De betoverende kerstmarkten van Lorraine

Ieder jaar weer trekken wij Nederlanders er in december massaal op uit om kerstmarkten in het buitenland te bezoeken. Veruit het populairst zijn de Duitse kerstmarkten, met hun grote aantallen en relatief korte reistijd. Maar wist je dat je ook in Noord-Frankrijk in december heerlijk op pad kunt? Slechts een paar uur rijden vanaf de Nederlandse grens maar toch een geheel andere wereld.

Het het zogenaamde ‘Grand Est’, het noordoosten van Frankrijk, is een samentrekking van enkele verschillende regio’s zoals de Elzas, Champagne en Lorraine. Reishonger reisde af naar laatstgenoemde om daar volop te proeven van de gezellige wintersfeer!

Nancy

Alleen al de architectuur in Nancy is om van te smullen!

Knus hoogtepunt Metz

Een van de absolute hoogtepunten van Lorraine is de stad Metz. Wandelen door Metz voelt alsof je een Franse arthouse film in bent gestapt. De hobbelige keitjes op de straten die aan weerszijden worden opgesierd door statige gebouwen in warme pastel-gele kleuren, maken het tot een perfect decor voor de sprookjesachtige kerstfestiviteiten.


Gezellige kerstmarkten vullen vanaf begin december de vele pleinen in het stadscentrum op. Elke pleintje heeft zijn eigen sfeer en specialiteit. Zo is er op het Place d’Armes naast de indrukwekkende St. Etienne Kathedraal – die op zichzelf al een bezoek aan deze stad waard is – een enorm reuzenrad opgezet. Misschien op zichzelf niet heel bijzonder, maar de locatie direct naast de ruim 40 meter hoge gothische kathedraal maakt zelfs een rondje in een reuzenrad tot een waar visueel spektakel.

Metz Cathedral

De kathedraal van Metz is altijd prachtig, maar zo van boven heb je wel een heel unieke kijk op dit bouwwerk

Het fijne van de kerstmarkten in Metz is de focus op lokale specialiteiten. Zo is er op Place Saint Jacques zelfs een aparte tent ingericht waar alleen maar lokale producten – zowel food als non-food – verkocht worden. Hiermee kun je gegarandeerd originele kerstcadeaus inslaan! Wat dacht je bijvoorbeeld van Franse whisky, of allerlei lekkernijen met de beroemde mirabel?

Naast de oergezellige kerstmarkten is er ook in de rest van Metz voldoende te doen. In december is er langs het water een waar lichtspel opgezet, ‘Sentier des Lanternes’, waardoor dat deel van de stad aanvoelt als de Alice in Wonderland kersteditie. Sowieso een avondwandeling waard voor jong én oud.

Ook cultuurliefhebbers kunnen hun hart in deze stad ophalen. Niet alleen is het straatbeeld de moeite waard, ook is hier recent een dependance van het beroemde Parijse Centre Pompidou geopend. Dé plek om even helemaal weg te zijn uit het drukke centrum en je te vergapen aan ware “state-of-the-art”-art.

Metz

De kleine winkelstraatjes van Metz ademen een gemoedelijke sfeer

Nancy: meer dan kerst alleen

Hoewel je je prima kunt vermaken is Metz, zou het zonde zijn om grote zus Nancy – op minder dan een uur rijden – over te slaan. Deze statige stad is het hele jaar door een geweldige plek om te winkelen bij de fantastische boetiekjes. Ook de innerlijke mens komt hier goed aan zijn trekken; restaurants van topkwaliteit met een schappelijke prijs zijn hier gemakkelijk te vinden. Weinig is fijner dan na een dag door de stad geslenterd te hebben, heerlijk te genieten van de weldadige Franse keuken.

Nancy stad is vooral beroemd vanwege het imponerende Place Stanislas; een plein welke zo immens is dat het vele andere beroemde pleinen doet verbleken. Sowieso is dit het centrale middelpunt van de stad en dat wordt des te duidelijker in december. Net als in Nederland wordt hier namelijk ook Sint-Nicolaas gevierd. Het verhaal is hier iets anders, maar de goedheiligman is hetzelfde. Op 6 december is zijn grote dag en de dagen ervoor staan in steden als Nancy volledig in het teken van de Sint.

Place Stanislas

Place Stanislas: een plein zoals een plein bedoeld is.

Hoogtepunt van deze feestelijkheden is de Sint Nicolaas Parade die de zaterdag voor 6 december in Nancy wordt gehouden. Deze parade trekt duizenden gezinnen naar de stad om een indrukwekkend staaltje praalwagenkunst te bewonderen. Toegegeven, niet elke wagen is even imponerend, maar sommige kunstwerken hebben toch iets ijzingwekkend machtigs zo afgetekend tegen het prachtige straatdecor van Nancy. De parade wordt feestelijk afgesloten met een lichtshow geprojecteerd op het stadhuis aan het Place Stanislas, welke ook de avonden daarna nog te bewonderen is.

Thionville

Sinterklaaslekkernijen in Thionville

Lorraine in december

Hoewel de regio absoluut een year-round bestemming is, geven de activiteiten in december wel een extra feestelijk tintje aan het gebied. De vele kerstmarkten zijn dankzij hun specialiteiten zeer afwisselend, waardoor het leuk blijft om erover te slenteren. De prachtige verlichte straatjes van de steden geven het sowieso een sprookjesachtige sfeer, iets waar je met een mok dampende ‘vin chaud’ in de hand ook nog gewoon net even een tikkeltje meer van kunt genieten!

Bovendien kun je je hier zo lang vermaken als je wilt. Eén stad, twee steden, twee steden en wat dorpjes in de omgeving; alles is mogelijk. Zo kun je in het nabijgelegen Vannes le Chatel je eigen kerstbal blazen in een glasfabriek. Ook het plaatsje Thionville is een fijne uitvalsbasis voor als je net even de stad uit wilt. De mogelijkheden hier zijn eindeloos om even te ontsnappen aan de decemberdrukte thuis en juist te genieten van al het moois dat deze feestdagen te bieden hebben!

Kerstmarkt Metz

Kom helemaal in de kerststemming op de vele kleinschalige kerstmarktjes in Metz

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>