Voor een reislustig iemand is er, wanneer je je niet lekker voelt, geen beter medicijn dan het plannen van een reisje. Ik had behoefte aan zo snel mogelijk ‘er even uit’. Toevallig appte ik met een vriend die me vertelde dat hij tijdelijk in Lyon woont. 1 + 1 = 2! Gelukkig kon ik prima bij hem langs dus ging ik met minimale verwachtingen op naar Lyon. Het enige wat ik zeker wilde was: rust, croissantjes, wijn en even zonder doel rondstruinen in schattige straatjes. Dat is helemaal gelukt, wat een onverwacht leuke bestemming! Als bonus heb ik op de terugweg genoten van een middagje Brussel.

Impressie Lyon

Lyon is een behoorlijk grote stad, maar in het oude centrum (Unesco-werelderfgoed) merk je daar niets van. Je kunt er heerlijk rondlopen door smalle straatjes met bakkerijen en andere leuke winkeltjes. Een van de voornaamste redenen om Lyon te bezoeken is dat het een ontzettend culinaire bestemming is. De stad staat al eeuwen bekend als de hoofdstad van de gastronomie. Ik heb onder andere gebakken camembert gegeten als nooit tevoren en ravioli met verse paddenstoelensaus. In de supermarkt barst het natuurlijk van de kaasjes en daar word ik erg gelukkig van, ook als avondmaaltijd. Voor mij, als echte zoetekauw, was het sowieso een groot feest: chocola, chocoladecroissantjes, macarons, eclairs en noem maar op.

Kaas in Lyon

Ik ben heel blij met de afdeling kaas!

Macarons: kleine ronde luchtige koekjes die aan elkaar geplakt zijn met een zachte vulling

Lichte en luchtige Franse makronen

Lyon staat al eeuwen bekend als de hoofdstad van de gastronomie

Ravioli met paddenstoelensaus

In Lyon valt voldoende te shoppen, er zijn mooie kathedralen (de basiliek Notre-Dame de Fourvière prijkt boven de stad en kun je met een soort kabelbaan bereiken) en diverse musea. Het feit dat er twee rivieren (de Rhône en de Saône) door Lyon stromen, zorgt voor mooie uitzichten en fijne wandelingen langs een van de rivieren. Het grootste gedeelte van het centrum ligt op het ‘schiereiland’ tussen de Rhône en Saône (het Presqu’île), met als belangrijke punten Place des Terreaux met het stadhuis, het grote Place Bellecour, de Rue de la République en Perrache. In Vieux-Lyon en Croix-Rousse vind je allerlei smalle gangetjes, traboules, een soort geheime doorgangetjes.

Er is ook veel groen; een van mijn hoogtepunten was het prachtige park ‘Tête d’Or’, het park van het Gouden Hoofd. Het is een groot park, met onder andere een botanische tuin en een dierentuin. Zo sta je ineens oog in oog met een giraffe! Het park is voor iedereen gratis. Ik heb hier uren zitten luieren en lezen, precies wat ik wilde.

Wat mij over het algemeen opviel in Lyon was dat er zo weinig toeristen waren. In het oude centrum waren wel een handjevol Nederlandse gezinnen en hier en daar een toeristengroep, maar totaal geen sjokkende drammende groepen zoals je in vele Europese steden kunt verwachten hartje zomer. Erg prettig! Dit draagt voor mij echt bij aan de authentieke sfeer. Lyon heeft een superpraktisch metro- en busnetwerk. Het enige potentiële minpunt aan Lyon is dat alles (uit eten, boodschappen, openbaar vervoer) minstens even duur is als in Nederland, als niet duurder.

het prachtige park Tête d’Or

Relaxen in het park

Wandelen langs de rivier in Lyon

Wandelen langs de rivier

Schattig straatkunstwerkje Lyon

Schattig straatkunstwerkje

Fourvière Basiliek

Notre-Dame de Fourvière

Een van de vele bruggen

Een van de vele bruggen

Middeleeuws uitstapje: Pérouges

In de buurt van Lyon ligt het prachtige middeleeuwse dorpje Pérouges. Het is gemakkelijk met de trein vanaf Lyon te bereiken en biedt een paar uurtjes (of als je van wandelen houdt een hele dag) entertainment. Lekker door de straatjes struinen, een hapje eten of rondom het stadje wandelen.

Schattig straatje in Pérouges

Schattig straatje

Streetart Pérouges

Nog meer ‘straatkunst’

Het middeleeuwse Pérouges

Het middeleeuwse Pérouges

Reistips + een middag in Brussel

Wanneer ik een vliegticket boek, kijk ik altijd ook naar de vluchten vanaf Brussel en Düsseldorf. Dit kan zomaar veel goedkoper uitpakken. Zo was het in dit geval het goedkoopst om vanaf Brussel naar Lyon te gaan.

Op de heenweg waren mijn ouders zo lief om mij te brengen, op de terugweg koos ik voor de Flixbus (slechts 11 euro van Brussel naar Nijmegen!). Even een handige website tussendoor: www.goeurope.nl. Deze website laat zien hoe je het gemakkelijkst/goedkoopst kunt reizen van plek naar plek in Europa en houdt hierbij rekening met alle vervoersmiddelen; zowel vliegtuig, trein als bus.

Ik had precies 3 uur te besteden in Brussel en in deze tijd moest ik ook van het vliegveld naar station Brussel-Noord zien te komen. Wat ben ik blij dat vanaf 1 juni overal binnen de EU 3G-internet te gebruiken is! Mijn plan was vrij ambitieus; ik moest namelijk een flink stuk afleggen en wilde per se Manneken Pis èn Jeanneke Pis zien. Vandaar dat ik, vanaf een willekeurig punt waar de vliegveld bus mij afzette, gewoon passief Google Maps aanzette en ging wandelen als een speer. Ik wandelde door de Europese wijk, met allerlei belangrijke mensen in pak en op iedere straathoek een Europese vlag, ik wandelde door een hippe wijk en door het oude centrum over de Grote Markt. Brussel lijkt me absoluut de moeite waard om een keer rustig verder te ontdekken. Zowel Manneken als Jeanneke Pis gespot (Jeanneke is natuurlijk veel leuker en origineler om te spotten) en ook nog even tijd voor een heerlijk kriekje (als je dan toch in België bent…).

Jeanneke Pis in Brussel

Jeanneke Pis

De Grote Markt, Grand-Place, in het centrum van Brussel

Grote Markt in het centrum van Brussel

Streetart Brussel

Streetart

Kriek is een Belgische biersoort

Perfecte afsluiting van een paar fijne dagen

Tekst en foto’s: Jessica Groenestijn

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>