Casa Particular

Als je goedkoop wilt overnachten en daarbij ook nog het echte Cuba mee wilt maken, dan moet je zeker gaan slapen bij de Cubanen thuis. Dat kan in een casa particular, een 'particulier huis'. Leer de lokale cultuur kennen, slaap goedkoper dan in een hotel en krijg de leukste tips over de stad van de bewoners zelf!

Sinds een aantal jaar mogen Cubanen enkele kamers in hun huis verhuren aan toeristen en in hun woonkamer een restaurant runnen. Je betaalt rond de 25 CUC voor een overnachting in een tweepersoonskamer. De Cubaanse peso is in waarde gelijk aan de Amerikaanse dollar, dus dat is zo’n 20 euro. Daar komt nog 1 à 2 CUC bij voor het bewaken van je auto, wat meestal gebeurt door een oplettende buurman of buurvrouw die de hele nacht opblijft en met één oog naar je auto en het andere oog naar de tv kijkt.

Voor het hebben van een casa particular moeten de Cubanen maandelijks een vaste vergoeding betalen aan de overheid. Hoeveel dat is, hangt af van het aantal kamers en of ze er reclame voor maken, maar het bedrag ligt tussen de 100 en 400 CUC. Na de vierde nacht houden ze er zelf wat aan over.

Genoeg casas particulares
Omdat de gemiddelde Cubaan werkt voor een maandsalaris van ongeveer 25 CUC, is een casa een mooie manier om geld bij te verdienen. De concurrentie is dan ook groot. In elke stad kun je zonder veel moeite een leuke casa vinden; reserveren is dus niet nodig. Elke casa heeft een blauw symbool op de gevel waardoor je ze makkelijk kunt herkennen. Als je steden als Trinidad inrijdt, word je letterlijk belaagd door mensen die je mee proberen te krijgen naar hun casa. Advies is om rustig even rond te kijken en als de buurt je bevalt, kun je bij een paar casas particulares binnen kijken of de kamer en de mensen je wat lijken. Je kan altijd de kamer zien om te beoordelen of dit de juiste keuze is. Vaak zit er ook een soort terrasje bij waar je gebruik van kunt maken.

Cubanen zijn hele hartelijke mensen en zelfs als het taalprobleem echte gesprekken onmogelijk maakt, zorgt je gastgezin voor de nacht dat je je helemaal thuis voelt. Je krijgt altijd een ontbijt en je hebt de mogelijkheid om er in de avond te eten. Laat je verrassen door wat je nieuwe familie die dag van de markt gehaald heeft! Altijd vergezeld door de eeuwige tomaat en vers fruit, beter kun je het niet krijgen.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)