhoudsruimte. Je kunt hier ook allerlei fietsen huren (met of zonder kinderzitje), van tandems tot steps voor jong en oud en van e-bikes tot mountainbikes. Zo gingen wij een dagje op ‘fietspad’ in de omgeving. En huurden we de volgende dag een MTB om ook de niet-verharde trails die volop aanwezig zijn te ontdekken.

pumptrack landal orveltermarke
technical mtb trail orveltermarke
technische mtb-trail orveltermarke
biketrack landal orveltermarke
orveltermarke technical trail

Klimwalhalla Col du VAM

Wil jij je klimcapaciteiten ook wel eens testen? Dan kun je tegenwoordig ook heel goed in Drenthe terecht. Op de Col du Vam om specifiek te zijn. De VAM-berg was onlangs nog het decor van het NK wielrennen. Een perfecte promotie voor dit nieuwe klimwalhalla van Nederland.

Het fietsparcours op de voormalige vuilnisbelt bestaat uit drie klimroutes en één afdaling. De routes zijn in totaal 2.100 meter lang en hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. Op de meest noordelijke route wacht aan het einde van het parcours ook nog eens een kasseienstrook van 150 meter met een stijgingspercentage van maar liefst 15%. Maar als je eenmaal boven bent op het dak van Drenthe word je beloond met een prachtig uitzicht.

Ooit was dit een van de stortbulten van de voormalige Vuil Afvoer Maatschappij. Nu is Col du Vam is het hoogste punt van Drenthe en een waanzinnig fietswalhalla.

Er zijn leuke fietsroutes naar de VAM-berg vanaf Dwingeloo, Orvelte, Rolde en Emmen. Kom je met de fiets achterop de auto naar de VAM-berg? Dan kun je het best parkeren bij de Boslounge in Spier, Green Planet in Pesse of de parkeerplaats VAM-berg Noord in Wijster.

col du vam drenthe
col du vam noord
fietsparcours col du vam
vamberg noord
vam-berg
Welkom op de VAM-berg

Moutainbiken in Midden-Drenthe

Pak je mountainbike en cros door de ruige natuur van Drenthe! Slinger over singletracks, maak snelheid in de bossen en trotseer menig heideheuvel. Voor mountainbikers zijn er diverse verbindingsroutes aangelegd naar dé berg van Drenthe. De 25 kilometer lange MTB verbindingsroute van de prachtige Kibbelkoele route in Sleen naar het bikepark op de VAM-berg loopt direct langs Landal Orveltermarke. Tijdens de route word je verrast door de afwisseling in een landschap vol met natuur en boerenland.

Brinkdorpen, rietgedekte boerderijen, akkers, bos, weilanden, heide: het kan nauwelijks Drentser dan op de fietsroute Orvelte-VAM-berg.

Vanaf de VAM-berg kun je weer een verbindingsroute pakken naar de MTB-track in het Dwingelderveld. Die is op zijn beurt weer aaneengesloten te rijden met de route in Diever-Hoogersmilde + Appelscha en met de route in Ruinen. Kortom: je zit niet zómaar ergens op de mountainbike. Je bevindt je midden in een spectaculair stukje natuur! Singletracks, hoogteverschillen, kombochten, je komt het allemaal tegen. En dat in een oerbos of zandafgraving. Durf jij het aan?

mtb-trail orveltermarke

De MTB-route naar en op de VAM-berg wordt aangegeven met de standaard markering voor MTB-routes

sleenerzand vamberg

De MTB verbindingsroute van de prachtige Kibbelkoele route in Sleen naar het bikepark op de VAM-Berg

reishonger mtb-track orveltermarke

Landgoed De Vossenberg

MTB Drenthe

Verbindingsroute Orveltermarke VAM-berg

MTB verbindingsroute Sleen-Orveltermarke-VAM-bamberg

Verbindingsroute VAM-berg

Bikepark VAM-berg

Op de Col du VAM is een speciaal moutainbikeparcours opengesteld voor het publiek, een spectaculair parcours met veel dalen en klimmen. Er wacht je een vlonderpad van 300 meter en een drijvende waterbrug van 60 meter op de vlakke route! Op de klimroutes kom je drie enduro tracks tegen (speciale afdalingen met rock gardens). Denk ook om de schapen die je pad kunnen kruisen. Daarnaast is er aan de voet van de VAM-berg een bikepark (vooral voor kinderen) gebouwd, vol technische obstakels die het MTB-parcours nog spannender maken. Hier start ook een speciaal ruiterpad en het wandelpad dat je naar de top van de VAM-berg brengt. Boven op de heuvel ligt informatiecentrum De Blinkerd, een plek waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten.

Bikepark Col du VAM

Bikepark Col du VAM

Bike park VAM-berg

Entree bike park VAM-berg

bikepark VAM-berg

Bikepark onderaan de VAM-berg

Drentse schapen

The Nature Game Drenthe

Een leuke activiteit tijdens je verblijf op Landal Orveltermark – maar bijvoorbeeld ook als tussenstop terug naar huis, zoals wij deden – is The Nature Game. Met dit spel ga je met een tablet op pad in het mooie landschap van Nationaal Park Dwingelderveld. Dat is buitenspelen 2.0 in een bijzonder stuk natuur.

Uitjes in Drenthe The nature game

Je haalt de tablet op bij de Boslounge (Natuurpoort Spier) en in de wintermaanden (van 1 november tot 1 april) bij de hotelreceptie van Van der Valk Hotel Spier – Dwingeloo (Oude Postweg 12, te Spier). Vanaf Landal Orveltermark is het ongeveer 20 minuten met de auto.

Start Nature Game - vlinder boslounge

Het spel start bij de grote vlinder bij de ingang van de Boslounge

Maak een reis door de tijd met de Koets van Kibbelhoek

Je loopt vanaf de Boslounge een route die wordt aangegeven via een kompas op je tablet. Je stapt steeds verder in de wonderschone omgeving van Het Nationale park Dwingelderveld, met zijn heide, bossen, vennetjes en Drentse schapen. Met ‘de Spectator’ – een soort digitaal vergrootglas op je tablet – ontdek je met behulp van Augmented Reality wat voor een gewone wandelaar verborgen blijft en leer je op een hele leuke manier van alles over de geschiedenis en de natuur. Onderweg zie je filmpjes, moet je raadsels oplossen en doe je mee aan interactieve spellen. Dat kan zijn het vangen van De Witte Wieven, maar ook bijvoorbeeld het raden van welke poep bij welk dier hoort.

The Nature Game is een avontuur voor het hele gezin, leerzaam en leuk voor alle leeftijden (adviesleeftijd vanaf 8 jaar). Zelfs de ervaren natuurliefhebber hoort en ziet dingen die hij of zij niet wist! Duik in het verleden, ontdek de natuur en beleef het avontuur. De kosten per tablet bedragen 17,50 euro en de ronde van ongeveer 2,5 kilometer duurt maximaal twee uur.

the nature game - de koets van kibbelhoek
the nature game boswachter
the nature game dwingelderveld
the nature game foto
the nature game heidevelden
the nature game impressie
the nature game kompas
the nature game speurtocht
the nature game tablet

Zelf naar Landal Orveltermarke?

Op zoek naar prachtige natuur, rust en ruimte? Dan is Landal Orveltermarke de perfecte bestemming voor jou! In de omgeving van het vakantiepark is het fantastisch wandelen en fietsen langs bossen en heide en in plaatsen als Westerbork en Orvelte valt veel te leren over de geschiedenis van dit gebied. Op het park is ontzettend veel te beleven voor jong en oud en ‘s avonds geniet je van heerlijke gerechten en lokale producten in/van het restaurant.

Wil je ervaren wat rust en ruimte met je doet? Dat kan op Landal Orveltermarke, op elke dag van de week en in elk jaargetijde. Hier kun je je overvolle agenda’s en continue bereikbaarheid echt even op pauze zetten. Terug naar de basis en naar wat echt belangrijk is. Wil je meer lezen over Landal Orveltermarke? Parkvakanties maakte een uitgebreide Landal Orvertermarke review met mooie foto’s en tips.

Kun jij niet wachten om de oerprovincie van Nederland zelf te ontdekken? Bekijk snel het aanbod van Landal Orveltermarke, kies jouw favoriete bungalow en maak er een onvergetelijk weekendje weg, mid-week of langere vakantie van! In Drenthe kun je heerlijk slenteren en luieren, maar ook van alles ondernemen om je batterij weer helemaal op te laden. Wij gunnen iedereen een beetje Drenthe.

Latest posts by Martijn (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>