Spotlight op Haarlem

Geen stad zo fijn als Haarlem. Wellicht als ware mug een enigszins bevooroordeeld statement, maar toch is het echt zo. Haarlem is klein maar fijn, heeft een geweldige historie, prachtige grachten en ligt bovendien ook nog eens fantastisch ten opzichte van andere steden en natuur. Tijd om deze stad eens in het zonnetje te zetten dus!

Verliefd op Haarlem

Haarlem is een stad waar je direct verliefd op kunt worden. Wanneer je dwaalt door de idyllische groene Vijfhoek, of je vergaapt aan de prachtige architectuur van het Teylers museum. Of wanneer je lekker gaat shoppen in de kleine, onafhankelijke winkeltjes om vervolgens te genieten van een heerlijk lokaal gebrouwen biertje en een intiem concert in het innovatieve poppodium Patronaat. Haarlem heeft het allemaal! Geen wonder ook dat steeds meer Amsterdammers naar de provinciehoofdstad trekken. Want hoewel je met tien minuten weer op Amsterdam Centraal staat, ademt Haarlem toch een compleet andere sfeer.

Vijfhoek

Vijfhoek in Haarlem


Wandelen langs verborgen hofjes en verrassende historie

Haarlem is een hofjesstad. Achter grote poorten en ijzeren hekken zijn soms de meest mooie, groene hofjes verscholen. Wanneer je door de stad dwaalt zul je zo nog en dan verrast worden door zo’n weelderig groene binnentuin. Niet alle hofjes zijn even makkelijk te vinden, maar gelukkig zijn er geweldige stadswandelingen uitgeschreven waarbij alle hofjes in eigen tempo ontdekt kunnen worden. En niet alleen de hofjeswandeling is de moeite waard.

Haarlem is een stad rijk aan monumenten en monumentale panden. Alleen al met het bewonderen van deze historische landmarks ben je zo een dag zoet. Van het historische stadhuis aan de Grote Markt tot de statige Molen de Adriaan langs het kronkelende Spaarne, Haarlem verkennen te voet blijft je verbazen. Ook de twee Bavo’s mag je niet overslaan. De oude Bavokerk gelegen aan de Grote Markt is een fantastisch historisch gebouw, maar de prachtige Bavo kathedraal aan de rand van de stad – die net is gerenoveerd – steelt bij het binnenkomen van Haarlem ook zeker de show.

Hofjes Haarlem

Hofje in Haarlem

Winkelstad van Nederland

Haarlem is meermaals verkozen tot dé stad om te winkelen en dat is niet zo gek. Haarlem barst namelijk van de kleine, onafhankelijke winkeltjes waar je heerlijke snuisterijtjes of modern design op de kop kunt tikken. De Gouden Straatjes is een collectief aan straatjes waar je bijzondere winkels kunt vinden als Liquid Gold en Best Kept Secret. Maar ook de grote ketens ontbreken niet in de stad, wat je shopping spree dus echt compleet maakt.

Grote voordeel is ook dat in Haarlem alles op loopafstand ligt. Hoewel je flink zult slenteren langs de etalages, is alles goed te voet te bereiken in de stad en hoef je dus niet eindeloos te zeulen met zware tassen!

Bavo kathedraal Haarlem

Uitzicht vanaf de oude Bavo kathedraal

Actief in én om Haarlem

Hoewel de historische binnenstad prachtig is, is het ook geweldig deze te verkennen vanaf het water. De waterwegen in Haarlem zijn prima te bevaren en er zijn legio verhuurders van bootjes en sloepen, waardoor je deze zomer heerlijk kunt genieten van uitzicht op de stad vanaf het water. Bovendien kun je met de boot ook zo varen naar de Mooie Nel (aka Teletubbieland) of Spaarndam, waardoor je ook een blik kunt werpen op de mooie omgeving van de stad. Ben je liever wat actiever op het water, dan is suppen op het Spaarne sowieso een goed idee.

En wat dacht je van het huren van een fiets. Vanuit Haarlem ben je al fietsend binnen een mum van tijd in de duinen of aan het strand. Het is een waar genot om door deze prachtige duinomgeving te kunnen fietsen. Iets noorderlijker kun je je tegoeddoen aan vers gevangen vis op de afslag van Ijmuiden. Ga je met de fiets wat zuidelijker, dan kom je in de Amsterdamse Waterleidingduinen uit. Een geweldige plek om te wandelen of herten te spotten. En in het voorjaar natuurlijk hét gebied voor het kleurrijke bollenspektakel!

Haarlem Horecastad

Als er nog iets is dat Haarlem onderscheidt, is het wel de geweldige horeca die er te vinden is. De beroemde Jopenkerk is daarvan een geweldig voorbeeld. Deze Haarlemse bierbrouwer heeft zich gevestigd in een oude kerk, waar nu niet alleen live bier wordt gebrouwen, maar ook een geweldig groot restaurant en biercafé gevestigd is. Op en top genieten voor de échte bierliefhebber. Die laatste kan sowieso haar geluk op in de stad, want ook microbrouwerij het Uiltje heeft een eigen bar met meer dan 30 speciaalbieren van tap, en ook andere bierlokalen zijn legio te vinden in het centrum van de stad.

Voor het perfecte terras bezoek je de Botermarkt, waar eetcafés De Linde, De Gooth en De Roemer het marktplein samenvoegen tot een groot (nu anderhalve meter) terraszee. In de Vijfhoek vind je sowieso de leukste kleine restaurants en cafés, zoals kaasfonduerestaurant Het Goede Uur of café de Vijfhoek. Genieten kun je ook aan het heerlijke stadsstrand de Oerkap, of aan het water bij het Veerkwartier. Voor het beste uitzicht moet je naar de Dakkas, vanwaar je vanaf het enorme terras de hele stad kunt overzien onder het genot van heerlijk (veelal biologisch) eten en drinken. Oftewel, mogelijkheden te over in deze geweldige stad!

Molen de Adriaan in Haarlem

Molen de Adriaan in Haarlem

Haarlem bezoeken

Haarlem is goed te bezoeken voor zowel een dagje uit als een weekendje weg. De stad is goed te bereiken met de bus of trein en er zijn legio mogelijkheden om de regio per fiets te verkennen. Mooiste plek om te overnachten is wel het penthouse van Hotel Donatella, waar je ligt onder een glazen koepel recht naast de oude Bavokerk en aan de Grote Markt. Zeker in de zomer een fantastisch spot om in de namiddag te genieten van een drankje op het dakterras en gewoon te genieten van het prachtige Haarlem.

Donatella Haarlem

Penthouse in het hart van Haarlem

Uniek overnachten in Haarlem

Bed & Breakfast Hotel Malts ligt in het centrum van Haarlem aan een van de populairste winkelstraten.

Luxe maar betaalbare suites vind je in het Amrâth Grand Hotel Frans Hals.

Het hoogst beoordeeld wordt de Bed & Breakfast – met de veelzeggende naam – Tegenover de Molen. Deze B&B ligt op een van de mooiste plekjes in Haarlem.

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>