Citytripje Detroit?! Jazeker!

Start je rondreis door Amerika eens anders en begin of eindig je reis in Detroit. Of bezoek de stad als losse citytrip, ik durf na mijn eerste kennismaking te beweren dat je daar zeker geen spijt krijgt! Waarom niet zal ik je nu gaan vertellen...

Detroit is een stad met een roerige geschiedenis. Iedereen is inmiddels wel bekend met de problematiek waarmee de stad heeft moeten kampen en dit is helaas ook het beeld van Detroit dat in veel media wordt neergezet. De jaren van verval, grote leegloop, hoge criminaliteit, leegstaande gebouwen en de extreme daling in het inwoneraantal. In juli 2013 werd de stad failliet verklaard en dit was tevens het dieptepunt, maar sinds enkele jaren is Detroit weer volop in opbouw en bruist de stad weer van de energie. Het beeld dat neergezet wordt is niet meer representatief. Detroit is deze dagen een inspirerende stad waarvan de inwoners vol enthousiasme, doorzettingsvermogen en passie een sfeer creëren die ik tot nu toe nog nergens heb mogen ervaren.

Stad in opbouw

“Dit eettentje was gisteren helemaal nog niet open”, roept onze gids Pat vol Amerikaans enthousiasme uit terwijl ze ons door de straten van Detroit leidt. Elke dag opent er ergens in de stad wel een nieuwe enthousiaste lokale ondernemer zijn deuren om de stad te laten kennismaken met wat hij of zij te bieden heeft. De stad is zichzelf in razend tempo aan het ontwikkelen en dat merk je aan alle kanten, overal wordt hard gewerkt! Nieuwe boutique hotels die hun deuren openen, zoals het Sirene hotel dat in maart 2018 deed, hippe eettentjes die als paddenstoelen uit de grond schieten en nieuw ontstane hipster wijkjes die bruisen van het leven, laten zien dat de stad volop in ontwikkeling is. Reconstructiewerkzaamheden en indrukwekkende contrasten tussen oud en nieuw en hip en oldschool vormen het straatbeeld. Een levendig en modern geheel waar je je op sommige plekken ook ineens midden in een typisch Amerikaanse film lijkt te begeven.


Het Campus Martius Park, dat de spil van downtown Detroit vormt en al diverse awards gewonnen heeft, is zo’n moderne plek waar je op een relaxte manier kunt kennismaken met de stad terwijl je de sfeer van het dagelijkse leven opsnuift. In net geopende restaurants, als het hypermoderne Lumen, kijk je uit over deze sociale ontmoetingsplek waar tussen de middag live muziek je oren in stroomt, kinderen spelen tot de zon ondergaat en mensen even bijkomen van weer een drukke dag. Na een bezoek aan Campus Martius Park kun je jezelf echter op historische plekken als Motown onderdompelen in de romantische geschiedenis die de stad zijn bijzondere karakter geeft en even helemaal wegdromen bij al het groots dat zich hier stad heeft afgespeeld. En dat is dan ook precies wat ik snel ga doen!

Detroit

Detroit is een stad met mogelijkheden en een geweldig toekomstperspectief.

Sirene Hotel Detroit

Het Sirene Hotel opende in maart 2018 haar deuren.

The early days…

Ford is god
Detroit heeft een verschrikkelijk rijke geschiedenis waar Henry Ford met zijn Ford Motor Company een groot onderdeel van uitmaakt. De stad is dan ook doordrenkt met plekken die je doen herinneren aan dit magische tijdperk en het is tijd om eens een bezoek te gaan brengen aan de meest iconische plekken.

Onze eerste “Ford stop” is een bezoek aan The Henry Ford Museum of Innovation. Raymond neemt ons, met zijn beeldende en veelzijdige verhalen, mee terug naar de tijd dat het allemaal begon. Allerlei anekdotes, zoals die keer dat Henri Ford de lonen in zijn fabrieken verdubbelde, de keer dat Rosa Louise Parks-McCauley een belangrijk statement maakte door te weigeren haar zitplaats af te staan aan blanke passagiers en de dag dat Martin Luther King zijn speech voor het eerst uitsprak in Detroit om gewoon alvast te oefenen, passeren de revue en maken me nog meer nieuwsgierig naar alles wat zich vroeger in deze stad heeft afgespeeld. Mijn ogen kijk ik uit bij de rij presidentiële voertuigen die ons als antieke symbolen uit een heel ander tijdperk tegemoet glimmen.

Onze tour vervolgt zich naar het ernaast gelegen Greenfield Village dat deel uitmaakt van het Henry Ford Museum, een rustige plek waar je kennis kunt maken met tal van beroemde Amerikaanse huizen. In een huifkar rijden we op het gemakje door het park terwijl ik mezelf met een licht briesje in mijn gezicht vergaap aan 300 jaar Amerikaanse geschiedenis en me voorzichtig probeer voor te stellen hoe het staatbeeld er destijds uit zag…

Ik moet zeggen dat ik op dit moment al erg onder de indruk ben van de familie Ford, maar er is tijd om nog twee imposante Ford nalatenschappen te bekijken! We stoppen in een redelijk kleine straat en stappen de Ford Piquette Avenue Plant binnen, dit is de plek waar van 1911 tot 1933 een groot deel van de auto’s gemonteerd werden. Bij binnenkomst kan ik me dit erg lastig voorstellen, want het pand oogt behoorlijk smal en niet erg groot. Maar het pand blijkt ongelooflijk diep te zijn en kent wel drie uitgestrekte en gigantische verdiepingen. Toch blijft het lastig bevatten dat hier vroeger een assemblagelijn in ondergebracht was waar spiksplinternieuwe glimmende Fordjes naar buiten rolden! Sinds 2001 is het gebouw omgedoopt tot museum en tegenwoordig kun je er zelfs tussen alle iconische Ford modellen in het huwelijksbootje stappen. Wat is dit een unieke locatie die een antieke en statige sfeer uitstraalt zeg!

Tot slot nemen we een kijkje in het Edsel & Eleanor Ford House, het voormalige huis (zoals de naam eigenlijk al verklapt) van Edsel en Eleanor Ford. Ook hier komt de geschiedenis je tegemoet, het huis is nog helemaal in originele staat en ademt een sfeer uit van weelde, knusheid en rijkdom. De inrichting is absoluut niet mijn smaak, maar toch ben ik enorm onder de indruk van alle details en het gevoel van adel dat alles met zich meebrengt. Het enorme landgoed waarop het huis staat wordt nu nog bewoond door rondrennende fluffy eekhoorns en zorgt met zijn natuurschoon en gigantische oppervlakte voor een enorm stortvloed aan rust.

Dat Ford een hele grote indrukwekkende stempel op deze stad gedrukt heeft is me nu wel duidelijk, maar na het bezoeken van al deze prachtige nalatenschappen van wordt het tijd om een geheel andere kant te gaan ontdekken, het is tijd voor een bezoek aan het beroemde Motown Museum! Ik kan niet wachten om mezelf onder te dompelen in het oude motown gevoel…

Ford Piquette Detroit

Ook beschikbaar als trouwlocatie, de Ford Piquette Avenue Plant.

Henry Ford Museum Detroit

Een heel ander Detroit ontdek je in het Greenfield Village bij The Henry Ford Museum.

Getting funcky in Motown!
Tussen karakteristieke houten huizen aan een doorgaande weg spot ik daar ineens het Motown museum, een plek waar vele grootheden uit de muziek business zijn opgegroeid en ontdekt. Het voelt als een eer om deze plek te mogen betreden. Op het moment dat ik het museum binnenstap wordt ik overspoelt door een gevoel van nostalgie en besef ik me met een opgewonden kriebel in mijn buik dat ik langs dezelfde receptie (lees bureautje) loop als waar iconen als Michael Jackson, Stevie Wonder, The Supremes, The Commodores, The Temptations en vele anderen zich van 1959 tot 1972 gemeld hebben. Ze kwamen hier voor hun opname sessie in Studio A of voor de wekelijkse quality time meeting waarbij je van je laatste geld een keuze kon maken tussen een overheerlijke chili dog of het uitbrengen van een plaat.

In een tour door het huis zien we de te schattige snoepautomaat waaruit Stevie Wonder zijn snoepjes haalde, de uniformen die de Jackson Five droegen tijdens één van hun spectaculaire optredens, platen en prijzen van alle beroemdheden en de bekende zilveren handschoenen en hoed die Michael Jackson droeg. We bekijken het hele gebouw en eindigen de tour weer beneden en lopen dan richting de beroemde Studio A. Via de oude badkamer, waar vroeger sommige nummers ingezongen werden om deze van een mooie galm te voorzien, lopen we langs de opnamekamer waar je in de houten vloer de groeven van het enthousiaste met de voeten tappen op de maat van de muziek nog te zien zijn en komen we tenslotte aan in de wereldberoemde studio. Een oude garage waar ontelbaar veel gouden platen opgenomen zijn. Nadat we van de eerste indrukken bekomen zijn wordt er een nummer gestart, in koor en uit volle borst zingen we mee met het nummer “My Girl” van The Temptations. Terwijl de Sunshine vanbinnen opborrelt treed ik in gedachten voorzichtig even in de voetsporen van alle grootheden die hier lang geleden hebben gestaan. Het Motown Museum is een plek vol nostalgie, waar je als je heel veel geluk hebt nog één van de voormalige artiesten die hier hun hits hebben opgenomen tegen het lijf loopt. Helaas, wij waren deze keer één dag te laat, maar wat heb ik genoten van deze plek!

Motown, het thuis van vele historische grootheden.

Detroit Motown Museum

De beroemde Studio A, waar het voor onder andere Michael Jackson begon!

Dat Detroit een interessante en intrigerende geschiedenis heeft is mij ondertussen wel duidelijk. Als we vanuit Motown wegrijden rijden we langs het huis van John Collins. Owja dat was ik alweer bijna vergeten, Detroit is ook de bakermat van de Techno! John Collins blijkt hier nog steeds te wonen en in de kelder heeft hij zijn eigen opnamestudio. Heel soms geeft hij zelfs een tourtje weg! Als we verder rijden zien we in de verte weer het Ford Piquette house liggen. We horen nog even een grappig feitje van de gids, Henry Ford had daar ook een telescoop staan om de buurt nauwlettend in de gaten te houden! Wat komt hier veel samen op zo’n relatief kleine plek!

Stad van contrasten en veelzijdigheid

Alle historie komt overal samen met de nieuwe ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Detroit kent een aantal totaal verschillende wijken die samen het hart en centrum van de stad vormen. In Midtown vind je verschillende kunstgalerijen en musea zoals het Detroit Institute of Arts, een plek waar je jezelf weer op een geheel andere manier kunt vergapen aan historie en schoonheid. Dit museum huisvest meer dan 66.000 werken waarvan er 6.000 tentoongesteld worden. Paul Butcher maakt me in een paar minuten tijd zo enthousiast over de kunst die hier te bewonderen is, dat ik met een mengeling van verbazing en enthousiasme aan zijn lippen hang terwijl hij het ene na het andere verhaal dat schuilgaat achter  de werken met me deelt. De Eastern Market is een hele toffe wijk waar je jezelf kunt vergapen aan de meest kleurrijke street art en kunt genieten van een home brewed speciaalbiertje van de Eastern Market Brewing Company. In de wijk Rivertown kun je lekker langs de Detroit River struinen en naar het aan de overzijde gelegen Canada turen. In de winter wordt er een schaatsbaan neergezet en je kunt hier ook fietsen. Er loopt zelfs een fietsroute helemaal naar Eastern Market. Iets dat mij als Hollander als muziek in de oren klinkt! Belle Isle ligt iets buiten de kern van Detroit en bestaat uit een eiland met een groot park waar je heerlijk kunt bbq’en met uitzicht op de skyline van Detroit. Één keer per jaar in juni, wordt het park omgebouwd tot een circuit voor een groot Formule 1 race evenement. Je vindt er verder een aquarium, conservatorium, natuurcentrum en nog veel meer. Downtown Detroit is één van de grootste theater districten van het land, een episch entertainment centrum. Je vindt hier ook het Ford Field (het foodball stadion van de Detroit Lions) en Comerica Park (het honkbalstadion van de Detroit Tigers. Corktown is een Iers aandoende hipsterwijk met veel pubs en bars en een geweldige plek om te bar hoppen.

Ondanks al deze variatie in wijken en alle contrasten tussen historie en heden en nieuwe ontwikkeling en restanten uit het verleden doet Detroit toch een soort van dorps aan. Je kunt, als je het net als ik heerlijk vindt om struinend met de benenwagen steden te ontdekken, lopend heel veel van de stad zien. Ook heerst er een soort bijna Brabantse gezelligheid waar de stadse haast ontbreekt en mensen elkaar gemoedelijk gedag zeggen. Als Brabander is dit een stad naar mijn hart ;-)!

Detroit Contrasts

In de stad zijn overal interessante tegenstellingen te vinden.

DIA Detroit

Vol trots showt Paul ons één van de werken in het DIA

Culinair genieten

Van Pat begreep ik eerder al dat er elke dag nieuwe tentjes hun deuren openen. Dat brengt een groot voordeel met zich mee, Detroit barst nu van de culinaire plekken! Deze plekken zou ik het liefst allemaal willen bezoeken, omdat ik nu eenmaal verzot ben op lekker eten en het proeven van nieuwe smaken. Dat zal niet gaan lukken, maar genoeg keus is er dus in ieder geval.

In de ochtend vergaap ik mezelf bij Hudson Café aan de bekende American pancakes die mijn reisgenoot besteld heeft. Gigantisch dikke en fluffy pancakes liggen opgestapeld onder een deken van karamel, witte chocolade en banaan. Op grote dienbladen zie ik cheesy grits, wafels met chicken wings en gigantische omeletten voorbij komen, allemaal vergezeld van grote mokken koffie die netjes worden bijgeschonken tot je in behoefte aan cafeïne voorzien bent. Zelf smul ik van mijn bord eggs benedict met een Engelse muffin, hollandaise saus en natuurlijk een stapeltje bacon on the side. Later op de dag rond lunchtijd breng ik een bezoek aan het al 53 jaar bestaande Traffic Jam & Snug. Traffic Jam is erg ondernemend van aard, wat leuk en inspirerend om te zien! Op de eerste verdieping hebben zij een eigen microbrewery, ze maken hun eigen kaas en thee en ze hebben zelfs een rooftop garden! Wat een heerlijk plek om even neer te strijken en alle indrukken tot dusver op me in te laten werken. Een echt Amerikaans uitje leek me wel iets voor de avond. Ik breng een bezoek aan Punch Bowl Social om mijn avond tot een gezellig avondje uit om te toveren. Uit twee kleine hokjes komt het altijd hilarische geluid van karaokesessies. Terwijl ik van schaaltjes met heerlijke finger foods geniet, bedenk ik of ik eerst even een potje wil poolen of mezelf liever wil gaan uitleven op de bowlingbaan. Bowlen heb ik al zo lang niet meer gedaan, dus dat is waar ik me op stort! Terwijl ik aan mijn milkshake slurp tussen de worpen door, denk ik nog eens terug alle andere heerlijke maaltijden, hapjes, speciaal biertjes en drankjes waar ik verder nog heb mogen genieten de afgelopen dagen.

Een leuk culinair feitje is nog dat je in Detroit bijna geen Starbucks vindt en ook Mac Donalds heeft hier maar twee vestigingen. Dit is te danken aan de recessie die de stad meemaakte. Dit blijkt nu een enorm voordeel te zijn, althans in mijn ogen, omdat deze periode ervoor gezorgd heeft dat het culinaire aanbod nu voornamelijk bestaat uit lokale initiatieven en lekker veel variatie biedt. Heerlijk!

Detroit

Vol trots showt Carolyn ons de rooftop garden van Traffic Jam & Snug.

Bowling Detroit

Een avondje bowlen in Detroit, just like the movies.

Hoe kun je Detroit gaan ontdekken

De dagen na mijn bezoek denk ik regelmatig terug aan hoe Detroit mij in zo’n korte tijd betoverd heeft met haar veelzijdigheid en afwisseling, iets waar ik dol op ben! Wie het ook maar horen wil vertel ik enthousiast over mijn indrukken en raad ik dan ook zeker aan om als je de kans krijgt een paar dagen door te brengen in deze stad. Zelf heb ik Detroit als een losse stedentrip bezocht. Omdat vliegen op zichzelf mij al een vakantiegevoel bezorgt, omdat je even helemaal onbereikbaar bent en lekker tot rust kunt komen en als je aan het raam zit de wereld weer even vanuit een ander perspectief kunt bekijken, vond ik dat bij gebrek aan meer tijd een hele goede manier om deze stad kort te leren kennen.

Op 25 april is WOW Air begonnen met het uitvoeren van vluchten naar Detroit. Vanuit Nederland vlieg je via Reykjavik in minder dan 9 uur, exclusief een benenstrekmoment in IJsland van anderhalf uur, naar Detroit. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om je overstaptijd te vergroten, waardoor je je bezoek aan Detroit kunt uitbreiden met een tripje IJsland. Een ticket Reykjavik – Detroit koop je al vanaf € 149,- per enkele vlucht.

WOW air

Sinds 26 maart vliegt WOW Air ook op Detroit.

Omdat dit een hele aantrekkelijke prijs is, zitten er aan boord natuurlijk iets minder services inbegrepen. Zo is er geen vast on board entertainment, maar kun je wel een ipad huren voor € 25,- per vlucht of natuurlijk zelf even wat Netflix afleveringen van je favoriete serie downloaden om in het vliegtuig lekker te bingewatchen. De catering is ook niet erg uitgebreid, sandwiches en een pizza magarita zonder Italiaanse bodem vormen onder andere het assortiment. Maar daarentegen kun je wel een maaltijd tegen bijbetaling vooraf bestellen, op Reykjavik even wat overheerlijke broodjes vis inslaan of lekker Nederlands vanuit huis wat meenemen. Het is een prima vlucht die wordt verrijkt met een kans om onderweg het Noorderlicht te spotten en een betoverend uitzicht over de kust van Groenland die tijdens zonsondergang omgetoverd wordt in een enorme vlakte van met gouden licht omlijste bergen. Tip van de piloot, op de heenvlucht heb je aan de linkerkant het mooiste uitzicht! Op de terugvlucht begint de reis in het donker en terwijl ik de nacht in vlieg en over de lichtjes van Detroit uit kijk ben ik al aan het bedenken hoe en wanneer ik deze stad nog eens zal bezoeken om alle plekken die ik wegens tijdgebrek heb moeten overslaan te gaan ontdekken, want terugkomen naar deze geweldige stad ga ik zeker nog een keer doen…!

“A city that’s urban and energetic with a touch of the underground.”

Detroit Night Streets

Ook gedurende de avond waan je je als in een film als je door de straten van Detroit slentert.

Eefje
Latest posts by Eefje (see all)
  1. Wel eens in Amerika geweest een prachtig land, maar helaas niet in Detroit geweest. Volgende reis ga ik het doen zoals jij het hier boven hebt vermeld.

  2. Agnes van Duffelen - Baltus Communications zegt:

    Leuk zeg! Je denkt bij Detroit alleen aan lelijkheid en de auto-industrie maar daar zit juist de schoonheid in. Spreekt mij erg aan, niet zo gelikt en interessant. Zijn er directe vluchten vanuit NL naar Detroit? Dan ga ik dat in de gaten houden.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>