De magische charme van Coimbra

Praktisch gelegen tussen Lissabon en Porto, doch een stuk verder van de kust, ligt de oude universiteitsstad Coimbra. De stad dient als kloppend hart van de regio Centro de Portugal en vormt dan ook een prima uitvalsbasis voor een rondreis door dit prachtige land.

De magie van de universiteit van Coimbra

Dé grote trekpleister van de stad is de oude universiteit, geweldig gelegen op een heuveltop en daardoor ook met een fantastisch uitzicht over de stad en ver daarbuiten. Deze oude universiteit, die nog uit de 16e eeuw stamt, is goed onderhouden en grotendeels open voor publiek. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon gaan lunchen in de mensa tussen de rechtenstudenten – goed én belachelijk goedkoop!

Niet te missen is de oude bibliotheek, die nu niet meer in gebruik is maar een ware trekpleister is voor toeristen. In de bibliotheek wonen ook vele vleermuizen, die worden ingezet voor het eten van de kleine insecten die de anders eeuwenoude boeken zouden kunnen aantasten. Rondom het complex van de bibliotheek is ook nog een imponerende kapel die je maar zelden op een universiteit zo mooi zult zien.


Coimbra university

De prachtige universiteit van Coimbra zal niet snel vervelen

Maar de grootste trekpleister zijn de studenten zelf. Vanaf het tweede jaar hoort bij hun studieoutfit een machtige lange zwarte cape. De staat van de cape geeft gedeeltelijk de status van de student weer, met scheurtjes gemaakt door familie en voor liefdesrelaties. De studenten lopen vaak in deze gewaden over het toch al mystieke universiteitsterrein, en voor je het weet voelt het alsof je je op een Harry Potter set begeeft. Niet zo vreemd, want J.K. Rowling heeft enige tijd in Portugal gewoond en het vermoeden is dat haar inspiratie voor de schooltenues én voor bijvoorbeeld de naam Salazar – de naam van een van Portugal’s meest beruchte dictators – uit deze periode in Portugal getapt te hebben.

Dralen door de straatjes

Vanaf het hooggelegen universiteitsgebouw kun je door de vele straatjes langzaam naar beneden afdalen. Neem vooral geen kaart mee, het is veel leuker om de straten op de bonnefooi te verkennen. Als regel geldt dat je, mocht je verdwaald zijn, gewoon of continue naar beneden, of continue naar boven moet lopen, om zo ofwel bij de rivier of wederom de universiteit uit te komen.

In sommige straatjes, zoals het van vele trapjes voorziene R. Quebra Costas en R. do Alco Almedina, barst het van de kleine barretjes, terrasjes en toeristenwinkeltjes. Deze brengt je uiteindelijk naar de hoofd winkelstraat in het lager gelegen stuk van de stad. De achterafstraatjes zijn een stuk rustiger, met veelal kleine zaakjes, knusse terrasjes en wapperende was aan de gevels. Fijn dralen en verdwalen dus.

Tuin in Coimbra Portugal

Overal vind je mooie doorkijkjes tussen de immense panden van de universiteit

Coimbra is gewoon genieten

Het fijnste is echter om de stad in alle rust in je op te nemen, door vooral vaak even op zo’n heerlijk terrasje plaats te nemen. De stad stikt van de Vinharia’s en Cervejeria’s, dus dat komt zeker goed. Ook zijn er enkele geweldige dakterrassen vanwaar je een mooi overzicht over de stad hebt, zoals Terraco da Alta Restaurant of het Sapienta Boutique Hotel.

Voor goed eten ga je naar Dux (wel even reserveren) of naar Maria Portuguesa. Mijn fijnste plek was echter toch wel Vinharia Da Sé, met heerlijke wijn en kaasplankjes in een rustig achterafstraatje. Er was altijd voldoende reuring om je prima te vermaken op het terras, maar geen drommen toeristen die je uitzicht verpesten, omdat de straat gewoon net niet die charme heeft die vele van de andere straatjes in Coimbra wel hebben. Oftewel, heerlijk om juist even het echte leven van waar te nemen. Bovendien is de eigenaar ook een bierbrouwer die graag zijn laatste speciaalbieren met je deelt (en uiteraard zelf een glaasje mee drinkt). Om de hoek zit ook een heerlijk restaurant, Arcada Comes e Bebes met écht Portugees eten. Dat kan soms voor de liefhebber zijn, maar er is sowieso voor ieder wat wils en de sfeer is heerlijk ongedwongen.

Centrum van Coimbra

Overal in het centrum vind je parkjes en terrasjes

Mocht je een speciaalbierliefhebber zijn, of graag je Untapped willen vullen, dan is een bezoek aan Praxis niet te missen. Deze brouwer ligt aan de ander kant van de rivier en is vanuit de hoofdstraat zo’n 30 minuten lopen. Groot terras, helaas met een matig uitzicht op een weg, maar wel goed bier en leuke proeverijen, maken dit tot een prima uitstapje uit het centrum en weg van de toeristen. Mocht je liever in het centrum blijven voor je biertje, dan is CoolaBoola een plek waar ze al deze Praxis-bieren ook gewoon schenken, midden in het centrum.

Praktische tips voor je reis naar Coimbra

Coimbra ligt in Centro de Portugal, ongeveer even ver van Lissabon en Porto. Vanuit beide steden is het goed te bereiken met de bus of trein. De laatste vertrekt elk uur vanuit het centrum van Porto naar Lissabon over Coimbra (en ook andersom) en doet er ongeveer een uur over. Mocht je direct van het vliegveld komen of daarnaar terug moeten, dan is de Coimbra Airport Shuttle een goede aanrader. Deze kleine shuttle vertrekt op gezette tijden vanaf Lissabon of Porto Airport naar Coimbra, en zet je af op een door jou vooraf opgegeven adres. Op de terugweg wordt je vanaf een uur voor vertrektijd (van de shuttle uit Coimbra naar het vliegveld) uit de stad opgehaald bij je hotel en weer keurig op tijd op het vliegveld afgezet. Comfortabel en betrouwbaar en het scheelt je wat overstappen in het OV.

Republica Guesthouse Coimbra

Laat je in de watten leggen in Republica Guesthouse

Qua verblijf in Coimbra valt Republicá Guesthouse ten zeerste aan te raden. Dit kleinschalige guesthouse aan de voet van de oude universiteit wordt gerund door een gepassioneerd koppel dat de verschillende suites met smaak heeft ingericht. Leuke details, goede communicatie en een vriendelijke ontvangst zijn sowieso aan de orde. João haalde mij met plezier op van het treinstation buiten de stad om me naar het guesthouse te brengen, en Graca legde met veel toewijding uit wat en waar ik moest wezen in de stad. Zij runt ook het overheerlijke ontbijt in de ochtend, met heerlijk vers fruit, zelfgemaakte zoete lekkernijen en fantastische lokale producten. Een waardige verblijf op een geweldige locatie, waardoor je je meteen thuis voelt. Zij maken je verblijf in het toch al mooie Coimbra nog nét even leuker!

Coimbra streets

Niets is zo leuk als dralen door de kleine achterafstraatjes in Coimbra

 

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>