Noorwegen

Zalmsafari

Ben je op zoek naar een outdoor avontuur? Een relaxte dag tussen de hikes? Overweeg dan eens een zalmsafari bij Mo Laksegard, serieus de moeite waard!

Mensen komen uit alle delen van de wereld naar Fjord-Noorwegen om vis aan de haak te slaan. Maar dat je ook kan snorkelen tussen de zalm, tijdens een heuse zalmsafari, dat wisten wij nog niet! Tijd om het uit te proberen dus!

Eerst krijgen we een presentatie van Björn, de enthousiaste eigenaar van Mo Laksegard. De boerderij ligt aan de Suldalslågen River, de grootste rivier in het westen van Noorwegen, die bekend staat om de grote vissen. Hij vertelt ons over zijn bedrijf. Laksegard betekent zalmboerderij, Mo is de naam ervan. Het is geen kwekerij, maar ze werken uitsluitend met wilde zalm. Naast vissen op zalm en forel, en het snorkelen, wordt er ook geraft op de rivier.

Mo Laksegard

Mo Laksegard

Van half juli tot half augustus trekt de Atlantische zalm de rivieren op. De vrouwtjes leggen er eitjes, die worden gemixt met het zaad van de mannetjes. De kleine visjes leven de eerste drie jaar in de rivier, waarna ze naar het fjord gaan en vervolgens naar het zoute water van de zee. Ze zijn dan zo’n 15 cm groot. In de zee groeien ze enorm, en ze kunnen ook enorme afstanden afleggen, zelfs tot aan Groenland! Voor het paren komen ze terug naar de rivier waar ze geboren zijn, en nog specifieker: naar dezelfde plek! Ze wegen dan soms meer dan 20 kilo!

Na de uitleg worden in een droogpak gehesen en plonst iedereen het zwembad in om wat te oefenen. Als iedereen goed is ingepakt, lopen we naar de rivier om met de stroming mee te drijven, snorkelend met de wilde zalm. Door het duikmasker kun je de zalm in zijn natuurlijke omgeving bestuderen. Dit is een kans om de machtige rivier letterlijk op je lichaam te voelen: 2,5 km lang.

Dionne