Vergeet Berlijn, Hamburg is dé Duitse hotspot die je moet bezoeken. Net zo artistiek en ruw, maar dan zonder de massa’s toeristen. Bovendien weet Hamburg op ontzettend veel vlakken te verrassen. Van hippe brunches tot kneuterige cafés en vreemde voedselcombinaties, Hamburg stelt zeker niet teleur!

Om de beste plekjes van de stad te leren kennen voor een paar dagen weg, ging Reishonger een weekend op pad met een inwoner van Hamburg. Dan kom je nog eens ergens! Niet alleen maak je dan kennis met de fijnste cafés of de beste spots voor brunch (ja brunch, het is een ding, hoe was je daar anders achter gekomen..?), maar ontdek je ook de kleine details in de stad. Zoals dat de lift in de St. Pauli Elbtunnel eigenlijk al een attractie op zich is, of dat de stad vol hangt met streetart van kleine Bloodymir Putins

bloodymir putin

Een van de vele verschijningsvormen van de Hamburgse streetart

Paradijs voor smulpapen

Hippe hotspot Hamburg weet op vele vlakken te verrassen. Niet alleen op het gebied van kunst en cultuur – een bezoek aan de Elbe Philharmonie is een ware must – maar ook op culinair vlak valt er genoeg te ontdekken. De stad is bekend van het vegan cola-alternatief Fritz Kola (wat overigens ook nog vele andere lekkere frisdranken in het assortiment heeft), maar het etensaanbod in de stad is een heerlijke mix van authentiek Noord-Duits met precies een gezonde dosis underground/hipster invloeden. Zo kun je natuurlijk in een restaurant een heerlijke schnitzel bestellen, maar is het niet veel leuker om een schnitzel op een wafel bestellen als diner, zoals kan bij restaurant Berta Emil Richard Schneider? Is weer eens wat anders dan kip, patat en appelmoes…


Niet zo experimenteel en meer fan van authentiek kneuterig? Dan is flammkuchenrestaurant Jimmy Elsass dé perfecte plek. Hier is het net alsof je in een klein, ouderwets dorpsrestaurantje terecht bent gekomen. Geen poespas, geen hippe combinaties, geen schreeuwerige aankleding; gewoon een simpele setting met overheerlijke flammkuchen. Genieten dus!

Tijdens het shoppen behoefde aan wat rust? Sla dan Café Koppel niet over. Dit café is gevestigd in een kunstcentrum. Het servies komt van lokale kunstenaars en de hoeveelheid taarten in het display laat je watertanden. Bovendien heeft het café een heerlijke knusse sfeer en serveren ze authentieke drankjes zoals Ostfriesische Mischung.

Cafe Koppel Hamburg

Heerlijke delicatessen geserveerd in servies van lokale artiesten. café Koppel is een walhalla voor kunstliefhebbers.

Brunch! Het draait allemaal om brunch!

De cultstatus van brunch neemt in heel Duitsland toe. Ook in Hamburg weten ze dit concept tot een hoger niveau te trekken. De zondagse brunchcultuur is hier echt immens populair en een goed alternatief voor het visbroodje waar zo nog over gesproken zal worden.

Wat maakt de Hamburgse brunch nou zo fijn? Allereerst is het een onwijs gezellige, lazy zondagactiviteit om te doen. Bovendien je kun brunchen tot een uur of 14 in de meeste cafés, dus je hoeft je ook niet te haasten. Daarnaast is het aanbod ook nog eens enorm; je kunt echt eten tot je een ons weegt (of een paar ons extra weegt in ieder geval). Van stevige salades tot zoete warme broodjes en een overdaad aan taarten; je weet niet waar je moet beginnen. Café May is een van de plekken in Hamburg waar het op zondag mut- en mutvol zit! Het fijnste van dit alles, is nog wel dat het zo low-key is. Er zitten vrienden, families, stelletjes en mensen alleen heerlijk te genieten van een maaltijd. Geen mooie kleding, geen reserveringen vereist, gewoon binnenstappen en lekker smullen. De doorloop ligt ook hoog, dus je hoeft nooit lang te wachten op een tafeltje. Een perfect tijdverdrijf voor de verder meestal rustige zondag in deze stad.

Hamburg

Na een mistige ochtendwandeling langs de haven is niks fijner dan brunch!

De vismarkt: streven tot zeven

Dat Hamburg is een stad is met een geweldig uitgaansleven is geen groot geheim. In de wijken St. Pauli en Schanzenviertel kun je je nachtenlang vermaken in de meest hippe en originele barren. Natuurlijk eist dit uitgaansgeweld na enige tijd wel zijn tol en daadwerkelijk niks is dan lekkerder dan een goede maaltijd. Gelukkig is ook daarin voorzien.

De zondagse vismarkt van Hamburg is beroemd en berucht. Het is dé plek om de heerlijkste verse vis te kopen. Maar nog beter is eigenlijk het visbroodje. Dit broodje heeft haast een heilige cultstatus verkregen en is de Hamburgse anti-kater snack. Eigenlijk is het gewoon de bedoeling dat je vanuit de bar direct doorrolt naar de markt die vanaf een uur of 5 op gang komt. Dan kun je daar nog even heerlijk ontbijten, danwel een late midnight snack scoren, voor je naar huis afdruipt.

Mocht je niet zo’n vroege vogel of andersoortig nachtdier zijn, dan is het goed te wetend dat deze markt gewoon tot stipt 10 uur open is. Ook valt er veel meer te halen dan alleen vis. Wat dacht je van fruitmanden voor 10 euro? Deze rijk gevulde manden schaf je in z’n geheel aan en het is een verrassing waarmee het gevuld is, maar dat het z’n 10 euro waard is zie je al snel. Toch zit er wel verschil in aanbod en zeer betrouwbare bronnen van de straat melden dat je dan toch echt de mandjes van ‘Bananenfred’ moet hebben.

Natuurlijk is zo’n vroege markt nergens zonder fatsoenlijke koffie. Gelukkig kun je die hier ook vinden, bij Jessy. Jessy maakt koffie zoals je die nooit meer zult krijgen. Heerlijk, heerlijk fout, maar vol overgave voert hij zijn onemancoffeshow op aan het altijd groeiende publiek. Je moet misschien even wachten op je bakje koffie, maar je ochtendhumeur verdwijnt gegarandeerd als sneeuw voor de zon en alleen dat is het wachten al waard.

vismarkt hamburg

Kleurenpracht op de vroege zondagochtend; de vismarkt is dan echt de plek waar je moet zijn!

Praktische tips voor je bezoek aan Hamburg

Het fijne aan zo’n relatief dichtbijzijnde stad, is dat er legio mogelijkheden zijn om er te komen. Met de auto is Hamburg prima aan te rijden in een kleine zes uur vanaf Amsterdam. Ook vertrekken er (goedkope) langs-afstandbussen zoals de Flixbus, Ouibus en Eurolines vanuit de grotere steden op dagelijkse basis naar Hamburg. Vliegen is natuurlijk ook een optie, met Eurowings vlieg je al vanaf €90 naar deze Duitse stad, maar voor zo’n korte trip is het natuurlijk wel zo milieuvriendelijk om voor bijvoorbeeld te trein te kiezen indien mogelijk.

Gedurende mijn trip overnachtte ik in het Superbude St. Pauli, een hotel/hostel in het hart van de wijk St. Pauli. Hier zit je op loopafstand van de hippe opkomende wijken. Ontelbare bars en restaurants zijn in deze omgeving te vinden en je zit ook lekker dicht bij de metro om bijvoorbeeld bij het Hauptbahnhof te komen.

Het hotel zelf zit vol met kleine verrassingen –  en dat gaat verder dan het gratis lokale biertje bij aankomst. De inrichting van de kamers is oprecht ‘one of a kind’ te noemen en hoe vaak ben jij een hotel tegengekomen waar je aan de balie gratis brood met Nutella kunt smeren? Juist. Nooit. Dát is dus waarom het hier zo leuk toeven is!

Het is heerlijk om door de rijk met streetart versierde straten van Hamburg te dralen, maar het weer en de temperatuur in Hamburg werken natuurlijk niet altijd mee. Gelukkig beschikt de stad ook over goed openbaar vervoer. Je kunt een digitaal dagkaartje kopen voor zo’n 11 euro op de website of app van HVV. In de app heb je 3% korting t.o.v. de reguliere prijs en je kunt gewoon met creditcard betalen. Met dit ticket kun je de gehele dag reizen in metro, bus en pond. Je hoeft er niet mee in te checken, het is voldoende als je deze kunt tonen op je mobiel bij een controle. Dit vrije rondreisbeleid past perfect bij deze vrijzinnige havenstad.

Superbude St. Pauli

De heerlijke details van Superbude St. Pauli!

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>