De foute kant van Keulen

Keulen is niet Duits. Keulen is Kölsch. Het bier is Kölsch. De mentaliteit is Kölsch. De taal is Kölsch. Het is een mengelmoes van Duits, Nederlands en Frans. Als je in Kerkrade woont schijn je Keuls te kunnen verstaan. Ik ben op zoek naar de foute kant van Keulen, Schäl-Sick.

Sinds de middeleeuwen kent Keulen een goede en foute kant. De rechterzijde van de Rijn is goed, de linkerzijde fout. Schäl-Sick heet het. Over de Schäl Sick doen vele verhalen de ronde. In 2014 werd Schäl-Sick sjiek door de aanleg van trappen. Een plek waar tijdens zonsondergang toeristen en locals samen eten, drinken en genieten van het uitzicht.

Keulen Schäl Sick

De nieuwe trappen van de Rijnboulevard onderaan de Hohenzollernbrug

De liefde zit op slot

De foute kant van Keulen bereik je via de Hohenzollernbrücke. Aan deze brug hangen ruim 50.000 sloten van geliefden. Het is een wirwar van kleuren en namen. Ik fantaseer hoe de vele verliefde stellen hier elkaar eeuwige liefde beloven. Zouden ze allemaal nog bij elkaar zijn? “Doe maar voorzichtig als je het woord liefde gebruikt” (William Shakespeare 1598). In Parijs heeft men ook zo’n brug, maar deze is gesloten wegens instortingsgevaar. Geen goed teken lijkt me.


slotjes brug keulen

Ik fantaseer hoe de vele verliefde stellen hier elkaar eeuwige liefde beloven

Pootje baden in de Rijn

Onderaan de brug liggen de in 2014 aangelegde Keulse trappen pootje badend in de Rijn. Het speelse groen van het verder gelegen Rheinpark daagt het donkergrijs van de statige Domkerk aan de rechter Rijnzijde uit. De overkant is druk. Miljoenen toeristen komen elk jaar de beroemde Dom bezoeken.

Blauwe lucht, opkomend zonnetje. Vogels kwetteren in de vroege ochtend. Ik ben aan de foute kant van de Rijn. Het voelt goed.

Ontkenning en hard gelach

Aan het water loopt een oude man met een veiligheidsvestje. Het lijkt alsof hij een bewaker van iets is, maar wat hij precies bewaakt kan ik niet ontdekken. Ik vraag hem wat Schäl-Sick betekent. “Daruber muß man nicht sprechen,” is zijn antwoord. Ik mag er niet over praten. De man loopt hoofdschuddend weg. Heb ik een foute vraag gesteld? Nu ben ik pas echt nieuwsgierig. Een eindje verder loopt een man met zijn hond. Ook hem vraag ik wat Schäl-Sick betekent. De man heeft geen idee. Hij is jong en heeft nog nooit van de term gehoord. Wel weet hij me te vertellen dat ik een stuk verder in een prachtig park kom waar vele bloemen zoals Hollandse tulpen in bloei staan.

Ik wandel verder langs de Rijn en ontdek het Rheinpark. De man heeft niets teveel gezegd. Het staat vol met allerlei gekleurde bloemen waaronder een enorme hoeveelheid tulpen. Het ruikt naar een melange van verse bloemenparfums en lijkt in niets op de stevig ruikende Keulse Eau de Cologne. Strakke wandelpaden leiden me door het park. Het is ruim en voorzien van vele speeltoestellen voor kinderen. Een park om even bij te komen van de drukte aan de overkant en te genieten van het frisse groen. Een picknickmand is een must.

rheinpark keulen

Een picknickmand is een must in het Rheinpark

Goed fout en toch prettig

Midden in het park is een groep mensen aan het bootcampen. De zweetspetters vliegen in het rond. Ik ben benieuwd of zij weten wat Schäl-Sick is. Als ik iemand aanspreek en mijn vraag stel wordt er hard gelachen. Ja, Schäl-Sick bestaat nog. Het is de foute kant van de Rijn. De kant waar wij nu zijn. Ene Tim weet alles over Schäl-Sick. Tim wordt erbij gehaald. Rond de zestig jaar, lange dreadlocks, foute sandalen en felle kleding. Tim ziet er uit als een oude hippie met veel kennis en vertelt: “het komt uit de middeleeuwen toen paarden langs de Rijn liepen om schepen te trekken. De zon stond dan aan de andere kant van de Rijn en verblindde de paarden. De paarden werden scheel. Ze liepen aan de verkeerde kant van de Rijn en men noemde het Schäl-Sick”. Op mijn vraag of Schäl-Sick nog steeds bestaat antwoordt hij: “het bestaat nog steeds. Wie aan deze kant van de Rijn woont, is aan de verkeerde kant van Keulen terecht gekomen”. Men plaagt elkaar er graag mee. Voor mij is deze kant van de Rijn echt de mooiste en vooral de rustige kant. Hier geen duizenden toeristen zoals bij de Dom, maar het dagelijkse Keulse leven.

Die avond zit ik tijdens de zonsondergang op de Keulse trappen aan de Rijn. Het is er gezellig. Toeristen en bewoners mengen zich om te genieten van het uitzicht over de andere kant van de Rijn. Het Keulse leven is zowel aan de goede kant als aan de foute kant van de Rijn prettig. Wie drukte wil wandelt even naar de overkant, wie rust zoekt blijft in Schäl-Sick.

hohenzollernbrug

Hohenzollernbrug

Meer informatie kun je vinden op Cologne-Tourism. Zoals wat je zeker moet zien als je in de stad bent. Denk aan Köln Triangle, een 103 meter hoge toren met uitzichtpanorama. De Dom van Keulen. Het Rheinpark aan de linkerzijde van de Rijn. Tanzbrunnen, vlakbij het Rheinpark. De altstad. En beide oevers van de Rijn, waarbij de rechterzijde druk is en de linkerzijde rustig.

Praktisch

Met de auto kun je parkeren bij Park en Ride Rhein-energie Stadion, Aachener Straße 1003 voor € 2,50 per dag. Neem tramlijn 1 richting Junkersdorf en stap uit bij de Neumarkt voor € 2,80. Op de terugweg neem je lijn 1 richting Wieden West en stap je uit bij Rhein-energie stadion. Wie met de auto de binnenstad in wil heeft een milieusticker nodig. Deze zijn niet verkrijgbaar bij tankstations langs de snelweg. Bestel een milieusticker voor Duitsland bij de ANWB. Kosten € 14,95 voor niet-leden en € 13,95 voor leden. Deze sticker heb je niet nodig als je parkeert bij de Park + Ride in Keulen West.

Met de trein kun je met NS Internationaal vanaf Amsterdam, Schiphol, Utrecht en Rotterdam naar Keulen vanaf € 19,- enkele reis, als je een maand van te voren boekt. Een week van te voren boeken kost je vanaf € 49,- enkele reis. Vliegen kun je vanaf Rotterdam, Eindhoven of Amsterdam naar vliegveld Keulen/Bonn vanaf € 240,-.

Digna
Follw me

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>