Novi Sad de sierlijke parel van de Balkan

Als het om een stedentrip naar Servië gaat, krijgt Belgrado alle aandacht. En dat is niet verwonderlijk, de stad heeft prachtige architectuur, het nachtleven is zeer divers en de cityvibe is hip en vrolijk. Maar op ongeveer een uur rijden ten noorden van de hoofdstad ligt nog een onontdekt pareltje in de Balkan, Novi Sad. Deze kleurrijke stad stapt langzaam uit de schaduw van Belgrado en trekt jaarlijks meer en meer bezoekers.

street art novi sad

Novi Sad: de leukste stad waar je nog nooit van hebt gehoord

Novi Sad, sierlijke parel van de Balkan

Novi wat? Inderdaad, Novi Sad. Eerder kozen we deze stad al als een van de beste citytrips voor een muziekfestival in de zomer. Maar Novi Sad is niet alleen de thuisbasis van EXIT Festival, één van de grootste festivals van Europa. De tweede stad van Servië en de hoofdstad van de Vojvodina-provincie, een autonome regio binnen Servië met 26 etnische groepen en zes officiële talen. Het is kleurrijker en sierlijker dan andere steden in de Balkan, met meer intrigerende en karaktervolle architectuur. Imposante gebouwen worden hier afgewisseld met intieme kronkelige straatjes, galeries, boetiekjes, parken, lokale marktjes en restaurants tegen de achtergrond van een glooiend heuvellandschap. In de zomer biedt het stadsstrand vol terrasjes aan de Donau de nodige verkoeling.

Strand van Novi Sad

Name of Mary Church in Novi Sad

‘Name of Mary Church’ in Novi Sad

Novi Sad is ook de Culturele Hoofdstad van Europa in 2021, en ja, daar zijn ze dolenthousiast over. Nu al hangt de stad vol met uitingen rond de festiviteiten in 2021! Dankzij haar ruime aanbod aan musea, galeries, boetiekjes, cafés en restaurants is Novi Sad meer dan het bezoeken waard. De gastvrije lokale bevolking wijst je bovendien graag de weg naar de tofste hotspots in en rondom de stad.


Unieke mix van culturen

Novi Sad is een van de mooiste steden van de Balkan. De stad wordt doorkruist door de rivier de Donau en heeft een groots cultureel en historisch erfgoed. Fort Petrovaradin, Dunavskastraat, de naam van de Mariakerk of het Miletic-plein Svetozar zijn plaatsen die je niet mag missen. Ook voor de liefhebbers van geschiedenis en kunst zijn er veel interessante musea zoals Novi Sad City Museum of het Museum van Vojdovina. De stad is erg beïnvloed door het Oostenrijks-Hongaarse rijk, dus Novi Sad kan worden beschouwd als een unieke mix van culturen.

Centrum van Novi Sad

Centrum van Novi Sad

Vriendelijke bevolking

Mensen van verschillende afkomsten leven hier al eeuwenlang in harmonie samen. De culturele, etnische en religieuze mix heeft ertoe bijgedragen dat tolerantie en openheid voor andere culturen kenmerken van deze stad zijn worden. Het maakt niet uit op welke dag van de week je door de stad loopt, er zijn altijd mensen aan het wandelen, de restaurants en bars zitten vol en in de talloze cafés en pubs is altijd live muziek te vinden. Je bent hier altijd welkom en de warme en gastvrije inwoners van Novi Sad zullen ervoor zorgen dat elke dag die je hier doorbrengt een onvergetelijke herinnering wordt.

Petrovaradin Fort

Afgaande op archeologische vondsten, is Novi Sad al ruim vijfduizend jaar een goede plek om te leven. De ontwikkeling tot een moderne stad is verbonden met het fort Petrovaradin, een van de belangrijkste bewaard gebleven vestingwerken van Europa. Het is het symbool van de stad en het bewijs voor een turbulente geschiedenis en traditie die sterk leunt op de Europese cultuur. Vanaf hier kan je genieten van schitterende uitzichten over de stad Novi Sad, waaronder de rivier de Donau en de zacht glooiende heuvels van het Fruška Gora-woud erachter, een reisbestemming die naast Novi Sad ook echt de moeite waard is.

Een van zijn meest karakteristieke elementen is de ‘dronken klok’ waar de uren- en minutenwijzer van plaats verwisselen. De reden hiervoor: de grotere wijzer was vroeger voor vissers makkelijker te zien in het donker vanaf de rivier.

De dronken klok van het Petrovaradin Fort.

De dronken klok van het Petrovaradin Fort.

EXIT Festival

Het Petrovaradin Fort in Novi Sad is tevens de locatie van een van de gaafste festivals van Europa, het EXIT Festival! EXIT begon in het jaar 2000 als honderd dagen durend studentenprotest tegen het toenmalige regime van Milosevic. In vijftien jaar tijd is het uitgegroeid tot het belangrijkste muziekfestival van Zuidoost-Europa. Door velen wordt het festival geroemd als één van de beste van Europa. In 2016 werd het festival zelfs officieel uitgeroepen tot beste zomerse muziekfestival van Europa!

novi sad vrijheidsbrug

Vrijheidsbrug in Novi Sad

Oevers van de Donau

Oevers van de Donau

Meer informatie over Novi Sad

Check http://www.serbia.travel.

  1. Charles zegt:

    Vorig jaar met vrienden naar Exit geweest en ook nog twee dagen Novi Sad aan vastgeplakt. Eten en drinken erg goedkoop. Veel bars en cafes en een hoop studenten, wat de stad een leuke sfeer geeft.
    Ga zeker nog een keer terug voor een langere periode. Ook leuk om het te combineren met Belgrado lijkt mij?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>