Het mooiste aan Dublin? Wat mij betreft de ligging! Weinig hoofdsteden zijn zo’n goede uitvalsbasis voor dagtochtjes de natuur in als de Ierse hoofdstad. Vanuit het centrum kun je de beroemde groene heuvels al zien liggen en de imponerende kustlijn met z’n prachtige kliffen is ook niet ver weg. Kleine moeite dus om tijdens je stedentrip even heerlijk van de overweldigende Ierse natuur te genieten!

Wicklow Mountains

Misschien wel een van de mooiste plekken in Ierland zijn de Wicklow Mountains. Dit gebergte – en in Ierland mag je gebergte relatief nemen, het zijn geen bergen van Alpenformaat – ligt op een klein uurtje rijden van de hoofdstad en biedt vele inkijkjes in de geweldige Ierse natuur! Een ideale bestemming voor een wandelvakantie naar Ierland.

Lake Guinness

De naam verraadt het al; dit meer heeft iets met bier te maken. Niet alleen is het eigendom van de familie achter het beroemde stoutbier uit Ierland, het oogt ook nog eens als een immense pint! De tocht ernaartoe biedt al vele prachtige vergezichten over vriendelijke Ierse valleien. De regio wordt dan ook veel gebruikt voor films en series, zoals Vikings, en wanneer je over de kronkelende wegen slingert snap je precies waarom.


Glendalough

Misschien wel de beroemdste plek van de Wicklow Mountains: Glendalough. Letterlijk betekent dit ‘dal van de twee meren’ en je vindt er dan ook het ‘Lower Lough’ en ‘Upper Lough’. Op een mooie dag kunt je tot diep in dit kraakheldere water kijken en tot ver het dal in. Aan de voet van het Lower Lough ligt een eeuwenoud klooster wat de mystieke sfeer van dit gebied echt helemaal compleet maakt.

Glendalough

Dé must-see van de Wicklow Mountains: Glendalough

Schiereiland Howth

Een all-time favourite is schiereiland Howth. Vanuit Dublin gemakkelijk te bereiken met de trein en binnen een uur stap je uit in een geheel andere wereld. Dit keurige vissersdorpje vormt de start van een prachtige wandeling langs de kliffen van het schiereiland. En die zijn echt ontzettend mooi! Je kunt kiezen uit vier paden, wisselend in lengte van 5 tot 10 kilometer en ze zijn stuk voor stuk de moeite waard. De bewegwijzering is tegenwoordig her en der wel een beetje weggevaagd, maar omdat het oppervlak relatief klein is, kun je eigenlijk toch niet verdwalen.

Nadat je heerlijk uitgewaaid bent kun je het beste weer op krachten komen met een overheerlijke en extreem verse fish&chips natuurlijk. Er zijn vele tentjes te vinden aan de haven, maar the Bloody Stream blijft toch wel favoriet voor de beste fish&chips. Bovendien bevindt deze pub zich direct onder het kleine stationnetje en kun je dus ook zo weer terug naar de grote stad hoppen!

Howth

Schiereiland Howth is misschien wel het fijnste en gemakkelijkste uitje vanuit Dublin!

Bereikbaarheid vanuit Dublin

Indien je beschikking hebt over een huurauto, kun je daarmee gemakkelijk de Wicklow Mountains bereiken. De afstanden zijn niet heel groot, dus je kunt in een dag veel van de regio zien. Ook worden er dagelijks bustours naar de bergen georganiseerd. De prijzen zijn best redelijk, zo’n €30 per persoon en doordat je niet ver hoeft te rijden, is er veel vrije tijd op de locaties zelf.

Howth is het makkelijkst te bereiken vanuit Dublin centrum met de DART trein. Deze vertrekt zo’n vier keer per uur van onder meer Tara Street Station en Connolly Station en brengt je rechtstreeks naar het centrum van het vissersdorpje. Kun je daarna weer volledig als herboren de Ierse hoofdstad onveilig maken!

Meer inspiratie nodig voor dagtripjes vanuit Dublin? Lees hier nog meer tips voor het verkennen van het prachtige Ierland vanuit de hoofdstad!

Lake Guinness

Een meer met het uiterlijk én de naam van Guinness; hoe Iers kun je het krijgen?

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
 1. Louise Wagenerf zegt:

  Wij hebben vorig jaar de Wicklow Way gewandelt met vrienden en het was geweldig. We waren acht dagen onderweg met Wandelvakantie Ierland en het was allemaal super geregeld. Bagage vervoer en gastvrije Bed & Breakfasts in leuke dorpjes. Het weer was wisselvallig met één dag regenbuien en voor de rest grijs en een graad of 17. Lekker wandelweer. We gaan volgend jaar naar de Giant Causeway!

  • Brigitte zegt:

   Hi Louise,
   Wat ontzettend leuk! Het is inderdaad echt heerlijk om in die regio te wandelen en te genieten van de lokale cultuur! En het weer kan er ook heerlijk zijn voor deze activiteiten. Heel veel plezier alvast gewenst bij the Giant Causeway, ook weer zo’n prachtige plek op het eiland!
   Groetjes, Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>