Weinig steden in Europa zijn de afgelopen jaren zo in populariteit gestegen als het Hongaarse Boedapest. En terecht, want deze stad heeft alles te bieden. Na een dag volop cultuur snuiven en shoppen kan je heerlijk tot rust komen in één van de vele badhuizen. Maar daarnaast weet Boedapest ook de liefhebbers van eten en drinken op een positieve manier te verrassen. Van gefrituurde marsen tot kattencafés en een klassieke Hongaarse wijnproeverij; behalve Boedapest ervaren is het nog veel fijner om deze stad echt te proeven!

De brede promenades en statige gebouwen met historische uitstraling verraden de tijden van weleer die Boedapest heeft gekend. Al wandelend vanuit het schitterende centrum zal je ook al snel delen van de stad ontdekken die minder gepolijst zijn. Juist voor deze delen geldt dat ze des te interessanter zijn geworden in de afgelopen jaren, want achter de soms vervallen gevels van gebouwen van weleer bevinden zich tegenwoordig de grootste attracties van de stad!

Oubolligheid van weleer

In het prachtig opgeknapte centrum van de stad vind je ontelbare restaurants. Over het algemeen zijn deze prima; heerlijk eten en niet duur. Maar voor de echte Hongaarse ervaring is het toch wel degelijk de moeite waard net even de rafelranden van het centrum op te zoeken. Daar zal je kleine, traditionele restaurants als Poszonyi Kisvendeglo ontdekken, waar het voorgerecht al groter is dan je bij een drie-gangen diner op had gekund en dat alles voor een habbekrats. Oubollige kleedjes, opzwepende muziek en personeel dat geen woord Engels spreekt; alsof je jaren terug in de tijd stapt!


Gelarto Rosa

Bij Gelarto Rosa maken ze ware kunstwerkjes van je ijs

De ruïnes van Boedapest

Daar waar veel steden niet weten wat ze soms aanmoeten met het onderhoud van de stad, heeft Boedapest daar een perfecte oplossing voor gevonden; de ruïnepub. De naam doet iets bijzonders vermoeden en dat is het eigenlijk ook. Sinds WO II stonden veel panden in de Joodse wijken van de stad leeg en om deze te redden van de sloop, zijn er aan het begin van deze eeuw trendy bars in geopend om de gebouwen zo toch nog een functie te geven. De oude, vaak prachtige panden zijn zodoende omgetoverd in de meest hippe locaties van de stad. Waar als vanouds het centrum van Boedapest een enorm klassieke uitstraling heeft, heeft deze haast underground scene vooral een enorme aantrekkingskracht op jongeren van alle soorten en maten. Hipsterbars en hippe bars, ze zijn tegenwoordig in overvloed aanwezig.

De ruïnepub is feitelijk niets meer dan een oud pand dat, meestal met minimale aanpassingen, is omgetoverd in een bar of club. Door deze beperkte wijzigingen is de oude sfeer van het pand vrijwel altijd goed bewaard gebleven en krijg je een unieke locatie. Elke pub is anders en heeft een compleet eigen uitstraling en aankleding. Veel bars zijn vanaf de straat -en zeker overdag- niet heel gemakkelijk herkenbaar en je moet door een donkere entree heen om uiteindelijk in het pand terecht te komen. Desalniettemin zal je al wandelend door de straten ze snel leren te herkennen, al is het maar door de rokers voor de deur of de occasional uitsmijter (waardoor je je zeker niet hoeft laten af te schrikken!)

Doboz Boedapest

Vervallen panden zijn simpel omgetoverd tot de meest hippe locaties

Ruin pubs 

Waar is de stad kan je deze befaamde pubs dan ontdekken? Allereerst zijn deze locaties voornamelijk in het stadsdeel Pest te vinden, in Buda zijn ze vrijwel niet aanwezig. Verder tref je ze voornamelijk aan de randen van het centrum en in de Joodse wijk, dus een mooie wandeling bij de rivier vandaan. Gelukkig is alles in deze stad op een prima loopafstand. Zo vind je op de straat Klauzál Utca een heel scala aan dit soort pubs, met Extra en Doboz als absolute hoogtepunten; als een soort overdekte hortus met echte begroeiing temidden van een prachtig historische binnentuin verorber je de beste drankjes en heerlijkste hapjes voor nog geen paar euro!

De allereerste, originele ruin pub Szimpla Kertmozi opende de deuren in 2002 en is tegenwoordig nog steeds te bezoeken. Ook in Kuplung (of ‘the Whale bar’) kan je goed terecht voor de echte ruïne-ervaring. Hier kom je ook direct één van de kenmerkende aspecten van de ruïnepubs tegen, namelijk de lange tafels met banken en stoelen eraan. Een ideale opstelling voor sommige oude panden (die zoals deze oude garage lang en smal zijn). Als er nog plek is, ga je er gewoon bij zitten aan de lange tafel en je wordt na enkele palínka’s natuurlijk vanzelf vrienden met de Hongaren naast je!

ruin pubs

De ruin pubs zijn een daverend succes, zowel bij locals als bij toeristen.

Verrassingen voor foodies

Buiten de klassieke restaurants en hippe pubs, valt er nog genoeg anders nieuws te ontdekken! In het boekencafé Lotz Terem voel je je als een zonnekoning te rijk. Dit café is te vinden in een grote boekenwinkel, maar de uitstraling laat de rijke historie van het pand zien. Megalomane spiegels en gouden plafonds sieren de locatie op en geven absoluut een fikse vleug stijl aan je trip! Meer van de hippe koffiezaken? Dan is Fekete de plek om heen te gaan. Met een schattige binnentuin en met zelf gebrande koffie op het menu weet je zeker dat je hier een heerlijk rustmoment kunt inbouwen. Een rust die ook te vinden valt in een van de twee kattencafés die de stad rijk is!

Lotz Terem

Koffiedrinken in stijl bij Lotz Terem

Voor wat verfrissends is Gelarto Rosa een goede plek. Deze ijszaak heeft naast bijzondere smaken als maanzaad en pompoenpitten, er een kunst van gemaakt om je ijsje als een roos te presenteren. Hoe meer smaken, hoe groter de bloem op je hoorntje zal worden! Als je in bent voor een andere snack tussendoor, sla dan Hot Dog Cold Beer niet over. Buiten de uitstekende, NYC-style hotdogs die ze hier presenteren hebben ze ook zogenaamde sweet dogs in de aanbieding: gefrituurde mars, snickers of bounty op een stokje! Ter compensatie kan je je trip afsluiten met een stijlvolle Hongaarse wijnproeverij in de Faustkelders in het gedeelte Pest. Diep in de krochten van deze heuvel zul je superclassy de lekkerste wijnen mogen proeven.

De razendsnel stijgende populariteit van Boedapest valt goed te begrijpen. Buiten een geweldig cultureel- en winkelaanbod, valt er ook gewoon nog van zoveel meer kleine gekkigheden te genieten, dat je hier als toerist niet snel uitgekeken – en bovenal uitgegeten – zult raken!

Foto’s door Maarten van den Berg

 

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>