Amsterdam in een dozijn

Amsterdam zelf hoeft natuurlijk amper voorgesteld te worden. Maar weet jij hoe je moet lopen om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien? Amsterdam in een dozijn leidt je in 12 kilometer langs de belangrijkste plaatsen in de centrale grachtengordel, de 9 Straatjes, de Jordaan en vele andere klassiekers. Trek je makkelijke schoenen maar aan!

Stedentrip Amsterdam – de highlights ter voet!

Deze wandeling brengt je vanaf het Centraal Station langs de hoogtepunten van Amsterdam. Van rosse buurt tot hippe shops en van 17e eeuwse pakhuizen tot gezellige winkeltjes langs een van de grachten, van stadspark tot Rijksmuseum. Met deze veelzijdige wandelroute kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Amsterdam.

Reis met de trein naar Amsterdam of parkeer je auto in Parking Centrum Oosterdok‎. De wandeling start en eindigt bij het Stationsplein, waar je even binnen kunt lopen bij de VVV (Iamsterdam Visitors Center) op het Stationsplein. Via de nieuwe bibliotheek van Amsterdam (een echte aanrader om daar een uurtje voor uit te trekken) naar het dak van het futuristische NEMO, een prima plek voor een eerste pauze. Wandel richting het VOC-schip en van daar kun je gaan rondtoeren in Amsterdam-Oost, waar je onder andere de beroemde zoo Artis, Micropia, het Verzetsmuseum, het Holocaust museum en de Hortus Botanicus vindt. Amsterdam-Oost is niet zo bekend als West. Het is minder populair onder toeristen, iets alternatiever. Maar de laatste jaren groeit het aantal leuke plekken in Oost ook razendsnel.

voetgangersbrug NEMO

Wandel over de voetgangersbrug van de bibliotheek naar NEMO

Centrum Amsterdam

Volgende stop: de vlooienmarkt op het Waterlooplein. Van daar naar het volgende hoogtepunt, het Rembrandtplein. In Theater Carré kun je een voorstelling gaan zien, of ga een film bekijken in het Tuschinski-theater. Niet alleen voor de film, maar voornamelijk voor de architectuur. We genieten van de sfeer langs het water en de Reguliersdwarsstraat.

Via het Muntplein wandel je onder de Munttoren door, een overblijfsel van de oude Amsterdamse stadspoort. Onder de poort door kom je links aanhoudend in de Kalverstraat terecht, dé winkelstraat van Amsterdam. Als je nog even het Begijnhof wilt bezoeken, kun je bij de tweede straat (Spui) linksaf. Je komt op een plein terecht waar je rechts op zoek moet naar een klein poortje, naast het American Book Center. Het poortje is dicht, maar tijdens de openingsuren mag je er vrij in en uit. Indien deze toegang gesloten is, kun je ook via de Kalverstraat het Begijnhof bezoeken. Het loont de moeite om hier even halt te houden. Het Begijnhof is een oase van stilte en groen, en je vindt er een historisch Houten Huis en mooie Engelse kerk.

Amsterdam centrum

Bij het ruiterstandbeeld van Koningin Wilhelmina op het Rokin

Oud-Zuid en Oud-West

Wandel over de toeristische Bloemenmarkt via het Koningsplein richting het Leidseplein. Dit is het culturele centrum van Amsterdam, met de Stadsschouwburg, Paradiso, De Melkweg, het DeLaMar Theater. Op weg naar het Museumkwartier kom je het bekendste Art Nouveau hotel van Amsterdam tegen, het American Hotel. Het café is één van de geliefde plekjes van de schrijver Harry Mulisch.

Leidseplein Amsterdam

Spelen voor Café Americain met zicht op het Leidseplein

In het Museumkwartier kom je langs bekende musea als het Rijksmuseum, het Van Gogh museum, het Stedelijk museum, het Concertgebouw en het Moco Museum. Het Moco museum hoor ik je denken? Deze nieuwkomer op het Museumplein opende nog maar drie jaar geleden brutaal zijn deuren tussen het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum. Het jonge, frisse Moco Museum staat inmiddels op de 7de plaats van best bezochte musea van Nederland! En deze zomer zijn kinderen t/m 17 jaar gratis.

Moco Museum Amsterdam

Heb je een overnachting, sluit je dag dan af in het Vondelpark. Slapen doe je bijvoorbeeld bij The ED Amsterdam, aan de rand van hip Oud West. Een nieuw hotel bij het Leidseplein‎, dichtbij het Vondelpark en de grote musea. Het is een centraal gelegen 3-sterren hotel met 71 frisse kamers. Een prima uitvalsbasis om het hippe Hallengebied in West, het Museumkwartier en ook het Vondelpark te ontdekken. Je hebt er nu 6,5 kilometer opzitten.

The ED Amsterdam

Nieuw: The ED Amsterdam

The ED Hotel Amsterdam

The ED Hotel – een kleurrijke lobby-lounge waar je je vrij voelt

De Negen Straatjes en de Jordaan

Dan staan de Negen Straatjes en de Jordaan op het programma. De Runstraat is het begin van het Negen Straatjes gebied. In de Negen Straatjes, bestaand uit de Runstraat, Huidenstraat, Berenstraat, Wolvenstraat, Reestraat, Hartenstraat, Wijde Heisteeg, Gasthuismolensteeg, en Oude Spiegelstraat, kom je de hipste winkeltjes, bars en restaurantjes tegen. Je moet er meestal wel diep voor in je buidel tasten!

Als je de Runstraat doorloopt, is de volgende gracht de Keizersgracht. Steek de brug niet over, maar wel onmiddellijk naar rechts gaan langs de Keizersgracht. Je wandelt nu langs statige herenhuizen waarvan het merendeel niet meer bewoond is, maar omgebouwd tot kantoren. Net voor de brug zie je links (aan de overkant van de gracht) het Huis Marseille tussen de bomen. Het is nu het onderkomen van het Museum voor Fotografie. Het huis dateert uit de 17de eeuw en heeft nog grotendeels dezelfde indeling als destijds, wat eenmaal binnen vooral veel kruip-door-sluip-door betekent. Steek je de brug wél over en ga je in de Huidenstraat voor de brug rechts naar de Herengracht, dan kom je bij het Bijbels Museum in twee gebouwen van de Cromhouthuizen, het NIOD (het Instituut voor Oorlogs-, holocaust- en genocidestudies wat in een prachtig pand is gehuisvest) en het Museum Het Grachtenhuis, waar je alles verneemt over de Amsterdamse grachtengordel.

De Jordaan is een van de meest gekende volkswijken van Amsterdam. De levendigste straat van de Jordaan is de Tweede Tuindwarsstraat. Net voorbij de Berensluis ligt het Woonbootmuseum op het water. Op het plein (Elandsgracht) tegenover deze woonboot staan beelden van bekende muzikanten uit de Jordaan zoals Johnny Jordaan, Jan Froger en Manke Nelis. Wandel je eigen route, langs authentieke cafeetjes, verscholen hofjes, gezellige marktjes, de beroemde Noorderkerk en Westerkerk en eindig bij het museum van Anne Frank. Het Anne Frank Huis, waar de wereldberoemde Joodse jarenlang verbleef. De Westerkerk met haar Westertoren steekt boven alle gebouwen uit en kun je gemakkelijk herkennen door de keizerskroon op de 87 meter hoge toren. Als bezoeker kan je slechts tot 45 meter hoog de toren beklimmen. Ook hier zijn veel kleine winkeltjes tegen de gevel aan gebouwd. Aan de zuidzijde van de kerk staat een standbeeldje van Anne Frank.

De Dam en eventueel de Wallen

De Nieuwe Kerk, de nationale kerk van Nederland, ligt in het hart van de stad aan de Dam, vlak naast Het Koninklijk Paleis. Ze wordt gebruikt voor de grote gelegenheden, zoals huwelijken en begrafenissen van het vorstenhuis en hoogwaardigheidsbekleders. Het huidige Koninklijk Paleis was het vroegere stadhuis van Amsterdam, totdat Napoleon het stadhuis in 1808 in een paleis veranderde. Je kunt het Paleis op de Dam bezoeken. Verder op de Dam het Nationaal Monument, Madam Tussauds en Ripley’s Believe It or Not. Het Nationaal Monument op de Dam symboliseert de lijdende mensheid in oorlogstijd, een monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Elk jaar vindt hier de Nationale Dodenherdenking plaats met kransleggingen voor alle gevallenen. Op het Nationaal Monument kun je rustig plaatsnemen en genieten van de straatmuzikanten en de vele duiven.

ripleys amsterdam

Ripley’s Believe It or Not

Wil je terug naar het station, dan stap je gewoon over het Damrak rechtdoor bij het Beursplein. Ga je voor het shopping-geweld, dan kun je voor je naar het Stationsplein gaat, nog door dé winkelstraat van Amsterdam wandelen. De Kalverstraat loopt van de Dam tot het Muntplein, parallel aan het Rokin.

Op het Beursplein doen de meest merkwaardige objecten dienst als gaslantaarns. Van hieruit heb je ook een goed zicht op de toren van het beursgebouw, de Beurs van Berlage. Voor het laatste deel van de route ga je daar rechtsaf naar de rosse buurt, via de Oudebrugsteeg en de Warmoesstraat richting Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en de Oude Kerk, die gezien wordt als het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam. Je bevindt je hier midden in een echte uitgaansbuurt. Shabby barretjes, nauwe steegjes en rode lichten. Dit oudste gedeelte van de stad vormt ook het decor van de politieserie Baantjer. Voor wie dat interessant vindt: in Café Heffer zijn de wanden versierd met foto’s van Baantjer. Ter hoogte van de Oudezijds Voorburgwal 14 kun je de overhellende gevel van het Wapen van Riga (1605) zien, een pand gebouwd in de typische Hollandse renaissance stijl met een trapgevel. De voorgevel helt over omdat die zo minder onderhevig is aan water.

Langs Casa Rosso, het bekendste theater voor seksshows en het Erotic Museum. Via de Oudezijds Achterburgwal en door de Bloedstraat kom je op een plein: de Nieuwmarkt. Centraal op het plein staat de Waag, vroeger een stadspoort op het water. Samen met de Munttoren is dit de enige nog overblijvende stadspoort van Amsterdam. Vanaf de Waag over de Zeedijk richting station. Een heel leuke buurt weer. Links achter de gebouwen bevindt zich het Red Light District en rechts de Chinese of Aziatische wijk. Let op de straatnaamborden, die zijn hier ook in het Chinees! Algauw zie je aan je linkerhand de toegangspoort opduiken van de Chinese Fo Guang Shan He Hua tempel. Het is de grootste boeddhistische tempel van zijn soort in Europa, opgetrokken in de traditionele Chinese paleisstijl. Tegenover café In ‘t Aepjen (stap nog even binnen!) zie je de toegangspoort tot de Sint Olofskapel. Van de Zeedijk loop je rechts de Prins Hendrikkade op voor de Basiliek van de Heilige Nicolaas, een kerk met een achthoekige toren en prachtige koepel. Nog een bruggetje over en je bent terug bij de VVV.

in t aepjen amsterdam

In ‘t Aepjen, een gezellig café op de Zeedijk

Basiliek van de Heilige Nicolaas

Basiliek van de Heilige Nicolaas

Samuel Hubbard – belachelijk comfortabele schoenen

En die makkelijke schoenen dan? Je wilt misschien overdag wel op je sneakers door de stad wandelen, maar het nachtleven van Amsterdam induiken? Dat doe je liever met nette schoenen. Of een zakelijke afspraak inplannen tijdens je bezoek aan Amsterdam. Er is sinds kort een merk schoenen te koop in Nederland, Samuel Hubbard, dat in de VS een grote spurt maakt. Ze hebben klassieke herenschoenen, die aanvoelen alsof je op sneakers loopt. Een schoen die zowel onder een pak als onder een jeans past. Hier is het merk nog totaal onbekend, maar de Amerikaanse reviews liegen er niet om. Reizigers die alleen handbagage meenemen, en dan toch een zakelijke afspraak kunnen doen op representatieve schoenen. Artsen en andere professionals, die de hele dag rondlopen, maar wel nette schoenen aan willen. En die reviews gaan zelfs zo ver, dat er mensen zijn die de jungle doorkruisen of de Kilimanjaro beklimmen op deze schoenen!

De schoenen van Samuel Hubbard staan wereldwijd bekend om hun bizar goede afwerking én hun draagcomfort. De Samuel Hubbard tipping point is daar geen uitzondering op. Niet onbelangrijk tijdens lange wandeltochten door steden.

Oogt als een klassieker, loopt als een sneaker

Het is de enige echte Un-sneaker, zoals het schoenenmerk ze zelf noemt. Dat wil zeggen een chique leren schoen, met alle steun en grip van een degelijke wandelschoen, waarbij het voelt alsof je op comfortabele sneakers loopt. Een schoen dus die je aan kunt naar een bruiloft, naar de dierentuin met je gezin, waar je heel Amsterdam op kunt doorkruisen of waar je zelfs bergen mee zou kunnen beklimmen. Waar je ze koopt? Tot vandaag is Zwartjes van 1883 de enige schoenwinkel in Nederland die de Samuel Hubbards verkoopt.

Zwartjes van 1883 - Amsterdam

Schoenwinkel Zwartjes van 1883

Zo ontdek je alle highlights van Amsterdam in één route!

Dertien in een dozijn

‘Zo gaan er dertien in een dozijn’ is natuurlijk een spreekwoord waarbij je iets niet zo positief bedoelt. Dat heeft weinig waarde, dat is niet zo bijzonder. Maar als je een kilometertje extra wilt lopen op deze 12 kilometer lange route door de stad, kun je heel wat mooie extra’s meepakken. Vandaar onze Dertien in een dozijn-tips:

  • Op de Keizersgracht nummer 123 staat een van de mooiste huizen van Amsterdam. Men noemt het het huis van de hoofden omdat het de hoofden toont van zes Romeinse goden.
  • Bezoek de Dappermarkt in Oost op zaterdag.
  • Op de Albert Cuyp, de populairste markt van het land, is het van maandag tot zaterdag iedere dag markt. Na je bezoek aan de markt kun je in de Pijp gezellig rondlopen, goed eten en bijzondere plekken ontdekken.
  • Bezoek ‘De Hallen’, gelegen aan het Bellamyplein in Amsterdam Oud-West (sowieso leuke buurt). De oude tramremise is prachtig opgeknapt en herbergt nu een foodmarkt, bioscoop, hotel, winkels en restaurants.

Ga jij de stad verkennen en ben je op zoek naar de perfecte wandelroute Amsterdam? Voeg Reishonger toe aan je favorieten, pak waar nodig de tips erbij en trek die makkelijke schoenen maar aan! Heb je nog vragen? Of tips? Laat het ons weten!

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>